Greyhound90: Zajímavý myšlenky, s něčím určitě souhlas, ale ne úplně. Za mě je velkej úspěch už to, že jsem sehnal finance na master + lisování CD a část vinylu, přitom z rodinného rozpočtu nešla ani kačka. A stejně jako v marketingu novým brandům a eshopům radím jak začít a jak dojít alespoň na nějakou metu, třeba pomocí SEO / Neplacených záznamů Google / Heureky v režimu FREE / Glami v režimu zdarma / guest bloggingu a tuny dalších kanálů a cest, tak věřim, že na nějakou úroveň se dá dostat organicky nebo bez velkých peněz. Podle mě tady vzniká nějaká mýlka o tom levelu kam chci jít. Ten level neni IMHO tak vysokej na to, abys musel mít "neskutečnej balík".
Jinak nad live ani nepřemýšlím a do jistý míry souhlasím. Ale jak jsem psal, když bylo potřeba, seknul jsem s tím komplet na X let a dneska bych si dal sakra pozor, aby mě to nesemlelo. S tím YouTube je to složitější myslim. Mrkni třeba na tohohle typa -
https://www.youtube.com/c/Macroblank/about - na rovinu píše, že nechce žádnej kredit, že je všechno vykradený (zřejmě vysamplovaný a poslepovaný). Ale lidi to baví, kanál založil v roce 2020 a dneska tam má 63 tisíc subscribers, hromady views a přitom je na kanálu jen 28 videí, z čehož všechny jsou čistě "jeho zplundrovaný desky s coverem alba". Jen příklad, kterej mě napadá jako první s ohledem na to, že jeho ksicht nikdo nikdy neviděl, ale bylo by jich víc. A to je tohle muzika pro dospělý. Když vidím synka jak civí na kanály o mašinkách typu
https://www.youtube.com/user/railspotting (20 tisíc subs) nebo dcerka tříletá na křečky
https://www.youtube.com/c/Playattoyss (737 tisíc subs), tak mi nikdo nevymluví, že to nejde. Jasně, tohle jsou "extrémy" a tématicky mimo muziku a ani ty jejich čísla nejsou moje cíle, takových čísel bych dosáhnul dřív mučením hmyzu na pokračování, to je mi jasný. Ale moje nastavení hlavy je od jakživa hnaný k tomu JAK a ne se smiřovat s nějakym obecnym očekávání, že to nejde. Ukazovat ojedinělou desítku views u nedělní krůty není moje vize a nastavení makovice. Pokud bych stejně tak přistupoval k tomu, že těch 150 kilo na mrtvej tah nezvednu, tak je samozřejmě nezvednu. Pokud mam v hlavě jistotu, tak to dám a když ne hned, tak budu makat, abych to dal příště nebo přespříště. Stejně jako v online marketingu je obsah stále král, tak obdobně to bude v muzice a na YouTube. Teď mám obsah mrzáckej, provedení k smíchu, kvalitu nevalnou, prostě to neumim. Ale to neznamená, že si řeknu, že to nejde nebo že bych měl vyhrát ve sportce. Špatnej obsah (dneska frčí nadupaný videoklipy, což je level nedosažitelnej pro mě), špatná koncepce (jasně, nemusí tam bejt starej šedivej gesicht), špatnej software / HW na video, špatný kde co, ale to poslední, v čem bych viděl jako kreativní člověk problém, jsou peníze.
Proto byl prvotní dotaz, jak to řeší ostatní? Přijde mi trochu, že o tom A) nikdo nechce mluvit (což chápu, je to určitě do jistý míry každý věc, možná knowhow tajný to taky chápu, možná intimnější záležitost) nebo B) to v horším případě nikdo neřeší. Každopádně díky za reakci, hele mě to spíš nakopne tohle, jsem takovej soutěživej typ. Tím neříkám, že chci uměle zvyšovat nesmyslný čísla, spíš chci najít nějakou zlatou střední cestu jak připravit alespoň maličko v rámci možností půdu na vydání desky, se kterou se rok seru po nocích místo spánku. Nepodcenil jsem tvorbu, nepodcenil jsem mix (byť na levelu, kterej jsem sám schopen dát), master z UK je myslim povedenej, teď se rýsuje pěkná grafika coveru od profíka (kámoš z kreativní agentury, kreslíř, fotograf šikovnej), tak bych byl za mě blázen, kdyby pak podcenil release a nějakej alespoň malej marketing kolem. Byl by to ztracenej rok života, ztracená energie, nemohl bych se podívat sám sobě do očí.
Ne nadarmo se vyučuje hudební marketing na školách pro muzikanty, hudební manažerství třeba na JAMU, daj se najít bakalářský práce z Masarykovky na téma "Aktuální podoby marketingu hudby v digitální době" nebo "Význam marketingu na trhu elektronické hudby" příp. "Alternativní marketingové strategie v hudebním průmyslu". Jen to zřejmě zajímá lidi, který se muzikou živí nebo dokonce jen akademickou sféru. Ale divím se, že se o to nezajímá ani trochu nikdo, kdo má muziku jako hobby a přitom taky sám vydává a má třeba profil na Spotify a Bandcampu. Já jsem určitě speciální případ, díky tomu, že mě to zajímá i profesně jako markeťáka v oblasti ecommerce. Rád studuju trochu jak funguje vydávání a související promo v oblasti muziky (a je to hodně jiný co se týče kanálů, postupů, ale principy nejsou až tak jiný) a asi jsem díky tomu ten mimozemšťan, co to tady řeší namísto routování zvuku nebo new york komprese.
Promo může dělat dobře i eshop s echt okrajovým produktem pro specifickou klientelu na malym trhu provozvanej mamčou na mateřský dovolený (těch případů pár znám a maji obraty v řádu milionů), ne jen korporátní Alza. Svůj smysl to má a zákazníky taky. Ale to nechci srovnávat, protože to je tvrdej business a mě nejde o peníze, ale o snahu doručit tu muziku těm, které by to v rámci jejich žánrový / zvukový / pocitový preference mohlo bavit a oslovit. Obdobně jako v ecommerce může promo dělat rock star i producent naprosto menšinových až obskurních žánrů. Prostě má jen jinou cílovku, jiný kanály jak ten obsah doručit, kde se ta cílovka asi pohybuje a určitě slyší na jinou komunikaci atd.