Kurzweil PC3

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
Peetronius
Příspěvky: 96
Registrován: 23 úno 2011 14:04

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Peetronius » 27 zář 2013 19:49

Kheops-01
"Programmable polyphonic synthesizer"
http://garganigo.stephane.perso.sfr.fr/ ... ops01.html

Ukázky: Cena: 18 E

Co na to říkáte?

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2651
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 27 zář 2013 23:28

Nepochybne vyborne na experimentovanie - BARB je macher. Pochopil, ze potencial PC3 sa neda vdaka slabemu interface vyuzit. Zorientoval to cele na ludi, ktori najradsej iba "tocia a tahaju". Tym, ze sa mu zo slidera A podarilo vyrobit "waveform selector", tomu celemu nasadil novu uroven 8) :P

Za tie nove moznosti co to dava, je podla mna 18€ smiesne. Je to akoby na PC3 emuloval iny nastroj. 8) Keby som sa momentalne netopil vo zvukoch Kore64, tak idem do toho. Mna zbierat zvuky nebavi, ale kto chce mat moznost experimentovat s kvazi-analogovymi zvukmi a slidermi, tak by to mal brat...

drive
Příspěvky: 6
Registrován: 08 čer 2013 10:14

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od drive » 07 říj 2013 22:42

Chlapi, jak mám nastavit PC3K, když chci ovládat jiný nástroj, na kterém mám nastaven různý rozsah jednotlivých zvuků po klaviatuře pomocí midi? Prostě jako master bez jakékoliv změny na ovládaném nástroji. Jde to jenom tak, že stejný rozsah jednotlivých stop musím nastavit i na pc3 ? Nebo je tam jiná možnost? Díky za osvícení.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2651
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 08 říj 2013 12:11

No, moznosti je tam mnozstvo. Najednoduchsi variant - vsetky zony na prijimajucom nastroji reaguju na rovnaky kanal, najlepsie omni. Potom neriesis skoro nic. Jedine, ze by si chcel aby PC3K zaroven nehral.
Napis viac a presnejsie, co chces. Nesetri slovami, lebo sa to tazko dekoduje. Napr. tomuto celkom nerozumiem:
drive píše:Jde to jenom tak, že stejný rozsah jednotlivých stop musím nastavit i na pc3
Myslel si rozsah jednotlivych zon?

drive
Příspěvky: 6
Registrován: 08 čer 2013 10:14

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od drive » 08 říj 2013 16:30

Ahoj. Omlouvám se, myslel jsem skutečně rozsah jednotlivých zón. Takže jelikož s tím zatím laboruji, popíšu to laicky (což taky jsem). Mám násroj (fantom x7), který mi doteď slouží zároveň jako řídící klaviatura i pro druhý nástroj (korg micro X). Po pořízení kurze bych chtěl doteď řídícího fantoma ovládat kuzrweilem. Na fantomovi mám user nastavení pro skladby s nastavením rozsahu jednotlivých zón atd. V této chvíli ještě každou zónu na jiném midi kanálu (ale zkoušel jsem kanály přepínat). Přípojil jsem kurze přes midi out do midi in fantoma a začal jsem zkoušet systémem pokus-omyl. Ještě, než začnu kombinovat zvuky a nastavení obou nástrojů, chtěl jsem vyzkoušet pouze ovládání fantoma bez jakéhokoliv zvuku z kurze. Po připojení mi všechny zóny nastavené na fantomu zněly po celé klaviatuře - bez akceptace nastavení rozsahu (key range). Až po nastavení stejného rozsahu zón v režimu setup kurze jsem dosáhl požadovaného výsledku. A já mám zájem vytvořit univerzální setup u kurzweilu (pojmenujme ho třeba MASTER), který mi bude sloužit čistě jako klaviatura (bez zdroje zvuku) k ovládání připojeného nástroje s jeho současným nastavením. U stávající sestavy (roland-korg) mi to šlo v pohodě. Fakt nevím, kde dělám chybu nebo co a jak?. Snad jsem to popsal srozumitelně. Díky moc.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od pavlii » 08 říj 2013 21:09

Mno - nějak mi tu něco asi uniká, ale řídící věci je třeba nastavit pouze a jen na řídícím prvku, kterým je zde klaviatura. Takže nastavení zón je potřeba udělat na Kurweil a zároveň i na cílovém nástroji (Fantom). Pokud to bude jen na Fantomu, nebude to - pochopitelně - fungovat, protože Kurzweil mu nikdy nepošle data pro druhou zónu (například).

U stávající sestavy (roland-korg) to muselo být obdobně, jinak by to nefungovalo ani tam.

