Klávesy okolo 30 do studentské zkušebny

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Placka

Klávesy okolo 30 do studentské zkušebny

Příspěvek od Placka »

Nevím, jestli tohle fórum nějak žije, případně jestli jsou nekde česká fora s více čtenáři/přispěvateli? Každopdáně zkusím nadhodit svůj dotaz zde. Sháním do školní zkušebny klávesový nástroj v ceně okolo 30k, Může být lehce přes (i pod, samozřejmě). Není to učebna HV, ale opravdu klasická zkušebna v suterénu, prostě prostor pro muzikanty, ab svobodně tvořili bez dohledu učitelů (nebo s dohledem/radou, budou-li chtít). Většina uskupení tam jsou klasika bicí/basa/kytary, ale občas i něco klávesovýho. Hledám univerzální nástroj. Ale asi nikdo nebude trávit čas nějakým hlubokým studiem všech detailních možností, menu a submenu. Samozřejmě se hrají hlavně covery. Nad čím uvažuji:

Nejaké stage piáno, jednoduší nástroje:
zkusit sehnat staršího Norda Elektro 5D 73 (dal by se v týhle ceně sehnat) nebo 6D 61 (to bych musel mít velký štěstí s cenou). Asi zvukově stále výborný, jednoduchý na ovládání...
zaujal mě Studiologic Numa X88 GT - asi velmi slušná klaviatura, spousta možností, ale zároveň docela jednoduchý ovládání, moderní koncepce? Vlastně se mi to hodně líbí, protože hraní pianových zvuků, e-pian a hammondů bude asi nejčastější...a nějaký složitý live-sety asi nikdo nastavovat nebude.

Workstationy - mám pocit, že za ty peníze dostanu nejvíc hudby, nejvíc zvuků, arpegiatory a podobný blbiny, ale zase nevím, jestli to někdo ze studentů někdy využije:
Yamaha MODx7 (aktuálně na bazaru žádná není, ale vešla by se do rozpočtu i nová modx6+, případně bazarová MODx7+). Má to náš klávesák, ale přijde mi to jako dost plasťák a už dvakrát se mu stalo, že prostě nenastartovala před akcí...
Na bazaru je Roland F06 pod 30k
Korg Nautilus 61 (na to, že se dá novej koupit přes 40k je na bazarech pod 30 -> zajímavá sleva)
AKAI MPC key 61 (takovej černej kůň, vypadá zajímavě, ale asi to moc rozšířený není....)

Budu rád za každý podnětný příspěvěk/zkušenost/rozproudění diskuze...
Naposledy upravil(a) Placka dne 07 kvě 2025 08:30, celkem upraveno 1 x.

vasek

Re: Klávesy okolo 30 do studentské zkušebny

Příspěvek od vasek »

Jsem pro variantu Nord Elektro. Přesně jak píšeš - dobrý zvuk, intuitivní ovládání... a jejich nevýhoda, že nelze nastavit složitější set, v podstatě asi při této aplikaci nikomu nevadí.
Workstationy v této (i vyšší) cenové zní znatelně hůř...

Placka

Příspěvek od Placka »

Díky za koment. Já nejsem klávesák, ale kytarista a samozřejmě když poslouchám youtube videa, srovnávačky a solo hraní na nástroj, prakticky nic nepoznám, zvlášť když na to hraje nějakej opravdu dobrej hráč, tak to zní dobře prostě protože je skvělá hra:-).

Vážně zní i starší Nord o tolik líp než třeba MODx nebo Nautilus? Nebo třeba ten Akai mpc 61, včera jsem se díval na několik videí a přišlo mi, že to hraje taky skvěle. Navíc třeba ten AKAI má neuvěřitelnou paletu zvuků, možností a třeba jednoduchý vrstvení zvuků, super intuitivní splitování klávesnice a tak. A říkám si, že kdyby se studenti chtěli ponořit třeba do něčeho elektronickýho, hip-hopu nebo rapu, mohlo by se mpc hodit...na druhou stranu, když poslouchám studentský kapely, tak nejčastější repertoár je Dlažební kostka, Kabáti, Argema a Reflexy:-D

vasek

Příspěvek od vasek »

Nelehké rozhodování...
Původně jsem se tady rozepsal o rozdílech ve zvuku, ale když vezmu v úvahu kdo a co na to bude hrát, tak je to asi jedno.
Šel bych po ceně, aby zbylo na kvalitní zesílení. Protože jestli se to bude provozovat přes plasťáky, tak to bude prakticky jedno...
Myslím si, že elektroniku dneska nikdo dělat na klávesách nebude, ale třeba se pletu. Je potřeba vypozorovat, jak to budou používat, protože teď asi úplně nevíme.

