2vras: napadá mě vlastně jen jedno pozitivum: protože DAW pracuje interně ve 32bit, tak vezmeme-li v úvahu, že máme audio ve 24bit (AD převodník), při práci si to DAW rozšíří na 32bit, zpracuje a zase překonvertuje do 24bit (případně opravte logickou chybu ). Pokud nabereš audio 24bit AD převodníkem, ale "nadstavbou" v DAW budeš generovat 32bit soubory, nebudou se výše zmíněné 2 konverze dělat; mohlo by to ssebou nést tím pádem méně zaokrouhlovacích chyb.... To ale byla jen čistě teoreticko-matematická úvaha momentálního osvícení
pavlii: interne to jede v realnych cislech (u Cubase 32) , konverze z 24bit int do 32-float je kvalitativne "bezztratova". Zpet do 24 bitu se uz nikde nic nekonvertuje. Jedina konverze dolu je az finalni export, kde se z 32-float udela finalni dithering do 16 bitu pro CD...
pavlii: OPRAVA !!! Ted jsem to pro jistotu testnul - dowmnix do 32-float v pohode, freeze se uklada taky jako 32, problem je ale u 'bounce audio', kde se vyrobi wav podle bitove hloubky v projektu! Ach jo. V tomto pripade ma nastaveni 32-float opodstatneni: nastesti nastaveni funguje evidentne tak, ze se to da v projektu menit, tj. hodiny nahranych wav muzou byt v 24 bitech a pred strihanim a upravami pripadnymi bounce staci prepnout do 32-float (narozdil od samplovaci frekvence, ktera asi nepujde jen tak bez potizi zmenit)
Ponechat 32-float porad je az na plytvani mistem samozrejme tez OK.
zamyslime sa nad 32bit floatom .. neni to nepresnejsie ako 32bit integer ? kolko bitov sa pouzije na mantisu a kolko na exponen
integer cisla jsou dost nevhodna, jednak muzou teoreticky pretect (clipping - zname ze zvukovych karet, ze?) a jednak v pripade malych signalu se ztraci presnost - tj. zkresluji. Dobrym prikladem muze byt CD, kde velmi tiche pianissimo pasaze typicky ve vazne hudbe hraji hrozne, protoze pouzivaji jen par dolnich bitu z celeho 16bitoveho formatu a to uz kvalita dostane citelne zabrat. Oba problemy u floating point cisel odpadaji.
Definice 32-bit "float" : The data type "float" is a 32 bit wide floating point number consisting of a 23 bit mantissa, an 8 bit exponent and a sign bit.
Já jsem viděl jeden tutorial, kde chlapík mluví o 32bitech float. A pokud je to vnitřní procesorování Cubase, jako že je, tak to tedy neřeším. A říkáte místo na disku? V dnešní době? Všechny moje projekty mají dohromady 15GB to není ani pětina mého jednoho HDD (mám tři), takže to neřeším. Pavli s těmi převodníky ADDA s tebou samozřejmě souhlasím...
zacal som robit v cubase (sx) trocha bicie , nieco som naklikal, a exportol do wav ako komplet.
chcel som sa spytat, ci sa to neda exportnut po nastrojoch (zvlast kopak, snare, ...)
mozes si remixnut midi stopu na jednotlibe bicie a potom si vzdy zasolujes dany nastroj ... alebo v prehravanom instrumente len zasolujes dany bubon .. alebo ... moznosti je kopa .. nepises co pouzivas ..
Pytkin píše:mozes si remixnut midi stopu na jednotlibe bicie a potom si vzdy zasolujes dany nastroj ... alebo v prehravanom instrumente len zasolujes dany bubon .. alebo ... moznosti je kopa .. nepises co pouzivas ..
pouzivam to co tam bolo, myslim ze LM7, chcel som sa s tym naucit zaklady
dik za tips, pozriem to
v Cubase je pri bicich najlepsie pouzivat drum track editor a potom uz nemas problem mutovat jednotlive noty... zaroven si mozes bez vacsaj namahy priradovat k jednotlivym vstupnym notam akekolvek vystupne, napriklad ze C3 bude hrat ako C4 a podobne...