P.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2651
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 09 říj 2013 02:10

Ak si na Kurze vyrabal vlastny setup, tak ano - zony musia mat obmedzene rozsahy tak, ako na Fantome (vid pavlii)
Treba si uvedomit, ako sa podla zon prideluju kanaly - pri hre na klaviaturu sa informacia "poloha tonu" tranformuje na kanal. Poloha zostava, ale ton sa presuva na prislusny kanal. Kazda zona preto ma vlastny rozsah, aj vlastny kanal. Ak to robil tvoj Setup na Fantome, musis to mat rovnako vyriesene na Kurzweile. Ak by si neobmedzil rozsah zon, potom Kurz posiela na vsetkych zvolenych kanaloch cele rozsahy - a na Fantome hraje vsetko naraz ...

Ak Ti fungovala zostava Fantom-Micro Korg, tak si zrejme pouzival iba jeden kanal (zonu), ktorym si posielal na Micro X. Zostavu PC3-Fantom asi budes chciet vyuzivat multichannel, preto vec bude radovo zlozitejsia. :( Stav, ze na Kurze budes mat univerzalny Setup, nebude optimalny, ale da sa dosiahnut. Riadiaca klaviatura by mala mat v Setupoch vacsinu nastaveni (vid pavlii). Kurzweil ma na to velmi slusnu vybavu. :wink:
Ja bych to skor videl na univerzalny setup vo Fantome. Samozrejme si na PC3 mozes natvrdo oddelit kus klavesnice na "externe ovladanie" Fantoma, ale stratis tim flexibilitu a multichannel.

Cize moznosti (radene podla zlozitosti):
a/ na Kurzweile si upravis Setup 126-Internal Voices - nejaku cast klaviatury natvrdo oddelis len pre Fantoma - zonu lokalne "umlcis" a nechas ju hrat iba MIDI Out. Zvuky na Fantome potom mozes volit rozne - napr. cez MIDI Mode/CHANLS alebo MIDI Mode/PrgChg. Alebo aj priamo v Program Mode. Fantoma pouzivas ako jednokanalovy modul ovladany z PC3.

b/ vytvoris si univerzalny setup na hru cez PC3 - v tomto pripade to chce nejake stabilne zonovanie, ktore budes dodrzovat na oboch masinach (rozsahy aj kanaly). Cize oddelis napr. 2 zony na klaviature PC3 a pridelis im kanaly. Nechas si kus klaviatury pre samotnu PC3. Vypnes posielanie Bank/Program Change, Pan, Volume atd, aby Ti to nemenilo nastavenia na Fantome. Na Fantome prerobis Performance tak, aby zony aj kanaly sedeli S PC3. Potom uz len volis a nastavujes na Fantome a klaviaturu hras na Kurzweile.

c/ nastavis si vsetky Setupy nanovo na Kurzweile :shock: :wink: - tak ziskas moznosti, o ktorych sa tu ani neda rozpisovat...ovladanie, kontrolery, slidery, inicializacia hodnot pri spusteni/opusteni setupu, skalovanie dynamiky klavesnice, riffy a arpegiatory pre kazdy zonu zvlast, volume, panning, pedale, zmiesane ovladanie s Fantomom...
Kurzweil je Pan Masterkeyboard. 8)

Snad som nic nedoplietol.

drive
Příspěvky: 6
Registrován: 08 čer 2013 10:14

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od drive » 09 říj 2013 16:34

Ahoj všichni reagující. Ještě jednou se vrátím k tomu, jak mi funguje současná sestava. Na rolandu mám v režimu performance (což je předpokládám stejné označení pro setup) midi kanál č.1 nastaven pro ovládání korgu (v celém rozsahu zóny). Jediné co jsem musel udělat, abych hrál pouze zvuky nastavené v režimu multi u korgu (s veškerým přednastavením včetně rozsahu zón), je to, že jsem zamutoval zónu na rolandu a všechny zóny na korgu nastavil na kanál č.1. Tím jsem docílil nastavení rolanda jen pro hraní zvuků korgu. Zajímavé bylo (a to je ten rozdíl proti kurzweilu), že i když jsem měl rozsah zóny č.1 na rolandu po celé klaviatuře, při hraní bylo akceptováno rozdělení jednotlivých zón z korgu. O stejnou věc jsem se snažil při zapojení kurzweil-roland s tímto postupem: na kurzweilu v režimu setup jsem nastavil zónu č. 1 (midi kanál č.1) na celý rozsah klaviatury a veškeré zóny rolandu nastavil na midi kanál č.1. Přesto ve výsledku mi hrály všechny zóny, ale po celé klaviatuře. Věřím, že na správné nastavení přijdu. Myslel jsem pouze, že existuje nějaká jednoduchá cesta. Stejně se časem dopracuji k variantě "c" MDudase. Zatím zkusím "a" a "b". Ale dostanu se k tomu asi až o víkendu. Pak dám vědět, jak jsem dopadl. Zatím Dííííík.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2651
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 09 říj 2013 18:25

Aha, az teraz som pochytil, co chces. Ty ich nechces pouzivat ako zony "vedla seba", ale raz Fantom, potom PC3 cez klavesnicu PC3. Spravne to chapem?
Mas pravdu, malo by to fungovat. Nieco bude s tymi zonami na Fantome. Pripadne nejaka transformacia vstupujicich MIDI? Skus spojit priamo Kurzweil-Korg - mozno Ti to da nejaku informaciu. Pokial mas vsetky zony na kanale 1 a neprekryvaju sa, tak by to nemalo hrat naraz.

