Kurzweil Forte
Re: Kurzweil Forte
Damper rezonancia a string rezonancia sú dve odlišné veci.
String rezonancia - keď jemne stlačíš akord a hráš vyššie alikvótne tóny, tak sa ti rozoznejú aj struny tónov toho akordu: Damper rezonancia - keď stlačíš sustain (damper) pedál a hráš, rozoznejú sa ti aj iné struny, lebo všetky nie sú pritlačené kladivkami.
String rezonancia - keď jemne stlačíš akord a hráš vyššie alikvótne tóny, tak sa ti rozoznejú aj struny tónov toho akordu: Damper rezonancia - keď stlačíš sustain (damper) pedál a hráš, rozoznejú sa ti aj iné struny, lebo všetky nie sú pritlačené kladivkami.
http://forum.pianoworld.com/ubbthreads. ... nance.html
Precital som ti tuto debatu, je to tu obsirnejsie popisane, ja tom beriem tak, ze zvuk piana bez sustain pedalu je prilis kratky na to, aby sa stihla nejaka rezonancia strun, je jedno, ci je to kratky uhoz do klaves, alebo drzis klavesu az po release zvuku, bez stlaceneho sustain pedalu to doznie prakticky hned, takze az pri sustain pedale ma rezonancia zmysel, ten typek robi presne to co som robil ja, hybe tym slajdrom na hlbku Kurzweil Strings Resonance a hybe aj poslednym slajdrom, ktory je na reverb. Kazdopadne ja toto nepouzivam -- vobec mi to nechyba, pri pianach dokonca stale davam reverb na nulu lebo mam rad dry zvuk v poslednej dobe.
Tento prispevok ma z toho piano worldu zaujal:
I would consider them to be two different features. If you hold a C major chord down with your left hand, and play a C note with your right hand (no pedal involved), that lower C will resonate, and to a lesser extent, the E and G will resonate as well. If instead you hit that low C chord and then depress the pedal and then play that higher C note, many strings will resonate. So the results sound different, the samples employed are different, the programming needed is different. The phenomena are based on the same acoustic principle, but the sound and required implementation are different, which is why a keyboard can have one and not the other.
Precital som ti tuto debatu, je to tu obsirnejsie popisane, ja tom beriem tak, ze zvuk piana bez sustain pedalu je prilis kratky na to, aby sa stihla nejaka rezonancia strun, je jedno, ci je to kratky uhoz do klaves, alebo drzis klavesu az po release zvuku, bez stlaceneho sustain pedalu to doznie prakticky hned, takze az pri sustain pedale ma rezonancia zmysel, ten typek robi presne to co som robil ja, hybe tym slajdrom na hlbku Kurzweil Strings Resonance a hybe aj poslednym slajdrom, ktory je na reverb. Kazdopadne ja toto nepouzivam -- vobec mi to nechyba, pri pianach dokonca stale davam reverb na nulu lebo mam rad dry zvuk v poslednej dobe.
Tento prispevok ma z toho piano worldu zaujal:
I would consider them to be two different features. If you hold a C major chord down with your left hand, and play a C note with your right hand (no pedal involved), that lower C will resonate, and to a lesser extent, the E and G will resonate as well. If instead you hit that low C chord and then depress the pedal and then play that higher C note, many strings will resonate. So the results sound different, the samples employed are different, the programming needed is different. The phenomena are based on the same acoustic principle, but the sound and required implementation are different, which is why a keyboard can have one and not the other.
"pri pianach dokonca stale davam reverb na nulu lebo mam rad dry zvuk v poslednej dobe"
Přesně tak, čím dál tím víc.
Jinak kupodivu preferuju tu "chladnější" Yamahu. Steinway má hezčí sampl, ale nějak mi přijde druhé piano herně vyváženější, nevim přesně proč.
Každopádně jako stage piano je Forte zvukově fakt vynikající ve všech oblastech. Klaviatura mi taky naprosto vyhovuje. Snad jen ta ergonomie Norda, kdyby tam byla...
Přesně tak, čím dál tím víc.
Jinak kupodivu preferuju tu "chladnější" Yamahu. Steinway má hezčí sampl, ale nějak mi přijde druhé piano herně vyváženější, nevim přesně proč.
Každopádně jako stage piano je Forte zvukově fakt vynikající ve všech oblastech. Klaviatura mi taky naprosto vyhovuje. Snad jen ta ergonomie Norda, kdyby tam byla...
Počujte chlapci, čo máte Forte. neviem, či ste sa už niekto skúšali hrať s Keymapami C7, ale ja som na mojom PC4-7 zistil, že keď vynulujem filtre v algoritmoch, zvuk C7 krásne ožije. Dokonca aj keď sa pohráte s VelTrk na DSPCTL stránke.
Btw. vymazal som tiež všetky tie soft pedal a damper up/down layery, lebo ma znervózňovali.
Kto ste na Facebooku, tuto je krásne C7: https://www.facebook.com/groups/1541708 ... 4663936860
Btw. vymazal som tiež všetky tie soft pedal a damper up/down layery, lebo ma znervózňovali.
Kto ste na Facebooku, tuto je krásne C7: https://www.facebook.com/groups/1541708 ... 4663936860
demsky : ale ked drzis klavesy, tak su odtlmene .. cize ked hras dalsie, rezonuju tie struny stlacenych .. tak to je aj na akustickom klaviry a vsetky seriozne emulacie to emuluju .. tak isto damper rezonancia ..
Pytkin: ale je to popsané správně. Jeden druh rezonance je pouze pro odtlumené (=držené) tóny a druhý pro všechny (protože pedál).
P.
P.
pavlii : ved nehovorim nic ine ..
Jo - musel jsem si demskyho příspěvek ještě párkrát přečíst
P.

