Malý, velký dotaz.
Jelikož jsem to hodně dlouho neřešil, tak mi nějak ujel vláček a moc se neorientuji v SOUČASNÝCH nových typech digitálních pian, master keyboardů ..
Potřeboval bych doporučit (pro kamarádovu dceru na učení a cvičení na "pajdu" ) něco kvalitního co má hammer mechaniku, své ozvučení, samohrajku a co nejslušnější zvuk kolem + - 15.000.-
Já vím, moc se to nerýmuje Ale přesto se ptám.
čau. Co si mám představit pod "Weighted Synth Action" u FATAR SL-161? Co znamená vyvážená klaviatura, když není hammer ve spojení se Synth Action? hledal nenašel... díky
Terminologie u prodejcu a recenzentu se ruzni
SL 161 ma stredne vyvazenou mechaniku (viz clanek na strane 1 tohoto tematu). Muze dobre fungovat jako univerzalni mechanika ve studiu.
Mno se SL161 konkretne ne, ale vlastnil jsem TMK88 a sel rychle z domu kvuli tomu, ze cerne klapky hraly silneji nez bile.
Tady si muzes pocist nazory uzivatelu na SL161: http://reviews.harmony-central.com/revi ... L-161/10/1
Strucne receno je to dost lacine postavene a par lidem se na SL161 neco rozbilo. Kupovat to jako jete bych se asi bal. Podivej se radsi po Roland A33. To byla hooodne dobre postavena mechanika, ktera je dodnes cenena.
Jinak mechanika jako takova na SL161 neni pocitove spatna.
Zajímavý článek. Díky za něj !
Jen mi to nedá nepřipojit několik doplňujících postřehů. Jednak k terminologii :
1.Master keyboard nemá klávesnici ale klaviaturu. Klávesnici má např. počítač, mobil nebo psací stroj.
2. Master keyboard nemá klapky ale klávesy. Klapky (klapku) má např, klarinet, komín nebo režisér.
Při výběru master keyboardu je třeba vědět jaké má MIDI rozhraní.
Může to být buď klasický MIDI pětikolík a nebo stále častěji používaný konektor USB.
To je důležité zejména pro toho, kdo kromě počítače pracuje i s externími zvukovými moduly, případně dalšími syntezátory. Ty mívají, narozdíl od počítačů v drtivé většině pouze klasický pětikolík. Naštěstí některé master keyboardy umožňují oba způsoby připojení. Další základní vlastnost je, zda master keyboard umožňuje uložení přiřazení kontrolerů. Je velmi nepříjemné, pokud si dáte práci s namapováním kontrolerů (knobů a potenciometrů) tak, aby Vám ovládaly potřebné parametry, toto dělat před započetím práce vždy znova.
V malém, domácím studiu je také výhodné, pokud master keyboard obsahuje i zvukovou kartu. Jednak to zjednoduší propojování systému a také to šetří místo na stole.
zacal som chodit na skusky so svojim 23 kg doepferom.
Radsej ozeliem na skuskach a koncertoch dobry nastroj, ako sa s tym neustale trapit, fakt je to vopruzz
Hodil by sa na to Fatar VMK 88 plus? - vazi iba 7,7kg
M-AUDIO KEYSTATION [10kg], alebo M-AUDIO PROKEYS SONO 88 [11kg] maju vraj od stage nastroja daleko - podla nahodne vygooglovanej recenzie.
Tak, jako klasicky vzdělaný pianista, který toho mnoho odehrál a odcvičil na akustické nástroje - pianina, koncertní křídla bych rád zapojil názor. Měl jsem pod rukama a dobře vyzkoušel toto - Kurzweil SP2X, VMK88, Doepfer, CME, M-audio, Korg SP250, Casia - těch bylo víc.
Kurzweil SP2X - výborná mechanika, tuhost při rychlém stlačení je pro mě těžší, ale to je jen můj zlozvyk. Reakce na pomalé stlačení je asi nejpříjemnější. Celkově bych řekl středně tuhá mechanika s výborně zpracovanou dynamikou. Nic lepšího jsem už nikdy v rukou neměl.
Doepfer - promiňte mi to, ale dodnes považuju Doepfer za předraženou hračku. To je dané tím, že sem na Doepfer alergický.
CME - za ty prachy super věc! Tolik čudlíků a tlačítek kolik si člověk jen může přát. Pěkný design, ale slabší zpracování. Klaviatura parádní, stejně tak nastavení křivek. Řekl bych, že lepší na FATAR. Jen ten SW! To je zpropadená věc, jsem programátor, a přesto - nějakou dobu jsem se s tím docela mořil, než se mi podařilo všechno rozběhat.
Casio PX130 - za ty peníze asi nejlepší mechanika, trochu tvrdá, ale na cvičení síly ideální. A to že to má i zvuky (mnohem lepší než u 120) je příjemný bonus.
M-Audio - mám od této firmy několik věcí a jsem velmi spokojen. Ale jejich klávesy, to je teda něco. Poměrně hlučné a na první dotek nedůvěryhodné.
Zkoušel jsem ještě Korg SP250 a brzy ho budu mít doma. Mechanika je naprosto super! Krásná odezva a za ty peníze! Zvuky vevnitř se mi zdály v této cenové bezkonkurenční.