Tu ma hned napadla dalsia moznost, ako to nastavit - univerzalny setup na PC3 s 3 zonami (alebo skor vrstvami) s moznostou mute pre jednotlive vrstvy (na to sa daju vyuzit napr. tlacitka Program 1- 8 ) Kazda vrstva by posielala na inom kanale data inemu nastroju. Real-time by si potom vedel vyuzit vsetky tri synthy na celej sirke klaviatury, ale len jeden naraz. Pripadne si specialne pre Korga oddelit kraj klavesnice, a zvysok prepinat medzi PC3 a Fantom.
Moznosti to ma neskutocne - vsrtvenie, prepinanie, delenie - hlava sa z toho zakruti. Mozno by si mohol sem pripnut tvoj pokus, a ja sa na to doma pozriem.

drive
Příspěvky: 6
Registrován: 08 čer 2013 10:14

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od drive » 09 říj 2013 20:38

Ahoj Dudasi. Tak jsem se tady ještě dneska dostal ( po zkoušce kapely). Já bych právě potřeboval nastavené zóny vedle sebe. Jde o to, že v současnosti mám všechny songy v repertoáru nastavené na fantomu a než začnu lépe ovládat kuzweila, potřebuji mít možnost odehrát celou akci v současném nastavení nástroje (fantom) za použití klávesnice kurzweila. Samozřejmě už bych počítal s použitím některých programů kurzweila, ale složitější kombinace nastavené na fantomu (přece jenom jsem tomu věnoval moře času) bych v této chvíli potřeboval nechat beze změny. Tudíž si představuji, že mačkám klávesnici kurzweila, ale hraji to co mám nastaveno na fantomu bez jakýchkoliv změn a úprav. Korga zatím pro zjednodušení můžeme úplně ignorovat. Měj se. MiRo........ zkoušet a zkoušet

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od pavlii » 10 říj 2013 22:11

Tak to si počkám, až tu někdo vysvětlí, jak lze jedním MIDI kanálem na zdroji (zde ROLAND) hrát více zón na cílovém nástroji (zde KORG).

P.

Uživatelský avatar
dalen
Příspěvky: 158
Registrován: 06 srp 2013 11:56

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od dalen » 11 říj 2013 07:57

Mám pocit, že to tu moc komplikujete. Keď chcem ovládať iný nástroj z klaviatúry môjho Kurzweilu, tak jediné čo urobím je, že nastavím midi kanály (obvykle kanál č.1 na oboch nástrojoch) a v režime Program vyberiem 0.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od pavlii » 11 říj 2013 08:22

Nekomplikujeme. Akorát se tu bavíme o krapet složitějších věcech než je MIDI kanál 1 a Program "0" 8) Ale to se poddá ;-)

P.

drive
Příspěvky: 6
Registrován: 08 čer 2013 10:14

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od drive » 11 říj 2013 08:26

Ahoj pavlii. My jsme s MDudasem přešli na soukromou linku. Nevím, jestli budu používat správnou midi terminologii, ale asi takto: oba nástroje jsou multitimbrály schopny komunikovat po 16 midi kanálech s nastavením zón vedle sebe po klaviatuře. Při propojení MIDI out na fantomu a MIDI in na korgu ovládám korga z fantomu. V uživatelském nastavení fantoma(u rolandu se tomu říká performance) nastavím zónu č. 1 na celý rozsah klávesnice a příjem a vysílání po midi kanálu č. 1 (to nastavit lze, ostatní zóny nechávám prázdné nebo zamutované). I zónu č.1 zamutuji, aby nebyla zdrojem zvuku. Na ovládaném nástroji (korgu) je pro uživatelské rozhraní název MULTI (opět multitimbrál se zónami 1-16). Provedu nastavení jednotlivých zón - zvolím zvuk, transpozici, rozsak po klaviatuře... a to nejdůležitější : všechny (nebo pouze používané v daném nastavení) zóny na stavím na midi kanál č.1. To lze. A takto nastavené nástroje fungují přesně tak, jak zněl tvůj dotaz.
Ještě, než jsem příspěvek odeslal, přibyl ta další od dalena..... a asi na tom něco bude. Měj se fajn a hodně zdaru.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od pavlii » 11 říj 2013 09:40

Dík, pro mě celkem zajímavá informace, kterou bych z principu označil jako nemožnou.

P.

Odpovědět