Unikátní čísla not v jazyce MIDI

Sekvencery Steinberg Cubase a Nuendo
Odpovědět
1976bojsanebojsa

Unikátní čísla not v jazyce MIDI

Příspěvek od 1976bojsanebojsa »

Hledal jsem na Google, ale nenašel. Mám Cubase 15. Prosím, můžete mi pomoct a dát mi sem přehled unikátních čísel not v MIDI? Díky, Petr.

Benqo
Vybavení

Re: Unikátní čísla not v jazyce MIDI

Příspěvek od Benqo »

Veď to je všade na nete. Mal Google prístup na internet? ;)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Zase nové téma. Navrhuji to zpoplatnit. Za založení nového tématu 10 korun, a když admin rozhodne, že je pitomé tak ban nebo doplatit ještě 90... Co vy na to? Za blbost se platí, ne?

Mě fascinuje, že jsem za třicet let práce s MIDI nikdy žádná unikátní čísla not nepotřeboval. Co dělám špatně?
A0 je 21 a G9 127.
___
Tak nějak mám dojem, že je třeba tady za tím udělat už opravdu navždy tlustou čáru...

1976bojsanebojsa

Příspěvek od 1976bojsanebojsa »

Dozvěděl jsem se o existenci unikátních čísel not v jedné knížce, ale musel jsem zapátrat na Google, kde jsem nic kloudného nenašel. Takže ani nevím, k čemu je užitečné znát ta čísla. Chtěl jsem se jen o tom dozvědět trochu více.

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

Mna napadlo akurat NPRN, naposledy som ich pouzival na SoundBlasteri AWE64 pri SoundFontoch a v Yamaha XG standarde na Yamahe CS1x. Nieco ako toto:

Google: nrpn midi messages cents

NRPN (Non-Registered Parameter Number) MIDI messages send fine-tuning adjustments (like those measured in cents) with high-resolution 14-bit precision. Because standard Control Change (CC) messages are limited to just 128 steps (0–127), manufacturers use NRPNs to break values into coarse and fine chunks to yield 16,384 possible values.How NRPNs Transmit CentsSending an NRPN message requires a specific sequence of four standard MIDI CC messages:CC 99: NRPN Number (MSB - Most Significant Byte)CC 98: NRPN Number (LSB - Least Significant Byte)CC 6: Data Entry (MSB)CC 38: Data Entry (LSB)To transmit tuning values in cents (hundredths of a semitone), the first two CCs (99 & 98) specify which parameter you are altering, and the last two CCs (6 & 38) dictate the exact cent value.14-Bit Value BreakdownThe 14-bit data value is split across CC 6 (Coarse/MSB) and CC 38 (Fine/LSB). A single CC message represents 128 values. Therefore:CC 38 covers steps 0 through 127.CC 6 represents the multiplier. Every step of CC 6 shifts the range by 128 (e.g., CC 6 value of 1 means 128 + CC 38 value).Mathematically, your total 14-bit value is calculated as:Total Value = (CC 6 × 128) + CC 38To determine these values from your desired cent value, use division and modulus:CC 6 = \(\lfloor \text{Total Value} \div 128 \rfloor\)CC 38 = \(\text{Total Value} \pmod{128}\)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Ale no tak - s RPN/NRPN to nemá nic společného. Biscuit to naznačil správně. Google: https://www.google.com/search?q=midi+no ... b&ie=UTF-8.

P.

Kimi
Moderátor

Příspěvek od Kimi »

To by mě zajímalo, jak na tom Google hledal, když je to ten nejjednodušší dotaz.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

No bacha bacha, hosi. Toto je niekolko problemov v jednom.
1/ Google je s kazdym rokom horsi. Podsuva to, co sam rozhodne, ze je zaujimave. Ja posledne 2-3 roky neviem najst stranky, ktore som kedysi bezne navstevoval.
Keby som nemal odlozene linky, tak ich v tej www zumpe nikdy nenajdem. Standarne neviem najst uradne veci, ktore moja sestra nachadza asi za 3 sekundy - jej Google je natrenovany na vyhlasky a nariadenia, mne to vyhodi samy balast.

2/ Stranky s odbornym obsahom kapu ako muchy (nie reklamy, shopy, socialne siete a miliarda ineho blabolu) ...

