Otazky na cubase

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Příspěvek od dendy » 14 led 2009 17:22

ma foldre ... tak to robim.. ale proste.. pacilo by sa mi elegatnejsie riesenie mat namiesto 3 stop (folder, audio stopa1, stopa2 a niekedy este groupa na spolocne efekty) iba 1 ... no ..

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 14 led 2009 17:44

myslis jako ze mas ten presah ( ten dozvuk ) aby to neznelo jakoby usekly?

mne napadlo nahrat 3x zasebe tu melodii a pak vystrihnout tu prostredni cast..
tazke treba by jsi mel melodii 8 baru , tak ji nahrat 3x zasebou to je 24 baru a vystrihnout to od 9 do 16 baru... pak kdyz to bude loopovat tak by to melo byt i nazacatku s dozvukem toho konce...

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Příspěvek od vras » 14 led 2009 18:19

2dendy: pokud vim, tak v Cubase to u overlapping audio eventu nepujde, vzdycky se prehrava jen to audio, co je v popredi (na rozdil od MIDI, kde moznost merge je). Jde to i obejit pomoci audio mixdown: vytvorit z tech dvou stop toho novy event od delce tech 16 taktu - a ten uz pak muzes duplikovat v jedne stope

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Příspěvek od dendy » 14 led 2009 18:25

ekeaze, vras : yo.. tak sa to tiez da.. ja som len myslel ci tam na to neni neja finta ze ti hra v jednej stope 2 prekryvajuce sa audia sucasne.. ked neni neni.. skoda :)

jardatop
Příspěvky: 329
Registrován: 30 led 2008 19:03

Příspěvek od jardatop » 14 led 2009 19:46

Zajimalo by me, kdo jak pouziva Cubase pri nahravani vice skladeb, napr. kdyz kapela toci cele CD ve studiu:

Otevirate na kazdou skladbu novy projekt nebo ty skladby mate za sebou v jednom Cubase projektu?

Ja jsem zatim ze strahu pred padem preplneneho projektu mel na kazdou skladbu zvlast projekt, ale jsou tracky, kde clovek pouziva ty stejne pluginy na celou desku. Pak je jednodussi to mit v jednom projektu.
Tesim se na vase nazory a zkusenosti.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Příspěvek od dendy » 14 led 2009 19:51

urcite kazda skladba novy projekt....

ved ty si vies vyrobit "template" - nakonfigurujes si projekt presne tak ako protrebujes (pridas stopy, efekty na inserty, routovania v mixeri) .. a potom das to cele (prazdne, bez audia nahrateho) "SAVE AS TEMPLATE" ... a potom zakazdym ked das vytvorit novy projekt, vyberes si ten svoj templejt z tych co ti tam cubase ponuka a nabehne ti projekt uz zo vsetkymi nastaveniami, naloadovanymi insertami, atd ...

;)

pchat vsetko do 1 projektu to musi byt neprehladne a nepohodlne na editaciu...

jardatop
Příspěvky: 329
Registrován: 30 led 2008 19:03

Příspěvek od jardatop » 14 led 2009 21:45

pouzivani Template znam, ale kdyz nahravas, tak asi jeste nevis, na co pouzijes ktere pluginy. (nebo aspon ja ne).

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 14 led 2009 22:17

2jardatop: to ani IMHO netřeba, protože při nahrávání jsou pluginy (alespoň v mém případě) voleny pouze orientačně do příposlechu pro hráče/zpěváky a nahrává se čistě. Čili finální pluginy volím až při míchačce a tam už je variabilita, protože podle nálady a skladby použiju to či ono....

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 14 led 2009 22:45

dendy píše:ekeaze, vras : yo.. tak sa to tiez da.. ja som len myslel ci tam na to neni neja finta ze ti hra v jednej stope 2 prekryvajuce sa audia sucasne.. ked neni neni.. skoda :)
crossfade nevyhovuje ?

