Dexibell VIVO

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
ZFarkas
Příspěvky: 438
Registrován: 21 zář 2015 16:22
Vybavení

Dexibell VIVO

Příspěvek od ZFarkas »

Pokud by to někoho zajímalo - Dexibell VIVO technologie mi subjektivně poprvé za 40 let hraní zrušila pomyslné hranice mezi přirozeným a expresivním zvukem analogu a jejich digitálními imitacemi. Neřeším teď kvalitu provedení a elektroniky made in Italy vs současný standardní spotřební chinaschrottplast Kurzweil, Roland, Korg, Yamaha..., ale zvuk a pocit ze hry.

Poprvé zde vnímám dynamický projev při hře bez kompromisu stejný jako na akustický nástroj. Poprvé je slyšet i zvuky témbrem postavené na úzkém frekvenčním pásmu basovo-středových kmitočtů (B3, e-piana...) v celém slyšitelném frekvenčním pásmu, tj i s takovým tím "ocáskem" ve výškách, ne jako pod dekou. DAC převodníky Dexibell jsou v kvalitě cca zvukovky Audient iD nebo Presonus Clarett 3. generace - poprvé co hraju na digitál si u VIVO mohu pohrát s dynamikou naprosto přirozeně jako u akustickýho klavíru a dát tak o 100% větší expresivitu a výraz hře.

Co se týče presetů a samplů - po nahrání Platinum kolekce (PLT) jsem docílil nejlepší klavíry jaké jsem kdy měl v jakémkoliv workstationu nebo jiném stage pianu, o 100% lepší e-piana jak Rhodes tak Wurli, než jsou např. v SV-1, špičkové akordeony, dechy včetně sólových a hlavně - to mi spadla brada - holt je to italský, tak v tom místo obvykle nejapných imitací Moog, Roland, Korg apod vintage syntezátorů jsou vzorky z vintage Oberheimů. Takže ani ne tak na leady, ale polysynty, syntbrass a strings/pady naprosto geniální. Tak jak jsem byl naprosto zklamán např. u Rolandu Jupiter 50 a simulací vintage Jupiter syntů, tak u Dexibell mám stejný reálný pocit i je slyšet ten zvukový power masakr jako když jsem kdysi hrál v baru na OB-Xa.

Rovněž doporučuji továrně přednastavené VIVO piana nahradit samply USA Platinum, což je dokonale sejmutý Steinway piano, až 16-sec vzorky ve spojení s tím novým Dexibell DAC převodníkem s takřka reálnou dynamikou a full polyfonií zaručují dokonalý pocit ze hry i naprosto přirozený akusticky znějící zvuk bez kompromisu. Přesně tak jak to uvádí Dexibell na svém webu. A je fakt, že těch kompromisních a neinspirujících zvuků klavíru Bosendorfer u Korga nebo Japan Grand u Yamahy, German u Kurzweilu a nevimco u Rolandu už mám plný zuby, konečně něco jinýho a Steinway vůbec nezní špatně ani akusticky v reálu, amíci byli myslím vždy kousek vpředu před světem co se týče hudby a hlavně přirozenosti zvuku - v tom je ta síla, triviální melodie i harmonie, ale díky využití zvuku a všech nuancí nástroje je ta muzika vlastně pestřejsí a zajímavější než mnohdy překombinovaný harmonie a melodie, ale na stereotypní zvuk a výraz. Takže Dexibell lze, podle mne jako první digital VA/ROM nástroj vůbec, využít i na to první, americký pojetí muziky , založený na výrazu, expresivitě, na uměleckém vyjadření svých emocí pomocí tónů a konečně i s využitím všech nuancí zvuku nástroje, díky Dexibell! :wink:

