Co udělat pro začátek?

Kapely, projekty, alba, hudebníci...
kresh8

Co udělat pro začátek?

Příspěvek od kresh8 »

Zdravím,
jsem kluk, je mi 14 let a chtěl bych se naučit hrát na nějakém DJ kontroleru (konkrétně mě zajímají tyto dva kousky - http://sramus.cz/zvukova-technika/digit ... k-pro.html ; http://www.dj-obchod.eu/digital-dj/behr ... ozi_seznam). Moc vzkušeností nemám, i když jednou jsem byl na DJ camp táboře kde jsem si mohl "osahat" nějakou tu techniku. Moc bych se chtěl stát DJem. Když se naučím slušně míchat na PC s tím kontrolerem a budu mít už dostatek vzkušeností, kde a jak se můžu případně ujmout? Napadlo mě třeba hrát dobrovolně na nějaký soukromý akci třeba u kamaráda na party. Ale vůbec nevím jak se potom dostat někam kde bych dostal i zaplaceno (jelikož diskžokejů je prý dneska dost a je těžké sehnat místo...). Mám svůj směr změnit nebo jsem na dobré cestě? Díky za přečtení... :wink:

biscuit

Re: Co udělat pro začátek?

Příspěvek od biscuit »

cau. no a co te zajima za styl? to je hodne dulezity si myslim..

potom... jses strasne mladej ;) na hudbu samozrejme nikdy neni moc brzo, ale na mejdany, a to vazne nechci bejt jako tvuj otec, jeste nejakej cas mas 8)

napis konkretnejsi predstavu o tom, co za hudbu bys chtel hrat. v cem budu vedet ti rad pomuzu ;)
btw. zkusenost ;) http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=zku%9Aenost :wink:

kresh8

Příspěvek od kresh8 »

No za styl... Tak styl jsem myslel tak nějak základy ale jinak jsem hodně na tekno, dubstep a dnb .. 8) No a jinak bych chtěl hrát taneční hudbu atd..

Já vím na mejdany ještě mám čas, ale počítám s tím že nějakou dobu bude trvat než budu umět hrát na úrovni... počítám s tím že tak rok dva budu každodeně sedět u kompu s kontrolerem :mrgreen:

Jo jinak jsem z hudební rodiny (máma i otec hudebníci) takže mám nejspíš i předpoklady pro hudbu...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

jako ja furt nevim co je to tekno :-) jakoze systemovy freetechno? 170BMP a tak? bez ladu a skladu? :-)
ptal jsem se proto, ze treba hiphop, downtempo atp. se michaj jinak. neni to moc o rovnani bpm a bez gramofonovyho feelu se to vlastne ani neda hrat tak, jak se to hraje bezne.

michani rovnejch beatu (pripadne dnb, breakbeatu atd.) klasickym zpusobem, kdy se micha beat na beat s postupnym prechodem uz dneska pri hrani z kompjutru vlastne taky neni o rovnani beatu, jak tomu bylo dlouhy roky pri michani z desek nebo pozdeji cd. dneska ti staci pochopit princip klasickyho mixu a muzes rovnou michat, protoze synchronizace uz je davno vyresena jednim klikem (na pripravenym tracku). otazka pak je, na co vlastne ty jogy na tech kontrolerech, na co pitch.. to muze poslouzit za normalnich okolnosti bud k nacviku rovnani beatu, nebo na mejdanu, kdy se stridas treba s nekym, kdo hraje z jiny platformy. jinak je to tam na nic.

dnesni dj teda, oprostenej od nutnosti rovnat beaty, by mel vzniklej cas vyuzivat, dle myho nazoru k tomu, aby setu vtiskl svuj jeste hlubsi rukopis - muze se vic starat o efektovani, hrani si se zvukem, muze michat rychleji (v kratsich intervalech)... - mel by bejt co nejvic kreativni, aby bylo jasny, ze to neni pouze human jukebox. nejhorsi na tom je, ze je treba to delat s urcitou davkou vkusu, miry a citu, tak aby hudbu neprznil, ale obohacoval ji a vytvarel atmosferu (porad mam na mysli to "vic" nez "pouhou" dobrou selekci) a pokud mozno i stavel set, tzn. aby cela odehrana doba mohla bejt chapana i jako nejaka kolaz, ktera dava jako celek vyznam..

jestli ti muzu poradit co dalo nejvic mne, kdyz jsem byl jen o malinko starsi nez ty, tak to bylo chozeni na mejdany a cumeni djum, ktery jsem mel rad, pod ruce. sledovani a chapani toho co a proc delaj. kdo to dela dobre a kdo hur a proc. a pak nasledny trenovani doma. klidne se muzes ucit i rovnat beaty, ale spis se soustred na hudbu jako takovou, na atmosferu, vyvoj a zpusoby mixovani.

je to cely o hlave a fantazii - dneska daleko vic, nez kdy predtim. ty moznosti jsou dneska uzasny ;)
za sebe doporucuju traktor, kterej sam mam nejradsi a pouzivam. ale samozrejme, dobrejch aplikaci je spousta..

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Na cumeni pod ruce doporucuju si najit na youtube cloveka s nickem ellaskins, ma tam asi 3000 videi pro zacatecniky :) A je zabavnej.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

to je jasny.. nejak mi nedoslo, ze dneska uz ani clovek nemusi zvednout zadek z kresla.. to vis, za mejch mladejch let zadny tyhle jůtůby nebyly :-D

kresh8

Příspěvek od kresh8 »

Tak díky moc za rady, myslím že mi to pomohlo :wink: No myslím že ty plotny na tom kontroleru jsou dobrý třeba - když se něco náhle pos*re (jakože se rozhodí beaty pravého a levého přehrávače) tak se to dá přez ty plotny hned dorovnat, u toho Numarku jsou ty plotny schodné s plotnami u CD přehrávačů, takže předpokládám že mají přesnost .. :)

Mohl bych se ještě zeptat - co bych tedy měl pořídit za zařízení ze začátku ? Mám na to asi 5000 kč ..

jackies

Příspěvek od jackies »

Důležitý je vizážista a kadeřník.
Také jsou důležité sluneční brýle.
O víc moc nejde.
Pokud není ticho, tak z toho až takovou vědu dělat nemusíš.

