Tóniny vs. emócie / nálady
-
Tóniny vs. emócie / nálady
Zdravím všetkých,
čo si myslíte o tomto ?
http://www.gradfree.com/kevin/some_theo ... l_keys.htm
venoval sa niekto bližšie konkrétnym tóninám skladieb a ich celkovému náboju ? Všimli ste si nejaké spoločné znaky, zaujímavosti ?
A ak máte niekto tip na dobrú literatúru ohľadom tohto (smelo aj v angličtine), bolo by to ultra super
vďaka.
čo si myslíte o tomto ?
http://www.gradfree.com/kevin/some_theo ... l_keys.htm
venoval sa niekto bližšie konkrétnym tóninám skladieb a ich celkovému náboju ? Všimli ste si nejaké spoločné znaky, zaujímavosti ?
A ak máte niekto tip na dobrú literatúru ohľadom tohto (smelo aj v angličtine), bolo by to ultra super
vďaka.
-
- Profesionál
Re: Tóniny vs. emócie / nálady
Doporučuju knihu http://www.amazon.com/Sound-Design-Expr ... nnenschein . Tam se tomuhle docela obsáhle věnujou. A nejen tomuhle.
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
ja si myslim, ze to zalezi od skladby (ako je skomponovana) a ci je to mol(minor) alebo dur(major) - to clovek rozozna. To kde je ten charakter polozeny je myslim skoro jedno. Aspon pre mna, ale mal som debatu s ucitelom, ktory vravel, ze su ludia ktory to nejak citia alebo pocuju. A dal mi zopar prikladov, nuz aj napriek tomu, ze ked nieco transponoval, tak som tam to citil vzdy, co chcela ta skladba vyjadrit a pre mna nestratila svoj charakter.
-
Liquid Sound - niečo takéto som hľadal, vďaka
Axerathix - s rozdelením na dur/mol samozrejme rátam... podobne, ako aj stránka, ktorú som linkoval.
tiež som mal pocit, že si skladby zachovali svoj základný charakter aj po tranponovaní, ale nemohol som sa zbaviť dojmu, že každá pieseň mala jednu (alebo dve) "stand out" tóniny, ktoré pôvodnú náladu skladby ešte znásobili...
btw, toto celé moje pátranie odštartovala nová skladba, ku ktorej som sa dnes dostal... nemám perfect pitch (aspoň o tom neviem, že by som mal), ale po prvých tónoch som VEDEL, že tá vec je v Am. mala taký ten nezameniteľný feeling, ktorý mi je známy LEN z tejto tóniny... a podľa mňa v inej ani nejde dosiahnuť ^^
doteraz som sa tóninami absolútne nezaoberal (a fungoval štýlom pokus/omyl - sedí/nesedí), ale táto skúsenosť vo mne vzbudila akútnu zvedavosť. čo ak pre každú skladbu existujú "správne tóniny", ktoré skutočne znásobia autorovu snahu o dosiahnutie určitej nálady ? ak áno, prečo to nezačať využívať ?
Axerathix - s rozdelením na dur/mol samozrejme rátam... podobne, ako aj stránka, ktorú som linkoval.
tiež som mal pocit, že si skladby zachovali svoj základný charakter aj po tranponovaní, ale nemohol som sa zbaviť dojmu, že každá pieseň mala jednu (alebo dve) "stand out" tóniny, ktoré pôvodnú náladu skladby ešte znásobili...
btw, toto celé moje pátranie odštartovala nová skladba, ku ktorej som sa dnes dostal... nemám perfect pitch (aspoň o tom neviem, že by som mal), ale po prvých tónoch som VEDEL, že tá vec je v Am. mala taký ten nezameniteľný feeling, ktorý mi je známy LEN z tejto tóniny... a podľa mňa v inej ani nejde dosiahnuť ^^
doteraz som sa tóninami absolútne nezaoberal (a fungoval štýlom pokus/omyl - sedí/nesedí), ale táto skúsenosť vo mne vzbudila akútnu zvedavosť. čo ak pre každú skladbu existujú "správne tóniny", ktoré skutočne znásobia autorovu snahu o dosiahnutie určitej nálady ? ak áno, prečo to nezačať využívať ?
-
- Profesionál
podle me by ses mel v tyhle souvislosti spis kouknout na mody; Am (natural minor nebo taky aeolian) bude fungovat "vic jinak" v jinym modu v porovnani s jednoduchou transpozici do jinyho aeolian modu.
Podla mna, ak transponujes skladbu o jeden az dva poltony vyssie nizsie, tak to nemusis spoznat pri druhom pocuti, (samozrejme ak to nepocuvas hned za sebou tu transponovanu a originalnu, ale po nejakom case). To ze pre kazdu skladbu je spravna tonina sa hovori mozno aj pre to, lebo nie kazda nalada sa da vyjadrit v rovnakej polohe - nastroje maju rozne farby pri vyskach stredoch a basach, cize sa hovori nepriamo o instrumentacii. A ked to transponujes, porusis farby tych nastrojov lebo v istych miestach kde chcel autor nieco vyjadrit, zrazu dostane skladba trochu iny charakter prave koli tym nastrojom, napr. uz dany nastroj nebude dobre zniet v tej tranponovanej polohe - bude mat ine farby. Ja to teraz berem z hladiska akustickych nastrojov, ale podla mna nieco podobne plati aj pri syntetizatoroch.eraser_svk píše: Axerathix - s rozdelením na dur/mol samozrejme rátam... podobne, ako aj stránka, ktorú som linkoval.
podla mna ked sa do hudby moc zacne pliest veda a exaktnost ("spravne" toniny, akordy, atd) tak je prave na najlepsej ceste stratit ten "feeling", pocit , donem, atmosferu... keby sa to dalo takto exaktne zadefinovat dal by sa naprogramovat algorytmus co by generoval skvelu muziku 

