Kurzweil PC3

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 382
Registrován: 21 zář 2010 16:29

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od maux » 30 dub 2015 22:12

Děkuju.

Víceméně jsem se nechal zlákat tvýma referencema a obluda je na cestě. Základ, asi, ale stav novýho. Udělám vlákno ať to tu nešpinim a budu rád, když mi trosku pomůžete. Hlavně s nákupem obsahu, vim přesně co chci.

Uživatelský avatar
petermikuláš
Příspěvky: 198
Registrován: 04 led 2014 00:48

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od petermikuláš » 01 kvě 2015 00:34

a.tom.x píše:
petermikuláš píše:tak problém bude kdesi inde.... nainštaloval som OS 2.21 a tie zvuky od AOS ktoré nehrali, nehrajú stále... takže OS to nebude, ale čo to bude to už ja nemám šancu zistiť.... :cry:

re dalen: OS 2.41 som inštaloval presne podľa postupu

...no ak sa bude jednať o nejakú HW chybu, tak dovidenia....
Podle mého odhadu chybí instalace K2661 kompatibility, po update OS, tj. nehrají keymapy K2661, které používáme, tam, kde PC3 materiál nehraje. Nainstalujte kompatibilitu a mělo by to zase běhat.
Tom mockrát díky. Bolo to v tom. Nainštaloval som ten súbor kompatibility K2661 a všetky zvuky od Vašej AOS hrajú znova v plnej paráde, samozrejme aj Barbove Yazoo a všetky ostatné. Všetko jak má byť.

Ja tupec, ja primitív, nechápem jak som mohol opomenúť znova nainštalovať ten súbor kompatibility K2661 !!!

Cabas
Příspěvky: 6
Registrován: 30 dub 2015 11:56

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Cabas » 01 kvě 2015 10:38

Dobrý den vinšuju vážení kurzweilisté,
včera jsem se stal hrdým majitelem Kurzweil PC3 LE6, je mi 60 let a na klávesy hraji teprve půl roku. Chodím do LŠU
a starší už jsou tam pouze barokní dveře z 18. století :) .
Kurzweil mne neskutečně překvapil, jak nádhernými zvuky, tak velmi dobrou kvalitou kláves. Bohužel na prodejně mi byli schopni vysvětlit pouze, kde se nástroj zapíná, a když jsem otevřel manuál a začetl se, tak jsem "šokoval", jak tohle zvládnu. Zatím si připadám jako "tydýt" před řídícím pultem v atomové elektrárně.
Mám prosím několik začátečnických otázek:
1) dá se nastavit aby Kurzweil hrál na jedné klávese dvě vrstvy najednou - třeba klavír a smyčce, nebo musím použít pouze zvuky z výběru v Setapu a nebo mám pouze možnost rozdělit klávesnici?
2) dají se nastavit např. předprogramované bicí a nástroj? Má je Kurz nebo se to musí ručně naťukat do nějaké vrstvy, a jaký je postup? Některé bicí v Setap jsou pěkné, dají se nějak použít bez přidruženého zvuku? Třeba je nahrát a někam si je uložit a pak nezávisle pustit?
3) pokud bych něco zblbnul, dá se vrátit workstation do původního nastavení?

Pokud budete tak laskaví a někdo mi odpoví na dotazy, tak bych moc poprosil jako pro šimpanze - zmáčkni Setup, zmáčkni Programs e.t.c , manželku jsem už zmáčkl, když mi půjčovala před nákupem mou kreditní kartu :).
Budu vděčný, za jakoukoliv radu, či kontakt na někoho ochotného, kdo by mi v začátcích poradil s ovládáním. Jsem sice už dost starý, ale rád bych alespoň částečně pronikl do tajů tohoto krásného nástroje a u někoho si zaplatil pár výukových hodin, když by byla možnost.
Jsem z Roudnice nad Labem.

