Chaos a Hudba
Re: Chaos a Hudba
velmi opatrne by som pracoval s tym co posobi pozitivne a co negativne.. to je relativne tak isto ako vsetko ostatne.. tak ako nejaka hudba moze na niekoho posobit posizitvne, na ineho moze posobit negativne.. v tom je prave ta zahada ze vobec nechapame preco rozne mozgy vyhodnucuju tu istu vec tak diametralne odlisne ... respektive precot to informacne pole, ktore pouziva mozog ako interface a zkrz neho riadi v ramci 3rozmerneho priestoru ludske telo, takto vyhodnucuje skrz neho odlisne tu istu vec ...
To nie je zahada, to je matematicky chaos, cize zlozite usporiadanie javov, ktorych jednoduche pocinanie si nevies objasnit 

matematika je len nastroj na opis niecoho ... matematicky chaos ako dovod pre nejaky jav je logicky nezmysel 

UffMagion píše: a hlavně hranice estetiky se posouvají dál. Spousta disharmonických zvuků je přeci tak krásných a nic jiného je nenahradí. Chtít dělat jen líbivé, harmonické, "krásné" umění je cesta do uměleckého pekla - kýče.

Slyšel jsi Leningradskou symfonii ? Jestli ne tak si ji poslechni ... Je to většinou dost líbivá, pohodová a povznášející hudbaMagion píše:Ivo: Sory Ivo, ale s takovým přístupem se dá dělat tak relaxační meditační hudba, ale ne upřímná tvorba člověka, který žije teď ve 21.století prolezlém mediálním balastem, politicko-ekonomickou mašinérií, ekologickými hrozbami... Pokud bereš hudbu(umění) jako únik - tak ok, ale to je únik a ne tvůrčí a upřímný otisk zakoušené reality.
Když žil Šostakovič ve válce, taky neskládal líbivé pohodové písničky... chápeš co chci říct, nebo furt pojedeš svůj kolovrátek a harmonii apod?

Hudba jako únik ? Před čím ? A co takhle hudba jako dotek vlastní hlubší reality ? (která nám uniká) Hudba jako očistná lázen v obklopení vším zmíněným balastem ? Atd ? Kolovrátek ? Hmm, poslechni si pořádnou (krásnou) hudbu a uvidíš ... co je opravdu "kolovrátek" a co ne

