K prvni otazce:
Klavesnice MC2000/3000 je dost odlisna od stage pian od Yamahy. Zatimco u Oberheimu se klapky rychle vraci a mechanika je dost lehka (neni treba silneho uhozu), Yamahy maji tezkou mechaniku a o neco pomalejsi. Na trenink pro pianistu jsou lepsi stage piana, na studiovou praci Oberheim.
Oberheim ma jednu obrovskou vyhodu a to je univerzalnost jeho mechaniky. Da se s primhourenim oka pouzit jak na pianove zvuky, tak na synthy a organy. Mechanika stage piana je na ty synthy a organy nevhodna a tak bys musel mit krome stage piana ve studiu jeste jednu polovyvazenou mechaniku.
Na druhou stranu mechanika Oberheimu nemusi sedet klasickym pianistum, protoze je prilis lehka a uhoz muze casem degenerovat.
Ja mam doma krome Oberheimu jeste stage piano Casio Privia, na ktery obcas trenuji hru.
K druhe otazce:
Pouze MC1000 se delala ve dvou provedenich - polovyvazenem a kladivkovem. MC2000 a 3000 se delaly pouze jako kladivka.
Vzhledem k tomu, ze vyroba Oberheim masteru je kompletne ukoncena, da se dnes sehnat uz jen nejdrazsi MC3000. Zasoby MC1000 a 2000 jsou vyprodane. VIm to pro to, ze jsem nejakou dobu shanel po cele Evrope MC1000 a dokonce jsem psal primo majiteli firmy, kde bych ho mohl koupit. Nakonec jsem vzal ten MC2000, co mel Hubert na prodejne (viz prispevek vyse)
Co ja vim, tak pred par mesici meli posledni 3 kusy MC3000 na
www.musicstore.de. Jestli ho chces, tak si pospes. Podle me je to vyjimecny master pro studiovou praci a stoji za ty penize.
Jedina zajimava alternativa, o ktere vim, je CME UF80. Hral jsem na nej ale jen chvilku, takze nevim, jestli opravdu je s Oberheimem porovnatelny.