Dexibell VIVO

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
MichalS

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od MichalS »

Caute borci.
Este mate zaujem o nejake info - resp. nahravky? Nie som velmi pohotovy, ospravedlnujem sa... ale ak mate zaujem tak budem mat motivaciu a nieco sa mi snad napokon podari nahrat...
Len kratko po case ku kvalite klavira (chcel som ho kvoli klaviru, mechanike a zabudovanym reprakom a kompaktnej P3 velkosti)
Prosto zbavit sa pocitaca pri sebe.
Ma vela peknych klavirov, myslim ze najviac sa realnemu podoba
USA platinum, napriek tomu viac sa mi paci
French paltinum - velmi krasna exkluzivna hrejiva farba. Zabudovany
Vivo Grand je tiez fajn, napriek tomu ze nieje navzorkovany platinovo, Velmi pekne zneju aj
Upright, hlavne ten novy, ale velmi je zaujimavy aj ten zabudovany Upright. Uprighty su vsak v niecom zvlastne, neviem to presne definovat, ale po case mi na nich nieco vo farbach zacina vadit, dokonca ten zabudovany Upright ma nejake zvlastne rezonancie - mozno je to len mojim vkusom.

Napokon nemozem dat zapravdu v maximalnej spokojnosti s tymito klavirmi. Naozaj ked ich ako porovnavam z virtualnym klavirom ktory mam - Grandeur od NI, nie su tak ciste, nie su tak realne. Nie som zvukar, ale ta otvorenost zvuku, neokresanost a sirokost frekvencii na virtualnom nastroji... tie klavire z Dexibellu to nemaju. Neviem cim to je, zvuk je krasny, uhladeny, pocut jasne vysky, napriek tomu, neviem... Mozno je to len to co pise MDudas...
...kopirujem - "Aj 44kHz/16-bit je vyborna kvalita zvuku. Problem je, co tam vyrobca napcha... a hlavne ako s tym dalej pracuje.(Mdudas)"
Mozno ked do toho Dexibellu napchaju este nieco ine, resp. s tym porpacuju inak tak to bude lepsie... mozno nie...

...A preto sa chcem opytat... Viem ze ste to riesili, vela som tu toho necital, ale naozaj si myslite ze staci dokonale analogovemu uchu - mozno vzruchu - mozno hudobnemu otrasu mozgu z celeho tela 44kHz/16-bit? ... Ja neviem, ja fakt neviem... Ak ano, tak potom do Dexibellu sa da vyrobit este lepsi klavir a budem na neho cakat a tesit sa...

Uplne napokon, aj ked nie su tie klavire uplne ako som ocakaval, predstavoval si... su niecim velmi velmi zaujimave, necakane prekvapive, farebne pestre, frekvencne inovativne a ten French Platinum so spevom to je nadhera, tiez Upright velmi potesi.

Reverb si myslim nie je ziadna slava, asi zatial nedosiahli nejake textury roznych priestorov, staci ho dat silnejsie a neznie dobre. Mozno este nepoznam moznosti, ine efekty som zatial neskusal.

Prosim ta ZFarkas ktorym klavirom si myslel Steinway... USA Platinum? ... Adik za info o "Nice-Keys-Ultimate V2.3" ...skusim, som zvedavy co to bude, hadam ma nieco este prekvapi.

M.
michal

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Vypocul som si znovu nejake dema NI Grandeur aj Dexibell Vivo a zdaju sa mi super. Podla mna (mozno sa mylim), rozdiel ktory pocujes, je stylyzacia. T.j. zamerne "naladenie" simulacie podla nejakych podmienok. NI mi pridu nahravane ovela viac z blizka, zvuk je jasnejsi a viac stereo. Tym sa ale nedaj pomylit - posluchaci nazivo takto klavir obvykle nepocuju. To je tzv. modern sound - super realita. Klavir z dialky znie ovela menej jasne a menej "panoramaticky". Priestorovy zvuk doraba hala.
A tu ma mozno NI navrch - oni maju efekty na vysokej urovni, takze sa Ti mozno viac pacia tie ich reverby. Mozno aj preto si mozu dovolit tak uplne "blizky zvuk" - lebo vedia, ze s naslednou kvalitnou simulaciou priestoru z neho vyrobia cokolvek.
Tolko moje laicke dojmy. Skutocnost moze byt ovela ina. Napr. mozes mat extra vycvicene usi.

