V.A. Ezone 2024
Re: EZONE KOMPILACIA
Aha, tak to jsem nepochopil. Kdyz tomy napsal "na svoj cloud" četl jsem to jako soundcloud.
Pokusim sa to este raz "zhrnut"
- tema skladby aneb "homogenna podoba"
Zanrovo, dlzka skladby neobmedzena.
A la "od srdca" s cim ste sami spokojni, bez akychkolvek sablon - "your own freestyle".
- deadline na prihlasenie
bol 07.01. 2024 (ak ma niekto dalsi zaujem, moze dajte mi vediet) za predpokladu, ze stihate do 29.02. 2024 odovzdat mixdown.
- deadline na odovzdanie skladieb/trackov
29.02. 2024
fractal mozme teda ratat s tvojou podporou, ze urobis na celu kompilacku mastering?
* ak ANO -> vsetci ucastnici uploadnu svoj mixdown [render] predpokladam 44.1khz 24bit na svoj alebo moj cloud, dopisu do tabulky
kde sme sa registrovali svoj odkaz [link] na svoju mixdown.
* ak NIE -> netreba z toho robit dramu, finalna podoba [LUFS, -1.0db, atd.] to uz necham na spolocnu volbu / zhodu.
- po masteringu alebo odovzdani finalnej verzie
1. vytvorim E-ZONE ucet na soundcloud, budem zdielat udaje na prihlasenie.
2. editacia profilu/uctu [kazdy moze prispiet svojou castou] - foto, obrazky, popisy, atd.
3. Predpokladam, ze kazdy ma ucet na Soundcloud, tzn. kompilacka moze byt s tym, ze kazdy z interpretov moze byt a bude oznaceny.
4. Soundcloud umoznuje zdielanie na Spotify, Youtube music, atd. vratane vlastnej monetizacie.
5. Pocas editacie je mozne urobit SPLIT [cast pojde na "EZONE" cast na interpreta - ak tak vyplynie zo spolocnej dohody, pripadne cely "zarobok"
6. Rovnako sa moze boostnut propagacka [budget si urcime samy, prip. dohoda, x moznosti]
Z mojej skusenosti, Soundcloud promo nie je drahe a k posluchacom sa dostane.
Ale ako som pisal, je to vecou dohody / napadov aj vas ostatnych.
ZHODNEME SA NA TOMTO?
- tema skladby aneb "homogenna podoba"
Zanrovo, dlzka skladby neobmedzena.
A la "od srdca" s cim ste sami spokojni, bez akychkolvek sablon - "your own freestyle".
- deadline na prihlasenie
bol 07.01. 2024 (ak ma niekto dalsi zaujem, moze dajte mi vediet) za predpokladu, ze stihate do 29.02. 2024 odovzdat mixdown.
- deadline na odovzdanie skladieb/trackov
29.02. 2024
fractal mozme teda ratat s tvojou podporou, ze urobis na celu kompilacku mastering?
* ak ANO -> vsetci ucastnici uploadnu svoj mixdown [render] predpokladam 44.1khz 24bit na svoj alebo moj cloud, dopisu do tabulky
* ak NIE -> netreba z toho robit dramu, finalna podoba [LUFS, -1.0db, atd.] to uz necham na spolocnu volbu / zhodu.
- po masteringu alebo odovzdani finalnej verzie
1. vytvorim E-ZONE ucet na soundcloud, budem zdielat udaje na prihlasenie.
2. editacia profilu/uctu [kazdy moze prispiet svojou castou] - foto, obrazky, popisy, atd.
3. Predpokladam, ze kazdy ma ucet na Soundcloud, tzn. kompilacka moze byt s tym, ze kazdy z interpretov moze byt a bude oznaceny.
4. Soundcloud umoznuje zdielanie na Spotify, Youtube music, atd. vratane vlastnej monetizacie.
5. Pocas editacie je mozne urobit SPLIT [cast pojde na "EZONE" cast na interpreta - ak tak vyplynie zo spolocnej dohody, pripadne cely "zarobok"
6. Rovnako sa moze boostnut propagacka [budget si urcime samy, prip. dohoda, x moznosti]
Z mojej skusenosti, Soundcloud promo nie je drahe a k posluchacom sa dostane.
Ale ako som pisal, je to vecou dohody / napadov aj vas ostatnych.
ZHODNEME SA NA TOMTO?
-
geomystery
Jen pár otázek k tomu:
4. 85EUR ročně, kdo a jak to zaplatí ?
5. Já z toho peníze nechci, investoval bych případné zisky zpět do propagace (viz.6) nebo do charity
6. Stejně jako 4.
Jinak 100% souhlas se vším. Představoval sem si to trochu jinak, ale umím se přizpůsobit.