Raději bych se v tvém věku zajímal o tvorbu muziky, kterou bys pak mohl třeba někde na mejdanu kamarádům pustit.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

kresh8: jak jako rozhodit? nikdy se ti to nerozhodi a nejaky dohaneni talirem :lol: to snad ne, snad zmacknes "sync" ne?
talire by ti mohli poslouzit na trenovani rovnani, ale ty pitch potenciometry jsou tady na tech controllerech tak mizerne kratky, ze by sis musel nastavit zase nejakej extremne malej rozsah, treba +-2% a to je zas na nic.. proste na klasicky mixovani, je vetsina kontroleru stejne uplne marna.. minimalne tech lacinejch.

nicmene rovnat tempo po staru, je dnes jen prezitek a ztrata casu (samozrejme nic proti tomu, kdyz to nekoho bavi) :-)

kresh8

Příspěvek od kresh8 »

jackies: jak jako o tvorbu vlastní hudby? Nástroje stojí moc peněz, software ještě víc... to si teď nemůžu dovolit. Viděl bych to tak, že bych vlastní hudbu začal tvořit až po nějaké té praxi jako DJ. Ale jak mám tvořit vlastní hudbu s 5000 kč v kapse? Jo je fakt že máme doma amatérský nahravací "studio", máme nějaké keybordy a digitální mixer se sekvencrem a nahráváním... Ale já chci být prostě DJ, jestli bych tvořil vlastní hudbu tak jedině živě v nějakém klubu.... Nechci jen dělat hudbu ale tak nějak celkově dělat kalby, takže i světla a ostatní věci... :P

jackies

Příspěvek od jackies »

K tvorbě vlastní hudby peníze nepotřebuješ.
Stačí počítač a nějaký 3-4-5 oktávové midiklapky.
Je hromada freesoftu od daw, vst, vsti ...
Tam je podle mě, pro tebe cesta k nějakému DJjingu v odpovídající kvalitě a možností se lépe prosadit v těch masách ostatních.

Jestli chceš dělat kalby a světla a ostatní věci jak píšeš, tak to hodně šetři už teď.
Pouze tě musím upozornit, že se ti ta investice těžko, těžko bude vracet, pokud s tím nějak počítáš :wink:
Na Harleye, se baby chytají lépe, bez práce a levněji.

kresh8

Příspěvek od kresh8 »

Ok ale je to myšleno jako pro domácí nahrávání a následnou úpravu nebo pro živé hraní?

jakubt

Příspěvek od jakubt »

@jackies - někdo chce hudbu tvořit, někdo chce dj-ovat a je to tak v pořádku.

dendy

Příspěvek od dendy »

kresh8: toho pana "jackies" si nevsimaj, on toho vela narozprava ale casto nie uplne k veci...

dobre rady ti dava biscuit, toho sa drz... alfa aomegatoho byt dobry dj je veiet si vystavat dobry set - poznat hudbu, mat ju napocuvanu, poznat strukturu skladieb, veiet ktora zaktorpu sa hodi, vediet vygradovat set... to neje o tom halabala za sebou namiesat skladby, set ako celok musi mat svoj zmysel... takze je to o tom fakt dobre poznat hudbu... mam kamosa ktory je fakt zespickovy dj, v zanri ktoremu sa venuje patri imho k top 5% djs, a viem ze okrem trenovania strasne vela casu venuje tomu ze hudbu prostepocuva, analyzuje a vymysla kde ktore skladby v akom poradi by sa hodili pre set aby mal urcitu atmosferu a charakter

idealne jefaktsi vybrat jeden zaner a vnom sa vymakat...

jo a nemyslim si ze nema zmysel vediet zrovnavat beaty - este stale sa dnes dost hrava z klasickych cd playerov alebo gramcov... takze vediet hrat klasickym stylom a nespoliehat sa na techniku co to zladi "za mna" rozhodne nieje na skodu...

jakubt

Příspěvek od jakubt »

"jak se někam dostat a doatat zaplaceno" - pročti si http://www.djtechtools.com/ tam najdeš spoustu informací, které hledáš... ale počítej s tím, že platit ti hned tak asi nikdo nebude, pokud: nebudeš opravdu dobrý + zvládneš sebeprezentaci + budeš mít zprdele kliku + ...
K výběru kontroléru - já djingu moc nerozumím, ale možná, že by bylo dobré nejdříve zjistit, který dj software ti vyhovuje a pak hledat kontrolér, který je stavěný na spolupráci s daným software.
Případně pro začátek pořídit nějaký levný kontrolér a do dražšího vrážet peníze, až budeš vědět, co přesně potřebuješ.
K výběru softwaru - pokud budeš pořizovat zvukovku, tak native instruments dávají ke zvukovkám (nevím, jestli ke všem) osekanou verzi Traktoru - já k němu přišel touhle cestou a ačkoliv mě djing do té doby nezajímal, tak jsem s ním strávil pár hlučných večerů (a slyšet hrát dohromady synchronizovaně Autechre a Einstuerzende Neubauten byl nečekaně zajímavý hudební zážitek :)

Odpovědět