A teď k tomu jak by to mělo vypadat. Tisíc lidí, tisíc chutí. Hrál jsem na klasické pianino a jeho klaviaturu ani zvuk bych za Kurzweil nevyměnil. Kurzweil ladil, dal se dát do sluchátek a odcvičil jsem na něm spoustu věcí. Velmi zvláštní je, že když chci nacvičit rychlé arpegios nebo ozdobu či běh, vezmu si na to měkkou klaviaturu - polovyváženou. Když to na ni dokážu zahrát, jak se říká, bez "pomoci váhy ruky", na klasické kladívkovce to jde pak mnohem snadněji a přesněji! Většina lidí si myslí, že klasický pianista potřebuje Numo, nebo nějakou šílenost, aby se přiblížil klavírní mechanice a mohl naplno cvčit. To není pravda. Levná pianina nemají rozhodně nijak oslnivou akci, ani pocit ze hry není nijak zvlášť dobrý. A to ladění, to nekonečné ladění!!! Koncetrní křídla mají občas něco, čemu říkám vytřískaný horní rejstřík. Prostě na to hraje spousta lidí a na ohraný klavír, který má nahoře velmi lehké a vyviklané klapky a dole do něj perete a nic, se interpretuje těžko. Poslední dobou mě nejvíc uchvátil SP250 od Korga, je to prostě a jednoduše pecka kvůli ceně. Nevím jak to udělali, ale mě nejvíc zaujaly různé reakce kladívek v různých výškách tónů. Doporučuju zahrát si A1 a poté porovnat s malým a a kontra a, poté c , C1 apod. Velmi se přiblížili nedokonalosti klavírních nástroju - měnícího se počtu strun vs. velikost kladívka. Hlavní rozdíl pro mě ale je, že jdou černé klapky v oktávě vždy o něco lehčeji než na bílé. Nesmysl? Ale na pravém klavíru to tak je, máte kratší páku a černé klapky reagují jinak. Korg je velmi dobrá napodobenina. Kdežto Kurzweil je spíše svébytný nástroj, který imho nechce kopírovat grand piána, ale vytvořili svou filosofii zvuku. To je často mnohem přínosnější než se snažit napodobit něco, co je samo o sobě proměnlivé a velmi nedokonalé. Je pak jen na nás, jak se s tím popereme. Já bych měl nejraději obojí. Ale hudebník/klávesák si stejně se svým výrazivem musí umět poradit na všelijakých klaviaturách a to i bez dynamiky. Pořád jde jen o ruce.
2fova: Diky za clanek! Cenim si i tvejch clanku ohledne mikraku.. tusim ze si popisoval i ty MXL mikraky. Chci se casem podivat po nakym rozumnym mikraku na mluvene slovo.. asi lampa pro radioshow a reklamy.. kazdopadne tvoje shrnuti mi docela rozsirilo obzor podle ceho vybirat a proc a taky, ze nesahnu hned uplne vedle na neco s cim nemam zkusenost. Imho zatim neni cas a prostor na to kupovat pet mikraku a pak je vracet prodavat a testovat co je best.. takze asi je nej sahnout po necem ozkousenym s pozitivnima reakcema prave z takovychto clanku. To same ty master keyboardy.
Skoda, ze tahle temata nejdou zaradit do nejake oblasti pro NOVACKY jako to maji na nekterych forech a tam je neco jako FAQ top 20 nejzasadnejsich temat, ktera se stale opakuji dokola.
Forum neumoznuje priradit prioritu nejakymu threadu, aby byl zvyrazneny v celem stromu porad nahore..? sam bych tohle taky uvital.. v leccem mam prehled a vyznam se, v pripade tohohle threadu budu ale ten typicky utocnik na neoblibene a opakovane dotazy, protoze nakup nejakeho masteru uz brzy prijde a o tech vim ale uplne prd.. za me teda taky diky.. ne ze bych se chtel spolehat na jeden kraticky clanecek, ale pro me by bylo idealni asi to CME a na to se vice mene vsude jen plive.. rad si prectu jiny pohled na vec..
Naposledy upravil(a) Settler dne 06 pro 2010 13:44, celkem upraveno 1 x.
Konkrétní problém u CME - nastavím otočný ovladač např. pro atack, pak signuju jednotlivé midi kontroléry pro jednotlivé midi události. Pak to uložím, to můžu udělat i pomocí jejich SW a to byl problém. Když jsem nahrál nový firmware do CME, začal jsem mít problémy s přeskakujícími středními hodnotami mezi jednotlivými táhly... Tak jsem nahrál jiný. Ten byl lepší. Pak jsem přepnul přeprogramoval další schéma, pro hammondy. Tam jsem měl jeden jediný problém a to byly nějaké nesrovnalosti v ovládání chorusu. Dodnes nevím, kde byla chyba a je to naprd, protože jinak byla ta mechanika naprosto bez problémů a fungovala skvěle. Např, dal jsem táhlový potenciometr - jako je na hammondech do polohy 30, pak jsem otočil faderem na 12 hodin a hodnotu 60, pak mi na displeji přeskakoval neustále dvě čísla, což bylo trochu zmatečné. - 30, 60, 30... atd. furt dokola. Ono by to bylo jedno. Ale já to potřeboval na ovládání poměrně komplikovaného SW synthu a tam už mi to vadilo. Ztrácel jsem přehled.
Yetti: S tim Doepferem prehanis. Urcite ma sve uplatneni, ale spise pro cestujici klavesaky u popularnich kapel nez pro klasickou hudbu. Rozhodne se to neda nazvat kladivkovou mechanikou, ale je to postavene velmi robustne.
Ten Kurzweil neznam a CME se obloukem vyhybam prave kvuli softwarovym problemum. Jinak mechanika jako takova je prijemna.
S tim Casiem a Korgem s tebou souhlasim, ze jsou to fajn volby. Casio mam doma a na Korg hrajeme v kapele.
Jeste si vyzkousej P serii od Yamahy.
Asi máš pravdu, jak už jsem psal, mám k Doepferu nevraživý vztah. Hrál jsem na ty Yamahy, klaviatura mi až tak nesedí, ale hraje to moc dobře. Zdá se mi ale, že Yamaha zvuk hodně zaníká v kapele.