Otazky na cubase

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
peetr1
Příspěvky: 84
Registrován: 07 lis 2005 21:36

Příspěvek od peetr1 » 04 lis 2008 08:38

Hoy všem. Potřeboval bych radu, jak můžu v CS4 naroutovat midi stopu do libovolného submixu (jiných bus sběrnic než master). U nástrojových , audio a group stop pomocné výstupy nastavuji pomocí sendu. Jak se to řeší u midi? dík za příspěvky.

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 04 lis 2008 09:32

TOM-Thak píše:
ekeaze píše:V C4 full de rovnou export do MP3... jinak pro ostatni verze je toto https://shop.steinberg.net/cgi-bin/pp
Diky, jen skoda, ze ten link nefunguje. Chyba steinbergu.

mne ten link funguje... kazdopadne na steinbergu si dej SHOP a tam uz muzes zakoupit MP3 Codec...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 04 lis 2008 12:07

2peetr: mno, celý postup není jen o sendech, to je jen jedna z možností.
Routování stopy se nemusí dělat jen pomocí sendu - máme tu i výběr routování ve VST Mixeru ve spodní části každé šavle (VST 5) respektive v horní části každé šavle (SX3). MIDI stopu nemůžeš routovat nikam jinam, než je MIDI výstup; výjimka jsou VST nástroje, kdy MIDI stopu routuješ do nich a teprve výstup ze šavle VST nástrojů (ty se ve VST mixeru objevují automaticky s jedním každým aktivovaným VST nástrojem) můžeš routovat libovolně stejně jako audio i group. To jsi ale napsal, takže to víš - čili jsem jen upřesnil tu první půlku.
MIDI stopa totiž není zdrojem zvuku, tudíž ji nelze routovat do žádné šavle pro audio (čili group nebo bus).

P.

peetr1
Příspěvky: 84
Registrován: 07 lis 2005 21:36

Příspěvek od peetr1 » 04 lis 2008 14:31

OK Pavlii jakštakš jsem to pochopil. Jak se dá tedy naroutovat Midi stopa do submixu v mém případě odposlechu. Jedná se o nahrané klávesy - zvuky jsou použity z banky orig. nástroje. dikes.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 04 lis 2008 15:28

2peetr1: no mě spíš přijde, žes to nepochopil "jakštakš", ale vůbec :-( takže jedeme od začátku:

1. MIDI stopa jde naroutovat POUZE do MIDI portu nebo VST nástroje nebo integrovaného syntezátoru zvukovky

2. Je-li naroutovaná do MIDI portu, znamená to, že to vede do nějakého externího nástroje. Je tedy třeba nahrát jeho audio výstup do audio stopy => poté již můžeš tuto audio stopu routovat dle libosti

3. Je-li naroutovaná do VST nástroje, musíš ve VST mixeru Cubase najít šavli tohoto nástroje (měla by mít defaultně žlutou nebo oranžovou barvu tuším) a teprve z této šavle lze routovat dle libosti, neboť zde již nejsou MIDI data, ale audio data

4. Je-li naroutovaná do integrovaného syntezátoru zvukovky, postupuje se stejně jako v bodě "2", čili je třeba do audio stopy nahrát audio "výstup" z tohoto integrovaného syntezátoru; obvykle se to u takových zvukovek zvalo "internal loopback" nebo tak nějak.

Ufffff.....pokud máš MIDI stopu a v ní MIDI data, nenaroutuješ to jinam, než do zmíněných tří destinací - viz bod "2".

Jinak mě mate ta tvoje třetí věta - "jedná se o nahrané klávesy" - a zmínka o zvucích. Máš tedy nahranou MIDI stopu (obsahující MIDI data) nebo audio stopu z těch kláves?

...obsahovost a informační úroveň spolu s logikou našeho vyjadřování bychom jako národ měli také jaksi trošku zlepšit....

P.

peetr1
Příspěvky: 84
Registrován: 07 lis 2005 21:36

Příspěvek od peetr1 » 04 lis 2008 15:48

Hoy Pavlii.
Mám to porád jako Midi data, audio dělám až před Mixem, takže v podstatě mě zbývá:
1. vytvořit pomocnou audio stopu,
2. nebo dočasně dát nějaký VST instrument na tuto midi stopu a ten naroutovat do pom.výstupů.
Dík za info

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3853
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak » 04 lis 2008 16:04

peetr1: Ale neni potřeba..

Ty potřebuješ aplikovat na externí nástroj nějaké efekty nebo ho naroutovat do grupy.. to lze pomocí audio stopy. Taky to dělam se synťákama takhle a a na závěr je přehraju do projektu.

