NORD MODULAR G2

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
abuse

NORD MODULAR G2

Příspěvek od abuse »

Mal som micro a koncept modularu mi sedel, preto som sa rozhodol upgradnut na G2. Mam 3 okt. klavesovu verziu. Tu je niekolko prvych povrchnych dojmov, este som nemal velmi cas na hlbkovy prieskum. Moj unit prisiel z USA takze prva vec bola prerobit ho z 115 na 230 V. Myslel som ze budem musiet izt cez trafo, pretoze som nevidel nikde voltage switch ale na moju otazku som dostal odpoved z Clavie /asi do pol hodiny/ s prilozenym pdf s navodom. Stacilo otvorit synth, prepnut swich ktory je vnutri pri trafe a vymenit poistku z 250mA na 125 mA /zohnal som iba 100 ale zatial drzi :) / Ked som uz mal synt otvoreny, urobil som jedno custom vylepsenie. Modulacne kolecko je masivny pieskovany kov a ked pride do krajnych poluoh, dost to klepe. Su tam dorazy ktore zastavuju kolecko o vrchny panel, tiez kovovy, samozrejme na dorazoch su gumicky ale aj tak to netlmi uplne super. Nalepil som zo spodu pod mieto dotyku s dorazmi kusky penovej obojstrannej pasky a tvrdy papier, vyrazne prijemnejsie sa to chova. Celkovy dojem z hardwaru - velmi solidna konstrukcia. Keyboard ma najsirsie klapky zo vsetkeho co bolo poruke na porovnanie /evplution, juno60, rhodes/. Kvalita kezboardu myslim ok. Bol som zvedavy ako mi sadne Claviacky "pitch stick", a je naozaj super, uplne krici ohni ma, ohni ma :) Instalacia - namiesto dalsieho midi G2 uz pouziva na komunikaciu s editorom USB. Instalacia driveru bez problemu, instalacia editoru dtto, update synthu na aktualnu verziu dtto, toto cele trvalo max 5 minut. Sound - v porovnani s micro na prvy pocuv ziadny velky rozdiel ked si odmyslim reverb ktory je takmer na vsetkych firemnych presetoch. Zda sa mi ze to trochu lepsie drzi pokope v basoch, skusal som jednoduche jednooscilatorove sinusy a bolo to ok. Multioscilatorove zvuky velmi hutne, samozrejme ako ktore...velmi zalezi na tok ako je ktory patch naprogramovany. Bol som prekvapeny aky krasny az realisticky snare som nasiel v presetoch, to som necakal, kicky som dostal pekne aj z micra ale k ostatnym perkusivnym som bol dost skepticky. Audio in ani vocoder ani zabudovany mic preamp som este neskusal. trochu sklamanim bola polyfonia, myslel som ze to utiahne viac, vzhladom na cenu... ked mam naladovane vsetky sloty priemerne zatazujucimi patchami, dostanem sa +- na 2hlasy na slot. Po uvolneni vsetkych slotov som sa dostal na 8 hlasov pri priemernom electro piane. /BTW aj el piana zneju o dost lepsie ako na prvej generacii/. Sound je v porovnani s virusom studensi /predsa len svedsko je severnejsie:), co pri niektorych typoch zvukov je nevyhodou a naopak. Ale s tym som pocital. Dnes skusim ohriat fatmanom.)

