Kurzweil PC4

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
pipe

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od pipe »

Je to tak, jak píšeš, Peter. Já sám jsem teď dost rozpolcený. Na jednu stranu tvrdím, že bych si zvykl na gumová tlačítka u PC4 a je to pravda, hlavní jsou klávesy a zvuk. Na druhé straně jsem klasický klavírista, varhaník a cembalista, zvyklý na určitou noblesu a estetickou úroveň nástrojů, na které hraju. I na začátku 90. let, kdy jsem s Karlem Horkým (Daniel Forró) a dalšími Brňáky předváděl pro Yamahu její elektronické klávesové nástroje, jsem byl zvyklý na to, že vypadaly solidně a hezky. Např. ta slavná SY99, kterou předváděl Karel. Sice pro nás byla nepředstavitelně drahá, ale o to víc jsme ji obdivovali. Tak teď těžce bojuju s pokušením prozatím zapomenout na PC4 a Forte a koupit si radši second hand klávesovou verzi K2600, která má v sobě tu klasickou krásu a solidnost. Zase ale nevím, jestli by mi fyzicky vydržela bez poruchy, když má nebo bude zanedlouho mít svých 20 let. Co je lepší – 20 let starý Kurzweil 2600 nebo nový „gumový“ PC4? :D To je katastrofa, že člověk ve vlákně o novém výrobku dojde až k těmto absurdním úvahám. O tempora, o mores. :mrgreen:
Naposledy upravil(a) pipe dne 29 zář 2019 22:25, celkem upraveno 1 x.

Benqo
Vybavení

Příspěvek od Benqo »

Mna stve, ze PC4 stoji 1995$, co je pod 1900€, no na SR stoji cez 2100€ 😩

pipe

Příspěvek od pipe »

Nejde mi jen o estetiku a cenu. K2600 a SY99 taky skvěle hrají. Jak hraje PC4? Klavír má dobrý, co vím z Youtube. Ale to ostatní? A možnosti editace?

to Benqo: to už jsem zažil kolem roku 1991, že se klávesy Yamahy u nás prodávaly dráž než v Německu. Jenže v Německu bývají také centrální evropské sklady těchto výrobků a doprava k nám něco stojí. Plus platy našich obchodníků.

petermikuláš
Vybavení

Příspěvek od petermikuláš »

pipe píše:
29 zář 2019 22:21
I na začátku 90. let, kdy jsem s Karlem Horkým (Daniel Forró) a dalšími Brňáky předváděl pro Yamahu její elektronické klávesové nástroje, jsem byl zvyklý na to, že vypadaly solidně a hezky.
Jáááj to boli krásne časy keď sme s neuveriteľným vzrušením čítali nové články a testy nástrojov od Daniela Forró v časopisoch. Si mi pripomenul krásne časy. Napríklad ešte k tomu obdobiu myslím, že to bolo v 1989 keď vyšla SY77 a s vzrušením sme o nej čítali a snívali sme o nej, ale samozrejme sme na to vtedy nikto nemali :D (nikdy som ju nemal a podchvíľou ma prepadne také pokušenie si ju teraz zaobstarať, aby som vedel, "aké to je" :mrgreen: s touto mašinou :D ) A potom prišla SY99, júúúj krásne nástroje :palec+:

sven
Vybavení

Příspěvek od sven »

Pipe, diky za to porovnanie tvrdosti klaviatur. Ked pozeram na tvoje poziadavky, napada ma, ci ti nestaci P-125, pripadne nieco podobne z tejto kategorie? Ked sa rozhodujes medzi 20 rokov starou 2600 a novou PC4, tak mi to pride, ze tu PC4 vlastne ani nepotrebujes :)

Inac ja osobne som si P-125 kupoval ako svoje prve piano, zatial som zaciatocnik a hladal som nieco s kvalitnym zvukom piana a dobrou klaviaturou, a aj s odstupom casu to beriem ako vybornu volbu (piano na P-125 je lepsie nez u CP88 alebo MODXu). Neskor, ked prisla chut cvicit rychle keyboardove sola, som zistil, ze tazke klavesy na to nie su zrejme uplne idealne (aspon pre mna ako zaciatocnika) plus zacal som trocha riesit aj syntezu a vytvaranie zvukov, takze casom mi doma pribudol semi-weighted MODX. Ked si to zratam, mam 2 plnohodnotne nastroje - jedno piano s fully weighted klaviaturou a jeden syntak so semi-weighted, nemusim riesit kompromisy a stale sa pohybujem v cene syntaku s fully weighted klaviaturou. Myslimze aj u PC4 je otazka casu, kedy sa objavi semi-weighted varianta, a cena moze byt vyrazne nizsia nez u plnej varianty, takze pokial niekto berie tazsiu klaviaturu ako nevyhodu alebo kompromis, doporucujem zvazit aj moznost kombinacie 2 nastrojov.