4. 85EUR ročně, kdo a jak to zaplatí ?
5. Já z toho peníze nechci, investoval bych případné zisky zpět do propagace (viz.6) nebo do charity
6. Stejně jako 4.
Jinak 100% souhlas se vším. Představoval sem si to trochu jinak, ale umím se přizpůsobit.
Mastering celé kompilace může být lehký proces, ale taky bolehlav, procházka údolím smrti. Fakt záleží jak moc ty tracky budou dobré, jak dobře budou smíchané. Já taky dopředu nedokážu odhadnout jak moc času budu v březnu mít.fractal mozme teda ratat s tvojou podporou, ze urobis na celu kompilacku mastering?
Udělám to rád, pokud to bude lehké a nikdo si nebude moc vymýšlet. Pokud to ovšem půjde spíše tou druhou cestou (a nemálo producentů takových je) tak bych to musel zpoplatnit, alespoň symbolicky. Nemyslete si nic zlé, ale business v audio fakt není jednoduchý a když nad tím budu trávit hodiny a dny, utečou mi/nebudu stíhat další kšefty.
ještě info k masteringu:
soubor na mastering se nechává v takovém samplerate a bitové hloubce, v jakém se dělal celý projekt tracku, tzn. pokud možno, tak žádné konverze
finální master bych dělal na -0.0dB TP což v reálu vychází obyčejně na -0.3dbTP, podle typu analýzy, pokud nějaký agregator či distributor vyloženě vyžaduje -1.0dbTP, tak se amplituda prostě sníží o 1dB a je to.
To propírané -XYdB LUFS -1dbTP, je fakt jenom doporučení pro ty, co si neví rady, je tam fakt dalších tisíc faktorů, které ovlivňují to, jak nahlas a jak dobře to kupř. na streamech bude hrát.
LUFS záleží na charakteru tracků mezi sebou, ale mám nějaké zkušenosti to vyladit a najít sweet spot tak, aby celá kompilace prostě zněla fajn.
Chtěli by jste booklet? Nějakou informační brožurku/obrázek/pdfko? Má někdo na tohle třeba template? Bude se tohle vůbec řešit?
-
geomystery
No to je právě přesně ta "homogenizace" kterou sem měl na mysli. Já sem to nemyslel jakože unifikovat to stylově, jen spíš trochu sjednotit zvuk aby to nebylo "Každý pes jiná ves." Nahodí se track a Fractal nebo další zúčastnění napíšou poznámky k mixu a tím se výrazně zjednoduší mastering. A nemusí to být pak na jednom člověku. Ale zase by to nemusela být nutnost a pokud se interpret rozhodne, že ty připomínky reflektovat nebude, tak bych do toho nikoho netlačil a nechal bych to tam trčet.
Achjaj
proste... bavte sa, have fun, do 29.2. 2024 uploadnite svoje vytvory a pojdeme dalej.
Kludne to cvaknem cele aj ja, ked sa dohodneme komu pojde vytazok - sumicka.
Booklet - spravi v Canva kazdy kto ma cas...
Chlapci, stale je to o tom, kolko casu CHCETE tomu venovat a CI TO CHCETE.
to je vsjo
Kludne to cvaknem cele aj ja, ked sa dohodneme komu pojde vytazok - sumicka.
Booklet - spravi v Canva kazdy kto ma cas...
Chlapci, stale je to o tom, kolko casu CHCETE tomu venovat a CI TO CHCETE.
to je vsjo
-
geomystery
Já sem ochotný tomu věnovat času vcelku hodně a už sem taky věnoval (mám track už rozpracovaný) a určitě to chci, protože sem nad tím už několikrát přemýšlel, že by bylo fajn tohle udělat. Taky ale chci vědět ty praktické věci okolo. Optimismus a nadšení je určitě potřeba, ale stejně tak je potřeba řešit ty přízemnosti okolo aby to mělo nějakou stabilitu.
Nemyslím si že by byl problém, aby každý poslal třeba 8,50 ecek aby se otevrel ten ucet na soundcloud, otazka je zda to tak ma smysl, kdo se pak o to bude starat treba za rok, za dva? Mě se osobně zdá ta cesta platit soundcloudu jako divná, ale nebudu proti většině.
Za mě je mnohem lepší mít stránku na bandcamp, kde se dá stáhnutí zdarma, a popř. nám fanoušci můžou poslat něco na pivo. Je to jednoduché a přehledné. Působí to více ukotveně.
Ale tady toto je všecko vedlejší, hlavní je, že kompilace bude, během toho všeho se domluvíme co s ní. Do té doby může i přibýt nějaký nový kanál, nebo nová možnost prezentace.