Ono některé věci jsou snadno exaktně měřitelné - mozkové vlny, svalový tonus, hladiny určitých látek. EKG, EEG atd atd což přímo souvisí s harmonickým nebo disharmonickým stavem psychofyziologického systému ... A na to vše přímo působí i hudba ... čili něco se exaktně změřit a popsat dá ... (z pozitivního i negativního hlediska). Když uvedu třeba jednoduchý extrém - po několikahodiném pobytu na extrémně hlasité hudební produkci se bude mnoho fyziologických a mentálních parametrů daného člověka hodně lišit od normálního stavu, a to v negativní části spektra ... a podobně i v subtilnějších případech a oblastech hudebního působení ...dendy píše:velmi opatrne by som pracoval s tym co posobi pozitivne a co negativne.. to je relativne tak isto ako vsetko ostatne.. tak ako nejaka hudba moze na niekoho posobit posizitvne, na ineho moze posobit negativne.. v tom je prave ta zahada ze vobec nechapame preco rozne mozgy vyhodnucuju tu istu vec tak diametralne odlisne ... respektive precot to informacne pole, ktore pouziva mozog ako interface a zkrz neho riadi v ramci 3rozmerneho priestoru ludske telo, takto vyhodnucuje skrz neho odlisne tu istu vec ...
A necucám si to z prstu, hudební terapií, výzkumy, odbornou literaturou na toto téma atd se zabývám hodně dlouho a nejen teoreticky ... A věř tomu, že je to hodně dobře a podrobně zkoumáno ... A hudba je navíc velmi konkrétní fyzická energie , nic abstraktního ... (na rozdíl třeba od jiných typů umění)
ano ale mozgove vlny, svalovy tonus, hladiny latok - to su veci ktore su meratelne ale ktore su led DOSLEDOK ... chapes o co mne ide... mozog dostane vnem zo zmyslov (v tomto pripade usi, pripadne usi aj zrak ak ide o hudbu doplnenu obrazom).. nasledne na to zareaguje tym ze zmeni bioelektricke a chemicke spravanie sa .. nikto ale neprisiel zatial na to PRECO ich zmeni, preco ich zmeni prave tak ako ich zmeni a preco u kazdeho cloveka je na rovnaku hudbu tato zmena ina ... vieme pozorovat uz len vysledok - prejav, zmenu stavu .. nikto ale netusi PRECO k tomuto dojde ... naprikald keby na mne niekto robil experiment ze by mi pustal klasiku a chcel po mne aby som pri tom zaspal asi by som ho zabil
naopak keby mi pustil (primerane potichu samozrejme) nejaky pulzujuci psytrance tak spim ako mimino (bezne ked nemozem zaspat pusim si do sluchatok, samozrejme potichu, nejaky povedzme 147 bpm pulzujuci psytrance a do 10 minut spim drevo 
co sa tyka dlhodobemu vystaveniu hlasitej hudbe - nikdy som si nekdy merat tieto veci samozrejme takze nemozem argumentovat, ale co viem svojimi 5+1 zmyslami - u mna subjektivne pobyt na hlasitej party s hudbou ktora ma uspokojuje (aj dlhodoby - povedzme cely weekend) vyvolava vyrazne pozitivne pocity ktore doznievaju este niekolko dni az tyzdnov po takejto akcii.. nic negativne.. proste fyzicky sa citim lepsie, odolnejsie, okrem toho ze musim potom den/dva viac spat aby som dorovnal spankovy deficit sa mozrejme
ziadne negativne efekty na sebe nepozorujem - prave naopak.. som potom vnimavejsi na farby, zvuky, chute, citim sa nabity energiou, vladzdem viac intelektualnej prace odviest ... na druhej strane viem ze keby ma niekto co len na pol hodiny vystavil hlasitej hudbe ktora mi je neprijemna tak mi z toho bude naozaj fyzicky zle ... budem konkretny, pamatam si na zazitok ked som bol u jedneho znameho v kancli a on tam mal nahlas vyhuleny pink floid .. po polhodine som sa zacal uz citit naozaj fyzicky zle a musel som odist von a pockaj ho tam...

co sa tyka dlhodobemu vystaveniu hlasitej hudbe - nikdy som si nekdy merat tieto veci samozrejme takze nemozem argumentovat, ale co viem svojimi 5+1 zmyslami - u mna subjektivne pobyt na hlasitej party s hudbou ktora ma uspokojuje (aj dlhodoby - povedzme cely weekend) vyvolava vyrazne pozitivne pocity ktore doznievaju este niekolko dni az tyzdnov po takejto akcii.. nic negativne.. proste fyzicky sa citim lepsie, odolnejsie, okrem toho ze musim potom den/dva viac spat aby som dorovnal spankovy deficit sa mozrejme

