Kurzweil PC4

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 768
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od concord »

Nie, priamo vo VAST algoritmovych retazcoch su este FM bloky
Zaujimave :shock:
tak mame original full FM + VAST FM. To asi keby niekomu nestacilo 6 operatorov tak si moze pridat dalsie.
Teraz moze byt vystup z FM modulovany VAST FM a cez ASR realtime meneny zvuk.

Ja vidim kreativitu prave v tom SOURCE INPUT kde mi moja vzorka bude modulovat. :mrgreen:
V jednej vrstve pomaly atak a v dalsich postupne agresivnejsi. A nakoniec nastavit velocity v kazdej vrstve. cca 10-15 vrstiev. :mrgreen:
Cele to osetrit algoritmom proti aliasingu.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3654
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od MDudas »

Vla-sta píše:
13 říj 2019 22:40
Ta horní pracovní frekvence byla už u K26 někde 196kHz , to musí být daleko víc
Nikde na webe tuto info neviem najst. Nemas nejaky overeny zdroj ?
concord píše:
14 říj 2019 10:46
To nemusi byt otazka len samplerate ale aj rychlostou CPU.
No ved vzdy je to otazkou rychlosti. Prave preto software beziaci na PC/Apple ma uz zopar rokov vyssiu kvalitu zvuku - lebo maju k dispozicii vyrazne viac vykonu a tak mozu smelo nadvzorkovat.
Benqo píše:
14 říj 2019 12:04
Nie, priamo vo VAST algoritmovych retazcoch su este FM bloky (operatory - FM sine, FM saw, FM triangle a FM sine+, FM saw+, FM triangle+, kazdy zaberie velkost 2 dsp boxy)
Benqo, ja davam Ti dalsi bod za spionaz ! :palec+:
A toto som dufal, ze spravia !!! :palec+: :palec+: :palec+: Genialny tah - otvorili FM okno do VAST vesmiru, ale zaroven vedeli, ze je to brutal VELKE okno. Takze ponukli spatnu kompatibilitu s DX7 - tym ziskali tisice hotovych zvukov a FM je tym do vysokej miery okamzite vyuzitelna. Nemusia cakat, az zopar nadsencov typu Barb, AOS atd. zacne za par EUR vyrabat cele kniznice. Zaroven ale DX bloky budu pre majstrov-kutilov existovat v zjednodusenej verzii priamo vo VAST. :palec+:

A este si myslim (zase spekulacia), ze tam dali aj nejake nove parametre, ktore v povodnom DX7 neboli.

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 498
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od Benqo »

Inak ja to uz davno tvrdim, ze Kurzweil implementaciou FM a VASTu predbehol Montage. Ta ma 8 operatorov a 88 algoritmov. PC4/Forte ma "len" klasickych 32, no kaskadovanim FM/VAST vrstiev sa dostaneme do astronomickych cisel , plus vieme vytvorit algoritmy, o ktorych Montage ani nesniva :shock:

Vla-sta
Příspěvky: 628
Registrován: 11 led 2011 07:06
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od Vla-sta »

Hele, já měl v neděli diskusi s jednou angličankou co studuje syntezátory na "The Guildhall School of Music & Drama in London". Hned jsme byli kámoši, vyučuje se tam i programování Kurzweilu jako takové seznámení s problematikou. Jinak oni tam už pracují na software algoritmech kdy se snaží modelovat 8D až 10D a říkala jak je to složitý a nepředstavitelný. Oni už vymýšlejí závyslosti, který nemůžeš ani uchopit. Takže tahle srovnávání hardware nástrojů jsou zbytečná. Tady u těch workstations jde o universálnost a stejně už nové věci u hardware nyní jsou sto let za softwarem....jen my to neznáme, protože naše školy jsou trošičku zaostalé...