P.S. Kdyby někdo z Vás potřeboval český manuál v plném rozsahu 378 stran, rád přepošlu.

Uživatelský avatar
Stardust
Příspěvky: 182
Registrován: 11 led 2007 13:21

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Stardust » 01 kvě 2015 11:42

ad1) Jde to docela snadno. Přijde mi ale, že zrovna tento bod je v manuálu popsaný dost přehledně. Baví mě taky možnost ovládat hlasitost jedné vrstvy zvláštním ovladačem, třeba modulačním kolečkem (smyčce se přidají na refrén etc...). Zkuste se na to ještě mrknout. Kdyby to nešlo, zítra se rozepíšu, nebo tu někdo určitě poradí.

Cabas
Příspěvky: 6
Registrován: 30 dub 2015 11:56

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Cabas » 01 kvě 2015 11:56

Děkuji moc. Studuji pilně, leč jsem v tom hodně zmatený a také se trošku bojím, abych něco nepokazil. Kdyby jste se zítra rozepsal, budu moc vděčen :). Vaše nastavení by se mi moc líbilo.

Uživatelský avatar
dalen
Příspěvky: 158
Registrován: 06 srp 2013 11:56

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od dalen » 01 kvě 2015 13:07

Cabas píše: 1) dá se nastavit aby Kurzweil hrál na jedné klávese dvě vrstvy najednou - třeba klavír a smyčce, nebo musím použít pouze zvuky z výběru v Setapu a nebo mám pouze možnost rozdělit klávesnici?
Dobrý deň
Ano. Všetky možnosti fungujú. Klavír #1 Standard Grand má v základe nastavenú vrstvu slákov. Na PC3K sa aktivuje tlačítkom SW.
PC3LE určite má na to tiež nejaké tlačítko, možno Split/Layer..?
Cabas píše:2) dají se nastavit např. předprogramované bicí a nástroj? Má je Kurz nebo se to musí ručně naťukat do nějaké vrstvy, a jaký je postup? Některé bicí v Setap jsou pěkné, dají se nějak použít bez přidruženého zvuku? Třeba je nahrát a někam si je uložit a pak nezávisle pustit?
Ano. Bicie stopy sú uložené v režime Song. Dajú sa ľubovoľne upravovať, nahrávať a nezávisle spustiť.
Cabas píše:3) pokud bych něco zblbnul, dá se vrátit workstation do původního nastavení?
Myslím, že v režime Master je funkcia, ktorá resetuje všetky nastavenia do pôvodného stavu.
Cabas píše:Pokud budete tak laskaví a někdo mi odpoví na dotazy, tak bych moc poprosil jako pro šimpanze - zmáčkni Setup, zmáčkni Programs e.t.c ,
Kurzweily sú zložité nástroje. Laik sa v nich ľahko stratí. Doporučil by som začať manuálom a oboznámiť sa zo základnými funkciami. Chvilku to potrvá, než dezorientácia zmizne. ;-)

Cabas
Příspěvky: 6
Registrován: 30 dub 2015 11:56

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Cabas » 01 kvě 2015 14:12

To: Dalen. Díky za rady. Zatím se skutečně pouze dezorientuji :)

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2651
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 02 kvě 2015 00:56

Cabas píše:.... je mi 60 let a na klávesy hraji teprve půl roku. Chodím do LŠU a starší už jsou tam pouze barokní dveře z 18. století :)
.... manželku jsem už zmáčkl, když mi půjčovala před nákupem mou kreditní kartu :).
:lol: :lol: :lol: :palec+:
Cabas píše:Studuji pilně, leč jsem v tom hodně zmatený a také se trošku bojím, abych něco nepokazil.
Neboj, v zasade sa to neda pokazit. Jedina skutocne destruktivna procedura je re-instalacia systemu. Ale tam sa hrabat urcite nebudes.
Cokolvek prepises alebo zmenis, ma dvojitu ochranu - jednak sa pri ukladani vzdy zmeni cislo program/setupu na volnu user poziciu- takze ukladas na volne miesto. A i keby si nahodou prepisal original tovarensky objekt, tak ten stary sa nezmaze, iba "prekryje" novym. Ak ten novy neskor zmazes, objavi sa povodny - tovarensky. Cili - programy/setupy/songy sa NEDAJU skutocne zmazat. :P :palec+:

