KORG KRONOS
- petermikuláš
- Vybavení
Re: KORG KRONOS
Chlapci aký formát súborov číta / používa Kronos?
Natiahnem do Kronosu PCG zvuky?
Natiahnem do Kronosu PCG zvuky?
Jsem laik a potřeboval bych něco vysvětlit. Začnu trochu ze široka. Můj syn chodí do ZUŠ na EKN. V současné době má Korg Pa600. Letos se zúčastnil soutěže ve hře na EKN, kterou ZUŠ/ministerstvo pořádají jednou za tři roky. Probojoval se až do ústředního kola, ale už od krajského kola vypadal jako chudý příbuzný, protože stál proti lidem s Genosy a podobně a myslím, že se to odráželo i ve výsledcích. Získal druhou cenu, první cenu získalo cca 5 lidí. Svou vlastní hrou imho nezaostával, imho měl i náročnější skladby než ostatní, ale zvuk a aranžmá měl dost slabé.
Proto uvažuji, že bych mu pořídil něco lepšího, ale nevyznám se v tom. Nejvíc se mi líbí právě Kronos, ale nevím zda vyhoví požadavkům, protože na soutěži je požadována jedna skladba bez doprovodu, jedna s podkladem (audio nebo midi) a jedna s ACMP. A nevím jestli Kronos má něco jako ACMP. Midi jako podklad při hraní problém předpokládám nebude.
Proto uvažuji, že bych mu pořídil něco lepšího, ale nevyznám se v tom. Nejvíc se mi líbí právě Kronos, ale nevím zda vyhoví požadavkům, protože na soutěži je požadována jedna skladba bez doprovodu, jedna s podkladem (audio nebo midi) a jedna s ACMP. A nevím jestli Kronos má něco jako ACMP. Midi jako podklad při hraní problém předpokládám nebude.
- petermikuláš
- Vybavení
Pekný deň, Kronos mu nepomôže pretože je to synťák a workstastion, nemá automatické doprovody. Vy potrebujete keyboard, aranžér nie synťák. Takýmto asi v súčasnosti naj top keyboard aranžérom je práve od Yamahy Genos. Je to aranžér a automatickými sprievodmi a podporou formátov MP3 a WAV a to je to čo vy potrebujete pre syna, aby kláves mal. Predošlé modely boli Tyros 1,2,3,4. Tie sa dajú zohnať z druhej ruky za oveľa menší peniaz.
Děkuji za odpověď. A Pa4X Genosu konkurovat dokáže?
Jinak ten Kronos ale také má nějaké automatické hraní, i když se to asi nenazývá doprovod, nšbo ne? Mně se na Kronosu líbí ten zvukový projev. Propojení Pa600 s tím Kronosem by bylo možné, že by Pa řídil a Kronos hrál? Nějaké kombinace nástrojů na té soutěži také byly.
Jinak ten Kronos ale také má nějaké automatické hraní, i když se to asi nenazývá doprovod, nšbo ne? Mně se na Kronosu líbí ten zvukový projev. Propojení Pa600 s tím Kronosem by bylo možné, že by Pa řídil a Kronos hrál? Nějaké kombinace nástrojů na té soutěži také byly.
To samozřejmě je možné
- Vypadat ako chudy pribuzny - to neni ziadna hanba (ostuda). Dolezity je vysledok nie prostriedky.PMC píše: ↑04 čer 2019 11:15... ale už od krajského kola vypadal jako chudý příbuzný, protože stál proti lidem s Genosy a podobně a myslím, že se to odráželo i ve výsledcích. Získal druhou cenu, první cenu získalo cca 5 lidí. Svou vlastní hrou imho nezaostával, imho měl i náročnější skladby než ostatní, ale zvuk a aranžmá měl dost slabé.
Majstra robia schopnosti, nie nastroj. "Talentovaneho chudeho pribuzneho" normalna porota obvykle uprednostni.
- Ked sa pred nim umiestnilo 5 ludi znamena to, ze chyba je v hardware? Nie som si isty.
- Kronos je uplny TOP na trhu syntezatorov, ale na zive hranie asi nema najlepsie ovladanie. Teda aspon nie na to typicke samohrajkove. Je urceny na zive hranie s kapelou alebo do studia. Podobne je na tom aj napr. Forte od Kurzweilu.