petermikuláš
Vybavení

pipe píše:
29 zář 2019 22:21
Tak teď těžce bojuju s pokušením prozatím zapomenout na PC4 a Forte a koupit si radši second hand klávesovou verzi K2600, která má v sobě tu klasickou krásu a solidnost. Zase ale nevím, jestli by mi fyzicky vydržela bez poruchy, když má nebo bude zanedlouho mít svých 20 let. Co je lepší – 20 let starý Kurzweil 2600 nebo nový „gumový“ PC4? :D To je katastrofa, že člověk ve vlákně o novém výrobku dojde až k těmto absurdním úvahám. O tempora, o mores. :mrgreen:
No veď toto je presne to. Presne jak píšeš Pipe, to je tá dilema, kvalita prevedenia, krásna mašina, trvanlivá, spoľahlivá, plný VAST, ale zas na druhej strane dnes už dosť technicky zastaralá (USB, polyfónia, pamäť, atď.) a 20 ročná mašina u K2600, a potom je tu na druhej strane nová PC4 technicky nová, aktuálna, ale horšia kvalita prevedenia a šetrenie pri výrobe (gumové tlačítka a pod.), plus okresaný VAST a Made In China výroba. Ale zasa záruka na servis a pod. Hold je to fakt dilema, ktorú si musíme každý z nás vyriešiť. Ja osobne mám aj K2600 aj nový PC3K. Mohol by som popísať dlhé porovnania, keby to niekoho zaujímalo, ale asi poviem všetko tým, že som si nechal oba. Každý má svoje plusy a mínusy. Napr. na PC3K7 mám také organy, že neskutočné. Dokonca sú origoš v Setupoch, v živote som sa nestretol s vernejšími simuláciami organov. A tak by som mohol pokračovať. Kvalita spracovania je však horšia ako pri K2600. Niekde dokonca niekto na nejakom fóre písal, že technik keď otvoril PC3K tak bol zhrozený kvalitou spracovania vnútri mašiny a tuším to prirovnal k tomu, že ako by to vyrábali čínske deti. No neviem ako to je. Ono totižto v dobe keď vyrábali K2600 dávali do nej všetko vtedy najkvalitnejšie komponenty, čo sa samozrejme odrazilo aj na neskutočne vysokej cene vtedy. Dnes sa mašiny robia tak, aby výrobci mohli ísť s cenou čo najnižšie a to bohužial sa odráža na kvalite prevedenia a použitých materiáloch.
A hej súhlasím s Tebou, že je absurdné ak človek vo vlákne o novom výrobku, príde až k týmto úvahám, ale čo už taká je doba. Všetko za niečo. Treba sa len rozhodnúť. Ja viem, že je to pre mnohých ľudí hovadina nejaké gumové tlačítka, ale pre mňa proste je to dosť závažné, že keď dám za nástroj 2100 eur, tak kurňa nechcem na ňom lacné gumové tlačítka a pod. Tie oželiem v pohode ak si kúpim nástroj za 500 eur, ale inak nie. Je to samozrejme všetko veľmi individuálne. Ja osobne som sa na začiatku veľmi nadchol z novej PC4, potom keď som zistil neskôr technické záležitosti, tak som od svojho prvotného úmyslu kúpiť si ju, odstúpil. Ale určite je to super stroj, to bezpochýb.

pipe

Příspěvek od pipe »

P-125 jsem vybral pro naši hudebku a je to skvělý nástroj za skvělou cenu. Mně osobně se tam vedle klavíru a varhan nejvíc líbí ta 2 cembala, protože to jsou opravdové nefalšované samply a když je člověk slyší na větší vzdálenost, jsou nerozpoznatelné od skutečného cembala. Zpět k PC4. Kurzweil chtěl něco levnějšího a lehčího než předchozí nástroje, psal o tom na netu D. Weiser. Vzniklo PC4 a najde si své příznivce. Nevím, možná to budu i já. Nástroj mi zatím připomíná nevěstu se spuštěným závojem před obličejem, nevíš, co je pod ním. Možná kráska, možná zvíře. :cry:

sven
Vybavení

Příspěvek od sven »

Tipujem, ze casom pride aj varianta s lepsim spracovanim. Vsetky konkurencne znacky maju poctivo spracovany flagship model, a Kurzweil dufam nebude vynimkou (nove Forte??). Otazka znie, aka bude cena a co naviac prinesie.

