KORG KRONOS

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Keyboarder
Vybavení

Re: KORG KRONOS

Příspěvek od Keyboarder »

Edit:
Než jsem svůj předchozí komentář dopsal, tak Greyhound90 svůj příspěvek, na který jsem reagoval, zkrátil, takže body 2 a 3 mého komentu jsou již neaktuální. Ale i tak si za jejich obsahem stojím! :-)

PMC

Příspěvek od PMC »

Greyhound90 píše:
20 čer 2019 21:52
PMC: mimochodem malý přípodotek: nejdete v případě volby kláves vašeho syna v ZUŠ s kanónem na vrabce? Klávesy za cca plus minus sto litru je docela odvážná investice. Za to bych měl dobře zajetého meďoura. :) Co KORG M50 či KORG KROME? Pětinová investice? Přitom se stejným výsledkem. Při tom co chce podnikat. Zbytečné vyhazování peněz. Reší se tu knob balance a podobné hlouposti. Syna bych předně posadil k dobrému pianinu či ke klavíru aby se naučil správnou dynamiku a prstovou techniku. To se u těchto elektrických hraček nikdy nenaučí.
To je těžká otázka. Já si ji dovolím poupravit na otázku, má to smysl? Sám jsem o tom hodně dlouho přemýšlel. K čemu jsem dospěl je zřejmé, ale souhlasím, je to odvážné. Syn hraje na nějaké klávesy přes 6 let, víc než polovinu svého života a věnuje se tomu poměrně intenzivně. Příští rok bude mít v zuš předměty nauka, keybord a komorní hra, soukromě k tomu ještě hru na klavír plus k tomu cvičí hodinu až dvě denně - a baví ho to. Pak mám ještě dalšího syna, mladšího, ten hraje tři roky, na soutěži došel v nulté kategorii do krajského kola, kde získal první cenu a ten to má rozložené keybord + sólový zpěv v zuš + dlouhodobě sborový zpěv mimo zuš. Třetí dcera je ještě malá, teď měla 5 let, ale má sborový zpěv, ale chce také umět hrát a už hraje jednoduché věci na reface dx, ale v zuš teď udělala přijímačky na tanec, tak uvidíme. O využití toho nástroje se nebojím. Protože je to TOP, očekávám, že mým dětem bude mít co nabídnout až do jejich dospělosti a odchodu z domu, a že už nebudu muset každý rok až dva kupovat něco nového. Očekávám, že tohle je poslední nástroj co jsem koupil. Akorát ještě možná bude potřeba nějaký slušný synťácký master keyboard tam, kde klavírní mechanika není vhodná.

Otázka, zda není až moc drahý/dobrý jsem si zodpověděl snadno. Je to už 6. nástroj (celkově jsem do nich investoval přes 60 kKč), z každého syn vyrostl dřív, než jsem čekal. Poučen tímto vývojem jsem se rozhodl koupit to nejlepší, už nechci kupovat ještě 2 x něco mezi. Ve výsledku by mě to stálo víc.Takže cenu neřeším. O krome a spol jsem tak nijak vážně neuvažoval, rozhodně to není se stejným výsledkem. Sound design je pro nás zajímavý, s reface dx jsme si opravdu vyhráli a zde si myslím kronos hraje prim. A ta cena tak vysoká nebyla, kronos2 88 se dá sehnat za 80 kKc a já využil mimořádné night slevy na muzikeru a koupil ho za 75 kKc a k tomu ještě dostal zdarma 50W pa reprák za 3 kKč, který se nám hodí, protože naše zuš je technologicky vážně zaostalá, hanba mluvit, s čím syn občas vystupuje a i to pa600 už dost chrastí při vyšší hlasitosti.

S čím jsem měl dilema a s čím jsem váhal bylo zda kronos nebo pa4x. Pa4x 76 není o nic levnější, takže o ceně to nebylo. Vím že s ním bych měl v zuš mnohem jednoduší cestu, ale nerozhodoval jsem se jen s ohledem na zuš, vlastně jsem se na něj vykašlal. Vysokou váhu jsem mimo jiné přikládal kvalitě klaviatury, chtěl jsem co nejlepší klavírní, protože na klavír má syn vyhlášenou, ale také náročnou a přísnou učitelku. Teď se mu bude cvičit doma mnohem lépe. Také jsem chtěl synovi rozšířit obzory a kronos, to je pohled do úplně jiného světa, je to brána do profesionální hudby. Pa4x je spíše brána na one man show na svatbách, zdá se mi. Nic proti, ale mimo zuš mi přijde méně využitelné. Z důvodu kvality klaviatury a zvuku jsem se rozhodl pro kronos.

Pro klavír ani pianino není u nás místo, investice je to podobně vysoká a na klavíru se naučíš hrát dobře na klavír, nikoliv na keyboard. Hru čistě na klavír nepovažuji za úplně perspektivní, ne natolik, aby se tomu obětovalo všechno ostatní a myslím, že na kronosu půjde cvičit docela dobře i klavírní techniku hraní.

