ROLAND FANTOM-G

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Neural_I » 21 zář 2009 20:40

Hynku ja bych ti doporucil zainvestovat jeste do gigovy ramky a par flash disku a mas po starostech, zalozis si jeden projekt na cely vystoupeni, v nem vytvoris jednotlivy skladby a v nich pouzijes nahravky yamahy a celek pak ulozis najednou na flashku a na koncerte to vsechno nactes najednou, bude to samozrejmne nejakou chvili trvat, ale to ti pred vystoupenim nevadi a pak uz jen prepinas skladby a nic uz neloudujes, myslim ze nahravat skladby v pauze mezi skladbama je vrazedny, znam to kdyz pauza trva moc dlouho je to trapny a kdyz se neco louduje ¨treba jen 15 fterin, je to tech nejdelsich 15 fterin na svete v takovou chvili :evil: do toho bych fakt nesel
kup si ramku, ja ji mam od thomanna, vysla na baj voko 3t a uz nic neresim

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Neural_I » 21 zář 2009 20:58

JamezX píše:
Neural_I píše:musim si postesknout, strasne me stve ze nejdou na FG ukladat presety efektovek a nastaveni vstupnich efektu atd pro ruzny nastroje, docela uz na tom vazne funguju a kdyz takhle behem vecera dvacetkrat prehazuju nastroj na vstupu a pokazdy musim hrabat do nastaveni v samplingu a pak jeste preskladavat multiefektovky pres ktery externi masiny honim
Nastaveni efektu (vcetne nastaveni na ARX) lze ulozit jako sysex zpravy. "System->MIDI->Transmit Edit Data nastav na ON, spust nahravani, pote se ti vsechny zmeny parametru ukladaji do MIDI jako sysex zpravy. Lepsi je to nahravat na nejpomalejsi tempo (5) ... a vubec nejlepsi je to nahravat do Cubase a tam pak upravit. Takto vytvorene MIDI fraze muzes ulozit pod RPS a jednotliva nastaveni menit jednoduse pomoci padu.
no tohle je sice do jisty miry omezene pouzitelny (a dost zdlouhavy a neprehledny), ale nejde tim co vim nastavovat input sekce samplingu a to je to co ja potrebuju nejvic, nahravam do FG nekolik externich nastroju at uz dalsich syntaku, basu, kytaru, mikrofon a potreboval bych abych nemusel pokazdy kdyz chci zmenit nahravanej nastroj rucne prenastavovat vstupni efekty a to tou sysexovou automatizaci nejde (nebo sem uplne blbej coz nevylucuju, ale vzdycky kdyz skocim do samplingu tak se vypne nahravani v songu a v routingu se na editaci input efectu nedostanu)

EDIT: sakra, sem pako, da se na ten input efekt dostat, ale ne tlacitkem "sampling" jako obvykle pouzivam, ale pred "display" a nalistovanim sekce "input setting", takze beru zpet, ale necham to tady napsany treba se to nekomu hodi az bude tapat jako ja.
Takze diky za tip, ma to jen jednu nevyhodu, je lepsi zacinat s nulovym nastavenim a bez efektu, proste od zacatku, protoze aby se zapsalo vsechno nastaveni vsech cudliku, je potreba s kazdym hnout, takze nejde jen prekroutit jeden nebo dva a zbytek nechat, v takovym pripade se nezapise aktualni hodnota, takze je tenhle postup sice pouzitelnej, ale kdyz bych mel vsechno rozkroutit v realnym case a pak zas nakroutit zpatky, to uz mi pomalu pripada jednodussi si nastaveni tech par cudliku pamatovat nebo zapsat, pripadne vyfotit na mobil 8) za cas si stejne uz budu pamatovat z hlavy jak co nastavuju na jistotu, kdyz zrovna neexperimentuju, no ale stejne diky za tip

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Pytkin » 21 zář 2009 22:20

neural : gigova ramka staci ? kolko samplov tam das ?

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od EXCOM » 21 zář 2009 23:23

Pytkin píše:neural : gigova ramka staci ? kolko samplov tam das ?
1GB musi bohate stacit.. predpokladam ze nejde zosamplovat komplet PSR-S500 a pochybujem ze v zaklade ma cez 1GB zvukov PSR-S500..
cize 1GB je az az pre Hynekove plany..