P.
Pytkin no ale od Teba sme sa hlavne nedozvedeli, ze ci Kurzweil Forte tu serioznu emulaciu ma, alebo ci je to sracka
Tak ako, ma ju ci nema?

Ale veď Forte má aj KSR aj damper rezonanciu. Teda kukni na FX stránku napr. Rich 9ft Grand.
V Insert by mal byť druhý efekt "Other" ako String Resonance.
Potom ak máš Aux2 ako Damper Verb, tak je damper rezonancia. Pričom Damper Verb je "len obyčajný" LaserDelay->Reverb. Ale keďže sa väčšina klavíristov (nie klávesákov) prd rozumie do efektov, kľudne im môžeš hovoriť, že Forte má aj rezonanciu strún aj damper rezonanciu.
V Insert by mal byť druhý efekt "Other" ako String Resonance.
Potom ak máš Aux2 ako Damper Verb, tak je damper rezonancia. Pričom Damper Verb je "len obyčajný" LaserDelay->Reverb. Ale keďže sa väčšina klavíristov (nie klávesákov) prd rozumie do efektov, kľudne im môžeš hovoriť, že Forte má aj rezonanciu strún aj damper rezonanciu.
Jasne, že zvuk ožije a nielen pri klavíroch. Pri väčšine programoch je to zbytočne utlmené pomocou DSP algoritmoch na vybraných frekvenciách.
Ja netusim.. v zivote som ziaden kurzweil nevidel ..
Benqo, daj pozor, aby si neskoncil ako CMM - cim ostrejsi zvuk, tym lepsie...

Benqo píše: ↑25 lis 2021 16:09Počujte chlapci, čo máte Forte. neviem, či ste sa už niekto skúšali hrať s Keymapami C7, ale ja som na mojom PC4-7 zistil, že keď vynulujem filtre v algoritmoch, zvuk C7 krásne ožije. Dokonca aj keď sa pohráte s VelTrk na DSPCTL stránke.
Ano teraz som to oskusal, otvoril som filter na max a znie to viac ostro, taky viac cinkavy ton bez processingu.
Pocuj Benqo, teba vlastne ako napadlo sa tym zaoberat? Okay ja som tiez robil vo VASTe, ale vsetko len vlastne zvuky z nicoho, podla mna soundware inzinieri z Kurzweilu a hlavne Dave Weiser stravili tisicky hodin za tymi zvukmi a pride mi to ako znevazovanie ich prace. Ale to je len moj nazor, ja som sa v tych zvukoch nikdy nestoural.
Tak oskusal som tu fintu, dal som kurzweil strings resonance amount slider asi na polovicu, stlacil som sustain pedal, zahral c mol dole s lavou rukou, ale klavesy som nechal stlacene, pustil sustain a zahral c mol hore s pravou rukou a tu rezonanciu presne ako pisal typek na piano fore bolo pocut. Hodi sa to ale asi iba na solo piano, v mixe s ostatnymi nastrojmi a nedajboze s celym orchestrom som radsej za ciste frekvencie tonov.
@demsky hehe, snad ma kurzweilovska mafia niekde nelapne...
Ale teraz vazne. V ramci reverzneho inzinieringu kukam, ako robili piana, lebo ja tiez teraz skusam vytvorit vlastne piano z externych samplov. Chlapcov z R&D si vazim. Nie je to znevazovanie ich prace, len uprava zvukov pre vlastnu potrebu. Co sa tyka tej C7 (aspon v PC4), pride mi zvlastne, ze namiesto toho, aby prve tovarenske piano so samplami C7 bolo krasne ciste, tak oni ho zakilovali filtrom. Oproti tomu piano 1 so Steinway samplami Rich 9ft Grand je fajn. Ale mozno to mam tak len ja
Ale teraz vazne. V ramci reverzneho inzinieringu kukam, ako robili piana, lebo ja tiez teraz skusam vytvorit vlastne piano z externych samplov. Chlapcov z R&D si vazim. Nie je to znevazovanie ich prace, len uprava zvukov pre vlastnu potrebu. Co sa tyka tej C7 (aspon v PC4), pride mi zvlastne, ze namiesto toho, aby prve tovarenske piano so samplami C7 bolo krasne ciste, tak oni ho zakilovali filtrom. Oproti tomu piano 1 so Steinway samplami Rich 9ft Grand je fajn. Ale mozno to mam tak len ja