Chce to samozřejmě pro maximální využití používat i zdvojené layer zvuky v user memory, nebo upravené v interním editoru nebo externě na iPadu (editor zdarma), ne pouze základní presety na jednotlivé multisamply. Super je i možnost editace VCF včetně komplexně nastavitelné Band-pass volby kromě LPF a HPF, a vůbec celkově všechny FX efekty díky těm kvalitním DAC převodníkům znějí u Dexibellu o dost lépe než co jsem musel trpět např u Fantomu G, PC3, M3 apod, o těch levnějších modelech ani nemluvě. Asi jako rozdíl v FX efektech u mixu A&H vs Behringer.
A konečně nemusím řešit jako u všech ostatních digital VA syntů a workstationů, že zvuk na stage s kapelou v mono režimu je úplně jiný, než stereo ve studiu a sluchátka. Tady pokud se trochu donastaví každý zvuk, tak to zní stejně dobře live mono i ve stereu a ve studiu. Tedy tak nějak podobně, jak se chovají vintage analogy, třeba epiano Yamaha CP-10, Hohner Clavinet, smyčce Solina nebo Siel Orchestra a jiné - prostě ať přijdeš kamkoliv, jen zapneš a jedeš, žádný velký nastavování na mixu...

Aby to nebylo málo, k nástrojům VIVO existuje zdarma program X-Mure pro iPad, kde po propojení s VIVO S/P pianem dostanete accompaniment doprovodnou jednotku na automatické doprovody, harmonie řízená v reálném čase na VIVO klávesnici jako u samohrajek, pouze ehm zásadní rozdíl od Tyrosu, Korg PA řady apod s tímto - zde jsou doprovody wav nahrané reálné nástroje a přes PA aparát velký i malý (třeba 1 mono stage monitor) to zní jako reálná živá kapela, nikoliv jako elektrický kolovrátek jako u MIDI samohrajek.

markuc

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od markuc »

Panebože ...

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 810
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od concord »

To je uz recenzia.

markuc

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od markuc »

Neni to spis prilis dlouha hromada kecu ? Nejak nevim, jestli italska samohrajka predstavuje takovou diru do sveta, ze ani muj chinaschrottplast PC3k na to nestaci .. ale treba jo, kouknu se na ni.

Uživatelský avatar
sven
Příspěvky: 28
Registrován: 19 zář 2019 21:06
Vybavení

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od sven »

Musim povedat, ze Dexibell VIVO na mna posobia velmi sympaticky. Zvukovo sa mi velmi pozdavaju, klaviatura je vyborna.

Jedna vec, ktoru im ale musim vytknut, je nedostatok pamate. Flagship S9, ktoru predstavili pred necelym rokom, ma 1.5GB pamate, co nestaci ani na nahratie komplet Platinum Collection. Ludia v recenziach pisu, ze im vyslo miesto tak na 1-2 platinum piana, a aj to za cenu obetovania inych nastrojov. Chapal by som to pred 10 rokmi, ale nie v roku 2019, ked je cena pamate zanedbatelna a u nastroja, kde je velka pamat viac nez vhodna.

Na druhu stranu, pre cloveka, ktory si vystaci s par nastrojmi, je to jedna z top moznosti.

markuc

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od markuc »

Poslechl jsem, vše kromě ac. piána mi to zní dost uměle, ty stringy jsou vyloženě pro smích, všechny el. piána takový neautentický, sice to moc pěkně reaguje na velocity, ale umělý .. chinaplastschrott Kurzweil je na tom i s jeho prehistorickejma samplama o dost líp.

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 810
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od concord »

markuc píše:
19 zář 2019 18:27
Neni to spis prilis dlouha hromada kecu ?
No podla mojho zdroja Roland a Dexibell maju k sebe velmi blizko. Nova znacka ma tazke zaciatky lebo ju
nik nepozna. Pocul som ten nastroj a dajme tomu ze zvukovo je pouzitelny.
Sposob samplovania a nasledne moznosti polyfonie tochto nastroja robia divy.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3869
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od MDudas »

sven píše:
19 zář 2019 22:05
Chapal by som to pred 10 rokmi, ale nie v roku 2019, ked je cena pamate zanedbatelna a u nastroja, kde je velka pamat viac nez vhodna.
O tomto sa uz diskutovalo hore-dole na roznych forach.
Problemom NIE JE cena pamate. :!: Problemom je, ze bezne flash pamate nie su dost rychle na priame citanie a spracovanie audio vzoriek bez latencie. Nie su zdaleka tak rychle, ako RAM. Preto vyrobcovia pouzivaju rozne triky - sample sa ukladaju bud do flash RAM alebo na SSD/HDD. Pred pouzitim ich treba nacitat do RAM. Toto: a/trva dost dlho - sekundy az desiatky sekund, b/ pri rychlom prepinani zvukov moze robit neprijemne problemy. Cim viac pamate, tym vacsie cakacie casy.
Navyse ak chceme byt velkorysi, coskoro narazime na hranicu 4GB, co je limit adresovania pamate pre celu 32-bit architekturu. Skocit z 32-bit na 64-bit je poriadny technicky skok !!! :!: (ak sa nebavime o zavedenych PC/Apple platformach)