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 768
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od concord »

MDudas píše:
14 říj 2019 22:13
Zaroven ale DX bloky budu pre majstrov-kutilov existovat v zjednodusenej verzii priamo vo VAST. :palec+:

A este si myslim (zase spekulacia), ze tam dali aj nejake nove parametre, ktore v povodnom DX7 neboli.
No to je ten omyl :mrgreen:
Tie FM bloky v algoritmoch su normalne bloky - sinus, triangle...-v ktorych si nastavis na strankach DSPCTL a DSPMOD vsetky potrebne parametre. Vysku- pitch, hlasitost - AMP , obalku aku len chces, no a keby je ti malo tak pridanim bloku v tom algoritme kde uz mame napr. FM sinus pridas akykolvek filter aky ta napadne alebo dalsie vlny - VAST vesmir. A potom takto
vytvoreny algoritmovy retazec vlastne tvory tvoj vlastny FM engin.
A toto vsetko iba v jednej vrstve. :mrgreen:

Preto vravim FM engin tvori zvuk a algoritmi su na aliasing. :mrgreen:
stejně už nové věci u hardware nyní jsou sto let za softwarem.
Vlasta HW ma vzdy navrch pred SW.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3654
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od MDudas »

concord, asi som nepochopil. Alebo ty mna. :)
Ja netvrdim, ze tie FM bloky budu blbsie, ale ze budu jednoduchsie na ovladanie a nastavovanie (oproti tomu DX7 usporiadaniu v FM engine).

Az zacnes studovat tu FM syntezu (ja uz som zacal - moja hlava :shock: ), tak prides nato, ze FM bloky nie su ani nahodou "normalne" bloky, ako pises. Zasadny rozdiel je napr, ze pravdepodobne umoznuju feedback (co VAST nema, lebo to sposobuje vypoctove komplikacie, ked potrebujes sample-precise synchronizaciu vrstiev). A vobec cela FM neni jednoducha na zaclenenie do inej syntezy, lebo FM v digitalnom svete musi pracovat akoby s casom. Amplituda modulatora urcuje, ako sa zrychluje alebo spomaluje nosic. Digitalna FM teda musi "behat vpred a vzad" po vygenerovanm signale nosica a vyhladavat jeho "v case posunute" hodnoty. (pri normalnej FM je to inak)
Cim viac to studujem, tym viac sa mi mozog zapaluje. Myslel som si, ze si urobim nejaku rychlu excelovsku tabulku s grafmi na FM experimentovanie ... ani nahodou. :oops: :(

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 498
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od Benqo »

Myslel som si, ze si urobim nejaku rychlu excelovsku tabulku s grafmi na FM experimentovanie ...
MDudas, si makač!

Ono to nie je sranda, lebo každý operátor môže mať (po novom) rôznu vlnu, ako sme tu už písali, plus rôzne frekvencie, dokonca aj tie ešte ako ratio a fixed. Plus stĺpcovanie modulátorov a feedback...
Na webe je kopec grafov a štúdií na FM (napr. John M. Chowning - The Synthesis of Complex Audio Spectra by Means of Frequency Modulation... uh, ani som to napísať nevedel...).

Ale nedepkujme sa, parádne zvuky z toho polezúúúú (synthpady so širokým reverboooom, do toho delayove cinkaniceeeee a reverznute sampleeeeee... uahaaaaaaaaaa) :mrgreen:

concord, vo VASTovských algotirmoch zaberá jeden FM box dve DSP, takže ak spravíme: PITCH (none) - FM napr. SINE - FM napr. SINE - AMP, tak na filter potrebuješ kaskádu. Iba ak by si mal: PITCH (Keymap - modulátor) - FM xy - filter (1-2 DSP) - AMP.
Ale táto moja teória ešte nie je potvrdená, zisťujem to :D
Pravdou je, že vo VASTe sa nedá spraviť feedback, iba ak "nafaulovať" pridanými modulátormi, lebo feedback je vlastne, že modulátor moduluje sám seba 0-7x podľa nastavenia parametra Feedback.

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 768
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od concord »

Zasadny rozdiuel je napr, ze pravdepodobne umoznuju feedback (co VAST nema, lebo to sposobuje vypoctove komplikacie, ked potrebujes sample-precise synchronizaciu vrstiev).
daj zdroj.

Ja o FM viem ze operator je modulovany modulatorom. :mrgreen:
No ale mam za sebou toto video. ale :palec+: za to ze si sa do toho pustil.

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 768
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od concord »

Benqo píše:
15 říj 2019 14:52


concord, vo VASTovských algotirmoch zaberá jeden FM box dve DSP, takže ak spravíme: PITCH (none) - FM napr. SINE - FM napr. SINE - AMP, tak na filter potrebuješ kaskádu. Iba ak by si mal: PITCH (Keymap - modulátor) - FM xy - filter (1-2 DSP) - AMP.
Ale táto moja teória ešte nie je potvrdená, zisťujem to :D
Pravdou je, že vo VASTe sa nedá spraviť feedback, iba ak "nafaulovať" pridanými modulátormi, lebo feedback je vlastne, že modulátor moduluje sám seba 0-7x podľa nastavenia parametra Feedback.
fuha mas viacej info ako ja. Kolko moze max. zabrat DSP 1 retazec. :?:
... nepotrebujes kaskadu nutne. Iba ak robis zlozitejsie FM. 1.50s - FM bez kaskady.

tym ze algoritmy su takto obmedzene na kaskadovanie pri zlozitejsom FM tak asi nebudu vhodne na FM.

