Kurzweil PC3

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
shayooo
Příspěvky: 12
Registrován: 04 led 2009 14:05

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od shayooo »

Možno úplne nerozumiem tomu, ako funguje aftertouch. Teda aftertouch nefunguje ako spínač/switch, ale ako kontinuálny ovládač (slider alebo napríklad MWheel)? A tým pádom ako by som ho púšťal, tak hodnota, ktorá by mala predlžovať release by sa vracala na pôvodnú hodnotu?

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3670
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas »

Tak som si prebehol tie FUNs a jedna z moznosti je toto - potrebujes si vyrobit spinac, ktory pri splneni podmienky (stlacenie Aftertouch cez istu mieru) zopne a uz sa navypne. Napr.:

FUN1: A or B , A=0, B= Mpressure
FUN2: MAX (A,B) , A = FUN1, B= FUN2

Akonahle stlacis aftertouch viac na ako 0.5, tak hodnota FUN2 skoci na 1 a a zostane tam. Je to dobre, ak ti staci v ENVCTRL menit doznievanie iba v dvoch krokoch. Alebo:

FUN1: A * B , A=1, B= Mpressure
FUN2: MAX (A,B) , A = FUN1, B= FUN2

V tejto verzii mas na vystupe FUN2 premenlivu hodnotu, podla max. sily stlacenia aftertouch. Je to dobre, ak chces dlzku doznievania menit plynule. V tomto pripade mas este moznost tu 1 na vstupe zmenit na nejaku mensiu hodnotu - ta sa Ti nastavi na vystupe.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3670
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas »

shayooo píše: Možno úplne nerozumiem tomu, ako funguje aftertouch. Teda aftertouch nefunguje ako spínač/switch, ale ako kontinuálny ovládač (slider alebo napríklad MWheel)? A tým pádom ako by som ho púšťal, tak hodnota, ktorá by mala predlžovať release by sa vracala na pôvodnú hodnotu?
Presne tak - je to plynuly ovladac, takze by si pri stlaceni a drzani vedel dostat dlhsi release time. Lenze prave pri pusteni klavesy (ked to ides vyuzit) by sa Ti prepisal poslednou aktualnou hodnotou - cize 0... :lol: Alebo inak - ten release time by sa nastavoval priebezne tusim 30x za sekundu, ale v momente spustenia toho releasu by si tam uz mal tu nulu.
(neviem presne, ako rychlo sa refreshuju CC, ale tusim nieco medzi 20 a 30x za sekundu)

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 773
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od concord »

shayooo píše:
16 říj 2019 14:52
Možno úplne nerozumiem tomu, ako funguje aftertouch. Teda aftertouch nefunguje ako spínač/switch, ale ako kontinuálny ovládač (slider alebo napríklad MWheel)? A tým pádom ako by som ho púšťal, tak hodnota, ktorá by mala predlžovať release by sa vracala na pôvodnú hodnotu?
Aftertouch- je to kontinualny ovladac. Funguje tak ze snima rychlost uvolnenia klavesy.
Tym ze stlacis klavesu to mu este neda ziadnu hodnotu. Aftertouch nespolupracuje zo stlacenim nijako.

No a ty chces predlzenie tonu.
Takze si vytvoris novu vrstvu z keymapou tvojho zvuku. Potom prejdi do LAYER a tam zmen TRIGER na REVERSED.
Tym das prikaz ze keymapa bude na AFTERTOUCH hrat. Bez tochto ti AFTERTOUCH nebude fungovat.
Prejdi na stranku AMPENV a nastav si RELEASE podla vole. Tj. nastavuj release. Atak ,sus, delay na 0. Nezabudni ze ton zaznie az ked klavesu pustis. pri stlaceni a drzani nie je ton spusteny.
Cim rychlejsie klavesu spustis tym hlasnejsi bude release. Pomale spustenie - ziadne release.Nezabudni na GATVEL.0-127.


Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3670
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas »

concord, aftertouch je stary zavedeny MIDI terminus technikus - u nas sa to vola Mono Pressure. :wink:
Myslim, ze tento mal shayoo namysli.