Uživatelský avatar
sven
Příspěvky: 28
Registrován: 19 zář 2019 21:06
Vybavení

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od sven »

To nevyzera, ze by bol problem v kapacite RAM, ale prave v tej kapacite flash/SSD. Inac 4GB RAM by uplne stacilo na komplet Platinum piana + vsetky ostatne nastroje, dlhsi cas nahravania by sa dal skresat nastavenim, ktore nastroje sa maju nahrat dopredu, a ktore staci za behu.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3869
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od MDudas »

sven, keyboard predsa nevie rozhodnut, ktory nastroj sa chystas prepnut za par sekund. To sa da robit jedine v nejakom sequencer-rezime.
markuc píše:
19 zář 2019 18:27
Nejak nevim, jestli italska samohrajka predstavuje takovou diru do sveta, ze ani muj chinaschrottplast PC3k na to nestaci .. ale treba jo, kouknu se na ni.
No tak podla videi na Youtube to rozhodne nie je "nejaka italska samohrajka". Myslim, ze je to dost pokrocily, rozumne vyrobeny nastroj s hodne kvalitnymi zvukmi. Za mna :palec+:

S9 ma dokonca najlepsiu klaviaturu od Fatar TP400 wood+plastic ... 8)

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 810
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od concord »

MDudas takze ak velkost zvukovych bank v nastroji prekroci 4 GB tak musia ist do 64bit?

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3869
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od MDudas »

Presne preto sme na PC/Apple skocili na 64-bit ... 32-bitova pamatova adresa (4 bajty) dava iba 256x256x256x256 moznosti = 4 294 967 296‬. Samozrejme sa to da obist "spinavymi trikmi" (rozne pomocne prekladania, ukladania, strankovania pamate), ale to veci este skomplikuje.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3869
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od MDudas »

Ma to ne-loopovane sample, key-down string resonance, damper-up string resonance, damper-press noise, key-press noise, release key-noise, half-pedaling. WOW ! :shock: 8) :palec+:
A klaviatury od Fatar si vraj sami kalibruju (podobne ako Nord).

Cim dalej ma to viac zaujima !!! Myslim, ze solidna europska konukrencia !

edit: Predlzovanie doznievania piana pri rychlom vypusteni klavesy - WOW !!! :shock: 8) :palec+:

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3869
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od MDudas »

Fuha, uz aby som niekde nazivo pocul PC4 alebo Forte, lebo toto ma vazne nacalo. :shock: :oops:
Pocuvam to v robote cez internu zvukovku HP a Koss PortaPro... a pocujem tam kopu krasnych vysokych alikvotnych frekvencii.
Audio pasia.

ZFarkas (alias CMM) ... :palec+: :palec+: :palec+:

P.S. Farky, ale neni to kvalitou toho non-China plastu a ani prevodnikom... :wink: pretoze ja to pocuvam na internej zvukovke z PC a ten prevodnik je urcite china-plast-shit. Takze to bude tym, co som vzdy tvrdil - kvalitne, neosekane 44kHz sample a k nim kvalitne spracovanie.

Uživatelský avatar
sven
Příspěvky: 28
Registrován: 19 zář 2019 21:06
Vybavení

Re: Dexibell VIVO

Příspěvek od sven »

S tymi 32/64bitmi mas len ciastocnu pravdu, tyka sa to len operacnej pamate (RAM), u pevnych diskov a SSD je to jedno, disky nad 4GB sme bezne pouzivali uz pred 20 rokmi. Inac strankovanie nie je nijak extra narocne, pouziva sa tak ci tak, v pripade samplov to pracu s nimi zjednodusi.

Odpovědět