Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Atoss
Příspěvky: 165
Registrován: 31 pro 2006 14:19

Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od Atoss » 05 zář 2010 20:34

Ahoj, pochopil jsem, že používat VSTi jde 2 způsoby:
a. přes F11 si načíst daný VST nástroj do "Racku" VST instrumentů. Tím se automaticky vytvoří 2 stopy (Midi stopa a VST instument stopa).
b. Rovnou si vytvořit "Instrument Track"

1. Jaký rozdíl je mezi těmito 2 možnostmi a kdy je kterou lepší použít?
2. V případě za "a" se v Tracklistu pod "VST Instruments" pod daným konkrétním VST nástrojem vytvoří VST Instrument Audio Channel a VST Instrument Device. Proč se tam vytváří i ten VST Instrument Device - k čemu slouží? Ani v Mixeru se neobjevuje???


Díky
Atoss

Uživatelský avatar
roocza
Příspěvky: 189
Registrován: 12 črc 2008 22:18

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od roocza » 05 zář 2010 20:58

možná by nebylo od věci napsat o jaký jde DAW, což? každej nedělá jenom v cubase

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od dendy » 05 zář 2010 21:15

ono sa to tyka prave len cubase :)

v praxi cez F11 to vkladas ked potrebujes viac partov (viac midi stop) posielat do vstcka ... instrument trackmje zjednodusena verzia, ked ti staci 1 part s danym instrumentom...

tie 2 stopy su tam priste preto ze mas audio stopu do ktorej ti lezie audio z vst instumentu (ale o aj viac ak ma instrument viac kanalov) a cez midi stopu (stopy) do neho posielas noty... cubase to ma proste takto rozdelene... zvlast stopa na noty, zvlast na audio

Atoss
Příspěvky: 165
Registrován: 31 pro 2006 14:19

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od Atoss » 05 zář 2010 21:46

roocza píše:možná by nebylo od věci napsat o jaký jde DAW, což? každej nedělá jenom v cubase
Sorry, ano jde o Cubase :D .
dendy píše:ono sa to tyka prave len cubase :)

v praxi cez F11 to vkladas ked potrebujes viac partov (viac midi stop) posielat do vstcka ... instrument trackmje zjednodusena verzia, ked ti staci 1 part s danym instrumentom...
Aha, tak takhle je to vymyšlené :)
dendy píše:tie 2 stopy su tam priste preto ze mas audio stopu do ktorej ti lezie audio z vst instumentu (ale o aj viac ak ma instrument viac kanalov) a cez midi stopu (stopy) do neho posielas noty... cubase to ma proste takto rozdelene... zvlast stopa na noty, zvlast na audio
Tady úplně nechápu. Jasný, je tam MIDI stopa (na posílání MIDI zpráv) a Audio stopa (do ní leze zvuk z VSTi) ale pak je tam právě ještě ta VST Instrument Device stopa, která je v Track listu na stejné úrovni jako ta VST audio stopa, ale neobjevuje se v Mixeru...ta mě právě zajímala na co je?

Díky
Atoss

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od dendy » 05 zář 2010 21:56

to je na automatizaciu parametrov...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od pavlii » 05 zář 2010 22:10

Taktak. A jen bych lehce poupravil dendyho - Instrument Track není zjednodušená verze toho prvního (historicky staršího) způsobu. Ono totiž Instrument Track má trochu jiné možnosti než kombinace MIDI track + VSTi slot (viz manuál). Jedná se třeba o efektování, EQ a myslím, že ještě pár dalších věcí.

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od Pytkin » 05 zář 2010 23:31

mne prisiel instrument track ako chuhjovina , ktora ta strasne moc obmedzuje .. alebo som nepochopil jeho funkciu ..

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 00:59

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od rajs » 06 zář 2010 08:37

Popravdě také nechápu význam instrument tracku. Podle mě nenabízí o nic víc než klasika přes F11 (snad se pletu), zato ovšem nabízí míň. Proto můj dotaz zní: V kterém případě je lepší použít Instrument track oproti klasickému postupu?

