KORG Kronos X - automatizace Program Change bez PC

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Lojzík

KORG Kronos X - automatizace Program Change bez PC

Příspěvek od Lojzík »

Přátelé, šťastným řízením osudu se mi podařilo zakoupit tento krásný nástroj - KORG Kronos X. Navzdory komplikovanosti nástroje je ovládání příjemné a přehledné, a to hlavně díky velikému dotykovému displayi a množství programovatelných tlačítek, knobů a sliderů. Manuál je sice v češtině, ale psán s takovým šarmem, že po letmém nahlédnutí člověk raději to, co hledá, zkusí najít nějak sám stylem pokus - omyl. Ušetří si tak mnoho času hloubáním o tom, co je daným textem ve skutečnosti myšleno. Jako prvotní vodítko však i tento manuál použít nakonec lze. A přesně o tom všem není dnešní příběh…

Ba ne, mám prosbu a dotaz na někoho, kdo skutečně KORG Kronos (případně podobný OASYS) vlastní nebo o jeho operačním systému opravdu něco ví. Není důležité, proč nebo z jakého důvodu toho či onoho potřebuji dosáhnout. Rád bych tím zamezil debatě typu “proč se na to nevyprdneš a neděláš to ručně” atd. :-) Nerad bych, aby můj text zde byl nějak přiliš rozvláčný, proto v rychlosti a stručnosti přejdu rovnou k věci. Opravdu se nemusíte bát toho, že následující odstavec bude opět o něčem jiném, než o tom, co mě skutečně trápí a co je také předmětem diskuse, jež bych zde rád rozpoutal.

Dotaz je vcelku prostý: Nevíte někdo, jak nejlépe automatizovat události Program change pomocí vysláním CC příkazu přímo z interního sequenceru? V sequenceru běží odděleně metronom pro bubeníka (kvůli přesné synchronizaci pozice ve skladbách) a half-playback pro lid v hledišti. K tomu samozřejmě také trochu hraji a potřebuji plynule přecházet mezi různými rejstříky. Za takové situace však potřebuji toto přecházení (občas velmi rychlé) automatizovat. Vím, že to lze očůrat ovládáním kláves a synchronizace počítačem z venku, pouštěním samplů z PC a nabírání audio signálu z kláves do zvukového interface z důvodu přimíchání kláves k signálu half-playbacku. Toto řešení používám dnes a je to za prvé strašný drátování na podiu, kdy celou zvukovou zkoušku zabere jen stavění krámů, za druhé chci počítač zcela vyřadit z živého vystupování a používat jen Kronos, a hlavně bych rád využil možnosti nástroje, když už jsem jej pořídil. Bohužel v základním manuálu toto není přímo popsané a na internetu se tyto informace hledají jen velmi těžko. Proto se obracím na vás, komunitu největších koumáků v české kotlině, s prosbou o radu. Nejde mi o přesný návod, ale potřebuji někam nasměrovat. Budu moc rád za každý nápad, co s tím. Předem moc děkuji!

Váš Lojzík.

Pytkin
Moderátor

Re: KORG Kronos X - automatizace Program Change bez PC

Příspěvek od Pytkin »

no ved sekvencer ti nahra zmeny zvukov ne ? nerozumiem , co mas za problem ..

jackies

Příspěvek od jackies »

Pytkine, právě proto chtěl Lojzík koumáky z české kotliny :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

mozno dobre nerozumiem cestine .. alebo som sa stratil .. ale mas pravdu, ze sa to tu zacina hemzit roznymi koumakmi ..

Lojzík

Příspěvek od Lojzík »

Hej kluci, už nic. Co jsem hledal, byla záložka MIDI event edit v pulldown nabídce režimu sequencer -> track edit. Tam se to všechno dá přesně nastavovat. Hlavně, že jsem to musel asi 100x přehlédnout. :-) Nic, dík moc, tím zároveň sám odpovídám na svůj dotaz. A ty koumáky myslím dobře, Pytkine. ;-)

Lojzík

Příspěvek od Lojzík »

Ještě vlastně bych chtě dodat na Pytkinovu obranu, že jsem se prve opravdu nevyjádřil úplně přesně. Teď, když jsem si to po sobě znovu přečetl, cítím, že jsem málo vypíchl touhu zadávat jakékoliv CC příkazy ručně a ne přímo při hraní. Potřebuji mít pevnou vládu nad tím, co ve stopě doopravdy je a editovat příkazy manuálně. Nejde jen o Program change. Potřeboval jsem tedy vědět od nějakýho KORGisty, kde je ten Event list nebo něco, co se jmenuje jinak, ale znamená totéž. Musel jsem to hodněkrát přehlédnout. Tohle menu otvírám prakticky pořád. :-)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Lojzik : no pod koumakom som nemyslel prave teba .. skorej v inej teme , kde som pred tym odopvedal , ma vytacali rozny mudrlanti :)
podstatne je , ze si nasiel event editor a si schopny zadavat vsetky eventy co potrebujes .. A mozno to tu v buducnosti najde nejaky iny KRONOS user a bude happy , ze si mu jeho problem vyriesil ! :)

jackies

Příspěvek od jackies »

Lojzík píše:Ještě vlastně bych chtě dodat na Pytkinovu obranu, že jsem se prve opravdu nevyjádřil úplně přesně.
Neboj, my si s Pytkinem rozumíme :wink:

Odpovědět