Kurzweil PC3

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3679
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas »

Pardon, zle som cital. Toto su masiny, z ktorych samplovali:
http://kurzweil.com/accessory/sound_lib ... pes/specs/
Ale je to divne, ze na 17 keymaps (de facto 17 sad samplov) pouzili 19 roznych klavesov. :shock:
Zeby tieto PC3K Synthscapes boli iba nejaky vyber z povodneho CD pre K2xxx ?

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3679
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas »

Chlapi, ale ten Kurzweil je fakt zaspaty. Kuknite, co robi Spectraconic 2.6 - Hardware Synth Integration:

1/ simulacia 60+ vintage syntakov so vsetkymi parametrami - de facto 60x modifikacia ich vlastneho synth-enginu
zabudovana priamo do Omnispehre (algoritmy, vlny, sample, modulacia, filtre, efekty, atd)

2/ ovladanie tychto "sub-enginov" pomocou Sysexov ... rovno z povodneho synthu = klaviatura+panel+kolecka+ atd. !!!
- cistejsi zvuk, nove moznosti, pouzitie efektov z Omnisfery, kombinovanie so syntezou Omnisfery, atd.
- vsetko na PC obrazovke, kde sa nahlady prepinaju automaticky podla prave pouziteho tiahla, potenciometra, spinaca

A Kurzweil dodnes nevie zverejnit zoznam Sysexov a datovu strukturu. :|

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3679
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od MDudas »

Vcera vecer som sa nudil - nahraval som cez SPDIF do audio editoru rozne nastroje z PC3. Primarne ma zaujimala ta nasa nova FM hra - skusal som benqov "FM for beginners". Sice sa mi nepodarilo spojaznit viac ako 48kHz, ale nevadi.

Toto som zistil:
- vacsina skusanych nastrojov (piana, hammondy, atd) je komplet v celom rozsahu klaviatury orezana na 7-10 kHz.
Nad 10kHz sa skoro nikde nic nedeje (menej nez -75dB)!!!! :shock: :| Vsetko je to vyrazne LP filtrovane. :|

Skusal som teda benqov "FM for beginners" - a chlapi - frekvencie v pohode az do 24kHz !!!!
Takze ano - dalsi dovod kupit si Forte alebo PC4... 64/128MB na vsetky sample je asi fakt malo.

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 555
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Benqo »

:palec+:
Inak k tomu Spectrasonicu - sám vieš, že sa nedá porovnávať HW workstation s DAW. To ani Kronos nedá a je to top workstation na svete. Teda notebuk v tele klávesov. A to je potom na zváženie, či nekúpiť za tie peniaze poriadny Mac + VST + MIDI klávesy.
Ale pravdou je, že ten sysex by mali zverejniť. Možno by sa našiel niekto, kto by spravil poriadny editor. Teda ja sa do sysexu moc nevyznám, ale predsa existujú appky, ktoré vedia čítať sysex. Nedá sa z toho spraviť nejaký zoznam príkazov?

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 555
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Benqo »

Ozaj, v tom mojom FM skúste zmeniť SawPch operátora 2 (modulátora). Ja tam mám teraz (tuším) 19ST, čo je kvinta o oktávu vyššie, teda "len" 3. harmonická. DX7 ich má až 32, tak sa skúste s tým pohrať, pokiaľ to frekvenčne pustí + vypečte tomu Gain na maximum (Pozor na uši, sklo, psy v okolí a pod! concorde, ty si blízko Jaslovských, tak nespusti nejakú jadrovú reakciu...) :mrgreen:

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 774
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od concord »

Benqo pri 3 harmonickej uz mame problem - aliasing, pri 32! sa ta jadrova reakcia spusti u mna doma! :mrgreen:
Skusal som LPF ale to len stisi tie pekne frek.

