ROLAND FANTOM-G

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3353
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Re: OT

Příspěvek od dano » 29 črc 2008 15:43

EXCOM píše:
dano píše:
EXCOM píše:dano : vyskusam :) s tym manualom viem presne polohy prstov kam mam davat.. tak to hadam pomoze :lol: bod G som uz nasiel 8)

a ty si uz robehal ten disk?
:-)

blaznis? ved nemam manual :-)
zozeniem ti pdf manual?
ale staci az druhu cast.Prvych 20 stran uz mam :-)

Uživatelský avatar
SoundsFine
Příspěvky: 511
Registrován: 28 črc 2008 15:29

Příspěvek od SoundsFine » 29 črc 2008 16:52

Ahoj.
Právě bojuji s ARX 01 , Cubase a Midi propojením.

Jestli jsem to dobře pochopil, tak Fantom G nabízí (zatím ve verzi 1.1)
16 midi kanálů, a pokud chci použít ARX, musím mu přiřadit midi kanál číslo 1 až 16 a pokud to takto udělám, budu mít pro Internal part o jeden kanál méně - tedy 15 midi kanálů. 1 kanál se přiřadí pro ARX.
Je to malinko omezující ...
Zatím to takhle dělám a funguje to dobře. Nebo už je to vyřešeno nějak lépe a já se drbu zbytečně za uchem?

Možná by stačilo, kdyby Roland udělal v příští verzi OS a USB driver s dvěma okruhy MIDI A,B (celkem 32 kanálů a bylo by pořečeno. Některé firmy to tak mají. (Yamaha XS má myslím 4 Midi okruhy)

Dík za vysvětlení.

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 29 črc 2008 17:06

SoundsFine : no ono by bolo naozaj najlepsie ak by spravili novy driver a vytiahli to ako porty, cize
FantomG Port 1 Internal
FantomG Port 2 Expansion1
FantomG Port 3 Expansion2
FantomG Port 4 External

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 29 črc 2008 23:02

Trosku som poexperimentoval ako by co mohli chlapci z Rolandu dorobit do dalsich OS pre Fantom G :) Pastol som to aj na RolandClan, tak dufam to rozmuti vody kludne :D

Mastering idea:
Obrázek

Mixer idea:
Obrázek

Zoom idea:
Obrázek

Uživatelský avatar
SoundsFine
Příspěvky: 511
Registrován: 28 črc 2008 15:29

Příspěvek od SoundsFine » 29 črc 2008 23:54

Tak to jsou výborné nápady.
Snad se jich někdo chytí.

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 31 črc 2008 10:11

SoundsFine: tohle s tim midi kanalem me vcera napadlo ale nezkousel sem to, jak to tedy funguje ? priradim ARX midi kanal napr. 16 a pak mi v cubase na portu fantomG midi ch.16 bude hrat ARX-01 ? kdyby to slo by bylo super, ale jak poresis "klasickej" midi ch.16 aby nehraly dva nastroje najednou ? mjutnes ho nebo co ? trochu pakarna ale kdyby to fungovalo tak sem spokojenej, v zivote nevyuziju 16 midi kanalu z jednoho nastroje. hned to vecer musim zkusit, pral sem se s tim dost a neprisel sem na to. taky sem se pral se synchrem cubase master, fantom slave po MTC nebo MMC a taky sem to nerozchodil, ale venoval sem se tomu asi pul hodky, jeste budu laborovat.
jinak s mirnym odstupem casu uz z ARX-01 nejsem tak posranej blahem jako po prvnim dojmu, jako dobry ale museli by trochu vic vymazlit bici submix, schvalne sem zkusil vysamplovat kopak a virbl a zakladni zvuky a postavit sadu po jednotlivych nastrojich jenom z tech samplu z ARX-01 ale jako klasicky patche a poresit je individualne a vysledek byl asi o 100% lepsi jak z ARX-01, ale mpevne verim ze panove neusnou na vavrinech a nenechaj fantoma G s jeho detskejma nemocema byt jako to udelala uz spousta firem se spoustou jinak nadejnych nastroju a softu atd. me by se treba taky libila moznost poresit sirku sterea na jednotlivych nastrojich neco ve stylu cubase atd. myslel sem ze bude fantom jako centrala vseho ale vidim to ze zatim na to neni pripravenej, takze cubase...

... at udelaj OS kde budou aspon dva inserty na patch prosiiiiiiiiim....

