Výkon ASIO vs CPU

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Magion » 15 bře 2011 10:39

Zdravím,
vypozoroval jsem, že mi Cubase není schopen vůbec využít potenciálu CPU i7.
Proto bych chtěl v tomto vlákně řešit vaše zkušenosti s reálným vytížením CPU při maximálním vytížení ukazatele ASIO v Cubase ( řekněme ASIO na 80% , kdy už občas peakuje na 100% - Cubase je na samé hranici použitelnosti).
Prosil bych popsat vytížení CPU při této situaci a také Váš HW setup ( systém, verze Cubase, procesor, popř i deska, zvuková karta).
-
Takže moje zkušenost z pracovní DAW:
CPU pouze 12% :evil: , Win7 64bit, Cubase 5.52 32bit, i7, Asus P6TSE, RME Fireface800
-
Výkon i7 tedy vůbec není využit a projekt by mohl obsahovat až 7x více pluginů aby se CPU zapotilo... ASIO přitom už nestíhá jen při 12% zatížení CPU...
Je to fakt obrovksý rozdíl mezi vytížením ASIO a CPU. Toto mě dost štve a netuším, kde by mohla být chyba...
Tušíte vy?

matucha
Příspěvky: 5031
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od matucha » 15 bře 2011 11:38

ja to mam tak 50-60%

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Magion » 15 bře 2011 11:42

no to bych tak taky ocekaval...
a jaký hw setup?

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od delay » 15 bře 2011 11:47

V tomhle sám nemám vůbec jasno, mě přijde, že Cubase (5) neumí řádně využít ani moje starší C2D (E6600). Koukám do správce procesů, je tam třeba 30% (Cubase 26%) a ukazatel v Cubase mi lítá kolem půlky a samozřejmě se slyšitelnejma dropoutama. Mám takovej pocit, jako kdyby se ten ukazatel řídil jedním jádrem...
Takže se taky rád dozvím jak to je...

Dreamgate
Příspěvky: 216
Registrován: 03 kvě 2007 12:08

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Dreamgate » 15 bře 2011 12:11

Měl jsem stejný problém, vytížení ASIO na max. Zjistil jsem, že mi to dělal Kontak.
Win 7 64, Cubase 6 64 artist, a blbec jsem v tom všem používal 32 bit verzi Kontaktu. Teď jedu na 64 a vše šlape jak má.
Jinak jsem měl/mám problém s EMU 1212, tak jsem zkusil EMU 404 a funguje na 100%. Takže moje pc prostě odmítá 1212 i s novějšíma beta ovladačema. V Cubase maká docela v poho, ale třeba v Acidu praská pár minut po zapnutí.
Win 7 64, Cubase 6 64 artist, deska INTEL MB DP55WB, CPU INTEL Core i5-750 2,66 GHz, DIMM DDR3 2GB 1333MHz (4x) a CPU jede na 18 %

Po mojí zkušenosti bych zkusil, jestli to nedělá nějaký plugin.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od delay » 15 bře 2011 12:16

No, pluginy to dělaj samozřejmě (třeba teď jsem upgradoval na novej apEQ a pouhá jedna instance mi vystřelí CPU do dropu), ale tady jde spíš obecně o využítí CPU v závislosti na ASIO, kdy je CPU relativně studený a ASIO přesto v pr*eli...

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Magion » 15 bře 2011 12:40

tak tak - možná v tom bude i kombinace VST2.x.x a VST3 dohromady.
Dreamgate: CPU na 18% při ASIU na max? To je taky strašně málo.
KDyby to bylo jak u matuchy 50-60% tak to neřeším, ale 18% je podobná situace jako u mě.
tudíž i u tebe je někde ten záhadnej problém...
Při testu jsem naházel hromadu různejch pluginů až šlo ASIO do vývrtky a pak jsem mrknul na vytížení CPU ve správci úloh.

Dreamgate
Příspěvky: 216
Registrován: 03 kvě 2007 12:08

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Dreamgate » 15 bře 2011 12:55

Mě to dělal naštěstí opravdu jenom ten Kontakt. Tím že jsem před Cubase 6 měl LE 4 verzi, kde to šlapalo v pohodě, tak jsem to nejdříve přisuzoval té 6, ale v tom to nebylo. Byla to špatná kombinace 64/32 bit verzí.
Zkus ty pluginy postupně, jeden po druhém.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 14:43

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od kexik » 15 bře 2011 12:57

to bude blby ovladac k zvukne, ktory nepodporuje multipcocessing... to nema nic s cubase najskor

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Magion » 15 bře 2011 13:03

kexik: ovladač je nejnovější 64bit, zvukárna RME Fireface800.
Ještě to provnám na Mac Pro ( tam je stejná zvukovka taky připojená a stejná verze Cubase - jen vše na MacOS)
Doma to testnu na ZEDR16 a kompl je v podstatě taky dost podobnej.
To jsem zvědavý, ale tuším, že Mac na tom bude podstatně lépe... uvidíme

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od pavlii » 15 bře 2011 13:14

No nejnovější 64b ovladač pro 64b OS ještě neznamená, že umí pracovat s více jádry (multiprocessing) - jak zmínil kexík. Myslím, že i příkladů, kdy naopak starší ovladač byl lepší než nejnovější, je taky dost. Tohle není argument IMHO 8)

P.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od delay » 15 bře 2011 13:45

kexik píše:to bude blby ovladac k zvukne, ktory nepodporuje multipcocessing... to nema nic s cubase najskor
No, tak já teda prvně čtu zprávu, že ASIO driver může negativně ovlivnit výkon CPU a musí být napsanej pro vícejádrové procesory, aby uměl využít více výpočetního výkonu. Myslel jsem že tohle je čistě věcí DAW a jeho engine. :shock:

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6445
Registrován: 12 led 2005 23:43

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Kermitak » 15 bře 2011 13:53

Magion píše:To jsem zvědavý, ale tuším, že Mac na tom bude podstatně lépe... uvidíme
Muze byt, pokud vyrobce napsal lepsi driver pro OS X.

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Magion » 15 bře 2011 14:51

no možný je všechno, ale logický by bylo, že novější driver bude vícejádra podporovat s větší pravděpodobností než driver starší (kdy bylo na trhu méně vícejádrových procesorů).
-
tedy podle vás je to čistě otázka driveru zvukovky?
máte někdo RME fireface800?

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 02:03

Re: Výkon ASIO vs CPU

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 15 bře 2011 15:23

u me par konkretnich pluginu umi CPU vyhnat do sta procent vytizeni; deje se to pri zastavenym projektu -- pri prehravani zase vytizeni spadne. resim to tim, ze pred plugin v retezci zavesim 'denormals eliminator' http://www.digitalfishphones.com/main.p ... &subItem=6

myslel sem, ze je to jen vec starejch procesoru, ale z nejakyho duvodu tohle pomaha i na quadcore...

Odpovědět