3/ Pretoze Petr bojsanebojsa hlada "unikátní" čísla not - tak je zrejme, ze neni uplne zorientovany v probleme. Desto - ak zada Googlu nejasny dotaz, tak z toho vylezu len blbosti ... napr. tupe videa na youtube.

4/ Je uplne jedno, kolko sa tomu my venujeme. Znalosti umieraju, ludstvo pod zaplavou informacii blbne. Vek, informacne pretazenie, informacny balast, skleroza.
Zakladne veci su zakopane pod takymi vrstvami dalsich a daleko komplikovanejsich informacii, ze to uz prestava byt sranda.

Ja nemam ANI TUSENIA, ako vysvetlit vlastnym detom, co v tom mobile, ktori prave " nahodou trepli o zem", je za sialeny komplex elektroniky. Len zacnem so zakladnymi vecami ... a uz zdrhaju :( . Ako im vysvetlit rozdiel medzi Wifi a Bluetooth? A ze to cele je vlastne povodne vysielacka? Ale ze teraz je digitalna, takze ma mikrofon, A/D prevodnik, D/A prevodnik, reproduktor, procesor alebo aj dva, pamat RAM, nejaku flash ROM, SD kartu (mikro, nie normalnu), SIM kartu gravitacny senzor, antenu, GPS prijimac (zrejme aj Galileo, nielen GPS) senzor na ambientne svetlo, kameru, optiku na fotenie, ale s pevnou ohniskovou vzdialenostou, niekolko objektivov, ktorych obraz kombinuje dokopy, USB port na nabijanie, prenos dat, rezim host alebo device (niekedy aj MIDI)
.... atd atd atd atd atd atd atd.

Dnesna mlada generacia podla mna nema ani paru, ako technicky su v PRDELI. My sme tuto zlozitost zazili postupne... tak nejako sme s tym vyrastali a potom zostarli ... a ani tak to nedavame. Ked oni vystartovali, zavod uz bol v polovici. Mladez nema ani paru o svojej neznalosti a ani sancu to dobehnut... Bohuzial. Vedia tak akurat nainstalovat appku, dve, tri alebo patdesiat...

Uff sorry za OFF TOPIC ! Celym tymto som chcel povedat, ze ked to takto s civilizaciou, internetom, IT a AI pojde dalej, tak za 100 rokov budeme musiet znovu vymysliet koleso...
Naposledy upravil(a) MDudas dne 11 črc 2026 03:11, celkem upraveno 4 x.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

1976bojsanebojsa píše:
03 črc 2026 07:19
Dozvěděl jsem se o existenci unikátních čísel not v jedné knížce, ale musel jsem zapátrat na Google, kde jsem nic kloudného nenašel. Takže ani nevím, k čemu je užitečné znát ta čísla. Chtěl jsem se jen o tom dozvědět trochu více.
Unikatne :lol: cisla not ... vyraz jak z teleshopingu ... Predpokladam, ze tam bolo slovo unique. V anglictine to znamena, ze kazda klavesa ma vlastne cislo. U nas to znamena, ze su skutocne vynimocne... :lol: Kludne to nazyvajme - cisla MIDI not ....
A v zasade ich nepotrebujes. Len kvoli vseobecnemu prehladu alebo keby si sa chcel venovat vyvoju softwaru. V MIDI je mnozstvo pokrocilejsich veci, ktore maju daleko vacsi vyznam.
Standard je, ze stredne C (to, ktore mas na klaviature medzi palcami a na osnove je dole na prvej pomocnej linke) sa oznacuje C4 a ma cislo 60. Po poltonoch smerom dole cisla klesaju, hore rastu. T.j. C3 je 60-12 = 48, C5 je 60+12 = 72.
C4 je oznacenie v MIDI a elektronickej hudbe, nase klasicke stredoeuropske je ine.

Kludne sa pytaj dalej. Okolo mna sa momentalne vsetko tak se..e, ze cisla MIDI not su pre mna ako prijemna pohadka pre deti... :wink:

Zaklad povodneho MIDI su "udalosti", ktore nastali ovladanim nejakeho nastroja. Napr. stlacenie klavesy, vypustenie klavesy, pedala, potocenie kolecka, stlacenie nejakeho riadiaceho tlacitka, zmena nastroja/typu zvuku. K tomu sa pridali dalsie sofistikovanejsie hlasitost, balance, expression, rozne nastavovania rezimov, nastavovanie a riadenie nastrojov, zaznam a ovladanie zivej hry, synchronizacia, casove udaje, prenos dat o zvuku, atd atd... Tie mozu existovat v realnom case pri hre, alebo ako zaznam s pridanymi casovymi informaciami.
Kazda udalost ma k sebe vlastne data. Teda MIDI data (tok cisiel) sa delia na "udalosti/instrukcie" (status byte) a na data k tymto instrukciam.
Udalosti/instrukcie sa delia na zavisle a nezavisle na kanale, na hlasove, casove, ovladacie, riadiace, atd.