1) vytvoř si midi s notama, co ti budou ovládat externí zvuk nástroje.
2) potom vytvoř audio stopu a nahoře v mixeru nad audio stopou vidíš napsáno STEREO IN / STEREO OUT
STEREO IN tam si navol fyzický vstup zvukovky ve kterém máš píchlé ty klávesy a pokud máš víc stereo IN a vidíš tam jen jeden tak dej F4 a INPUTS a ADD a přidáš si tam fyzické vstupy..
3) STEREO OUT naroutuj kam potřebuješ jako bys routoval jakykoli jiny VST nebo audio signal.
4) Na dané audio stopě jak si nastavoval STEREO IN a Routing signalu ven tak zapni ikonku malého repráčku to ti aktivuje monitoring z cubase, takže ve výsledku ti bude audio stopa přehrávat zvuk tvých kláves a i realtime zpracovávat efekty a routovat signál. (PS. až to nahraješ do té audio stopy tak nezapomeň ikonu repráčku opět vypnout) Signál se ti nahraje bez efektů, takže budeš moct efekty ještě i po nahrání libovolně měnit.

peetr1
Příspěvky: 84
Registrován: 07 lis 2005 21:36

Příspěvek od peetr1 » 04 lis 2008 16:27

@Tom - Thak - vždyť to píšu.
Mám midi stopu. A až do fin. mixu chci ať zůstane jako midi. Potřebuji tuto stopu do odposlechů. tzn.
1 buď vytvořím pomocnou audio stopu - můj bod 1 - tvůj bod 2, nebo jak píše Pavlii v bodě 3 a já v bodě.2 použiju dočasný midi výstup hostitelského VSTInstrumentu, po dobu používání odposlechů.
Uff přesto dík za příspěvky

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 04 lis 2008 16:57

peetr : bud tu midi stopu posielas do VST instrumentu .. potom musis smerovat do odposluchu jeho vystup .. alebo do externeho syntaku (mimo komputra) a potom musis riesit odposluch mimo komputra , alebo priamo na zvukovke ..

peetr1
Příspěvky: 84
Registrován: 07 lis 2005 21:36

Příspěvek od peetr1 » 04 lis 2008 17:00

@Pavlii
...obsahovost a informační úroveň spolu s logikou našeho vyjadřování bychom jako národ měli také jaksi trošku zlepšit....
Myslím si že dotaz byl přesně specifikovaný - jednalo se o routování midi stopy ne audio,group nebo nástrojové stopy do pomocných výstupů (odposlech - nebo - li jiné sběrnice než master). V midi stopě můžou být jenom midi data, ne audio. Takže sorry za drzost, ale mám dojem, že jsem se ptal od začátku přesně. Jinak dle tvých příspěvků jsem se dozvěděl zase něco nového, upřímně děkuji za osvětu,čus.

peetr1
Příspěvky: 84
Registrován: 07 lis 2005 21:36

Příspěvek od peetr1 » 04 lis 2008 17:08

@Pytkin - peetr : bud tu midi stopu posielas do VST instrumentu .. potom musis smerovat do odposluchu jeho vystup .. To píše Pavlii v bodě 3 a já v bodě.2
Jinak s tou zvukovkou jsi mě fakt dostal - to je přesně ono dikes - z kláves mrsknu audio do vstupu zvukovky a ten naroutuju do druhé sběrnice. Jsem to ale kok...t - tak banální. Mám Fireface 400 takže to jde jednoduše. Díky za věcné odpovědi Vám všem, Hoy

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3853
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak » 04 lis 2008 17:19

peetr1: Já jsem od pavliiho předpokladal že nepočítá s externim syntakem a s fyzickyma vstupama zvukovky asi jsem to spatne pochopil takze sorry za duplicitni informaci.

Pokud by melo jit jen o routovani midi stopy a strucnou odpoved tak by znela: "midi stopa se neroutuje :D"

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 04 lis 2008 17:48

2peetr: OK, to je v poho, já tě nepomlouval, jen jsem si posteskl - měl jsem totiž dojem, že se ve druhém příspěvku ptáš na totéž a ještě jsi to vylepšil tou míchanicí "nahrané MIDI - použitý zvuk z kláves". Takže moje trošku pichlavá poznámka byla čistě jen na tyhle věci, ale já se jinak snažím mít vždycky trpělivost a nejednou se stane, že i přesto něco špatně pochopím :-) podstatné je, že jsme se dobrali výsledku, ne? :-D

P.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 04 lis 2008 17:49

2Tom: tohle jsem rozepisoval jako bod "2", ale v poho ;-)

P.

peetr1
Příspěvky: 84
Registrován: 07 lis 2005 21:36

Příspěvek od peetr1 » 04 lis 2008 18:17

Ok all. Určitě jsem to nemyslel osobně.

Odpovědět