Zatial trvam na ALORITMUS = FILTER NA ALIASING PS - MDudas ta tabulka by sa ale fakt hodila. To by bol ten pociatocny bod ako na to ist.
Mam takeho tusaka ze tvorba- nastavovanie Pitch a AMP od ucha tu nepomoze.

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 768
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od concord »

Iba ak by si mal: PITCH (Keymap - modulátor)

Presne , a bude sa modulovat na DSPMOD. napr. obalkou. To prve v retazci moduluje ostatne za nim. V tvojom pripade sinus.

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 498
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od Benqo »

concord píše:
15 říj 2019 15:34
Kolko moze max. zabrat DSP 1 retazec. :?:
No veď klasicky máš v algoritme PITCH - DSP - DSP - DSP - DSP - AMP. 1 FM zaberie 2 DSP bloky, teda v jednej vrstve max 2 FM.
... nepotrebujes kaskadu nutne. Iba ak robis zlozitejsie FM. 1.50s - FM bez kaskady.
Trošku som sa v tvojom texte stratil...
Vo videu je FM pomocou KVA. Po pretransformovaní do nových FM blokov v rámci algoritmov na toto stačí tiež jedna vrstva: PITCH (None) - FM blok (modulator) - FM blok (carrier) - AMP. Akonáhle chceš k tomu pridať filter, musíš spraviť kaskádu.
Alternatíva 2: PITCH (Keymap - modulator)- FM blok (carrier) - 2POLE LOWPASS - AMP. Tu je to v rámci jednej vrstvy.

Btw. Mám kdesi FM Program (z netu) vo VASTe, kde sú dokonca tri operátory v jednej vrstve: Keymap, SW+SHP, SW+SHP (samozrejme, že prvé dva sú modulátory a posledné je carrier).
Zatial trvam na ALORITMUS = FILTER NA ALIASING
Ach, ten váš aliasing :P
Ale áno, akonáhle chceš prehnať 6-op FM vrstvu (!) cez filter, potrebuješ už kaskádu.

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 768
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od concord »

Ale áno, akonáhle chceš prehnať 6-op FM vrstvu (!) cez filter, potrebuješ už kaskádu.


takze aby sme vlozili lubovolny filter za 6op FM nejde to v ramci 1 vrstvy(nedostatok DSP) ale signal smerujem do 2 kde ho mozem pouzit.
No dobre - a preco to nejde v ramci 1 vrstvy.
A tymto si si isty???

Ako vidim som v tom FM strateny. :mrgreen:
Este ze ta tu Benqo mame. :palec+:

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 498
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od Benqo »

Hm... možno zmätok je, lebo niekedy neviem, či sa mám vyjadrovať v slovenčine alebo v oficiálnom kurzweilovskom jazyku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
FM 6-op som mal na mysli FM engine. Tá funguje v rámci štruktúry Programu ako jedna vrstva (Layer). Predstav si, že máš DX7 (6-operátorové FM) vo vnútri Kurzweilu. Ak ju chceš prepojiť s VASTom, potrebuješ kaskádovanie.

Inak práve som dostal potvrdenie, od Barba, že tie FM bloky vo VAST algoritmoch fungujú tak, ako sme tu uvažovali :D

edit: dokonca je možné toto: PITCH (None) - SINE (1 DSP) - FM blok (2 DSP) - LOWPASS (1 DSP) - AMP. Len je to obyčajný 6dB lowpass...
Naposledy upravil(a) Benqo dne 15 říj 2019 20:10, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
concord
Příspěvky: 768
Registrován: 13 bře 2016 16:45
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od concord »

Benqo ty si snad uz prestudoval cely manual. :mrgreen:

Uživatelský avatar
Benqo
Příspěvky: 498
Registrován: 09 bře 2016 09:59
Vybavení

Re: Kurzweil PC4

Příspěvek od Benqo »

Aaale sak co sa budem nudit, kym to PC4 pride? 😂😂😂

Odpovědět