MDudas tu je sceen z FORTE.
Screen Shot 11-22-18 at 05.15 PM.PNG
ten prepad je tam uz od 5KkHz :mrgreen:

Zrovna programujem Roland Jupiter preset 28 -BRASS.
No a je tam SAW a hodnota RANGE to je rozostup od druhej SAW? Stiahol som aj manual ale som z toho jelen.
range.jpg
tu je nastavene Range 8. /16,8,4,2/
a storec.
Naposledy upravil(a) concord dne 10 lis 2019 11:06, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 774
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od concord »

MDudas-
Tu je 24/96 Forte mozes analizovat cely song https://uloz.to/file/s1mGPuxqbEXC/kurzf ... tgrand-wav
je to Rich7ft. Daj potom nejaky screen.

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 774
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od concord »

Benqo tie range su v poltonoch?
2..12st
4..24st
8..36st
16..48st
potom hodnota range pridava harmonicku?tj. ako to aplikovat vo VAST. Pridam dalsiu vlnu kde nastavim napr. 12st?
Inac ten Kurzweil naozaj zaspal, uz davno mal mat moznost pripojenia monitoru a pekne znazornenu pracu vsetkych funkcii.

Tak uz som na to asi prisiel tj. Range na JP8 len meni vysku vlny. Tj nepridava ziadne harmonicke. Ale stupnica len oznacuje harmonicke vysky.2,4,8,16.

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 555
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Benqo »

Ja som pisal o FM, kde SawPch je prepocitany z DX7ovskeho "ratio". Na ten prepocet som tu daval link na jednu webku, kde je ratio to cents converter. Pamatas, my sme mali vo Farfise u niektorych operatorov "frekvenciu" 3. V skutocnosti je to ratio 3:1. Ked to hodis do toho converteru, tak to vyhodi 1901,955 centov, co je SawPch 19ST (poltonov) + 1,955 centu na DSPCTL. Teda ratio 32:1 (32. harmonicka) je presne 6000ct, teda 60ST = 5 oktav vyssie.
Druha vec je, ze Gain na modulatore pridava FM modulaciu, ktorou vznikaju dalsie harmonicke. Je to akoby FM-ovsky typ low pass filtra - stiahnes Gain (Level) modulatora a vysledny zvuk je blizsi sinusu. Gain=0 - pocujes len carrier, co je vlastne sinus. Preto som dal v mojom FM priklade realtime ovladanie Gainu pre OP1 aj OP2, aby si to clovek mohol vyskusat. Pripadne si daj SawPch napr. -12ST a nastav si slider na realtime ovladanie na DSPMOD a uvidis, co to spravi.

Range sa v DX7 nikde neriesi, mozno v Jupiterovi...

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 774
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od concord »

Benqo tu kalkulacku ratio som skusal. Ano DX7 ratio je vlasne harmonicka. tj.ako pises ratio 1 je 1 harmonicka...ratio2 je 2 harmonicka....ratio32 je 32 harmonicka. Maximum vo VAST je 32. Dalej to uz nepusti ako 60st.

Ano harmonicke pridavas aj pridanim modulatora ale aj pridanim operatora tj. mas 2 oper.k zakladnej vlne si pridal dalsiu harmonicku.

Range v JP8 je to iste ako pitch na vlne.
s tym rozdielom ze mas iba 2,4,8,16 harmonicku. Dalsie moznosti ako 1,3,5,6...atd tam nemas.tj. vid prepinatko pod VCO.

JP8 ma iba 2 vlny spolu zmixovane. Ale ma Cross Mode a potom 1 vlna modulovala 2.Tato JP8 bola vyrobena 2 roky pred DX7. :mrgreen:
YAMAHA tento Cross Mode - co je vlastne FM z 1 op+1 mod. priviedla k dokonalosti. :mrgreen:

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 774
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od concord »

JP8 - 1981 bol 1 FM klaves na svete Benqo.
Ked zapli cross mode VCO2 modulovala VCO1 ,na mixe dali vystup len z VCO1 tak mali prve FM.

No a ta moja PC3K -ta predsa takto jednoduche zvuky /2 BOXI zapojene paralelne/ mala mat tieto presety davno pekne naprogramovane. A ked uz nie tak sup update. Nastastie Forte sa spamatalo a maju slubeny DX7 engin. Prekvapilo ma ze skoro po roku stale nemaju update.