Kdesi na nejakom fore som raz cital (a strasne sa mi to pacilo): "Nikdy nie je dostatok roznych simulacii piana..."
Urcite daj nejake dema. Aj s tvojim komentarom. :palec+:

vasek

Příspěvek od vasek »

Ten Grandeur zní hodně plně, s tím asi máloco snese srovnání. Řekl bych, že takhle tučnej zvuk klavíru nahrát z reálnýho nástroje musí být hodně těžký až nemožný. Každej sampl je určitě hodně zprocesovanej - multiband komprese atd... pak když to zahraje spolu, tak to má fakt hmotu.
ALE... reálnej klavír to nenahradí - holt v té dřevěné kisně se dějou věci, který zatím neumíme nasimulovat. Například ta zmiňovaná rezonance v upright pianech (pianino) - kdo u toho někdy seděl, tak ví. Je slyšet, jak se ty softwary snaží, aby tam cosi rezonovalo, ale je to daleko od reality, bohužel. Prostě je potřeba se s tím smířit a vnímat samplovaný piáno jako nástroj, kterej má svoje výhody a nevýhody - nikoliv jako náhražku.
Jinak ten Dexibell Vivo nehraje marně, ale ten hype tady jsem fakt nepochopil - hraje to (podle ukázek) normálně slušně jako konkurence, ale revoluce to teda není (kdo nesouhlasí, dejte ukázku).

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Toto je taky trochu smiesny panko, ale najlepsie "tonove" porovnanie. V porovnaniach iba muzikalnych strasne zalezi na technike hry, aj klaviature. Vypocuj si druhu polovicu, kde iba porovnava oktavy, akordy a pod. - Nord Stage je jasnejsi, alebo pocut, ze je to len dobre filtrovana Forte-nahrana vrstva - prilis vela strun. A to Nord patri k najlepsim (podla mna)...

vasek

Příspěvek od vasek »

Připadá mi, že týpek má nějak divně nastavenou velocity křivku - takhle NS hraje, když tomu dáš fakt sílu.

Stardust
Vybavení

Příspěvek od Stardust »

U takových porovnání je problém, že jak Nord tak Vivo umí nahrát úplně jiné zvuky. Třeba Royal Grand z toho testu vůbec nepoužívám právě proto, že je trochu víc "bright" než by se mi hodilo. Ale v kontextu popu je to naopak výhoda.

Jak píšete, záleží na nastavení velocity, technice hry, i klaviatuře. Hlavně že je z čeho vybírat.

vasek

Příspěvek od vasek »

Přesně tak. Nord má nějakých cca 8-10 opravdu použitelných pián - ani jedno není dokonalý, ale pokaždé se hodí jiný. Předpokládám, že Vivo na tom bude podobně.

ZFarkas
Vybavení

Příspěvek od ZFarkas »

Jen reakce na MichalS: uz jsem to psal, mne osobne se veskere interni tovarni zvuky Vivo zdaji takove jako nic moc uplne extra, i kdyz tedy urcite lepsi nez na konkurencnich workstationech. Nirvana nastava u Dexibell az tehdy, kdyz si nahrajes kolekce Platinum a pripadne dalsi profesionalni knihovny SF2 - např me uchvatily nektere perkusivni zvuky z Korgu M1 a samply ze synth Oberheim a udelas si z nich upravou = detailni editaci parametru zvuku i efektu skutecne TOP zvuky a das si je do user memory.. U piana - to French ma charakter jak pises, osobne bych ho zaradil na druhe misto hned za Steinway, podle mne v hardwarovym provedeni (stagepiano nebo workstation) ale nic lepsiho vyrazem, zvukem, prirozenosti, expresivitou, dynamikou, headroomem, barvou, zkratka uplne vsim rozeznatelnym, neexistuje.. A ano, Steinway = USA PLT ;-) To nemluvim o kombinacich, treba Steinway piano + od nej rozladene nejake El.Grand piano = 10x lepsi honkytonk piano nez vsechny honky/ragtime/old piana ve vsech workstationech co jsem kdy slysel nebo mel osobne, a nez ty interni upright jak pises, ze se ti dokonce libi.. atd. Chce si to pohrat se skladanim vhodnych vrstev a vhodnych uprav. Je rozdil jestli si udelas zvuk na miru v kvalite bez kmitoctoveho zvlneni v celem slysitelnem pasmu, tj zneji ti precizne a citelne jak basy tak stredy tak nejvyssi tony, nebo zda se snazis vysperkovat technologicky jen bezny standard DAC, FX a interni zpracovani zvuku (samplu) coz ti pak zni obvykle vsechno jak pod dekou, bez prirozenych vysek, tence, jakoby zdalky.. takhle zneji vsechny se standard 16b zpracovanim.. Dexibell je skutecne pro mne na urovni analogu - treba ten USA PLT Live mi zni i MONO linkou do stage monitoru naprosto uzasne , je to (po XP 30) prvni nastroj kde to strcis do mono aparatury a "je to tam" uplne stejne jako pri zapojeni do kvalitni stereo studio aparatury..