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 31 črc 2008 10:15

EXCOM: vyhral sis s tim, super !!! je jen s podivem ze takovy zakladni veci nenapadnou vyvojare od rolanda a potrebujou aby jim to vysvetlil "bezny" muzikant, je to ostuda :) vubec je divny ze si proste neotevrou sonar nebo wavelab apod a neopalej to kdyz uz to xx let nekde funguje proc vymejslet kravoviny. ja bych treba uvitam moznost ulozit libovolny sampl, patch atd na USB jednotlive a kdykoliv jednotlive na jakoukoliv pozici v nastroji naloudovat, trochu me omezuje treba prace se samply, kdy naimportuju 50 samplu, z nich vyberu 5 a zbytek odmazu, ale mezi nima zustanou cisty mezery a uz je v tom bordel..

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 31 črc 2008 10:17

jo a stereo samply by se v sekvencru mohly zobrazovat jako stereo wavky ale to uz bych asi chtel moc :)
btw da se nekde nastavit sirka panoramy u stereo audia ? nevsimnul sem si, to by bylo hodne trapny kdyby to neslo a rozdelovat kvuli tomu stereowavku do dvou mono stop je uchylny

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 01 srp 2008 12:14

no hura tak to chodi v ty cubasi to ARX, sem se k tomu konecne na chvili zas dostal

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 01 srp 2008 12:29

Neural_I : tak hod nejaky nazorny workflow nech sa tu netrapime :)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 01 srp 2008 14:46

no ne ja neprisel na nic svetobornyho, jen ze to funguje tak jak psal SoundsFine, totiz nastavis na ARX nejakej midi kanal a ten mjutnes v klasicky sade nastroju, cimz padem se stane to co si i psal uz driv ty, ze ARX sada muze nahradit klasickou interni sadu bicich jednoduse tak ze ch.10 mjutnes a ARX nastavis na ch.10.
jediny co muze bprijit jako nesikovny je ze tim padem prijdeme o jeden midi ch. ale co si budeme povidat, vyuzil uz nekdo v nejaky skladbe vsech 16 kanalu z jednoho nastroje ? ja tedy ne a ani se na to nechystam, krom toho mam jeste dalsi masiny takze tohle me zrovna trapi ze vseho nejmin, jsem rad ze to slape. ono to totiz jinak ani nejde, dokud neudelaj midi drajvr co bude umet vic midi nez jenom 1x IO, po jednom "dratu" proste muze jet jenom 16 kanalu IO a vic proste ne, to by pak roland musel umet treba po klasickym midi posilat jednech 16 a po USB midi druhejch 16 ktery by bylo pro editaci a karty ARX, ale to zatim neni.

no me to staci takhle, zkousel sem G-cko rozchodit jako hlavni masinu ale nakponec sem se na to vyprd a budu delat midi dal v cubasi apod. a to s ohledem na to ze to midi pak vyexportuju do SMF a naleju do G-cka + externi syntaky a nastroje nahraju do audia a nasadim jako samply taky do G-cka, ve finale pak cubasi opustim a skladbu dotvorim v G-cku (efekty, domichani atd) a nemusim se tak srat s pluginama v cubasi apod.
precejenom ale cubase ma mnohem lepsi editacni moznosti nez sekvencr v G-cku, skoda ze si s tim nedali vic prace a nedali do G-cka vystup na LCDcko jako maj jiny rolandovsky masiny, vecna skoda ... i kdyby to bylo jako optzional hned to letim koupit a ani nemrknu, ale neni, serou na to, tak se neda nic delat.

jo mam malej problem, zajimalo by me jestli si toho nekdo z vas vsimnul, kdyz naheravam midi do interniho sekvencru z klaviatury G-cka pak vsechno oukej, kdyz ale G-cko nahravam do cubase nebo cehokoliv jinyho na PC po USB kabelu, je tam znatelny zpozdeni a i kdyz noty hraju presne (sem bubenik, slysim rytmus a mam hudebni sluch, ve me chyba neni) tak se noty ukazou v pianorollu vyrazne ujety od rastru, kdyz nahravam v jiny stope jiny syntaky po klasickym midi kabelu pres MIDI prevodnik tak to nedela a vsechno je presny, myslite ze mam nekde nastavenej nejakej offset na midi nebo ze maj drajvry pro USB MIDI zpozdeni ?