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od EXCOM » 21 zář 2009 23:24

Neural_I : inak ma napadla taka provokativna myslienka.. mam takeho tusaka, ze ked pride OS 2.0 na Fantom-G, tak bude podporovat 2GB RAM :D

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Neural_I » 22 zář 2009 00:23

ja to asi chapu jinak nez vy, ja neradim vysamplovat si kompletne yamahu, ale nahravat si z yamahy fraze rovnou do audio stop, tj. kdyz si vezmu, ze na jednu skladbu jedna stereostopa bude mit tak 50mega, teda v pripade ze bude hrat po celou dobu prumerne dlouhy skladby, coz nebude a fraze se muzou i opakovat zeano, tak ciste teoreticky, pokud mam lajfko baj voko 15 skladeb, z gigovky mi to hodi tak nak cca 70 mega na skladbu, coz je v praxi tak 3-6 stereo zvuku na skladbu z externich nastroju.
ja kdyz sem delal na akai sampleru, tak sem nikdy nemel vic jak 32 mega samplu na skladbu, naucil sem se tak nak optimalizovat a neplejtvat zbytecne, myslim si ze kdyz si Hynek najde nejaky podobny zvuky a co nenajde tak nasampluje jako cely kompletne zahrany fraze, nemuze mu gigova ramka nestacit.

EXCOM: ehm :roll: zaprvy si myslim, ze zadnej OS2 nebude a za dalsi mi gigova ramka booohate staci, stacila by mi i 512ka, na takovejch 10 skladeb na projekt mi to uplne stacilo, mam ale casem vetsi cile, tak pro sichr sem sel do gigovky, takze nejaky dvougigo (cenove tak pocitam aspon za 6 litru) me nechava uplne chladnym 8)

btw vsadil bych se ze pokud bude OS2, tak uprava na mozne pouziti 2GB ram bude jedina pouzitelna vec v celym abgrejdu a v OS3 kterej vyjde za 6 let bude moznost pouzit misto cerveny a modry barvy v sekvencru jeste zelenou a zlutou, ale to je tak narocna uprava co zamestna celej tym programatoru na nekolik let, ze tenhle abgrejd uz bohuzel pak bude placenej :mrgreen:

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Pytkin » 22 zář 2009 00:25

Neural : Tak som ta dobre pochopil .. presne som si myslel , ze to takto myslis .. Samohrajkari mavaju ale repertoar tak 200-300 veci .. 15 skladieb ho moc neuspokoji :)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Neural_I » 22 zář 2009 00:36

no jestli je to vylozene samohrajkar co hraje repertoar 200-300 veci, tak ty veci ma ve SMF a tudiz mu muze byt uplne jedno z jakyho nastroje GM sadu graje, ja jsem ale nikde nezachytil informaci ze potrebuje 200-300 skladeb a ze pouziva GM, asi radsi nespekulujme, osobne si nemyslim ze by na samohrajce byly tak dokonaly zvuky ze by se nedaly najit nejaky podobny na FG a pripadne si je upravit k obrazu svemu, samozrejmne chapu ze nektery zvuky maj takovej charakter ze bez samplovani se clovek neobejde, ale zdaleka to nejsou vsechny, modulovanych a nakrucovanych zvuku a silene znejicich ploch asi samohrajkar moc nepouzije a pokud se bavime o nejakem "bum-cvach umtada dumtada zatociiim se kolem stromuuu...", nebo o koralkach od natálky, tak to neni nic co se neda nahradit na novym nastroji novymi zvuky, ovsem me to prijde ze Hynek asi nebude samohrajkar obecny co nalouduje par set smf a jede vydelavat s nejakou pokleslou zabavovou kapelou do horni-dolni, nechme ho promluvit a nespekulujme, at si rekne kolik skladeb, kolik zvuku a kolik z nich je opravdu nenahraditelnych, kazdopadne samplovani celych ploch treba je strasnej vopruz, chce to aspon 4 samply na oktavu a jeste k tomu minimalne ve 4rech zonach, no proste zlo zlo zloooooo, nesel bych do toho, takhle sem si chtel u kamose nasamplovat nejaky smycce z korga 01W kteryho sem pred lety neuvazene prodal a tak me to nasr..alo ze sem s tim prastil a sel sem a koupil za par litru korga a je vymalovano

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Pytkin » 22 zář 2009 00:46

jo jo .. uvidime co povie .. tiez si myslim ze rozumnejsie je prerobit si repertoar a upravit a novy nastroj .. a samplovat zvuky zo samohrajky mi pripada uplne zbytocne ..