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od dendy » 06 zář 2010 08:53

ja si to z moc nepamatam, v cubase uz asi rok nerobim, ale nieje to nahodou tak ze pri instrument tracku uz netreba mat dalsi zvlast track na midi ?? ze proste vsetko je v tom jednom tracku ? lebo minimale toto je dost velka vyhoda, mna vzdy strasne na cubase sralo ze som mal zvlast stopu s instrumentom a automatizaciami, zvlast stopu s audiom a zvlast s midi... proste bordel aj koli jednej blbej basovej linke minimalne 2 stopy tam museli byt..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od pavlii » 06 zář 2010 09:08

Chlapci - koho to zajímá přesně, přečtěte si ten kousek manuálu :wink: pro ty, kterým to stačí přibližně viz můj popis výše.

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od Pytkin » 06 zář 2010 14:18

dendy ; presne tak .. instrument track = midi track + audio track (VSTi) .. mne to ale pride ako velke obmedzenie .. lebo do toho instrumentu uz nevies poslat inu midi stopu ..

pavlii : ved vies predsa ze navody citaju len zbabelci .. pises ze instrument track ma efektovanie a eq .. to ma ale predsa aj VSTi .. jaky je v tom teda rozdiel ? ja ziaden nevidim .. len to , ze mam len jeden track v mixe (to ma rad dendy) , a ze do toho instrumentu nevies poslat inu midi stopu (to zase vadi mne) ..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od dendy » 06 zář 2010 14:31

Pytkin píše:dendy ; presne tak .. instrument track = midi track + audio track (VSTi) .. mne to ale pride ako velke obmedzenie .. lebo do toho instrumentu uz nevies poslat inu midi stopu ..

pavlii : ved vies predsa ze navody citaju len zbabelci .. pises ze instrument track ma efektovanie a eq .. to ma ale predsa aj VSTi .. jaky je v tom teda rozdiel ? ja ziaden nevidim .. len to , ze mam len jeden track v mixe (to ma rad dendy) , a ze do toho instrumentu nevies poslat inu midi stopu (to zase vadi mne) ..
ono najlepsie je mat 1 track v mixe ale pritom mat aj moznos poslat v pripade potreby do neho X dalsich midi stop :-)) ale to uz sme pri reaperovi a jednom z dovodov preco som z cubase presiel do neho hehe ...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od Pytkin » 06 zář 2010 14:55

dendy : jo to jo .. to dojebali , ze nevies poslat midi stopu , do instrument tracku ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od pavlii » 06 zář 2010 14:58

No tak jste mě zase donutili ten manuál otevřít :lol:

What do I need? Instrument channel or Instrument track?
• If you need a particular sound without knowing which VST Instrument to use, create an instrument track and use the preview features to find the sound you want.
• Do likewise if the Instrument track restrictions described above do not matter.
• If you are planning to create an instrument track preset, complete with inserts and EQ settings, you have to use an instrument track.
• If you need to use multitimbral parts and/or multiple outputs, set up a VST Instrument channel.

P.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Rozdíl Instrument Track a přidání VSTi přes F11

Příspěvek od pavlii » 06 zář 2010 15:03

Jo a ještě pár těch omezení (nebyl jsem dostatečně přesný a trošku jsem tam namíchal nesmysl):

Restrictions
• Instrument tracks have no MIDI Sends.
• MIDI volume and pan cannot be controlled (there is no “MIDI fader” tab in the Inspector); instead, the VST Instrument volume and pan are used (via the “Channel” tab in the Inspector). This applies also to the respective automation parameters.

Due to there being only one volume and pan control for the instrument track, the Mute button will mute the complete track including the VST Instrument. (As opposed to a MIDI track with an assigned VST Instrument, for which muting the MIDI track still allows you to monitor and record the VST Instrument.)

P.

Odpovědět