Samozrejme, syna by si kupou urcite HOOODNE potesil ...

Cely samohrajkovy svet (plazove/svadobne kapely a spol.) ma jeden strasny problem... a tym je HROZNY nevkus a gyc

- Greyhound90
MDudas, PMC: Už ta kategorie soutěže "skladba s podkladem" je přinejmenším úchylná. Nevím kdo tuhle kategorii vymyslel. A dovedu si živě představit co na té soutěži za hrůzy zaznělo. Přesně jak napsal MDudas. Svádí a navádí to k nevkusným aranžím ala ŠlágrTV. Tato kategorie je idálním przničem vkusu. Výbornými klávesami v tomto směru (ve vašem případě soutěž syna) je samozřejmě Yamaha Tyros. Jedničku dnes z druhé ruky koupíte za velmi dobrou cenu. Pokud chcete zabodovat v další soutěži, je to jasná volba. Ale v živé kapele, zejména bigbítové se všeobecně, pokud nemáte kvalitního zvukaře Yamahy ztratí po prvním brutálním kilu elektrické kytary. Moje zkušenost s Tyrosem a klávesami Yamaha vůbec. Jestli váš syn u muziky vydrží, potom myslím, že KORG Kronos je určitě dobrá volba a nemůžete udělat chybu. Klávesy KORG mají průrazný zvuk a proto se používají i k živému hraní hodně často. A malá rada na závěr: nenechte se unést současnou módou červených kláves značky NORD.
Co je špatně na Nordech? (kromě toho, že nemají samohrajku
)

Já si jsem taky úplně jistý, že všichni kašlali na soutěži na zvuk, ale sledovali muzikálnost, hudební nápady a invenci žáků. Co tam zaznělo vím a asi by jste se kluci divili, na jak vysoké úrovni bylo celostátní kolo...
Jinak na ZUŠ jsou protěžovány nástroje Yamaha dlouhodobě, lidé z Vážné hudby si myslí že se tím odvděčí za né úplně prodělečná Japonská turné a dary Japonské vlády orchestrům. Jenže obojí platila a platí japonská vláda a ne Yamaha ...
Jinak na ZUŠ jsou protěžovány nástroje Yamaha dlouhodobě, lidé z Vážné hudby si myslí že se tím odvděčí za né úplně prodělečná Japonská turné a dary Japonské vlády orchestrům. Jenže obojí platila a platí japonská vláda a ne Yamaha ...
Konspiracne teorie trosicku ?
Japonske su predsa aj Korg, Roland, Kawai, Casio ...
Yamaha mala kedysi pred rokmi (dnes netusim) politiku podporovania hudobnych skol. Ziadnej skole predsa neni jedno, ci kupi piano za 20 tis. EUR alebo so skolskou zlavou za 10 tis. A bezny mlady hrac si samozrejme na znacku zvykne... Ved aj kedysi sme si mysleli, ze Petrof je uplnou spickou kvality a vsetci potom mali doma pianina Petrof...
Lenze oproti Petrofu je Yamaha sortimentom aj kvalitou celkom inde. Aspon takto to vidim ja.
Sorry za off-topic. Asi by sme tuto ZUS/LSU debatu mali presunut na ine miesto.

Yamaha mala kedysi pred rokmi (dnes netusim) politiku podporovania hudobnych skol. Ziadnej skole predsa neni jedno, ci kupi piano za 20 tis. EUR alebo so skolskou zlavou za 10 tis. A bezny mlady hrac si samozrejme na znacku zvykne... Ved aj kedysi sme si mysleli, ze Petrof je uplnou spickou kvality a vsetci potom mali doma pianina Petrof...

