Mix folku

Kapely, projekty, alba, hudebníci...
Odpovědět
peteness

Mix folku

Příspěvek od peteness »

Dal jsem dohromady 14 folkových písni?ek, v?tšinou jen kytara a zp?v, n?které tracky mají dv? nebo t?i stopy kytary. Ty naživo hraju s looperem. Chvilku jsem uvažoval, že to nahraju a nechám smíchat n?kde ve studiu, ale pro?, když to docela dob?e a bez nerv? zvládnu doma. Nemám ale cit a zkušenost na mix/mastering (EQ, pom?ry, tohle mi nejde). Zkuste si to poslechnout a kdyby m?l n?kdo zájem tomu dát tu správnou podobu, dejte v?d?t. M?žu poslat suché stopy, dál se domluvíme. Eventueln? je možné se na tom kreativn? podílet, dát tomu t?eba nádech posledních alb Kirschnerky apod.

Stan

Re: Mix folku

Příspěvek od Stan »

Ta druha skladba je jednoducha, sdelna, ma vyborny text. Thumb up. co se technickych veci tyce tak ta druha kytara v druhe skladbe je mimo rytmus a taha to za usi tak to by chtelo prehrat. Z myho pohledu by si zaaslouzila trochu zpomalit, tim myslim vybrnkavat a podporit jednodussi rytmickou kytarou na pozadi. Rad by jsem ti s tim pomohl ale mam ted hodne prace. Doufam ze nekoho najdes protoze si to zaslouzi tomu hodit formu.

peteness

Příspěvek od peteness »

Stan, to je tady ta jedna, co ma problem s rytmem, zkusim to znovu nahrat. Vetsina pisnicek je jinak jenom jedna kytara, bud vybrnkavana nebo vytrhavana. Tam neni problem. Jak hodnotis zvuk?

Opraveno: A ty jednoduchy vypadaji takhle:

Stan

Příspěvek od Stan »

V prvni pisnice by jsem si pohral v prvni rade s eq na kytare mezi 1 az 5 khz {cut, low Q) v pomeru frekvencim hlasu. druha pisnicka ma neprirozeny reverb na vokalu neumerne ke kytare, mohl by jsi misto nej zkusit treba slap delay. Pokud ho tak chces nechat takovy jaky je pak soupni kytaru vic dozadu a hod na ni podobnou delku reverbu aby jsi oba nastroje (hlas a kytaru) dostal do jednoho prostoru. Dalsi ve je zkusit high shelf (cut) na reverbu jestli ma integrovany eq pro otupeni ostrych odrazu nebo eq za reverbem atd atd da se s tim pracovat. thumb up
Naposledy upravil(a) Stan dne 27 čer 2015 22:31, celkem upraveno 2 x.

tony9

Příspěvek od tony9 »

Peteness: Zvukově to chce podle mne dotáhnout. Taky možná nějak doaranžovat. Rozhodně, ale stojí za to s těma písničkama pracovat dál, protože jsou prostě muzikální. Nechci ti sem dávat nějaké rady, jenom snad, že kdo hledá tak nachází. Prostě se s tím poper, stojí to za to.

vasek

Příspěvek od vasek »

peteness: ta první věc je jakžtakž, ale jak hraješ trsátkem, tak je zvuk v prdeli. Určitě jdi s kytarou do studia, doma se to nedá nahrát tak, aby to znělo příjemně.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

no nahrat se to da i doma v pohode, ale musis na to mit vybaveni. Tohle mi prijde jak nahrany na sm57? Neni to uplne spatne, ale velkej zvuk kytary to samozrejme neni, tohle by sedlo spis do bohatsi aranze cele kapely. Vokal je ale mozna vetsi problem, taky takovej ne moc detailni a uzkej, je to zatazeny na vejskach, v dalce. Nevim, urcite se da neco delat v mixu, ale nejsem si jistej kolik toho ty nabery snesou.