Samozřejmě je to do jisté míry možné, ale když se třeba (obecně - nemluvím o tvém osobním příkladu) někdo cítí "skvěle", ale naměří mu současně u ušního těžce snížený práh slyšení, neregistrování vyšších frekvencí, jinde mu naměří srdeční arytmii, negativně zvýšenou hladinu různých věcí, zažívací potíže, potíže s koordinací a postřehem atd (proti "standardu") - tak co je pak podstatné ? Subjektivní pocit nebo realita ? Alkoholici, drogisté atd se též v daných chvílích cítí relativně velmi dobře ... ale objektivní měřitelné post-důsledky jsou jiná věc ...
Samozřejmě nemůžeme asi intenzitou srovnávat vypití litru vodky s poslouchání jakékoliv hudby. Ale účinky (objektivní i subjektivní) tu v jiné oktávě budou taky ... I když to není nějak ostře ohraničené a jasně definované ... Ale je asi jasné že člověk bude v podstatně jiném psychickém i mentálním rozpoležení když se zúčastní třeba death metalového koncertu na 130 dB anebo já nevím absolvuje Mozartovo Requiem v nějakém kostele ... Ted nemluvím o pozitivním/negativním, ale prostě je jisté že tentýž člověk po každé z těchto akcí na tom bude z různých hledisek objektivně (a měřitelně) dost jinak ... i v třetím případě, že by nešel nikam ...
A je taky jasné, že to do značné míry ovlivnuje i to, jestli tam ten člověk je rád anebo apriori naštvaný a trpí
I když tu úplně základní fyziku to i tak neobejde ...
Samozřejmě nemůžeme asi intenzitou srovnávat vypití litru vodky s poslouchání jakékoliv hudby. Ale účinky (objektivní i subjektivní) tu v jiné oktávě budou taky ... I když to není nějak ostře ohraničené a jasně definované ... Ale je asi jasné že člověk bude v podstatně jiném psychickém i mentálním rozpoležení když se zúčastní třeba death metalového koncertu na 130 dB anebo já nevím absolvuje Mozartovo Requiem v nějakém kostele ... Ted nemluvím o pozitivním/negativním, ale prostě je jisté že tentýž člověk po každé z těchto akcí na tom bude z různých hledisek objektivně (a měřitelně) dost jinak ... i v třetím případě, že by nešel nikam ...
A je taky jasné, že to do značné míry ovlivnuje i to, jestli tam ten člověk je rád anebo apriori naštvaný a trpí

- ReaktoplazmAR
to jo, ja som skor mal na mysli vnimat to že je vesmir zakriveny .. video som ešte nevidel momentalne sa mi neda pozret..dendy píše: a tak uvedomovat si cas ako rozmer to podla mna neni vobec tazke.. nemam si tym ziadny zasadny problem vnimat cas ako dalsiu suradnicu v ktorej sa premiestnujem respektive nachadzam, ktora definuje moju polohu.. horsie to uz je s vyssimi rozmermi) ale to video co som sem pastol si myslim ze je pekne abstrakcia, nieco na tom je
..inak si myslim že uvažovat o tvorbe hudby v teorii chaosu neni marne, zbytočné asi ano, ale nie nezmysel, a ked to Fractalovi pomože v študiu tak ok..
Jenom tak mimochodem, mimo tema - Ivo tohle pouziti slova oktava jsi si vymyslel, nebo se to tak pouziva? Prijde mi to hodne dobry, dik, to budu pouzivat!Ivo píše:Ale účinky (objektivní i subjektivní) tu v jiné oktávě budou taky ...
- ReaktoplazmAR
Ivo: ja som prave presvedčeny že hudba je to najabstraktnejšie umenie, ale asi ide o uhol pohladu
..na mna extremne negativne posobi bežné radio, hlavne rano.. mám pocit akoby mi niekto pichal depresiu, a je jedno čo tam hrá, a uplne najhoršie je ked to hrá a tý čo si to pustili to ani nepočúvajú, proste to len hra ako podmaz.. to nemám daleko od vraždy..
presne.. nedavno som bol na koncerte Front 242 a bolo sakra hlučno.. cítil som sa potom ako po mesačnom pobyte v kúpeloch, fyzicky aj psychicky plný energie ešte vela dní potom..dendy píše: co sa tyka dlhodobemu vystaveniu hlasitej hudbe - nikdy som si nekdy merat tieto veci samozrejme takze nemozem argumentovat, ale co viem svojimi 5+1 zmyslami - u mna subjektivne pobyt na hlasitej party s hudbou ktora ma uspokojuje (aj dlhodoby - povedzme cely weekend) vyvolava vyrazne pozitivne pocity ktore doznievaju este niekolko dni az tyzdnov po takejto akcii.. nic negativne.. proste fyzicky sa citim lepsie, odolnejsie, okrem toho ze musim potom den/dva viac spat aby som dorovnal spankovy deficit sa mozrejmeziadne negativne efekty na sebe nepozorujem - prave naopak.. som potom vnimavejsi na farby, zvuky, chute, citim sa nabity energiou, vladzdem viac intelektualnej prace odviest ... na druhej strane viem ze keby ma niekto co len na pol hodiny vystavil hlasitej hudbe ktora mi je neprijemna tak mi z toho bude naozaj fyzicky zle ... budem konkretny, pamatam si na zazitok ked som bol u jedneho znameho v kancli a on tam mal nahlas vyhuleny pink floid .. po polhodine som sa zacal uz citit naozaj fyzicky zle a musel som odist von a pockaj ho tam...
..na mna extremne negativne posobi bežné radio, hlavne rano.. mám pocit akoby mi niekto pichal depresiu, a je jedno čo tam hrá, a uplne najhoršie je ked to hrá a tý čo si to pustili to ani nepočúvajú, proste to len hra ako podmaz.. to nemám daleko od vraždy..
ano - radio rano to je pekelne peklo
to ani ja nezvladam, to je fakt katastofa ... a nemusi byt ani nahlas, staci ked pri zobudzani pocujem tie hluposti co sa tam hravaju a mam okazeny cely den ...