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 555
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Benqo »

YAMAHA tento Cross Mode - co je vlastne FM z 1 op+1 mod. priviedla k dokonalosti.
Čím? Plís, vysvetli ;)
No a ta moja PC3K -ta predsa takto jednoduche zvuky /2 BOXI zapojene paralelne/ mala mat tieto presety davno pekne naprogramovane.
Keď po ére Kxxx zatrhla zatrhla Kurzweilovi FM, tak sa na VAST FM zvuky vykašľali, hoci v manuáli sa píše, že DSP blok SAW+SHP je myslený na FM.
A ked uz nie tak sup update.
Pre PC3/K? Zabudni... Hoci tvrdia, že PC4 sa nevyrovná PC3K, všetci vieme, že PC3/K sa výkonom k PC4 ani neblížia. Ľudia sa ich nechcú vzdať len kvôli hliníku a lepšej mechanike. Ale som veľmi zvedavý, akú mechaniku dajú do PC4-7 a PC4-6 :mrgreen:
Nastastie Forte sa spamatalo a maju slubeny DX7 engin. Prekvapilo ma ze skoro po roku stale nemaju update.
Vieš, ako je to s tým updatom. Už vydali druhú Betu (akože Beta nie je Kurzwova sestra a nevydávala sa :!: ). Ale verím im, že ak chcú pustiť do obehu taký veľký update, tak to potrebujú mať riadne otestované. A popritom je už v obehu, myslím, Beta pre PC4 ;)

Vla-sta
Příspěvky: 660
Registrován: 11 led 2011 07:06
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Vla-sta »

Jedno takové info, počítá se s razantním zdraženim Forte

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 774
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od concord »

Benqo píše:
11 lis 2019 10:44
YAMAHA tento Cross Mode - co je vlastne FM z 1 op+1 mod. priviedla k dokonalosti.
Čím? Plís, vysvetli ;)

pridanim 4 operatorov a ich prepojenim v 32alg vs 1 :!: ratio uz nie su pevne ale nastavitelne, to ti nestaci? :mrgreen:

K tomu testovaniu sak uz 1 testuju a stale nic.
Už vydali druhú Betu (akože Beta nie je Kurzwova sestra a nevydávala sa :!: )

tak to snad nie...... :palec+:

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 555
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil PC3

Příspěvek od Benqo »

pridanim 4 operatorov a ich prepojenim v 32alg vs 1 :!: ratio uz nie su pevne ale nastavitelne, to ti nestaci?
Ja ti stale nerozumiem. Mas na mysli Montage? Ci co? Sak Montage ma len 8 operatorov. Zadna slava. Nastavenie frekvencie je presne take iste ako v DX7. Len namiesto sine pridali dalsie vlny a "kvazi" parameter skin.

Vo VAST FM si vies nastavit Ratio v rozsahu -5 az +5 oktav s presnostou na 0,02 centu. Za kazdy operator si mozes vlozit hocijaky filter a v reali to ovladat. A dokonca mozes mat na tom filtri obalku. Toto Yamaha neda.
Len si predstav (a to sa bavime o VASTe), ze u kazdeho operatora mozes v reali ovladat Level, obalku, frekvenciu, filter, obalku filtra, dokonca aj vlnu (minimalne ako som to spravil ja, ze ovladam Shaper; pripadne, pokial to pocet vrstiev dovoli, mozes si napr. slajdrom prepinat medzi roznymi vlnami). Teraz si to spocitajme a vychadza mi to minimalne 12 parametrov na jeden operator, co vies v reali ovladat :mrgreen:
Pri takomto mnozstve musim skromne konstatovat, ze by mi takto uplne stacilo 4-OP FM (2x modulator-carrier) a mam co skusat na veeeeelmi dlhu dobu :shock:

A teraz do toho napasujme Yamahu :oops:

Odpovědět