Akordy v ladeni

Harmonické postupy, rytmické grify,...
gambler

Re: Akordy v ladeni

Příspěvek od gambler »

Kelley ale ved o paralelnej stupnici som tu uz hovoril..
gambler píše:
19 zář 2017 16:49
Klingac-nie je ziaden specialny dovod,je to len prakticky priklad na ktorom to chcem pochopit..Ak zacnem Ami a pouzijem v chords progression C major (A je 6 nota v Cmajor) tak nastane ten isty pripad ako Emi-G..
Chcem pochopit co urcuje ze ktory akord sa stane "dominantny"-urcujuci toninu. V pripadoch ze su v chords progression Emi-G,Ami-C,atd...
Dik za ten odkaz ale nie je tam nic nove pre mna co by som nevedel..Ak nepocitam notove zapisy co ma absolutne nezaujima a terminologia v jazyku dinosaurov-latincina.Tonymu trha usi ak pouzijem anglicke nazvoslovie a pritom slovenske ceske ani neexistuje..Kvinta,tercia?:D.Ako z tohto sa ucit ako uplny zaciatocnik to je na maslu.Sa necudujem detom ak nechcu chodit do hudobnej skoly.

dedko
Vybavení

Příspěvek od dedko »

Gambler: tvoje slová. "Dik za ten odkaz ale nie je tam nic nove pre mna co by som nevedel."
Takže vieš aj to, že na str. 64 je vysvetlené to na čo sa stále pýtaš?

gambler

Příspěvek od gambler »

Dedko si si isty ze je to tam vysvetlene?
Na obrazku sipkou je oznacena ta 0:46 sekunda a teda moment ked si zapocul toniku..Ruzova je teda tonika G major a zelena je akoze dominanta?Pretoze to je jediny akord co by teoreticky mohol splnat toto kriterium ak teda povazujeme G za toniku.No ked si vsimnes tak ten akord v zelenom je trochu mimo,to F sharp by tam nemalo co hladat..Viem ze sa moze 1-2 noty z triady posunut aj mimo stupnice a nic strasne sa nestane..Ale pri dominante?
rrrrr.png

dedko
Vybavení

Příspěvek od dedko »

No teraz som zmateny, o co ti ide? Akord v zelenom je D a to je dominanta ku G. Akurat mas terciu v base

gambler

Příspěvek od gambler »

O nic mi nejde len som si nebol isty ci sa to divne co tam je da stale povazovat za D...A to je teda vsetko?Dominanta, respektive sub dominanta,tonika a je to? :D
Ked mi das adresu tak ti poslem nejaku flasku.. Neskutocne si mi pomohol!!! :palec+:

dedko
Vybavení

Příspěvek od dedko »

Najeb tam niekde H dur a za neho emoll a hneď to bude celé v tonine ktorej chceš...

Rudys

Příspěvek od Rudys »

gambler píše:
19 zář 2017 22:17
V priebehu diskusie som uz asi 10 krat spomenul ze viem co je tonika,relativny major-minor,sub-dominanta,dominanta-pre-tonika a tak zasa vytiahnes septakord na piatom stupni akoze vies dalsie synonymum pre jednu a tu istu vec ci ako?:)

Rudys,stardust- Mohli by ste mi skomponovat nejaku kratku ukazku (nieco v style pop music rok 2017)?A vysvetlit kde co urobite z hladiska hudobnej teorie a preco?To by mi pomohlo..Teda ak mi chcete skutocne pomoct a nie si len pohonit ego nad tym kolkymi vyrazmi dokazete pomenovat jednu a tu istu vec?A predpokladam ze mi pomoct chcete ked ste sa zapojili do tejto diskusie..
Ale já jsem to myslel vážně. Sháním právě nějakou dobrou knihu, kde bych si rozšířil obzory z hlediska hudební teorie a kde by tyto věci byly dobře vysvětlené.

gambler

Příspěvek od gambler »

Dedko nenadavaj lebo dostanes ban a kto mi potom poradi ked budem potrebovat?:D A nech to ostane aj v G ale uz budem vediet pre dalsie razy..A posli tu adresu,myslim to vazne,neboj nepridem ta vykradnut:D

Rudys-Toto video je super,"white note hack", komponujes v ktorej kolvek stupnici za pouzitia len bielych klaves.. a maju kopec dalsich paradnych videi..Kupil som si od nich vsetky knizky co vyslo nejakych 15 eur https://revolutionharmony.com/books mas tam v podstate vsetko pekne prehladne zhrnute co je aj vo videach..A jedna knizka je dokonca zadara..

Rudys

Příspěvek od Rudys »

Díky :palec+:

gambler

Příspěvek od gambler »

Dedko potrebujem opat tvoju pomoc..Pocujes tu niekde toninu?Povodne som zamyslal ze to bude v F sharp minor co je prvy akord,lenze sa mi zdalo ze to potrebuje trochu viac tension a tak som v tom akorde posunul jeden ton..Dominanta je 4 akord v postupnosti..
Potrebujem vymysliet hlavnu melodiu pre slohu a len bludim po klavesnici lebo sa mi to zda nejake divne ta tonina..

tony9

Příspěvek od tony9 »

No já myslím, že teď to máš ve Fis - dur. Neboli F- sharp major. Jeden zběžný poslech. Nepřehrával sem si to.

rastis

Příspěvek od rastis »

podla mna je to cele v Cis dur. tonika sa tam tusim cely cas neobjavi, ale ja ako len velmi latentny teoretik ju citim prave ako Cis dur. ako o nieco zbehlejsi improvizator by som do toho kludne vedel vyhravat do aleluja prave v Cis dure a nikto by ma neobvinil, ze som mimo.

dedko
Vybavení

Příspěvek od dedko »

Gambler, Gambler, ty si ale beťár! Keď poznáš dominantu, poznáš aj tóniku, ne?

gambler

Příspěvek od gambler »

Diky chalani,je to asi ten fis dur,teda skusal som melodie a najlepsie mi to pasuje tak, aj ked mohlo by to byt v tom cis dure:D
Dedko no co ti poviem,stale v tom tapem,ked to vidim na obrazku ako teoriu tak to vyzera jednoducho a ked s tym zacnem robit tak sa to vzdy cele nejak skomplikuje.

Tu je melodia vo fis dur-4 hodiny roboty ale vyzera ze je to v tonine nie?:D

dedko
Vybavení

Příspěvek od dedko »

Neboj nič, je to v tonine. A bezpochyby v durovej :D

Odpovědět