A smutně dur. Ale v dur a moll to není ...elektri píše:hlavně to neber doslova... vesele může hrát i molllofas píše:ok, veselá a smutná
Význam intervalů v melodiích
V "dnešní popové hudbě" se používá všechno.
Asi si fakt nejprve udělej základní přehled, ať máš klid a potom uvidíš, že některé tvoje otázky jsou možná zbytečné
Pokud jde o dodržování pravidel - pokud ti to zní dobře, pak je to dobře..
Teorie cit nenahradí.
Jakýsi základní přehled hudební nauky jsem našel třeba tady:
http://dusan.pc-slany.cz/hudba/default.htm
Asi si fakt nejprve udělej základní přehled, ať máš klid a potom uvidíš, že některé tvoje otázky jsou možná zbytečné

Pokud jde o dodržování pravidel - pokud ti to zní dobře, pak je to dobře..

Teorie cit nenahradí.
Jakýsi základní přehled hudební nauky jsem našel třeba tady:
http://dusan.pc-slany.cz/hudba/default.htm
nemo: nepotřebuji odkazy na hudební nauku - mám tu dost knížek, ale díky...
a když v hudební nauce studuju ty stupnice a tak dále, tak nikde není napsané, na co kterou stupnici mám použít...a někde jsou zmínky o tom, že v popové hudbě jsou určité stupnice oblíbené - jen nevím jaké...když jsem četl, že chromatická stupnice se používala pro církevní hudbu tak tu třeba zrovna používat nepotřebuji...
víš tedy které stupnice jsou vhodnější pro pop music? jsem na 99% přesvědčený že takové dělení je možné a dokonce vhodné...
ten odkaz co jsi dal ty vypadá dobře...jen jsem byl toho názoru, že to, čemu říkáme C dur, D dur atp. není stupnice, ale tónina a její první tón se jmenuje tónika...ten pán o tom stále mluví jako o stupnicích...třeba se pletu a říká tomu správně...
a když v hudební nauce studuju ty stupnice a tak dále, tak nikde není napsané, na co kterou stupnici mám použít...a někde jsou zmínky o tom, že v popové hudbě jsou určité stupnice oblíbené - jen nevím jaké...když jsem četl, že chromatická stupnice se používala pro církevní hudbu tak tu třeba zrovna používat nepotřebuji...
víš tedy které stupnice jsou vhodnější pro pop music? jsem na 99% přesvědčený že takové dělení je možné a dokonce vhodné...
ten odkaz co jsi dal ty vypadá dobře...jen jsem byl toho názoru, že to, čemu říkáme C dur, D dur atp. není stupnice, ale tónina a její první tón se jmenuje tónika...ten pán o tom stále mluví jako o stupnicích...třeba se pletu a říká tomu správně...
no, jak se tak dívám, tak ten odkaz má své mouchy.. možná o malinko lepší je tady http://www.plzenak.cz/hudba/teorie_harmonie.php#zpet
když tak otevři ty knížky, co máš doma..
když tak otevři ty knížky, co máš doma..
Nezlob se, ale tohle jsou fakt úplně absurdní otázky mimo mísu ... Tudy cesta nevede a takhle se hudba nedělá. To je jako kdyby ses ptal jaká písmena nebo slova nejlépe použít pro dobrý román nebo povídku ...lofas píše: a když v hudební nauce studuju ty stupnice a tak dále, tak nikde není napsané, na co kterou stupnici mám použít...a někde jsou zmínky o tom, že v popové hudbě jsou určité stupnice oblíbené - jen nevím jaké...když jsem četl, že chromatická stupnice se používala pro církevní hudbu tak tu třeba zrovna používat nepotřebuji...
víš tedy které stupnice jsou vhodnější pro pop music?
tu je niečo ako zoznam akordov ... sú znázornené pre klavír (keyboard) ... môžeš si tam priamo vypočuť rozdiel medzi dur (major) a moll (minor) ... je na tebe, kedy ktorý akord použiť ...lofas píše:Ještě mě napadla jedna otázka, která s tímhle nemá moc co dělat - v čem se liší durová a mollová tónina? Kdy použivat tu nebo onu?
http://www.looknohands.com/chordhouse/piano/
Nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie ...
Hudební teorie je trochu jiná věc a určitě zasluhuje podrobné odpovědi na konkrétní otázky. Ale na otázky typu "jaká stupnice je nejlepší pro pop music" apod. se opravdu rozumně odpovědět nedá ...lofas píše:Ivo: tak promiň, že jsem se chtěl v kategorii Hudební teorie, něco dozvědět o hudební teorii (a pořád chci!)...asi jsem sem s tím měl jít jinam, tady to asi není vhodné...
lofas: no tónika teda není první tón stupnice. Je to akord postavenej na prvním tónu stupnice. Bude asi lepší, když zkusíš něco nastudovat a pak řešit nejasnosti.
V popu se používají různý stupnice, proto má daná píseň třeba nádech do blues, rockenrolu, různých etnostylů apod.
Jestli se chceš dozvědět něco o stupnicích a akordech, tak si sedni ke klavíru, ten je na pochopení nejlepší.
V popu se používají různý stupnice, proto má daná píseň třeba nádech do blues, rockenrolu, různých etnostylů apod.
Jestli se chceš dozvědět něco o stupnicích a akordech, tak si sedni ke klavíru, ten je na pochopení nejlepší.
Nevím už jak ti naznačit se snažíš objevovat nějaké zvláštní slepé uličky ... Hudba (ani pop) není tvořena stupnicemi, jde o nápad, myšlenku, něco sdělného a pěkného. Je úplně ukradené v jaké je to (teoreticky) tonalitě nebo stupnici, o tom to vůbec není. Ani to není žádná samozřejmost. Tudy se k tvorbě hudby nedostaneš. Autoři největších hitů jistě nejdřív neuvažovali v jaké "stupnici" nejlépe ten hit vytvořitlofas píše:vasek: a mohl bys prosím uvést pár příkladů těch stupnic, co se používají v popu nejčastěji?
právě to studuji, snažím se, ale mám otázky, na které v knihách nemůžu nalézt odpovědi...pro mě to tedy jsou nejasnosti, ikdyž pro vás tady to jsou asi samozřejmosti...