Já jsem laik, takže to neumím adekvátně posoudit, a jako otec soutěžícího jsem nutně neobjektivní, ale i s vědomím toho se obávám, že hodnocení nebylo fér. Ani ne tak u syna jako u vítězky. Vítězka v kategorii byla ze školy předsedy porotce a jestli tam někdo zahrál opravdu blbě, tak to byla právě ona. Byla jediná u které jsem to poznal. Hrála mimo jiné Bachovu Fantasii a tu znám náhodou velmi dobře, protože syn ji hrál před rokem na K2 a mám ji proto hodně naposlouchanou. To co předvedla slečna bylo tak tragické, že to poznám i já. Když skončila, díval jsem se, jestli nebrečí, že se jí to nepovedlo. No a nakonec vyhrála, tady imho převažovaly jiné vlivy.MDudas píše: ↑04 čer 2019 20:58- Vypadat ako chudy pribuzny - to neni ziadna hanba (ostuda). Dolezity je vysledok nie prostriedky.PMC píše: ↑04 čer 2019 11:15... ale už od krajského kola vypadal jako chudý příbuzný, protože stál proti lidem s Genosy a podobně a myslím, že se to odráželo i ve výsledcích. Získal druhou cenu, první cenu získalo cca 5 lidí. Svou vlastní hrou imho nezaostával, imho měl i náročnější skladby než ostatní, ale zvuk a aranžmá měl dost slabé.
Majstra robia schopnosti, nie nastroj. "Talentovaneho chudeho pribuzneho" normalna porota obvykle uprednostni.
- Ked sa pred nim umiestnilo 5 ludi znamena to, ze chyba je v hardware? Nie som si isty.
U ostatních soutěžících bych si nedovolil tvrdit, kdo byl lepší nebo horší, tam už je to pod moji rozlišovací schopnost. Podle učitelky hrál syn technicky náročnější skladby, jedna z nich se prý hraje o 4 ročníky výš než je on. Navíc má syn souběžně i klavírní průpravu, hrát umí, v tom imho neměl slabou stránku. Ale když jsem poslouchal jeho konkurenty, líbili se mi, měli ty skladby udělané lépe, zněly lépe a jednoznačně převyšovali to, co jsme předvedli my.
Myslím, že se to v hodnocení odráží, že je to u EKN jedno z kritérií se stejnou váhou jako umění hrát, a že nezáleží jen jak dítě hraje, ale i jak má skladbu naaranžovanou a jak využívá technických možností nástroje, že záleží na kvalitě přístroje a schopnostech ho využít. Naše ZUŠ nemá EKN jako prioritu, do nástrojů neinvestuje, takže paní učitelka učí na PSR 443, což je pro soutěž nedostatečné. Byť to jedna její nadaná žačka zkoušela, daleko se nedostala. Mimochodem, v ústředním kole jedna ZUŠ dostala cenu za odvahu, s jakým nástrojem se odvážila do soutěže, je to holt i o technice. Já to tedy u syna řešil vlastním nástrojem, ale s ním zase neumí učitelka nějak zvlášť dobře pracovat, takže uznávám, že ty naše skladby byly po této stránce slabé a za tu druhou cenu se nezlobím, byť to imho syn nemohl ovlivnit, respektuji, že taková ta soutěž je. A je to racionální, na koncertu je nakonec nejdůležitější, jak se lidem ta hudba líbí.
Nástrojově byla konkurence někde úplně jinde a protože syn hraní věnuje dost času a úsilí (hraje 1 až 2 hodiny denně), jsem ochoten zainvestovat mu do lepšího nástroje, aby neměl nástrojový handicap a bylo to opravdu jen o jeho schopnostech. Byť tedy ještě je tu ta třetí strana věci, schopnost nástroj efektivně využít. Což bohužel není v mých silách řešit, tam se musí 'pochlapit' paní učitelka. Ale přiznala si, že to podcenila, tak snad bude lépe a rozvine syna i v tomto směru. Nejde samozřejmě o samotnou soutěž, která je jednou za tři roky a za pár měsíců si na ni nikdo nevzpomene. Vnímám ji spíš jako indikátor slabých článků řetězce, na kterých je potřeba zapracovat, co je záhodno zlepšit, aby mohl hrát lépe a radostněji, aby se výsledky jeho úsilí lépe zúročily.