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 01 srp 2008 15:08

EXCOM: trochu ted odbocim otazkou na tebe, koukam ze mas yamahy EX5r, ja mam doma EX5 klavesovou, jak ti ted kdyz mas G-cko prijde EX5ka pouzitelna ? ja ji chci prodat, myslim ze nema moc velkej smysl ji mit, nemyslim ze by G-cko trumfla ani si nemyslim ze by ho nejak doplnovala, spis se dost dublujou pricemz G-cko mi prijde ze ma zvuk lepsi i kdyz ty piana jsou na povazenou, myslel sem ze v G-cku budou lepsi grandpiana, skoro mi pripada ze stara EX5ka hraje piano lip, nejaky ANkovy zvuky jsou taky jeste relativne pouzitelny ale jinak nevim, jasne ze to je kazdyho vec ale ty mas nejakej duvod proc si EX5ky nechat ?
ptam se jen tak ze zajmu, jestli si to uz nejak poronaval a tak

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 01 srp 2008 15:22

Nejaka dalsia uprava ma napadla :

Stereo-Mono idea:
Obrázek

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 01 srp 2008 15:31

Neural_I píše:EXCOM: trochu ted odbocim otazkou na tebe, koukam ze mas yamahy EX5r, ja mam doma EX5 klavesovou, jak ti ted kdyz mas G-cko prijde EX5ka pouzitelna ? ja ji chci prodat, myslim ze nema moc velkej smysl ji mit, nemyslim ze by G-cko trumfla ani si nemyslim ze by ho nejak doplnovala, spis se dost dublujou pricemz G-cko mi prijde ze ma zvuk lepsi i kdyz ty piana jsou na povazenou, myslel sem ze v G-cku budou lepsi grandpiana, skoro mi pripada ze stara EX5ka hraje piano lip, nejaky ANkovy zvuky jsou taky jeste relativne pouzitelny ale jinak nevim, jasne ze to je kazdyho vec ale ty mas nejakej duvod proc si EX5ky nechat ?
ptam se jen tak ze zajmu, jestli si to uz nejak poronaval a tak
priznam sa ze som velky fanda EX5, je to asi tym.. a mam ten klaves moc rad, a este k tomu mam millennium verziu EX5S tu striebornu... :) rackove verzie mam do tandemu, chcem s tym experimentovat a hlavne na EX5 ma celkom sral routing efektov ked si mohol pouzit dost obmedzene fx na performance mod.. vzdy mi to hlasilo DSP full :) tak som to chcel hlavne koli tomu ze co voice to modul :D celkom uchylne ale davnejsie som mal myslienku mat 16x EX5r a co midi kanal to jedna EX5r 8) ale samozrejme som od toho upustil.. hehe
no a nedavno som EX5r zapojil cez SoundDiver a celkom mi padla sanka co vsetko vnutri je.. je to fakt faktory na zvuk, ma to pekny hard sound a ked som hral na A6 bodyiovej tak som mal pocit ze pocujem EX5, proste si nemozem pomoct.. velmi podobny zvuk z toho leze skoro az na neporovnanie..
EX5r mam este osadene individual stopami takze mam v podstate 8 out pre kazdu cize ak spravim preset tak mam co midikanal to vystup nastroja.., dokonca zivota mam hadam casu dost a tesim sa na den ked si k tomu poriadne sadnem... 8)

no s tym pianom mam inak podobny pocit ze na EX5 hra lepsie ako na Fantom-G, na G mi pride ten klavir stale akysi nevyrazny.. ale ono je to fuk, ja to nemam koli klaviru.. ked este budem zrovnavat tak ma celkom tesi za G ma podbnu klaviaturu ako EX5, ten feeling je velmi podobny aj tak mierne "klepoce" ... pre mna EX5 ma jednu z najlepsich klaviatur vobec, nedam na nu dopustit.. ale musim povedat ze take XS ma klaviaturu daleko inde a je fakt paradna... asi zatial tto najlepsie co som mal pod rukami..

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Příspěvek od EXCOM » 01 srp 2008 15:34

Neural_I : ale casom si vsimam jednu velmi zvlastnu vec.. vzdy prichodom noveho gearu, zistujem novinky na tom starom co som uz mal.. je to zapricenene tym ze to zacnem zrovnavat a vlastne zistim veci ktore som vobec netusil pokial ten novy gear nebol doma.. a vtedy vlastne pochopim silu toho starsieho nastroja...

schvalne si sadni za EX5 a zacni sa tam rypat a hladat.. objavis dalsie netusene moznosti :) o ktorych si myslim ze si ani len netusil..

Odpovědět