K ovladaniu / teraz mam na mysli synth ako standalone/ klobuk dolu pred Claviou. Myslim ze pri sikovnom naprogramovani by sa dal z G2 ky odohrat cely electrominimalovy koncert. Nastavenie kontrolerov je jednoduche a logicke, 120 parametrov na 8 mich knoboch pomocou matrixu 3riadkyx5stlpcov. Bal som sa ze to bude mishmash hlavne pre mna ako malo matematicko/logickeho typa ale je to pohodaaa. Pribudol jednoduchy arpegiator /nezavisly na saoftware/. Celkovo uz je mozne uz nakablovane zvuky editovat aj bez editora, co je obcas celkom vhodne. Editovanie je momentalne mozne /okrem klasickeho mysovania/ hardwarovo-softwarove, po kliknuti na ten ktory modul sa daju automaticky knobmi ovladat parametre aktivneho modulu, velmi prijemne. Resp. da sa medzi modulmi pohybovat pomocou navigator buttonov na G2. Velmi dobra vec su Variations - kazdy patch ma v sebe 8 variacii ktore mozu byt kompletne inak znejuce /samozrejme v ramci jedneho nakablovania modulov/ cize mozem mat vramci jedneho zvuku napr. 8 uplne rozdielnych sekvencii s uplne inak znejucimi perkusiami, alebo 8 padov s uplne inym lfo, filtrami, uplne inym priradenim kontrolerov, s aktivnym fx alebo bez fx atd atd. okamzite dostupne cez 8 buttonov na prednom paneli.

K jednotlivym modulom som sa este velmi nedostal, snad si najdem cas este sem nieco postnut. Vceta som sa viacmenej zoznamoval s ovladanim.

mrmnk

Příspěvek od mrmnk »

urcite v recenzovani pokracuj, zajima me to ..

Ivan

Příspěvek od Ivan »

veru tak pis, aj mna G2 zaujima, hlavne zvuk a polyfonia

o Polyphony sa pise :

· Maximum of 32 voices. Depending on complexity (number of Modules used and how they are combined).
· Minimum for a single Patch is at least 3 voices (4 if the Effect Area is unused). For G2X or a voice expanded G2, minimum is 7 voices (8 if the Effect Area is unused)

Ako sa polyfonia prejavuje na tovarnych presetoch ? :roll:

abuse

Příspěvek od abuse »

to co som pisal o polyfonii sa tykalo tovarnych presetov, svoje som este nerobil a moje patche z micra bohuzial nie su kompatibilne s G2. dnes by som chcel pocheckovat chovanie preampu na mic, vokoder a audio in ak bude vecer cas

mrmnk

Příspěvek od mrmnk »

co se tyce modulu pribyly tam nejaky dalsi efekty krome reverbu? v mikru mi dost chybi delay ...

abuse

Příspěvek od abuse »

jo, je tam niekolko delayov, tie aj mna potesili. kompletny listing modulov je na claviackom webe.

abuse

Příspěvek od abuse »

vcera som skusal audio in, len niektore t firemnych presetov, co sa tyka kompresorov, delayov atd nie je tam nic co by sa nedalo jednoduchsie urobit pomocou pluginov... niektore velmi komplikovane filtratory boli zaujimave ale prilis chaoticke vo vysledku. vokoder ale funguje imho dost dobre, je lepsi ako na viruse. este som porovnaval s virusom na klasickych farbach, nasiel som si podobne zvuky - roland-like, moog-like a jeden stvorcovy a porovnaval. virusove mi zneli prijemnejsie priamo z krabice, nordove som si iba jemne posunul cutoffom k svojmu vkusu a povypinal vsetky fx hlavne priestorove ktore sound imho degraduju /osobne nemam rad reverb na retrosynthoch/ a dostal som sa k rovnakemu pocitu "toto hra fakt dobre" ako pri viruse. mam trochu pocit ze ve jednoduchsich "mooglike" zvukoch ma mierne navrch virus, v sytejsich pedovych farbach ma navrch modular, a v experimentalnejsich veciach samozrejme virus nema najmensiu sancu. jena veck ktora ma trochu sklamala na norde - ked pritlacim silnejsie klavesu kvoli aftertouchu /hlvne ked stlacam az uplne na okraji klavesy/, opacny koniec klavesy ma tendenciu zdvihat sa o trosku. pocitovo to nie je uplne koser proste klavesa sa pri aftertouch-i este zamackne asi o 1-2 mm... jedinu klavesnicu z aftertouchom co som mal predtym bola na roland s50, a to bol solid, ked som zatlacil klavesa sa poddala mozno par desatiniek mm

abuse

Příspěvek od abuse »

http://www.clavia.se/news/G2mutapress.htm Clavia presents the (r)evolutionary Patch Mutator update for the Nord Modular G2.