Za mě je mnohem lepší mít stránku na bandcamp, kde se dá stáhnutí zdarma, a popř. nám fanoušci můžou poslat něco na pivo. Je to jednoduché a přehledné. Působí to více ukotveně.
Ale tady toto je všecko vedlejší, hlavní je, že kompilace bude, během toho všeho se domluvíme co s ní. Do té doby může i přibýt nějaký nový kanál, nebo nová možnost prezentace.
Ještě jeden nápad, nemám vytvořit server pro tohle na Discord? Domluva tam je hbitější, dá se tam chatovat, dělat videohovory a hlavně přímo sdílet soubory.
Doporučuju každému pro malé projekty, spolupráce, minifirmičky.
Doporučuju každému pro malé projekty, spolupráce, minifirmičky.
-
geomystery
Mě Bandcamp moc nefungoval, ale tady pro tenhle projekt by to nemuselo být špatné. To co navrhuje tomy je zase super z marketingového hlediska. Sice by tam byla nějaké vstupní investice, ale dosah by byl násobně vyšší.
Tak ja sa v prvom rade snazim, aby to bolo co najjednoduchsie. Discord len viem, ze existuje, Bandcamp mi moc nefungoval tak ako pise geomystery.
Soundcloud prostredie poznam, relativne dobre sa v nom vyznam. Pre potreby postacujuce.
Preto som to dal ako navrh, samozrejme, ak pride niekto s inym - lepsim napadom prisposobim sa.
Potom, ale ten lepsi napad by mal aj dotycny so svojimi skusenostami aj obhospodarovat. Bandcamp/Discord nemam, neviem ako sa v tom pracuje - jasne nie je to rocket science, naucit sa to da.
Soundcloud prostredie poznam, relativne dobre sa v nom vyznam. Pre potreby postacujuce.
Preto som to dal ako navrh, samozrejme, ak pride niekto s inym - lepsim napadom prisposobim sa.
Potom, ale ten lepsi napad by mal aj dotycny so svojimi skusenostami aj obhospodarovat. Bandcamp/Discord nemam, neviem ako sa v tom pracuje - jasne nie je to rocket science, naucit sa to da.
-
geomystery
Na SC je super, že tam evidentně bloudí dost hudebních hledačů, protože tam mám pořád nějaké poslechy i při nulovém marketingu.
Discord je podobný problém jako sem nedávno dával ten reddit. Myslím že většina lidí tady Discord nemá a nevím jaká by byla ochota si jej zřídit. Taky nám to pak celé migruje na jiný server, z čímž já problém nemám, ale tady zase píšou lidi, kteří by na Discordu určo nebyli.
Každopádně sem asi ochotný to zkusit. Být členem online slovenskočeské elektronické hudební komunity mi pořád dává smysl ať je to kdekoli.
Discord je podobný problém jako sem nedávno dával ten reddit. Myslím že většina lidí tady Discord nemá a nevím jaká by byla ochota si jej zřídit. Taky nám to pak celé migruje na jiný server, z čímž já problém nemám, ale tady zase píšou lidi, kteří by na Discordu určo nebyli.
Každopádně sem asi ochotný to zkusit. Být členem online slovenskočeské elektronické hudební komunity mi pořád dává smysl ať je to kdekoli.
ja davam takovehle pracovni veci na dropbox. A rek bych, ze pro ucely nejakeho preview je celkem jedno jak to kdo bude sdilet. Agregovat se to bude v tomhle foru.
Sem se tam taky napsal jestli to ještě platí, ale kurvajz nevím
Jsem to oprášil po 20 letech a hledám jak se alespoň exportuje z dawu
Ale dal jsem za dnešek 2 minuty a 30 vteřin track. Víc nedám. Pošlu a když tak na to ani neberte ohled když to bude moc nevhodný.
Ale dal jsem za dnešek 2 minuty a 30 vteřin track. Víc nedám. Pošlu a když tak na to ani neberte ohled když to bude moc nevhodný.
muzikant
OK, budu teda první
V registračním formuláři je link na můj kousek. Ve wavu.
Universum (2:39)
Není to regulerní track, ale na nějaké případné použití, intro, outro .....
Jsem vám tady nahodil moje nitro a mé city jak znělo zadání, tak žádný kecy okolo jasný
V registračním formuláři je link na můj kousek. Ve wavu.
Universum (2:39)
Není to regulerní track, ale na nějaké případné použití, intro, outro .....
Jsem vám tady nahodil moje nitro a mé city jak znělo zadání, tak žádný kecy okolo jasný
muzikant