Cabas
Příspěvky: 6
Registrován: 30 dub 2015 11:56

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Cabas » 02 kvě 2015 08:27

MDudas: Mnohokrát děkuji za povzbuzení i cenné rady, které pro mne v začátcích mají cenu zlata. Ještě jednou díky.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2651
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 04 kvě 2015 22:07

Cabas píše:MDudas: Mnohokrát děkuji za povzbuzení i cenné rady, které pro mne v začátcích mají cenu zlata. Ještě jednou díky.
Cenne rady mame! Plny sklad. Povzbudenie? Ty si niekde vycitil nejake povzbudenie ??? :shock: To je skor lutost nad dalsim znicenym osudom. Tolko prebdenych noci, tolko novych informacii do uz aj tak preplnenej hlavy. Otvoril si Pandora-Kurzweilovu skrinku... a jej obsah Ti potecie von aj usami !!! :lol: :lol: :lol:

Este predtym, nez zacnes cokolvek menit a nastavovat - skus si postupne ale dokladne prejst vsetky Programy a Setupy a otestuj vsetky dostupne spinace a ovladace. Tovarenske Programy, a este viac Setupy, maju mnozstvo "skrytej" funkcionality. Okrem posuvnych sliderov specialne upozornujem na tlacitko SW nalavo, modulacne kolecko, wah pedal (ak ho mas), druhy switch pedal (ak ho mas), pritlak na klavesy (aftertouch) a v Setup mode aj tlacitka Program 1-8, transpozicia (ak nemas 88 klaves, ovladanie niektorych zon je mimo tvoju klaviaturu)!!!
Cabas píše:1) dá se nastavit aby Kurzweil hrál na jedné klávese dvě vrstvy najednou - třeba klavír a smyčce, nebo musím použít pouze zvuky z výběru v Setapu a nebo mám pouze možnost rozdělit klávesnici?
Toto je uplne trivialna vec. Standardne sa to robi v Setup rezime (vsetky vrstvy a zony), ale da sa to aj v Programe. Akurat funkcionalita je tam obmedzena. V Setup rezime mozes klavesnicu delit, vrstvit cez seba, prelinat, kombinovat s dalsim ovladacmi (tlacitka, pedale, atd), pridelovat doprovody, a XY dalsich veci. Program Mode je urceny na zakladne hranie s jednym-dvoma nastrojmi. Setup Mode je urceny na vsetko zlozitejsie...
Cabas píše:2) dají se nastavit např. předprogramované bicí a nástroj? Má je Kurz nebo se to musí ručně naťukat do nějaké vrstvy, a jaký je postup? Některé bicí v Setap jsou pěkné, dají se nějak použít bez přidruženého zvuku? Třeba je nahrát a někam si je uložit a pak nezávisle pustit?
Kurz ma asi 500 bicich sad a stovky riffov. Ak najdes spravny riff, nemusis nic natukat. 8) :P Ale polky a valciky tam moc nenajdes...
Riff je lubovolna postupnost tonov, ktoru mozes pouzit ako doprovod. Vsetky Riffy su v podstate bezne casti ulozenych songov a Setupy maju moznost si ich "pozicat". (ak si prebehnes songy zistis, ze velka cast songov su kratke dema nastrojov - odtial sa da cerpat spusta Riffov). Funguje to tak, ze kazda zona Setupu ma moznost "vytiahnut si" cast lubovolneho songu ako svoj vlastny Riff. Setup si jednoducho ukaze, odkial taha noty - cislo songu, cislo stopy, zaciatocna pozicia v songu, dlzka riffu, atd, atd. Ovladanie mozes potom priradit nejakej klavese alebo tlacitku (bicie) alebo rozsahu klaves (doprovod) a nastavit dalsie parametre spustania (transpozicia, synchronizacia, kanal, zmena nastroja, atd, atd).