Placka

Příspěvek od Placka »

Jít po ceně je zbytečné - nějak se před rokem a půl napsal projekt, v tuhle položku v něm někdo alokoval nějakou částku a když ji nevužiju, mám smůlu, prostě nevyčerpám. Ale mohl bych nakonec trochu překročit - nemáte někdo na prodej Nord electro 6D 73 do 40k?:-)

Jinak samozřejmě ozvučení ve zkušebně jsou plasťáky - konkrétně Presonus Air 12. S tím už se nehne:-)

No, jak říkáš - nelehké rozhodování...

vasek

Příspěvek od vasek »

61 kláves je problém? Předtím jsi 61-ky zmiňoval...
https://hudebnibazar.cz/nord-electro-6d-61/ID679627/

Placka

Příspěvek od Placka »

Není to problém, vůbec. Jen že kdybych do 40k sehnal 73 klávesovou verzi, raději bych bral tu, to je celý. Na tenhle inzerát jsem se samozřejmě už díval, je to jedna z variant.
Zároveň je na bazarech i ten AKAI mpc 61, Nautilus 61 (i 73), MODx, Studiologic Numa X GT, Roland fantom 06 a spousta dalšího:-). A rozpočtem navýšeným až ke 40k to může být třeba MODx 7+ nebo fantom 07(oboje nový se zárukou).

tvl. a já si myslel, že u kytar mám rozhodovací paralýzu....svět kláves je teda jinej level:-). Zároveň je mi jasný, že nějak (a nejspíš dobře) poslouží vše z výše zmíněného, ale už to mám v sobě nějak zakódované, že když už mám nějakej budget, chci z toho získat to nejvíc/nejlepčí:-)

vasek

Příspěvek od vasek »

U všech nástrojů je to v principu stejný :-)

Placka

Příspěvek od Placka »

Btw. Není třeba na FB skupina/fórum, kde by to trochu víc žilo a diskutovaly se nástroje?

Vla-sta
Vybavení

Příspěvek od Vla-sta »

Ja si koupil do zkušebny Korg Triton Extreme a úplně to dostačuje . Teď jsem pod to pověsil Korg Krome a výsledkem je rozhodnutí že nechám Tritona a Krome EX půjde do světa. Takže sázka na starší profesionální model je určitě správnou cestou. Už jsem slyšel i mnoho komentů, že Nautilus taky není Kronos

Placka

Příspěvek od Placka »

Jasně, to je úplně legitimní úhel pohledu. Jenže já potřebuju i zařízení, které nebude moc staré nebo bude v dobrém stavu, ideálně aspoň chvíli v záruce, protože z hlediska spolehlivosti není lepšího testu, než to dát do ruky žákům/studentům:)
Každopádně mám asi tyto varianty, které by se vešly do 33k, respektive 40k, na které bych to v extrémním případě mohl dostat:
Korg Nautilus 61/73 (ta 73 varianta se mi aktuálně docela líbí jako preferované řešení)
Nord 6D 61
Nord 5D 73
Roland Fantom 06/07
Yamaha MODx 6+/7 (případně z bazaru 8)
Korg Kronos 61 (ale ten bude asi dost starý, což je velké mínus)
Studiologic Numa X GT. K tomu bych mohl dokoupit nějaký malý levný synt typu Roland Gaia, na kterým se studenti vyblbli a třeba se naučili základy syntézy...
Hodně mě zajímá i Akai MPC 61, podle videí se mi líbí, já osobně jsem hračička, kterej by se do takovýho nástroje rád ponořil, asi to zvukově je velmi zajímavý, ale v recenzích vesměs zmiňují, že na live jsou vhodnější nástroje. Ale to jsou recenze dva roky staré, nevím jestli v novějších verzích firmware není nějakej zajimavej "live mód"
Asi preferuji nástroj s rozsahem 73/88 kláves.

vasek

Příspěvek od vasek »

Jenom poznámka k rozsahu. Obecně platí, že 88 kláves jsou (jakože) kladívka, přičemž menší klávesnice jsou vždycky měkčí.
Takže mezi 73 a 88 je podstatný rozdíl, není to jen o pár klapkách navíc!

Placka

Příspěvek od Placka »

Jj, to samozřejmě vím. Kladívka právě úplně nepotřebuju a nepreferuju, ve škole kdyžtak už máme Kawai ES920 (myslím).
Nicméně se mi dost zalíbila varianta levnějších klapek+k tomu nějakej synth, něco jako Numa X + Deepmind nebo tak něco. Ale jsem v klidu, pozítří už mi to bude zase připadat jinak:):)

Placka

Příspěvek od Placka »

Takže abych to nějak uzavřel - koupil jsem za fajn cenu Korg Nautilus 73, v záruce, ve stavu nového nástroje.

vasek

Příspěvek od vasek »

To je fajn :palec+:

Odpovědět