Hynek
Příspěvky: 9
Registrován: 17 zář 2009 15:57

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Hynek » 23 zář 2009 18:05

Díky moc za vaše návrhy a rady.
Omlouvám se, že jsem sem teď nepsal, ale neměl jsem čas. Na Yamaze jsem složil asi 16 skladeb a právě ty bych chtěl na koncertech dál hrát. Pužívám v nich asi 56 zvuků. Jsou to zvuky klavíru nebo piána, potom varhany a také syntetizátorové zvuky a pady. Zatím jsem neměl čas důkladně prozkoumat datábazi Fantoma, ale myslím si, že bude těžké najít tam a dotvořit ty zvuky přesně. Samozřejmě se můžu smířit s tím, že si najdu nové zvuky. Ale přesto bych se chtěl pokusit ty staré nějak zachovat. Jak už jsme říkal dostal jsem rady je nasamplovat. Jedna možnost je tedy přímo do Fantoma, ale nevím jak to vyjde s tím místem a dobou načítání. Zkoušel jsem do něj něco nasamplovat - u nějakých zvuků byla kvalita dobrá někde zase míň, ale to je asi normální. Druhá možnost je nasamplovat to do počítače a potom to přes MIDI ovládat. Zde je otázkou jakým programem. dostal jsem tip na Extreme Sample Converter, Sample Robot 3 a Kontakt 4. Jenže taky to nemám vyzkoušené a nevím kolik místa by to potřebovalo a opět, jak to je s načítáním.
Díku za všechny rady

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od EXCOM » 23 zář 2009 18:19

Hynek : ja si myslim, ze G by to malo zvladnut kapacitne.. to co pises, by malo na 1GB postacovat..

Hynek
Příspěvky: 9
Registrován: 17 zář 2009 15:57

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Hynek » 24 zář 2009 11:58

Zdravím,
můžete mi ještě poradit jakou musí mít ta 1GB RAM paměť charakteristiku a parametry? Díval jsem se a přímo od Rolandu se dá koupit pouze DIMM 512MB.
Díky

Hynek

Uživatelský avatar
JamezX
Příspěvky: 119
Registrován: 29 lis 2008 02:24

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od JamezX » 24 zář 2009 14:26

Hynek píše:Zdravím,
můžete mi ještě poradit jakou musí mít ta 1GB RAM paměť charakteristiku a parametry? Díval jsem se a přímo od Rolandu se dá koupit pouze DIMM 512MB.
Díky

Hynek
Já koupil tuhle a je bez problémů.

http://cgi.ebay.com/1GB-168-pin-PC133-n ... 911.c0.m14

Hynek
Příspěvky: 9
Registrován: 17 zář 2009 15:57

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Hynek » 24 zář 2009 19:50

Díky, šla by případně i tato karta: http://www.alza.cz/1gb-sdram-133mhz-cl3-d50090.htm , http://www.mironet.cz/1024mb-sdram-pc13 ... n+dp83615/ ? Chtěl bych koupit něco v česku.
Stále ještě přemýšlím o tom samplování do počítače. Vím, že by to šlo i do Fantomu, ale ta délka načítání projektu, který by obsahoval ty samply mě stále vadí. Chtěl bych zkusit nějaký ten program na samplování do počítače. Zatím jsem dostal tip na Sample Robot 3 a Extreme Sample Converter. Pracoval jste s těmito programi někdo?
Ještě jednou díku moc

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od EXCOM » 24 zář 2009 20:19

Hynek : a aky ma potom zmysel ten Fantom-G ked to chces riesit cez pocitac? vlastne aky je dovod ist prec od PSR-S500 ? prave zmyslom Fantom-G na live je prave to, ze nemusis riesit v principe uz nic dalsie... takto to ladovat do pocitaca mi v pripade Fantom-G pride kontraproduktivne...

Odpovědět