Jak už jsem tady psal několikrát dříve, tak já si svůj nástroj bez kolekce od AOS vůbec nedokážu představit a používám ji snad v každém svém setupu. Pořád nedokážu pochopit, jak je možné, že zabedněnci v marketingu Kurzweilu po ní ještě neskočili a neimplantují do svých nových nástrojů.
O prázdninách jsme dělali s kolegy malé srovnání těchto zvuků s Rolandem AlfaJuno2, JX8P a Korgem Poly800. Vím, že se nejedná o žádné špičky mezi analogy, ale jiné nástroje jsme k dispozici neměli. Na těchto nástrojích jsme začínali a něco se na nich „nakroutili“, takže to bylo spíš takové nostalgické zavzpomínání. Jeho závěr však byl jednoznačný: zvuky od AOS jsou s těmito nástroji více než srovnatelné, a díky multitimbrálu, polyfonii, realtime ovladačům a výborné KDFX jsou pro praktické využití rozhodně zábavnější a pro mne i jednoznačně lepší. Nevím sice, jak by dopadlo přímé porovnání např. s nějakým Moogem, ARPem, či jiným etalonem v tomto segmentu (tu možnost jsem zatím neměl), ale rozhodně bych se jej nebál!!!

V každém případě ale všem milovníkům analogových zvuků doporučuji i tento produkt asi následníka J.M.Jarré z Francie: Jedná se o sadu programů, u kterých lze v reálném čase samozřejmě např. měnit obálku (AR), ale kromě otevření filru a resonance i vlnové průběhy oscilátorů (je tam i šumový generátor!), úroveň suboscilátorů, frekvenci a hloubku modulace LFO – a to tak, že lze dosáhnout až rozkmitání filtru!!! Je to takový „synťák v synťáku“ a dají se tady nakroutit i různé efektové zvuky.
POZOR: spolu s AOS SynthCollection naprosto vražedná kombinace!!!