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Příspěvek od dendy » 14 led 2009 23:43

ee nie... no kaslat nato, asi moc vymyslam :)) ostanem pri starom koncepte 2 audio stopy vo folder tracku narotutovane do 1 groupy so spolocnymi insertami :)

jardatop
Příspěvky: 329
Registrován: 30 led 2008 19:03

Příspěvek od jardatop » 15 led 2009 00:13

pavlii píše:2jardatop: to ani IMHO netřeba, protože při nahrávání jsou pluginy (alespoň v mém případě) voleny pouze orientačně do příposlechu pro hráče/zpěváky a nahrává se čistě. Čili finální pluginy volím až při míchačce a tam už je variabilita, protože podle nálady a skladby použiju to či ono....
P.
No, ja nahravam pres analogovy mix (direct out) a reverb zpevakovi pustim z HW. Takze behem nahravani ten pocitac slouzi jenom pro zaznam a nezatezuju ho pluginami ani procesorovanym monitoringem. Takze pro me by nemelo smysl mit prednastavene pluginy jenom pro ucely monitoringu pri nahravani.
Zato bych uvital, kdybych mohl jednou nazvucene bici na celou desku zpracovat ve vsech skladbach najednou a potom uz to jenom mirne doladovat.
Ale nevim prave, jak dlouhy projekt se jeste snese. Zazil jsem v jednom nejmenovanem studiu (v roli interpreta), ze cele album meli rozpracovane v jednom projektu a pak se jim to zhrouilo. Ale nebyl to Cubase, ale nejaky spec. software pro stary Mackie digitalni nahravaci pult.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 15 led 2009 09:02

2jardatop: ale ani pak nevidím problém - IMHO pokud máš pro všechny skladby bicí nazvučené stejně tak, že se na ně dají aplikovat stejně nastavené efekty (tohle je docela masakr, ale budiž, řekněme, že to tak prostě jde udělat), tak si vytvoříš template i s pluginama, které budou nějak nastavené a bude to platit pro všechny další projekty otevřené na základě této šablony. Jestliže ti jde jen o "jemná" dolaďování, tak potom je to stejný případ - základní nastavení je hotové, jemně doladíš při mixu.

Takže pořád nechápu, kde je problém. Pokud nevíš, jaké použiješ při mixu pluginy (a to se nikdy nemusí vědět), tak nemá smysl se tímto problémem přece vůbec zabývat, ne? Nebo mi něco nedošlo..?

P.

jardatop
Příspěvky: 329
Registrován: 30 led 2008 19:03

Příspěvek od jardatop » 15 led 2009 14:22

2 pavlii:
Jasne, v poradku. Jenom jsem chtel udelat maly pruzkum, kdo jak nahrava, kdyz nahrava cele album. Nebo jestli ma nekdo zkusenosti s nestabilitou projektu, pokud je tam napr. nekolik hodin vicekanaloveho zaznamu.
A vypada to, zes reagoval jenom ty. No nic :)

edit: mozna to sem ani nepatri. Mozna bych mohl zalozit tema pro vsechny DAW obecne. I s anketkou :)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 15 led 2009 23:44

2jardatop: mno - na tvojí prvotní otázku reagoval dendy, já jsem reagoval na tu druhou ;-) Třeba teď jsem na jedno demo (zatím 9 skladeb) měl 9 samostatných projektů, přičemž byla ale jedna základní template (protože dělám ve VST/32, tak to vlastně byla Aranž). Tam jsem měl předpřipravené a pojmenované stopy, routing a okna s potřebným, takže stačilo otevřít jako Nový Projekt a jelo se :-)

P.

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3353
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Příspěvek od dano » 22 led 2009 19:39

Viete mi strucne vysvetlit ako funguje Delay Compensation v Cubase? Chapem to tak, ze by to malo riesit problem s individualnou latenciou jednotlivych VST. ked to ale zapnem, tak mi napriklad L2 prestane fungovat. Ako sa to teda pouziva? A preco je to nieco, co sa moze alebo nemusi zapnut a nie je to ako automaticka funkcia?

Odpovědět