Vsetko sa koduje ako na prastarych pocitacoch - pomocou 1 bajtu (1 byte = hodnoty 0-255)
Na pochopenie je dobra zakladna znalost 2-kovej ciselnej sustavy (bin) a 16-kovej ciselnej sustavy (hex). A samozrejme desiatkovej (dec). :P :) 8)
1-byte ma 8-bitov = hodnoty dec: 0 az 255 === hodnoty bin: 0000 0000 az 1111 1111 === hodnoty hex: 00 az FF
Prvy bit sa v MIDI pouziva na rozlisenie, ci ide o riadiacu udalost alebo o data. Preto realny rozsah nie je 0-255, a len 0-127.
1nnn nnnn = udalost/instrukcia, 0nnn nnnn = data. Aj noty teda maju cisla 0-127.

Toto cele sa pre lepsiu zrozumitelnost zapisovalo aj v hexadecimalne sustave. :shock: :lol:
Napr. 91 = zapni notu na kanale 1, 86 = vypni notu na kanale 6, CE = zvol nastroj na kanale E, B3 = ovladac na kanale 3.

Najbeznejsie kody riadiacich udalosti
(hex) (bin)
8n - 1000nnnn - Note Off - vypni notu / vypustenie klavesy
9n - 1001nnnn - Note On - zapni notu / stlacenie klavesy
Bn - 1011nnnn - Controller - kolecka, pedale, tiahla, nastavovanie zvuku a efektov, modulacie, ostatne ovladacie prvky ...
Cn - 1100nnnn - Program Change - volba nastroja/zvuku
Dn - 1101nnnn - Channel Pressure - aftertouch - ovladanie zvuku pritlakom na klavesu
En - 1110nnnn - Pitch Bend - kolecko ohybania vysky tonu

A tu uz zacina " sranda" ...:lol:
NoteOn 9n (hex) zapni notu (=stlacenie klavesy) ... vysle 3 bajty naraz - 1 riadiaci a 2 data bajty.
NoteOff 8n (hex) vypni notu (=vypustenie klavesy) ... parova instrukcia k NoteOn - vysle 3 bajty naraz.

1. riadiaci bajt ... 2. cislo noty ..... 3. sila uderu/uhozu

Udalosti typu NoteOn / NoteOff nemaju pevny kod, ale ich kod sa meni podla cisla kanala.
Polovica riadiaceho bajtu 9n alebo 8n je vyhradena pre n = cislo MIDI kanala/nastroja, ktoremu je udalost urcena.
Napr. 91 zapne notu na kanale 1, 97 - zapne notu na kanale 7, 83 vypne notu na kanale 3, 8A vypne notu na kanale A.

Este nam chybaju data bajty - cislo noty a sila uderu/uhozu. Ale tu uz sa nevyhneme mixovaniu zapisov v roznych ciselnych sustavach :palec-:.

Napr. zapni notu na kanale 1, cislo noty 60, sila 127 :
--------------------------------------------------------
dec: 145 --- 60 --- 127
hex: 91 ---- 3C --- FF
Lepsie citatelny hex/dec:
91 --- 60 --- 127 .......... zapni 9, na kanale 1, notu 60, silou 127

A tu by som skoncil, lebo zakladne MIDI je tema na 150-stranovu knizku. Tolko casu nemam. :wink: 8)

------------------------------------------------------------------------------------

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Myslím, že jestli ses vyloženě echt nenudil, tak jsi úplně marnil čas... No třeba to přečte i někdo jiný, než tazatel, protože u toho bych si skoro vsadil, že to číst nebude.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Suhlas .. Tymto som sa zaoberal , ked som programoval sekvencer na 8bitove Atari .. Dnes neviem, naco by to komu bolo :)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Jo, myslel jsem si, že se to používalo naposledy někdy v dobách, kdy se do kompu nahrávaly instrukce pomocí děrných štítků ;-) Takže jsem zmílil jen o pár let v podstatě :-D

Odpovědět