Balance knob není hloupost, je to špička ledovce hraní na živo a zde pořád hledám cestu, jak kronos správně uchopit. Zatím se mi zdá, že nějak není stavěný na to, aby se u něj během songu daly střídat programy a kombinace ve chvíli, kdy se realtime upravuje zvuk a karma. To se mi jeví jako problematické. Jako nejschůdnější cesta se mi jeví mít jednu kombinaci a v ní měnit zvuky ve vybraných stopách, kronos sám to asi neumí, ale možná k tomu půjde donutit pomocí midi, uvidíme. Pracovně bych chtěl na tím naaranžovat Axel F s tím, že postupně by hráč v pravé ruce odehrál všechny zvuky, jak postupně přibývají a v levé by hrál basy. Ještě jsem nepřišel jak správně na to.

Greyhound90

Příspěvek od Greyhound90 »

Berete to vše nesmírně zodpovědně a vědecky. Což je samozřejmě v pořádku. Tím, že synovi koupíte to nejlepší co KORG nabízí je fajn. Jen se potom zeptám: co potom dál? Proč to děláte nebo respektive váš syn? Kdybych měl v 80. letech otce co mi koupí takové klávesy, o tom se mi pouze snilo. Je dobře že nastala taková doba.

martinrx
Vybavení

Příspěvek od martinrx »

Zkouším Kronos, jestli by se dal použít pro mé účely na live místo pc3 a zarazil jsem se na jedné věci: Když začnu vyrábět Combi zvuk podle svých potřeb, tak se mi nenačítají efekty původního programu. Dělám někde chybu? Nebo dá se to aspon nějak zkopírovat?

PMC

Příspěvek od PMC »

Piky

Příspěvek od Piky »

Ahoj, měl jsem možnost vyzkoušet Kronos 2.
Zajímalo by mně, jestli někdo s přítomných řešil jednu "nehudební" věc u tohoto nástroje
a to, že mě nepříjemně oslňovali bílé ostré podsvětlovací diody dlouhých tlačítek nad slidery. Vadilo mi to i za světla, natož v přítmí, kde mi to v mých očích tlačítka neosvětlovalo,což je účel,ale naopak. Vůbec jsem je neviděl, jen pichlavé světlo diod. Nejvíc oslńují paradoxně pod nejpřirozenějším úhlem polohy nad klávesami. V GLOBALu jsem našel jen, podle mě naprosto zbytečnou, možnost vypnutí zadní blikající diody, ale třeba změnu intenzity podsvětlení panelu neřeší, nebo jo? Je možné, že mám přecitlivělý zrak, pak se Kronosu samozřejmně omlouvám :-). Ale tomu se mi věřit moc nechce ....
Děkuji za případný soucit :-) :-)

PMC

Příspěvek od PMC »

Nikdy jsem si ničeho nepříjemného nevšiml.

petermikuláš
Vybavení

Příspěvek od petermikuláš »

Rovnako aj ja som nikdy nemal takýto problém.

Piky

Příspěvek od Piky »

Dobrý večer všem ... díky za reakci. Bílá dioda uprostřed nad tlačítky mě prostě "přesvítí" okolí. Tlačítka nejsou pak podsvětlená a jednotlivě rozpoznatelná, ale pro mě splynou s panelem a hledám je. Mám zkušenosti s více novodobými "svítícími" syntezátory, ale žádný mě tak nekomlikuje ovládání svým svitem...asi tedy jen můj problém z jakousi světloplachostí :-(.

dendy

Příspěvek od dendy »

ja mam podobny priblem s Behringer Neutron ked nemam okuliare a mam zhasnute velke svetlo takze mi svieti len lampicka- tiez ma ledky potom oslepuju a nevidim popisky..

pomaha mi zapnut velke svetlo a dat si okuliare (slabe dioptricke, nie slnecne:))

sven
Vybavení

Příspěvek od sven »

Derek Sherinian predava svoj Kronos (aj so svojimi zvukmi).. je to ale v USA + zaujem zrejme nebude maly:
https://www.facebook.com/watch/?v=468919534018372

Vla-sta
Vybavení

Příspěvek od Vla-sta »

A co bude kupovat místo toho, nepsal to někde?

sven
Vybavení

Příspěvek od sven »

Zatial nie, ale tipujem, ze uz od Korgu dostal novu hracku. Otazka znie, ci to bude upgrade Kronosu, alebo uplne novy model. Nedavno som niekde cital, ze v Kronose sa pouzivaju cipy, ktore sa uz nejaky cas nevyrabaju, a cerpaju uz len zo zasob, takze novy model, alebo minimalne upgrade, je len otazkou casu.

petermikuláš
Vybavení

Příspěvek od petermikuláš »

Veď predava Kronos X, takže kludne može mať novši Kronos 2015 ku alebo najnovší červený, takže X ko predáva.

fb_roman

Příspěvek od fb_roman »

Prosím, vie mi niekto poradiť, kde presne v Globale sa nastavuje vypínaie nástroja, lebo ja ho mám nastavený na č hod. a vypol sa mi presne v prostriedku sola, už somk z toho nešťastný, lebo som na to úplne zabudol, že hrozí vypnutie. PLS Roman

Odpovědět