U Yamahy je to MODX vs Montage, v principe su to rovnake stroje, akurat Montage ma kvalitnejsie spracovanie a par nice to have veci naviac - ale stoji viac nez dvojnasobok toho co MODX. Je to o prioritach, ja to beriem tak, ze mam Montage-light za polovicnu cenu, a na domace hranie mi to uplne staci.

petermikuláš
Vybavení

Ospravedlňujem sa za tento off topic: chlapi mašiny ako D50, DX7, SY77, SY99, M1, T3, K2000, k2500 a pod. (skalní priaznivci analógov, prosím nech mi prepáčia, že som spomenul len digitály) to boli pravé nekompromisné mašiny čo sa týkalo zvukov, kvality prevedenia, prekrásneho dizajnu atd. Dnes aj po 30tich rokoch sú to stále mega kvalitné mašiny čo majú stále čo povedať.
Chlapi sorry, ja viem som už starý a kláti ma nostalgia, ešte raz sa ospravedlňujem za off topic.
Je mi ľúto, že dnes sa to už takto nerobí. Teda sorry myslím, že robí napr. Kronos, Montage, nový Fantom. Len kurňa preeeeeečo náš nový Kurzweil nemôže byť mašina s kvalitným prevedením, bez nutnosti na niečom šetriť, plným VASTom, mega pamäťou, seqvencérom a super samplerom. Myslím, že by sa to predávalo a Kurzweil by bol znova na špici, teda tam kam patrí. Ja osobne by som si hneď takéhoto kurza kúpil aj keby mal stáť 4000 eur. Nový Fantom7 sa predáva za 3700 eur a predá sa ich hodne podľa mňa. Skrátka ostatné konkurenčné firmy či je to Yamaha, Korg alebo Roland pochopili, že musia dať do svojej novej mašiny všetko čo doteraz vyvinuli a dali na trh Montage, Kronosa a nový Fantom. A predáva sa im to dobre. Korg sa prebojoval v súčasnosti na vrchol pretože dal do Kronosa 9 syntéz, mega pamäte, seqvencér, samplér a má vystarané s predajom už štyri roky.
Ešte raz sa ospravedlňujem za off topic.

pipe

Příspěvek od pipe »

od petermikuláš
Ja osobne mám aj K2600 aj nový PC3K. Mohol by som popísať dlhé porovnania, keby to niekoho zaujímalo, ale asi poviem všetko tým, že som si nechal oba.
Mě by to zajímalo. A myslím, že by to nebylo off topic, protože tu řešíme pořád dokola jedno a to samé – který/é syntezátor/piano Kurzweil nejlépe navazuje na K2600 a maximálně zachovává či rozmnožuje to dobré, co K2600 uměl. Jestli to bude PC4, to ještě není zřejmé. Ale do jaké míry je to PC3K6-7-8, to bych rád věděl, když tu máme někoho, kdo to zná z vlastní zkušenosti. Když by to potřebovalo nové vlákno, prosím. Tím by se ozřejmila jasněji i povaha PC4, která je známá zatím spíš jen rámcově a proto povrchně. Podrobné testy o PC4, jdoucí do hloubky, zatím nikde vidět nejsou.

petermikuláš
Vybavení

sven píše:
29 zář 2019 23:58
Tipujem, ze casom pride aj varianta s lepsim spracovanim. Vsetky konkurencne znacky maju poctivo spracovany flagship model, a Kurzweil dufam nebude vynimkou (nove Forte??). Otazka znie, aka bude cena a co naviac prinesie.