Tvoj postup vyuziva Release Velocity a tiez je zaujimavy. Shayoo mozno ani nevie, ze Release Velocity mame. :oops:

Akurat ... ako "akusticky hladko" spojis pri flaute 2 vrstvy - jednu, ktora znie pri stlaceni a druhu, ktora sa aktivuje pri vypusteni ?
To sa da pouzit na ruchy, buchy, udery. Flauta... neviem... ta ma velmi jednoduchy, hladky ton. Pocut tam kazdy prechod.
(inak konecne su tu TEMY, a nie iba take bla-bla chatovanie :palec+: )

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 773
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od concord »

Akurat ... ako "akusticky hladko" spojis pri flaute 2 vrstvy - jednu, ktora znie pri stlaceni a druhu, ktora sa aktivuje pri vypusteni ?
Ano tema je konecne super :palec+: Dlho , vermi MDudas ze velmi dlho aj v solupraci z KURZWEIL podporou som na nic ine ako som uz napisal som neprisiel. Toto bol problem aj je nielen flauty ale aj inych zvukov. A tento postup pochadza od nich.
Najma bol problem z vyladenim. To nebude dokonale- ten prechod. Ale pri troche cviku to bude OK.
Dalsi problem bol z IGNORE RELEASE. Ten sa tiez podarilo vyriesit.
No a aby toho nebolo malo tak si zober situaciu kde stlacis ton- dozneje ti na urcitu hlasitost
a prudko prejdes na iny ton. Release automaticky bude na plno. Lebo musis rychlo opustit klavesu. A na toto treba davat pozor.

No ked sa tu pride na nejaky SUPERNAPAD z tym aby spoluzpracoval uder z aftertouch tak ja budem velmi rad.

Uživatelský avatar
shayooo
Příspěvky: 12
Registrován: 04 led 2009 14:05

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od shayooo »

MDudas píše:
16 říj 2019 17:12
Tak som si prebehol tie FUNs a jedna z moznosti je toto - potrebujes si vyrobit spinac, ktory pri splneni podmienky (stlacenie Aftertouch cez istu mieru) zopne a uz sa navypne. Napr.:

FUN1: A or B , A=0, B= Mpressure
FUN2: MAX (A,B) , A = FUN1, B= FUN2

Akonahle stlacis aftertouch viac na ako 0.5, tak hodnota FUN2 skoci na 1 a a zostane tam. Je to dobre, ak ti staci v ENVCTRL menit doznievanie iba v dvoch krokoch. Alebo:

FUN1: A * B , A=1, B= Mpressure
FUN2: MAX (A,B) , A = FUN1, B= FUN2

V tejto verzii mas na vystupe FUN2 premenlivu hodnotu, podla max. sily stlacenia aftertouch. Je to dobre, ak chces dlzku doznievania menit plynule. V tomto pripade mas este moznost tu 1 na vstupe zmenit na nejaku mensiu hodnotu - ta sa Ti nastavi na vystupe.
Síce tomu vôbec nerozumiem, ale ten prvý spôsob funguje výborne. Ďakujem veľmi pekne za radu 😉

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3670
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas »

A o to ideeeee ! 8) Pre cistych hudobnikov, co matiku nepobrali a pre buduce generacie:

Kurzweil v tychto FUN-kciach pracuje vzdy s hodnotami 0 az 1, resp. -1 az 0.
Kontrolery sa pohybuju hodnotami od 0 - 127, resp. -127 az 0.(negativne rozsahy dalej nespominam kvoli jednoduchosti)
Ak potrebuje pracovat iba s dvomi polohami - 0/1 = Off/On, prepocita rozsah 0-127 na 0-1. Dolna polovica 0-63 sa zmeni na 0 (Off), horna 64-127 sa zmeni na 1 (On). Kazda FUN ma startovaciu hodnotu 0 (tu dolezite).

FUN1 - (A or B) - je logicka funkcia "alebo" ... teda .... 0 alebo MPress (aftertouch)....
1/ ak Mpress sa hybe v prvej polovici drahy (hodnoty 0-63) - potom FUN1= (0 alebo 0) = 0
2/ ak MPress prejde za polovicu drahy stlacenia (64-127) - potom FUN1= (0 alebo 1) = 1

Potialto je to uplne jednoduche. Druha cast - zachytenie premenlivej hodnoty pomocou mat. funkcie je uz trosku fun... 8)

FUN2 - MAX (A,B) - je porovnavacia funckia "zober vacsie z" ... teda zober vacsie z FUN1, FUN2.
FUN2 sam seba stale porovnava s hodnotou FUN1.
1/ Ak je FUN1 < FUN2, tak FUN2 do seba zapise svoju povodnu hodnotu = nic sa nedeje.
2/ Ak je FUN1 > FUN2, tak FUN2 do seba zapise novu - vyssiu hodnotu FUN1.

Dalej stale porovnava FUN1 so svojou novsou hodnotou a ak najde vyssiu, zase si ju zapise do seba. Takto vlastne uz nemoze klesnut - cize mame spinac, ktory si zapamata maximum.

Na zaciatku su FUN1 aj FUN2 rovne 0. Pri stlaceni aftertouchu klaviatury do polovice sa nemeni nic.
Ked vsak aftertouch preleti cez polovicu, FUN1 vyleti na 1 (= logicka hodnota On), nasledne FUN2 si toto zapise ako svoje nove maximum. FUN2 uz potom nemoze klesnut, ani stupnut - zostane v polohe 1 = On.