- Greyhound90
PMC: nabízí se otázka proč vlastně Váš syn do takových soutěží chodí? Teď budu možná trochu off topic, ale jak už jsem zmínil soutěže tohoto typu jsou nelogické. Hudba není o tom kdo rychleji, lépe. Hudba není sport. Je o pocitu. Proč Váš syn hudbu vlastně dělá? Aby zvítězil v nějaké soutěži? Nebylo by třeba rozumnější ho směřovat tvůrčím směrem? Předpokládám, že má již nějaký technický potenciál a na nástroj umí, když se účastní těchto soutěží. Pokud chce "získat body", aby potom uspěl v nějakém přijímacím pohovoru do profi kapely pak jistě víte, že o tom to vůbec není. Jako ve všem tak tím spíše tady je to vše o známostech. A dobrý výsledek v nějaké soutěži (kde vyhraje něčí příbuzný) o tom vůbec není. Škoda času a energie. Kupte mu kvalitní nástroj a modlete se, že ho časem třeba nezačne bavit lední hokej 

Naposledy upravil(a) Greyhound90 dne 05 čer 2019 22:15, celkem upraveno 1 x.
Kawai a Casio Japonsko tedy nikdy nebyli, to byli vždy jihokorejské firmy. Ano Yamaha se tu profilovala podporou hudebního školství, ale to bylo jen proto, ze učitele s hrací neuměli dobre Anglicky a spojila se podpora Japonské vlády s podporou Yamahy. Proste se vše nakoupilo Yamaha a myslím jen Slovenska filharmonie si napsala jiné věci a to prošlo.MDudas píše: ↑05 čer 2019 14:18Konspiracne teorie trosicku ?Japonske su predsa aj Korg, Roland, Kawai, Casio ...
Yamaha mala kedysi pred rokmi (dnes netusim) politiku podporovania hudobnych skol. Ziadnej skole predsa neni jedno, ci kupi piano za 20 tis. EUR alebo so skolskou zlavou za 10 tis. A bezny mlady hrac si samozrejme na znacku zvykne... Ved aj kedysi sme si mysleli, ze Petrof je uplnou spickou kvality a vsetci potom mali doma pianina Petrof...Lenze oproti Petrofu je Yamaha sortimentom aj kvalitou celkom inde. Aspon takto to vidim ja.
Jinak co se tyče subjektivního pocitu lajka, ono je v hudbě důležité i frázování a přednesu. V Čechách se stále nedoceňuje tolik technika hry jako v zahraničí, tady se dává přednost klasickému přednesu. Pokud má porotce rodinného příslušníka mezi soutěžícími, tak on prostě nehodnotí a asi to ostatní porotci viděli jinak než Vy. Je mi to líto, ale soutěže nikdy nebudou úplně spravedlivé. Pokud chcete synovi koupit nástroj, tak to prostě nechte na něm aby si vybral to, co on bude chtít. Není nic horšího, než když rodiče nakoupí drahé nástroje a pak automaticky vyžadují výsledky na soutěžích. Prostě dbejte na to, aby syn byl muzikalni a ostatní se časem ukáže
- Greyhound90
MDudas to přesně vystihl. Mimochodem principem všech těchto soutěží je vždy to, že málokdy vyhraje ten nejlepší. To je železné pravidlo. Ale pokud budete zuřivě Vašeho syna přihlašovat do dalších soutěží, doporučuji lepší nástroj. Tipy už zde zazněly.
Jsme už dost mimo téma, ale hudební soutěže jsou imho podobně jako ty sportovní o penězích a o moci. Škola, obor, učitelka se tím prezentuje. Dobré výsledky přinesou peníze a to jak na úrovni školy, tak na úrovni oboru ve škole, na tom jakou váhu má hlas učitele ve škole, když něco žádá. Je to i výhodné pro syna, dokud je ochoten soutěžit a má dobré výsledky, vychází mu učitelka maximálně vstříc. Na jednu stranu je to tlak, na druhou motivace, je dobré mít možnost se srovnat s ostatními, pro žáka i učitele.
Nemám to postavené tak, že bych syna tlačil do soutěží a různých vystoupení, to je jeho volba, byť si tedy neumím představit reakci školy, kdyby to odmítnul. Je tam dost přetlak a peníze jsou až na prvním místě. Ale on sám má zájem, není to problám. A když vidím jeho úsilí a neskutečnou píli, chci ho podpořit. Já v jeho letech byl ve srovnání s ním flákač, on na sobě pracuje a chce umět a umí. Že by utekl k hokeji se nebojím, ten už zkoušel a vyzkoušel mnoho dalších aktivit, nejen sportovních, než se našel kde se našel.