Vla-sta
Vybavení

Příspěvek od Vla-sta »

Re “ je to (po XP 30) prvni nastroj kde to strcis do mono aparatury”- taková Roland XV-88 byla přeci taky zvukově podobná XP30, možná i o dost lepší , ta se ti nelíbila? +SRX11+12

ZFarkas
Vybavení

Příspěvek od ZFarkas »

Bohuzel XP30 o vaze 7kg mam na neustale denni tahani sem a tam, coz s XV-88 bych nedal bez bedňáka :D

Pochopitelne XV-88 ma vice moznosti, polyfonie a zvuku nez XP30, nicmene nejsem si jist zda ma take ten samy unikatni DAC a FX engine co je v XP-30. Pokud ano, tak do studia nebo pro vazouna co to utahne, by XV88 urcite byla lepsi nez XP30. Pokud ale ma XV88 jen standard DAC a interni zpracovani poplatne sve dobe, tak s jistotou tvrdim, ze celkove zvuk XV88 by nebyl lepsi nez zvuk XP30. V tom pripade bych to prirovnal k soucasnym napr. MODX vs Dexibell, tj prakticky neomezene moznosti a desetitisice zvuku a efektu atd v beznem digital standardu (tj ne zcela dokonale) vs nekolik zakladnich zvuku ale se zvukem vlastnostmi prakticky totoznym s analogy (tj aspon pro mne presne to co jako muzikant od kazdeho nastroje ocekavam).

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Pane MetalMane. Vy ste musel vlastnit nejaky velmi specialny kus toho XP30.... Zeby pozlatene tranzistory a kondenzatory ?

Vla-sta
Vybavení

Příspěvek od Vla-sta »

Tu váhu chápu, xp-30 zněla dobře protože převodníky nebyli z Číny a efektová jednotka zněla přirozeně. Problém začal XV-2020 a pokračoval Fantomem X. Nepíši o samplech, ale ten nástroj zněl přirozeně a příjemně. Něco jako kdyby v té době přešli z Lexicona na procesor Zoom. Podobný problém udělal i Kurzweil přechodem z K26 na PC3, tam to ale zvládli o něco lépe.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Co mate porad s tymi China-plast prevodnikmi ? To je nejaka nakazliva diskusna choroba ? :shock:

V praci pocuvam audio-dema na obycajnom HP desktope = lacna interna China-plast on-board zvukovka + lacne Koss Porta Pro.
T.j. malo by to mat hnusny lacny China-plast zvuk....
Nord, Dexibel, Kurzweil Forte, ale aj NI Grandeur - vsetky zneju pekne. A rozdiely pocujem jednoznacne. Aj medzi spomenutymi, aj medzi menej vydarenymi. A kazdym rokom mam pocit, ze sa uroven simulacii piana postupne zlepsuje.

Este raz - vsetko mi ide do sluchadiel cez "China-plast lacny DA prevodnik" na zakladnej doske :!:
44kHz, 16-bit a este aj skomprimovane z Youtube a pod. Ale ja tam stale pocujem, ktory klavir je dobry a ktory nie. 8) :wink:
T.j. prevodnik robi 2,3 mozno 5% kvality. 95% robia samotne sample, ale hlavne DSP algoritmy v simulacii ! (vid Pianoteq)

ZFarkas
Vybavení

Příspěvek od ZFarkas »