dendy

Příspěvek od dendy »

abuse píše:http://www.clavia.se/news/G2mutapress.htm Clavia presents the (r)evolutionary Patch Mutator update for the Nord Modular G2.
pocuj, viem ze urcite nemas kopu casu na zvys ale ak by si si predsa chvilku nasiel, mohol by si nejake patche nahrat zo softwaroveho G2 dema aj z HW G2 - pre porovnanie - a hodit sem linky ?? zaujimalo by ma, teoreticky by to malo byt presne to iste ale najvacsim nepriatelom teorie je prax :)

abuse

Příspěvek od abuse »

dendy demo som odinstaloval, mohol by som ho nahodit to nie je problem ale mam zvukovku v oprave v usa takze to momentalne nemam ako nahrat z G2. imho hra to trochu lepsie z krabice, ale rozdiel je asi iba v DA prevodnikoch. hlavne v tom deme nie su vsetky moduly

bluem

Příspěvek od bluem »

ja mam modularG2 engine a je to proste normalny analog s dost besnymi moznostami skladania tych modulov:) zvuk ako ma byt - ostry ked chcem aby bol ostry a makky ked chcem aby bol makky.... pre mna je to proste ideal:) nemozem si stazovat... pouzivam k nemu ( kedze je to len skatula) behringer bcr2000 a seq. alesis mmt8 a super:) secko klape ako hodinky... este sa ale treba pohrat s modulmi, lebo tie moznosti su naozaj rozsiahle...

abuse

Příspěvek od abuse »

vcera som skusal nove ficurie v 1.40. patch adjust - jednoduchy ale napomocny panel na rychlu editaciu, 8 virtualnych tocitiek - a,d,s,r, timbre, resonance, effect, moddepth - automaticky puosobia na vsetky hodnoty v patchi pribuzne k tymto parametrom, hlavne ked si xces narychlo urobit prehlad o tom ake su zhruba sonicke moznosti patch. patch mutator - vychytana vecicka, taky velmi advanced randomizer, od cisteho randomize ktory logicky casto vedie najmae k nezmyslom az po velmi kontrolovatelne "pestovanie" zvuku. zvolis si "mother" a "father" nastavenie a vytvoris 6 "children" 3mi zvolitelnymi modmi - mutate, interpolate, cross ktore su zalozene na zmenach v DNA v procese rozmnozovania, s moznostou navolenia "probability" a "range". "children" mozes pouzivat dalej ako mother a father atd donekonecna. 12 policiek na snapshoty ako temporary storage. mozes vylucit lubovolne moduly z celeho procesu, niektore su vylucene defaultne /daju sa samozrejme zapnut/ako napr. in out moduly, kompresory atd...teda tie ktore vseobecne nemaju velky vplyv na sonicke moznosti. + funkcia quick lock ktorou vyradis z procesu mutovania urcite skupiny paramov, napr. sequencer events, pitch, envelope....resp. mozes menit iba tieto skupiny parametrov /solo/. + vsetky zvuky ukazuju vlastny "dna chromozome" co je jednoduchy graf odvodeny z parametrov kde rychlo vidis ci sa variacie menia dramaticky alebo nie. je to dost vymakany a ovladatelny system, napriek vsetkej tej "dna" omacke velmi muzikalny, samozrejme tie veci treba doladit manualne aby mali aku taku dusu ale velmi, velmi pouzitelna vec. tomu ja hovorim OS update. palec hore, clavia!

bluem

Příspěvek od bluem »

no veru ta firma mi robi len radost:)

mrmnk

Příspěvek od mrmnk »

jak to tak procitam tak me cim dal vic mrzi ze neudelali ciste rackovou verzi s knobama a bez klaviatury ...... uu ..skoda :/
..
to dna generovani patchu zni moc zajimave ..achjo /..

Odpovědět