"Nové" analogové syntezátory
Re: "Nové" analogové syntezátory
ked to ma sice analogovu audio cestu, ale oscilatory su digitalne, tak to stale este patri sem do analogovych syntetizatorov? 

Ak je slovné spojenie " Analógový - Digitálny " marketingový ťah firiem neschopných konkurovať kvalitným syntezátorom vyššej triedy, tak nepatrí.
to zavisi od toho ci sme tu puristicky fasisti alebo mame otvorenu liberalnu mysel .. pre mna pro2 do tejto kategorie patri - pro2 rozhodne viac analogovy nez digitalny synth.. specialne tuto kombinaciu - digitalne osc a zvysok analog - mam velmi rad
V hudbe neexistuje zlý zvuk. Mne ide o to, že prečo práve porovnávame, či je digitálny, alebo analógový, keď napr. väčšina vôbec nerozozná klasiku Moog od Kurzweila.Nie som ortodoxným zastáncom jednej jedného názoru, firmy.
ja myslim ze moog by od kurzweila rozoznal snad kazdy ..
- ReaktoplazmAR
určite, kurzweil má viac klávesov a moog má zasa také velké knoby.. to si nepomýliš..
sorry.

Pro 2 je digitálně analogový synth.
Hm. A ja som chcel ísť s Kurzweilom do dôchodku.
Pro 2 mi zneje akosi tvrdo, digitalno-analogovy (digitalne waveformy/DSP oscilatory, a analogove filtre) moze byt dajme tomu aj Ensoniq SQ-80. Kurzweil zas az tak daleko od toho nie je, kedze pri vyvoji dajme tomu K2000 bol pritomny osobne sam Bob Moog ako prezident vyvoja, pametam si napriklad na program "a no way CS" ktory pouzil aj Jarre pri Oxygene 7-13 s na moju mamu by som vtedy odprisahal, ze to je nejaky cool analog. Bezny clovek urcite kvalitny K-program od Moogu nerozozna, ale nie o tom som chcel 

Na vsem se vzdycky neco najde... treba i prekvapive velky mnozstvi lidi rikajicich jak nudnej jim zvukove prijde Moog Voyager...
Podobné řeči ohledně Voyageru občas slýchávám také. Nejčastěji od lidí, kteří v životě nic inovativního po stránce soundu nevydali. Voyager patří mezi nástroje s "velkým" zvukem a super UI. Jeho kvality odhalíš ve chvíli, když už ti doma leží třeba ARP 2600, Oberheim X Voice, Roland SH-5, Formanta Polivoks, trochu vybavenej eurorack a podobná veteš, a on se mezi nimi neztratí. Pokud sbíráš přehrávače vzorků a VA-čka, tak ti až tak zajímavej přijít nemusí.
Něco pro pobavení
Něco pro pobavení

V tomto "boji" je víťaz ten, kto je ozaj spokojný so svojim nástrojom. Pre mňa má rovnakú cenu skoro storočná drevená píšťala prastarého otca ako vedľa položený ozaj kvalitný Kurzweil.
- countrymetalman
Podle mne pro použití v jakékoliv živé kapele by klávesový nástroj obecně měl mít zvuk kvalitativně zvukově rovnocenný s ostatními nástroji, což jsou obvykle akustické hudební nástroje a zdroje (dechy, smyčce, strunné nástroje, akordeon, zpěv, bicí, ruční perkuse atd) nebo elektromagneticky snímané nástroje (e-kytary, e-piana apod). Což může mít jak kvalitní analog tak digitál nebo hybrid. A je úplně jedno zda je vintage nebo supermoderní konstrukce, prostě pokud to zní průrazně a zřetelně a rovnocenně k ostatním hudebním nástrojům, je to podle mne dobrý kláves a rád si každý takový užiju na podiu. Bohužel pro některé a naštěstí pro nás ostatní, obvykle tyto zvukově dobré klávesové nástroje nebývají vybaveny zrovna nejlepšími továrními presety, takže už jsem kolikrát do totální hudební extáze (bez hulení, pouze z muziky) upadl až po pár měsících programování a seznamování se s možnostmi daného nástroje, ať už to byl lead synt (Prodigy, Source, MS-10...) nebo polysynt (Polysix, Poly 61, Prophet, Siel Cruise, Yamaha SK-30, Paraphonic 505...) Nicméně romplery nebo workstationy založené na multisamplech a sloužící primárně k imitaci právě těch snad všech existujících akustických i elektromechanických živých nástrojů, to je kámen úrazu poslední doby. Podle mne každý normální i podprůměrně inteligentní člověk by mohl pochopit, že kvalita těchto moderních keyboardů by měla být závislá především od toho, do jaké míry dokáží napodobit ten akustický imitovaný nástroj. Měl jsem tu čest poznat pár takových romplerů, kde imitace aspoň některých akustických nástrojů nebo sekcí je tak dokonalá, že ani muzikanti na podiu, ani zvukař a lidi v publiku nepozná, zda zní právě ten originál nástroj nebo imitace z kláves. Samozřejmě to závisí i od toho, zda klávesák zná dokonale zvukové nuance imitovaného nástroje a umí je napodobit, třeba levou rukou joystickem, využitím aftertouch apod. Bohužel se mi zdá, že takovýchto povedených sample kláves není moc, převažují spíše čínské hračky, které sice umí věrně napodobit hodně nástrojů v klidu studia nebo když to hraje samo, bez kapely, ale jak se to spojí s živými nástroji, v kapele, nezní to obvykle jako ten imitovaný nístroj, ale spíš to žádný kloudný zvuk ani nemá... Další kategorie jsou FM a digitální synty, které prostě mají svůj specifický sound, M2000, D50, DX7, M1, Nord Lead, Virus apod, opět záleží, zda jsou schopny dodat kvalitativně rovnocenný sound k ostatním akustickým nástrojům na podiu, ty zde jmenované a řada podobných určitě ano. Pak jsou ale VA synty imitující analogy, nevím, já bych se to asi styděl vzít na podium.
taku kopu hluposti som uz velmi dlho necital..
CMM: pred rokmi mi kamos rozpraval o jednom typkovi co bol schopny uplne vazne vykladat ako doma na balkone chovaju kravu alebo ako vazku zastrelil vzduchovkou.. ty mi toho typka pripominas
CMM: pred rokmi mi kamos rozpraval o jednom typkovi co bol schopny uplne vazne vykladat ako doma na balkone chovaju kravu alebo ako vazku zastrelil vzduchovkou.. ty mi toho typka pripominas
jo Prodigy a MS-10 .. tie dva maju specialne uplne na picu presety ..