MDudas - selským rozumem mohu vysvetlit to, co skutecne slysim v reálu když si pustím klávesy rovnou do analogovýho PA aparátu nebo komba, tj ze naprosto jasne slysim že sirokospektralni zvuky (tj i klavír nebo synty s otevřeným filtrem) z Dexibellu zneji v celem kmitoctovem slysitelnem rozsahu naprosto prirozene, bez zkresleni, bez zvlneni, skoro stejne jako analog synty (kterych mam stale dost takze mam s cim porovnavat..). Kdyz pres stejne nastaveny ten samy aparat zapnu jiny digital (MODX, Fantom, Korgy..) tak najednou slysim, ze vsechny vyssi frekvence rekneme cca nad 12 kHz jsou budto pryc nebo zkreslene, orezane, i v zakladnim rozsahu slysim ze v kazde oktave ma zvuk jiny obsah vyssich harmonickych, tj je nevyvazeny, zkratka zni digitalne, sklenene vysky, nevim treba blative basy misto pevnych a citelnych co produkuje Dexibell atd.

Asi se shodneme ze vysledna kvalita zvuku je vzdy dana kvalitou nejslabsiho clanku retezce. Proto na ukazkach na youtube zni vsechno skoro stejne, protoze komverzí do 16b/44kHz ty bezny digitaly nijak nezmrvis vic nez uz jsou, protoze samy interne chodi na stejne kvalite.. Dexibell ale zmrvis na jejich uroven, kdyz ho taky poslouchas nebo zverejnis digitalne v kvalite 16b/44k, prestoze z audio vystupu ti posila kvalitu 48k/24bit. Samozrejme i multisamply pouziva v teto kvalite. Proc v profi studiu nenataceji zpevy pres chinamade zvukovku 16b/44k? Protoze by dostala stejne hnusny digitalni nadech jako bezne digital workstationy, VA synty a jine podobne zdroje zvuku. Jen rozdil v dynamice (headroom) je kolem 20dB nyvíc - proto i pri realne hře mam u Dexibellu pocit ze uz hraju na skutecny klavir, u MODX, Fantomu apod jsem ho nikdy nemel. A to nepocitam zvlneni kmitoctove charakteristiky - levne chinašunt maji bezne +/- 2-4dB zvlneni - obvykle potlacene nosne stredy a zvyraznene hnusne prezency proto se zvuk zda tenci, vem si kvalitni zvukovku a je bez zvlneni, to co mas na vstupu, to samy na vystupu. Kdyz uvazime ze rozdil 4dB znamena v praxi cca dvojnasobnou hlasitost nebo potlaceni urovne signalu, tak fakt to co leze z naproste vetsiny beznych digitalu do PA analog aparatu, to je hnus.. Pokud neni pouzit zvuk presne na miru se zavrenejsim filtrem a v urcitem rozsahu kde zrovna zni dobre - i digitaly techto lowend kvalit DAC mohou znit super v techto uzce vymezenych polohach.

Takze zaver je jasnej doufam - kdo chce slyset rozdil a zazit pocit pri hre co mozna dosud vubec nezna kdo jeste v zivote nehral na akusticky klavir treba, je nutno si vzit oblibeny workstation a Dexibell a jit si zahrat na slusnou PA analog aparuturu (nebo v digitalu ale v kvalite toho Dexibell nikoliv v kvalite tech beznych workstation), pak to bude jasny kazdymu. Pri poslechu cehokoliv pres stejne zdegradovany digitalni prevodniky fakt rozdil slyset neni, tj kdo ma doma treba zvukovku Behringer a dela si mp3 a posloucha vse jen ze sluchatek nebo chinadigi studiovych nearfeldů, tak tam je jasny ze Dexibell nepotrebujete, protoze oba budou znit stejne ve stejne zdegradovane digital kvalite. MODX toho umi asi ze vsech stroju na trhu nejvic, tak ten bude uplne stacit. To je naprosty fakt, nic subjektivniho. Takze i ty srovnanvacky treba Nord Stage vs Dexibell klavíry - kdyz to mate oboje stejne a mizerne zdigitalizovany tak jaky tam proboha kdo chce slyset rozdil???? Maximalne tak rozdil v samplech - nekde jich je vic vrstev, tak se zvuk zda treba trochu jiny.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Nojo - a hlavně tu nahrávku pak NEMASTEROVAT! Jinak se to stejně zku*vi..... ach jo. Dynamický rozsah 16bit převodníku zdaleka překračuje dynamický rozsah klavíru, takže je to fuk (z tohoto pohledu).

P.

Odpovědět