dendy mas asi dost pravdu. ked som mal 16 som si robil hudbu a nic ma nezaujimalo. a celkom sa ludom pacila. a cim viac sa zaujimam o teoriu tak tym viac mam respekt pred hudbou - uz si tolko neverim. proste cim viac vies - tym viac zistis ze nic nevies 
treba asi viac sediet nad klavesami jak riesit blbosti

treba asi viac sediet nad klavesami jak riesit blbosti
Ked sa nad tym zamyslim, dendy, kebis... mam podobny nazor. Teoria mi dala vacsi respekt k hudbe ale po papuli spontannosti v tvorbe 

Co zní jako C dnes, nebylo C před nějakou dobou (jiné ladění apod.), o jakém "C" se tedy bavíme ?
-
Brooklyn / juanita juarez - takže nie je Am ako Am... správne tomu chápem ?
Axerathix - skúmal som to na 99% elektronike... živá hudba príde časom... ale valid point každopádne
dendy, Kebis & tomy45 - páni, ja detto... hudobná teória ma odjakživa nezaujímala a z pamäti vám nepoviem ani jeden akord (a tak to zrejme aj zostane, nevidím dôvod to meniť momentálne)... nálady skladieb vo mne ale odjakživa vzbudzovali extra záujem... 24 tónin mi nepríde tak veľa, aby to spôsobilo nejaký kreatívny blok, alebo úbytok spontánnosti... naopak, baví ma s tým experimentovať. ak niekoho nie, v poriadku...nikoho nenútim sa tým zaoberať.
Ivo - momentálne sa pohybujem v prevažne súčasnej elektronickej hudbe, tak zostaňme v tejto oblasti (každopádne, pokiaľ máš nejaké linky, sem s nimi, toto ma tiež zaujíma ^^
Axerathix - skúmal som to na 99% elektronike... živá hudba príde časom... ale valid point každopádne

dendy, Kebis & tomy45 - páni, ja detto... hudobná teória ma odjakživa nezaujímala a z pamäti vám nepoviem ani jeden akord (a tak to zrejme aj zostane, nevidím dôvod to meniť momentálne)... nálady skladieb vo mne ale odjakživa vzbudzovali extra záujem... 24 tónin mi nepríde tak veľa, aby to spôsobilo nejaký kreatívny blok, alebo úbytok spontánnosti... naopak, baví ma s tým experimentovať. ak niekoho nie, v poriadku...nikoho nenútim sa tým zaoberať.
Ivo - momentálne sa pohybujem v prevažne súčasnej elektronickej hudbe, tak zostaňme v tejto oblasti (každopádne, pokiaľ máš nejaké linky, sem s nimi, toto ma tiež zaujíma ^^
Jde o to, že např. v období baroka mělo A 415 Hz (dnes jsme to zvýšili na 440), takže tóny a tóniny jsou relativní a připisovat jim nějaké fixní vlastnosti je trošku neurčité
-
- Profesionál
Am je aeolian mode; chtel jsem rict, ze rozliseni major/minor te mozna pripravuje prave o poznavani tech 'nalad', co hledas, protoze modu je vic. minor je jen sestej mod major stupnice. C major zahrana "od A do A" je aeolian a to, cemu rikas A minor. ale bily klavesy se daji zahrat nejen "od C do C" nebo "od A do A", ale treba "od D do D", to bude dorian mode. takze tonika bude Dmin (D F A), ale tony stupnice budou porad ty samy, co v C dur. asi ti tu mozna rikam neco, co znas, jenom ja neumim ceskou terminologii, tak si pomaham anglictinou.eraser_svk píše:Brooklyn / juanita juarez - takže nie je Am ako Am... správne tomu chápem ?
to je ekvivalent k: jonská, dorská, lidická, frigická, mixolidická... ?
Přečti si třeba tohle http://cs.wikipedia.org/wiki/Stupnice_%28hudba%29
Nebo pohledej staré církevní stupnice, nebo staré mody.
Nebo pohledej staré církevní stupnice, nebo staré mody.