U Nevi se je v 1:05 divne zkresleni na vokalu a objevuje se tam jeste opakovane u nekterych dlouhych "nevi se". A souhlasim, ze ten prostor kytara vs vokal by to chtelo taky resit trochu jinak. No a trochu si to rika o nejakou perkusivni slozku. Nejaky cajon nebo podobne trochu alternativni perkuse. A/nebo druhou kytaru, ktera by to trosku obohacovala harmonicky/dejove. V tech prvnich dvou ukazkach je ta nepresna rytmika bohuzel hodne rusiva a asi by to chtelo prehrat. V tech dalsich dvou uz to je celkem ok i kdyz frazovani mi uplne nesedi, ale to je mozna subjektivni:)

Moc pozitivniho jsem nenapsal, no sorry:) Preju, at se ti to podari dotahnout k necemu s cim budes spokojenej.

vasek

Příspěvek od vasek »

Amorph: kde končí "doma" a začíná "studio" je dneska těžký říct, však víš, jak jsem to myslel...
Abych do toho vnesl něco pozitivního - ten materiál není špatnej, jinak bychom se na nějaký rady vykašlali. Zaslouží si to lepší kabátek. Folk musí mít příjemnej zvuk, dneska to jinak nikdo poslouchat nebude (pokud to nebude něco jak Záviš :-))

peteness

Příspěvek od peteness »

Je to brane jenom snimacem, sice kvalitnim, ale vim ze to chce lepsi zvuk. Do kategorie Zavis by to spadat nemelo. Postuju jeste par dalsich, uz jsem tam trochu poresil EQ, verby, takhle by to jako prezentace na web mozna stacilo.
Pak je dalsi moznost, ze by to melo byt profi se vsim vsudy....coz bych i chtel, ale zase netusim, kde by to slo nahrat, pokud mozno v Praze a okoli.....anebo mozna co nejdal od Prahy :-) Pocitam s tim, ze par tisic, desitek tisic do toho investuju.
Samozrejme je mi jasny, ze to nikdo jen tak v dnesni dobe nevyda.
K aranžím mám p?ístup takový, že by to m?lo být jednoduchý, ?istý, nejlíp jen kytara a vokal. Rytmus je už obsažen v té kyta?e. Jedine co bych bral vsemi deseti, by byl zensky vokalni trojlistek.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

ja bych mel pripominku k moravske vyslovnosti hned v prvni pisnicce. jelikoz je tam to slovo ultrafrekventovany, bije to (prazaka) do usi. slovo "mění" se beznou cestinou vyslovuje "mNění" nikoliv "mJení". stejne tak jako mame "zmNěnu" a ne "zmJenu", "zemNětřesení" a ne "zemJetřesení" atd. nechci tady spekulovat o tom, zda neni vlastne leckdy ta "moravska" vyslovnost spravnejsi, z duvodu vetsi blizkosti puvodnimu jazyku (coz je asi urcita cast pravdy). jen se snazim poukazat na odlisnost od majoritni/"medialni" cestiny (muzeme a nemusime ji povazovat za tu "spravnou/oficialni" mluvenou).

jinak k hudbe. prijde mi to jako takovy pracovni demo. zvuk i forma pisnicek mi zneji polotovarove. u pisnicek je spousta pozitivniho, ale to co mluvi pro tu polotovarovost podle myho citeni je: zadrhavajici rozfrazovani a asi ne uplne dotazena rytmicka stranka zpevu, mistama i zakolisani intonacni, mistama blbe znejici kytara, chvilkama i zvuk naberu zpevu...

nicmene... uz jsem ti to psal kdysi davno. mas muj velkej obdiv, ze ses dal na tuhle nevdecnou pisnickarskou staci :-) uvedomuju si, jak je tezky udelat vlastne minimalistickou hudbu tak, aby neznela klisovite, infantilne nebo vubec blbe, natoz pak, aby byla "o necem". drzim ti palce, protoze mam pocit, ze tam je spousta zajimavyho, co se da vypilovat. momentalne je to ale podle me jeste porad bezpohlavni embrio slusny desky.

jak to tady ctu, jsem taky pro nejakou jednoduchou rytmiku. myslim, ze by to pomohla 1) dostat rytmicky vic "do late" (urcite bys pak presneji frazoval) a 2) by napomohla nekterejm msitum ve smyslu gradace - to mi tam hodne chybi. ani pritlaceni do struna, ani zmena hlasova, se tam moc nevyskytujou - to je samozrejme minus, je to "mdly". pritom tam ta misto jasne jsou, jen mi prijde, ze jsi malo odvazanej, kdyz to nahravas :-)

(vsechno jen me pocity, ber to tak prosim ;-) )

peteness

Příspěvek od peteness »

Biscuit: Neomlouvej se, jen do m?. S tím frázováním máte pravdu. Je to jak splašené kon?, chce to "po?kat si na dobu".
Co kdyby to vypadalo takhle:

Odpovědět