Vsetky hodnoty kontrolerov aj odvodenych FUNs sa prepocitavaju tusim 20x za sekundu ( presne neviem). Po vypusteni klavesy sa vsetky hodnoty FUNs pre dany hlas zresetuju.

(Kurweil neni zlozity, to iba ja som lietadlo :lol: )

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 538
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Benqo »

Kokso, hodina matematickej logiky hneď takto zrána... :palec+:

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 773
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od concord »

MDudas klobuk dole. Toto som ani netusil. :palec+:

1. Mpresure je vlastne aftertouch.
2.Ze si dokaze takto vybrat AB MAX.

no a aby sme to prelozili do slovenciny tak som to pochopil takto FUN2 sleduje co sa deje a ak sa nieco deje tak posle signal do FUN1. nasledne FUN1 zapina Mpresure. Po tadeto som to pochopil. FUN1 ovlada ENVCTL.

FUN 2 je vlastne pri tom prikaze MAX sledovacie zariadenie?

takze zle
FUN1 sleduje co sa deje a ak sa nieco deje zapina FUN2. FUN2 potom ovlada ENVCTL. A sledovac je FUN1. :mrgreen:

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3670
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas »

Tak, tak. FUN1 je sledovac preskocenia cez polovicu. (1=nasiel som)
FUN2 je zapisovac sledovaca. (1=aha, FUN1 nieco nasiel!)
ENVCTL - aha, FUN-chlapci nasli prilacenie klavesy, shayooo chce dlhsie doznievanie. Tak ho niecim vynasobme.
...

Cim viac nad tym rozmyslam, zistujem, preco hudobnici nepouzivaju Kurzweil. Sak to je cista matematika a fyzika !!!! Tieto FUNs, s tym sa daju robit take veci, ze dovi dopo (cesky: navi nasly). :shock: 8) :lol: :palec+:
V podstate je to taka "podzvukova synteza". Keby to potiahli az do pocutelnych frekvecnii, tak by z toho bola dalsia mega synteza! :palec+: Pripomina mi to DSP bloky Wrap a Shaper - aj to su take sialenosti fyziky.
Asi aj ten tvoj kompresor by sa s tym dal riadit podla uderov a tempa, Benqo. Akurat by si musel hrat podla metronomu.

Teraz som si pozeral WARP1 - WARP4 - a uz zase mi ide hlava explodovat. :lol:

A tie rekurzivne definovane FUNs, ktore pocitaju okrem A a B aj s predchadzajucou hodnotu :shock: ...
Tak napr. tato mi pride velmi muzikalna : Yn = (A+1) x Yn-1 + B :lol:
Citaj: "K hodnote vstupu A pripocitaj 1, to cele vynasob predchadzajucim vysledkom a nasledne to este zvacsi o hodnotu vstupu B."
No do r..i. :mrgreen: Idem domov.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3670
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas »

Aha, uz som to nasiel - FUNs aj vsetky kontrolery sa obnovuju/prepocitavaju kazdych 20ms - teda 50x za sekundu.

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 773
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od concord »

FUNs aj vsetky kontrolery sa obnovuju/prepocitavaju kazdych 20ms
Spravne toto som tvrdil aj v PC4 vlakne. Dedukoval som to na zaklade nastavitenosti AMPENV. :mrgreen:

Obsahuje FUN aj sledovac pre okamzitu hlasitost?
Ide o ten pripad co som spominal. Na zaklade aktualnej hlasitosti x vrstvy by bola vyrovnavana -tj.ovladana hlasitost y vrstvy.
Hlasitost vrstvy x by bola v urctom momente napr. 60dB a vrstva y by zacala hrat tiez na 60dB.
Teraz zabudni na aftertouch alebo na release. Dalo by sa to naprogramovat? :mrgreen:

PS. vyborny prispevok ohladne FUN. :palec+: Taketo prispevky su tu obrovsky prinos.

Uživatelský avatar
gari
Příspěvky: 243
Registrován: 20 úno 2009 09:37
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od gari »

MDudas píše:
17 říj 2019 18:11
Cim viac nad tym rozmyslam, zistujem, preco hudobnici nepouzivaju Kurzweil.
Zacal som to vzdavat uz pred rokmi, ked si mi radil nieco ohladom rotora v KB3 rezime. Vzdavam vam vsetkym hold, ze sa v tych algoritmoch orientujete. Netvrdim, ze su vsetky zlozite, no niekde si clovek povie: Tak tu konci hudba a zacina matematika, resp. logika :D . Ked citam toto, uz nepochybujem vobec :mrgreen: :mrgreen:

Odpovědět