Pouze Mollové akordy

Harmonické postupy, rytmické grify,...
Odpovědět
Jacob007
Příspěvky: 24
Registrován: 29 led 2016 10:07

Pouze Mollové akordy

Příspěvek od Jacob007 »

zdravim , mám problém s jednou věcí která mi rozhodila moje základní znalosti o harmonii:)).Jde o to že se používají jen mollové akordy, v článku na kterých jsem narazil píšou že se používají pouze mollové akordy na jakémkoliv stupni stupnice.Můžu si určit na kterýmkoliv stupni jestli to bude mollový nebo durový akord? Uvedu dva odkazy pro bližší info odkaz č.1 http://blog.dubspot.com/parallel-harmony/ odkaz č.2 http://promusicproducers.com/6-deep-hou ... beginners/ u odkazu číslo 2 píšou že je to v c moll používají Cmin , a#min , gmin přitom a#minor obshauje ton který do stupnice c moll nepatří vím že u melodie může být třeba tůn z jiné stupnice ale u akordů? co na to kadence a co potom určuje tóninu?díky

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 2134
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: Pouze Mollové akordy

Příspěvek od tony9 »

Ahoj, já neumím moc anglicky a ani nemám čas zkoumat ty články.
Jde o to že když máš moll stupnici tak dominanta by podle klasické harmonie měla být dur např. Amoll-Edur. Jo a to co tam píšeš o c moll a Cmin, tak to je jedno akord Cmin a c moll je jeden a ten samý akord. A nejsem si jistý jestli si nepleteš stupnice a jednotlivé tóny které obsahují s akordy, které se pak z nich skládají.

tical
Příspěvky: 158
Registrován: 11 bře 2009 16:02

Re: Pouze Mollové akordy

Příspěvek od tical »

Ahoj, všiml jsem si u Tvých příspěvku mimo tohle vlákno, že se strašně vážeš na pravidla atd. a pak přijde něco co je jinak a strašně tě to rozhodí. U EDM téma například strašně řešíš jestli v nějaké pasáži může být tohle či támto, tady zase se někde dostaly tony z jiné stupnice, které odporuje tamtomu. Mě osobně strašně harmonie začla bavit a je to super, ale brát to jako alfu a omegu je blbost. Je to o celkovém vývoji hudby jako takové. Dneska to stejně nikdo nedodržuje a každý na to hází bobek. Dominanta v moll může být klidně molová a taky je v přirozené molové, třeba ve skladbě Nocturno op. 72 v e moll od Chopina je normálně použitá, tam jde spíš o závěr kde za použití molové Dominanty zní dosti neuspokojivě tím, že není uzavřená jako Durová. Nicméně to co píšeš, že v c moll je ais moll akord je blbost, že když v c moll jsou béčka, takže tam křížky nemaj co dělat. Nicméně třeba v jazzu je tohle prakticky možné. Musel by sis udělat rozklad celého tracku a pídit se po tom proč atd, ale na to musíš mít vysoké znalosti harmonie v případě, že chceš znát proč tomu tak v daném tracku je. Tvá otázka jestli si můžeš na kterémkoli stupni jestli tam budeš mít moll či Dur a Já se tě zeptám a proč jako ne? Kdo nebo co ti může zakázat.... samozřejmě, že můžeš pokud se to minimálně tobě bude líbit, tak kde je problém? Jen by asi nebylo špatné v takovém případě prozkoumat co to dělá s lidskou psychikou at se z toho nedostaneš sám do depresí :). Ještě k Tvé otázce co určuje toninu no Tonika, ale stejně třeba takový Schoenberg na to taky házel bobek a určil, že každý ton je stejně důležity jako ostatní a jeho skladby jsou v drtivé většině Atonální, tzn. že skladba nemá a nebo ignoruje Toniku, vůbec ji neřeší ( vyhledej popřípadě na wikině :) ). Takových případu je mnoho, moc se u té teorie toliko nezastavuj nebo ti z toho hrábne :). Tzn. neber ji tolik vážně.

Jacob007
Příspěvky: 24
Registrován: 29 led 2016 10:07

Re: Pouze Mollové akordy

Příspěvek od Jacob007 »

Jo díky za obě reakce to jsem potřeboval vědět , stupnice si nepletu, nějak se zbytečně vážu na to co se má místo toho abych byl kreativní.díky moc

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Pouze Mollové akordy

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

Jacob007 píše:zdravim , mám problém s jednou věcí která mi rozhodila moje základní znalosti o harmonii:)).Jde o to že se používají jen mollové akordy, v článku na kterých jsem narazil píšou že se používají pouze mollové akordy na jakémkoliv stupni stupnice.Můžu si určit na kterýmkoliv stupni jestli to bude mollový nebo durový akord? Uvedu dva odkazy pro bližší info odkaz č.1 http://blog.dubspot.com/parallel-harmony/ odkaz č.2 http://promusicproducers.com/6-deep-hou ... beginners/ u odkazu číslo 2 píšou že je to v c moll používají Cmin , a#min , gmin přitom a#minor obshauje ton který do stupnice c moll nepatří vím že u melodie může být třeba tůn z jiné stupnice ale u akordů? co na to kadence a co potom určuje tóninu?díky
odkazy mi nejdou zobrazit, ale jestli se chces pohybovat diatonicky (ve stupnici), tak urcite nemuzes vzit kazdej stupen stupnice a na nem si vytvorit minor chord -- tonika bude mollova; supertonika (druhej stupen) uz ale bude eoreticky diminished akord (v c minor by to bylo D dim; D F Ab), coz neni pro moderni hudbu moc typicky a skoro to neuslysis. treti stupen molovej, ctvrtej durovej... podivej se taky na rozdil mezi natural a harmonic a melodic minor. ve finale jsou to spis nastroje na analyzu ex-post, aspon pro me, pri nejakym vymejsleni je na tohle lepsi nemyslet (az do chvile, dokud to neumis jako malou nasobilku imho).

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3669
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Pouze Mollové akordy

Příspěvek od peteness »

jacob: to davas, aspon ten druhy, link na deep house. A to je uplny opak treba lidove hudby, ktera stoji a pada na klasicke teorii. Tady u tech hausu je prave klasicka teorie nezadouci a misto toho chce vytvaret lehce psychedelickou naladu, kterou prave udelas tim, ze budes sazet molove akordy vic nez je zdravo, nebo sedmicky, devitky v rade za sebou, ....anebo jeden moll akord jenom celej ohybat pitch koleckem.....prece o tom to je.

biscuit
Příspěvky: 10618
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Pouze Mollové akordy

Příspěvek od biscuit »

to je fakt, hodne ravu (pocitam do toho techno i house) ma jako hlavni harmonickou linku synth stab, kterej ma odladeny oscilatory do toho akordu a pak se to cely takhle "nehudebne" prelejva, podle toho kam ten akord smeruje. ale ty intervaly mezi oscilatorama jsou furt stejny.

Jacob007
Příspěvky: 24
Registrován: 29 led 2016 10:07

Re: Pouze Mollové akordy

Příspěvek od Jacob007 »

všem moc díky za odpověď hrozně mi to pomohlo.

vasek
Příspěvky: 2261
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Pouze Mollové akordy

Příspěvek od vasek »

Kytaru a zpěvník a do ruky - nejlepší způsob jak to pochopit.
(Ale fakt)

Jacob007
Příspěvky: 24
Registrován: 29 led 2016 10:07

Re: Pouze Mollové akordy

Příspěvek od Jacob007 »

to je pravda u praxe se nejvíc člověk naučí dík

Odpovědět