Ale i tak je to takové spletité, protože ještě není hudebně vyhraněný. Hraje v zuš na EKN, soukromě má hodiny klavíru, hraje na Pa600 a stage piano PX-5S, pokukuje po kytaře. Je hodně písniček různých žánrů, které se mu líbí a chce je umět zahrát, nasává kde co - táborové jako holubí dům nebo tři kříže, staré fláky jako axel f, jump nebo sweet dreams, ale má rád i některé jemné klavírní etudy, líbí se mu hudba filmová z pána prstenů, snowman, skyrim nebo hra o trůny. Koupil jsem mu všechny sešity slavných melodií v lehké klavírní úpravě a vybírá si z toho věci jako Downtown, Hm, hm od Dvorského, Milenci v texaskách, The house of rising sun, Summer nights, Píseň osamělého pastýře, teď se zbláznil do Fantoma Opery. Líbí se mu věci od Jarreho, byť mu nikdo zatím nevysvětlil jak to hrát.
Každý nástroj, který jsem mu zatím koupil, ho nějakým způsobem ovlivnil a poznamenal, někam ho nasměroval. Bez prvního keybordu ve čtyřech letech by nešel později do zuš, bez pa by nezačal vystupoval a nesoutěžil by, bez px by nezačal s klavírem. Nic z toho nebylo záměrné a plánované, prostě se to stalo. Takže přemýšlím, co mu pořídit a jak ho to asi ovlivní. Ten kronos se mi pořád líbí a zdá se mi, že je to něco, co mu otevře nové obzory, ale nadruhou stranu to asi není zrovna vhodné do zuš. Mám nad čím přemýšlet. Děkuji za inspirující poznámky a nové pohledy na věc.
Nemám to postavené tak, že bych syna tlačil do soutěží a různých vystoupení, to je jeho volba, byť si tedy neumím představit reakci školy, kdyby to odmítnul. Je tam dost přetlak a peníze jsou až na prvním místě. Ale on sám má zájem, není to problám. A když vidím jeho úsilí a neskutečnou píli, chci ho podpořit. Já v jeho letech byl ve srovnání s ním flákač, on na sobě pracuje a chce umět a umí. Že by utekl k hokeji se nebojím, ten už zkoušel a vyzkoušel mnoho dalších aktivit, nejen sportovních, než se našel kde se našel.
Ale i tak je to takové spletité, protože ještě není hudebně vyhraněný. Hraje v zuš na EKN, soukromě má hodiny klavíru, hraje na Pa600 a stage piano PX-5S, pokukuje po kytaře. Je hodně písniček různých žánrů, které se mu líbí a chce je umět zahrát, nasává kde co - táborové jako holubí dům nebo tři kříže, staré fláky jako axel f, jump nebo sweet dreams, ale má rád i některé jemné klavírní etudy, líbí se mu hudba filmová z pána prstenů, snowman, skyrim nebo hra o trůny. Koupil jsem mu všechny sešity slavných melodií v lehké klavírní úpravě a vybírá si z toho věci jako Downtown, Hm, hm od Dvorského, Milenci v texaskách, The house of rising sun, Summer nights, Píseň osamělého pastýře, teď se zbláznil do Fantoma Opery. Líbí se mu věci od Jarreho, byť mu nikdo zatím nevysvětlil jak to hrát.
Každý nástroj, který jsem mu zatím koupil, ho nějakým způsobem ovlivnil a poznamenal, někam ho nasměroval. Bez prvního keybordu ve čtyřech letech by nešel později do zuš, bez pa by nezačal vystupoval a nesoutěžil by, bez px by nezačal s klavírem. Nic z toho nebylo záměrné a plánované, prostě se to stalo. Takže přemýšlím, co mu pořídit a jak ho to asi ovlivní. Ten kronos se mi pořád líbí a zdá se mi, že je to něco, co mu otevře nové obzory, ale nadruhou stranu to asi není zrovna vhodné do zuš. Mám nad čím přemýšlet. Děkuji za inspirující poznámky a nové pohledy na věc.