Ba ne, mám prosbu a dotaz na někoho, kdo skutečně KORG Kronos (případně podobný OASYS) vlastní nebo o jeho operačním systému opravdu něco ví. Není důležité, proč nebo z jakého důvodu toho či onoho potřebuji dosáhnout. Rád bych tím zamezil debatě typu “proč se na to nevyprdneš a neděláš to ručně” atd.

Dotaz je vcelku prostý: Nevíte někdo, jak nejlépe automatizovat události Program change pomocí vysláním CC příkazu přímo z interního sequenceru? V sequenceru běží odděleně metronom pro bubeníka (kvůli přesné synchronizaci pozice ve skladbách) a half-playback pro lid v hledišti. K tomu samozřejmě také trochu hraji a potřebuji plynule přecházet mezi různými rejstříky. Za takové situace však potřebuji toto přecházení (občas velmi rychlé) automatizovat. Vím, že to lze očůrat ovládáním kláves a synchronizace počítačem z venku, pouštěním samplů z PC a nabírání audio signálu z kláves do zvukového interface z důvodu přimíchání kláves k signálu half-playbacku. Toto řešení používám dnes a je to za prvé strašný drátování na podiu, kdy celou zvukovou zkoušku zabere jen stavění krámů, za druhé chci počítač zcela vyřadit z živého vystupování a používat jen Kronos, a hlavně bych rád využil možnosti nástroje, když už jsem jej pořídil. Bohužel v základním manuálu toto není přímo popsané a na internetu se tyto informace hledají jen velmi těžko. Proto se obracím na vás, komunitu největších koumáků v české kotlině, s prosbou o radu. Nejde mi o přesný návod, ale potřebuji někam nasměrovat. Budu moc rád za každý nápad, co s tím. Předem moc děkuji!
Váš Lojzík.