ivo pockaj to neni dobre prirovanie - alkoholik a narkoman - sa mozno citi dobre maximalne v moemnte ked pozije latku ale ked vyprcha ucinok latky dostavi sa abstinencny priznak a ten nieje zrovna prijemny ... veci ktore ja popisujem bol zacitok prijemny nielen pocas, ale aj po.. este teraz po rokoch ked na to spominam tak ma to nabija energiou ... srdecna arytmija, poskodenie sluchu, traviacie potiaze - to su vsetko veci ktore clovek citi a uvedomuje si ich... to neni ze citim sa super super a nameraju mi ze mam vsetky indikatory mimo.. ved uz len krvny tlak ked o 10-20 bodov cloveku stupne tak to pocituje ... to su proste prepojene veci - ked sa raz citim skvelo a plny energie, vyrovnane po psychickej aj fyzickej stranke je vysokok nepravdepodobne ze by namerali ze mam arytmiu, zvyseny tlak, zaludocne potiaze a ze som hluchy, pripadne este v zlej psychickej kondiciiIvo píše:Samozřejmě je to do jisté míry možné, ale když se třeba (obecně - nemluvím o tvém osobním příkladu) někdo cítí "skvěle", ale naměří mu současně u ušního těžce snížený práh slyšení, neregistrování vyšších frekvencí, jinde mu naměří srdeční arytmii, negativně zvýšenou hladinu různých věcí, zažívací potíže, potíže s koordinací a postřehem atd (proti "standardu") - tak co je pak podstatné ? Subjektivní pocit nebo realita ? Alkoholici, drogisté atd se též v daných chvílích cítí relativně velmi dobře ... ale objektivní měřitelné post-důsledky jsou jiná věc ... .

to sa neda takto bavit na obecnej urovni - musel by som tie prieskumi vidiet, ci pustali hudbu ludom taku aka ich oslovuje alebo nahodnu - ktora im nieje blizka alebo dokonca neprijemna - lebo to je sakra rozdiel .. hovorim ja obecne klasiku moc nemusim takze keby som bol ucastneny takehoto experimentu a pustali by mi trebars toho mozarta to je fuk - keby to bolo velmi nahlas a velmi dlho urcite by mi vsetky tie zle zmeny v tele ktore spominas namerali

Ja ale tvrdim ze NEEXISTUJE ziadna hudba pre ktoru by univerzalne platilo ze vplyva pozitivne uplne na kazdeho tak ako neexistuje ziadna hudba o ktorej by platilo ze obecne na kazdeho posobi negativne (pri urcitej rozumnej hlasitosti aby nedochodzalo k fyzickemu poskodeniu usi a podobne samozrejme) - bavime sa o vplyve na psychiku a tym padom aj na zdravotny stav obecne kedze to su prepojene misky vah ...
-
Brutální kolektivní halucinace.Sonority píše:Vo co tu hergot de?