U Yamahy je to MODX vs Montage, v principe su to rovnake stroje, akurat Montage ma kvalitnejsie spracovanie a par nice to have veci naviac - ale stoji viac nez dvojnasobok toho co MODX. Je to o prioritach, ja to beriem tak, ze mam Montage-light za polovicnu cenu, a na domace hranie mi to uplne staci.
Jasné sven máš úplnú pravdu, mám kamoša čo má Motifa a na koncerty nosí všade MOXF, lebo má polovičnú váhu a tie isté zvuky na tom ako na Motife.

sven
Vybavení

Příspěvek od sven »

pipe píše:
30 zář 2019 00:06
Mě by to zajímalo. A myslím, že by to nebylo off topic, protože tu řešíme pořád dokola jedno a to samé – který/é syntezátor/piano Kurzweil nejlépe navazuje na K2600 a maximálně zachovává či rozmnožuje to dobré, co K2600 uměl. Jestli to bude PC4, to ještě není zřejmé. Ale do jaké míry je to PC3K6-7-8, to bych rád věděl, když tu máme někoho, kdo to zná z vlastní zkušenosti. Když by to potřebovalo nové vlákno, prosím. Tím by se ozřejmila jasněji i povaha PC4, která je známá zatím spíš jen rámcově a proto povrchně. Podrobné testy o PC4, jdoucí do hloubky, zatím nikde vidět nejsou.
U Kurzweilu je flagshipom Forte. PC3K je stredna trieda, a PC4 bude zrejme tiez.

http://kurzweil.com/knowledgebase/forte ... isons/311/

petermikuláš
Vybavení

Omyl PC3K bola od počiatku uvedenia na trh vlajková loď (strednú triedu vytvorili uvedením série Le na trh), až neskôr prišiel Forte a nahradil ju. Nezabudajte ako vznikol Forte. Vznikol ako najnovšie stage piano fy Kurzweil, popri PC3K vlajkovej lodi, ktorá bola ako workstation s VAST, sekvencérom a čítaním samplov, čo predtým PC3 nemalo. Forte ani náhodou nebolo workstation, to nebolo ani náhodou, bolo to stage piano. Preto nemohol byť vlajkovou loďou. Nemal VAST, nemal segvencér a pod. Až neskôr vlastníci noví vlastníci Forte vytvorili tlak na firmu, aby Forte malo aj VAST aj sekvencér. A tak to tam v kurzweili dali, lebo ľudia si to pýtali. A tak do Forte postupne implementovsali VAST a sekvencér. Následne ho postavili ako nástupcu PC3K, teda vyhlásili za vlajkovú loď. Pre mňa nebolo Forte nikdy zaujímavé, pretože pre mňa je to za pochodu vytvorený zlepenec, ktorý mal vytlačiť z trhu PC3K, aby sa predávalo Forte. Preto som si ho nikdy ani nekúpil. Čím prekonal PC3K? Novým farebným displejom a väčšou pamäťou?
Naposledy upravil(a) petermikuláš dne 30 zář 2019 10:01, celkem upraveno 2 x.

concord
Vybavení

Příspěvek od concord »

sven píše:
30 zář 2019 00:15

U Kurzweilu je flagshipom Forte. PC3K je stredna trieda, a PC4 bude zrejme tiez.
PC3K stredna trieda? Tak to si nemyslim.

concord
Vybavení

Příspěvek od concord »

petermikuláš píše:
30 zář 2019 00:36
... Čím prekonal PC3K? Novým farebným displejom a väčšou pamäťou?
Kvaliitnejsimi zvukami, a ten displej ma opodstatnenie. Moznost pouzit FORTE ako samostatnu efektovu jednotku - AUDIO in.
Co PC3K nema. Takze ak chcem Kompresor a nemam ho FORTE je aj Kompresor. No a HW je vzdy lepsi nez software.

VASTu nerozumie kazdy. Ako pracuje a jeho moznosti. No vdaka displeju sa stal VAST priehladnejsim. Takze je tam pokrok FORTE vs PC3K.
Pamat pre sample 128MB vs 3,3 GB a je mozne nasitat oproti PC3K kvalitnejsie sample 16 bit / 96kHz. Nezabudajme ze vysiel v 2014. No ked si to vyratam PC3K 2010 a Forte 2014 tak mi novy flagsip vychadza 2023 :mrgreen: A ked budu chciet konkurovat tak pocitam tu cenu hodne vysoko. Radsej ani nebudem pisat.

PS.: Peter je rozdiel medzi VAST K2600 a PC3K? Toto aj mna zaujima.

Odpovědět