Vrelo odporucam - zacni sa ucit tak, ze modifikujes tovarenske Programy a Setupy. Najdi si nejaky jednoduchy Program (2-3 vrstvy) alebo Setup (2-3 zony), ktory strukturou zodpoveda tvojmu ucelu, a skus ho pomenit. Ak by si chcel vyrabat programy a setupy od nuly, potom sa pouzivaju prazdne 999-Default Program a 128-Default Setup.

Keby si sa uplne stratil, napis mi spravu - nechcem tu rozpisovat uplne detaily.

Cabas
Příspěvky: 6
Registrován: 30 dub 2015 11:56

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Cabas » 05 kvě 2015 09:09

MDudas píše:Cenne rady mame! Plny sklad. Povzbudenie? Ty si niekde vycitil nejake povzbudenie ??? To je skor lutost nad dalsim znicenym osudom.
:D :D :D . MDudas, díky moc. :palec+:

anthea_x
Příspěvky: 179
Registrován: 08 kvě 2014 14:22

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od anthea_x » 08 kvě 2015 20:52

Chcel by som sa opýtať znalých. Dá sa v Kurzweiloch PCK ( a starších ) zo zvuku vytvoreného vo VAST priamo v nástroji urobiť "sampel" , ktorý by potom v polyfónii zabral len jeden hlas ? Ak áno, nenazýva sa to resampling ? Vďaka za odpoveď, študovanie angl. manuálov je momentálne nad moje sily.

Uživatelský avatar
Stardust
Příspěvky: 182
Registrován: 11 led 2007 13:21

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Stardust » 09 kvě 2015 20:26

Cabas píše:MDudas: Mnohokrát děkuji za povzbuzení i cenné rady, které pro mne v začátcích mají cenu zlata. Ještě jednou díky.
Pardon, nástroj byl přes týden ve zkušebně.

Pokud umíte anglicky, dobrý návod pro úplné začátečníky je zde:

http://kurzweil.com/knowledgebase/pc3le ... _mode/344/

Základ je vybrat si zvuk 1 (třeba ten klavír) v modu "program" a pak zmáčknout split/layer a vybrat variantu layer a pak druhý zvuk. Když budete spokojený, dáte exit a uložíte jako nový setup. V módu setup pak bude na uživatelské pozici jako úplně poslední-

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2651
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas » 09 kvě 2015 22:11

anthea_x píše:Chcel by som sa opýtať znalých. Dá sa v Kurzweiloch PCK ( a starších ) zo zvuku vytvoreného vo VAST priamo v nástroji urobiť "sampel" , ktorý by potom v polyfónii zabral len jeden hlas ? Ak áno, nenazýva sa to resampling ? Vďaka za odpoveď, študovanie angl. manuálov je momentálne nad moje sily.
Bohuzial nie. To je jedna z veci, kde sme od starej serie K2xxx klesli....

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od demsky » 09 kvě 2015 23:13

Resampling je prevzorkovanie, na vyssiu alebo nizsiu frekvenciu z originalnej samplovacej frekvencie. Mimo to, nemam povedomie aby to vedel PC3, vie to napriklad K2600S, ktory ma samplovaci modul, ludia si mylia to, ze ked to ma RAM, tak ze to uz je sampler, nie nie je.

Takze ti ostava nasamplovat zvuk externe, oplati sa to pri orchestral hite, ktory ide do stratena a transpozicia o zopar poltonov nie je dramaticka, avsak pri zvukoch ktore maju artikulaciu to bude problem "animovat". (Predpokladam, ze chces usetrit polyfoniu :-)
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

Odpovědět