ROLAND FANTOM-G

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od EXCOM » 07 črc 2009 13:40

Neural_I : ten novy update som moc neskumal, nejak tam nepribudli veci co by som ja povazoval za relevantne :) fakt ako si pisal je to OS 1.20a ;)

Uživatelský avatar
COBOLT
Příspěvky: 385
Registrován: 28 lis 2007 19:01

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od COBOLT » 07 črc 2009 20:15

Neural : no stim BPM je to takze pri ukladaní samplu at z usb ci recordu by tam mela bejt tabulka kde to zadas..pak by to melo fungovat jako clasic timestretch. A teda pokud pouzijes pres spdif jinej prevodník je vse z frkvencema OK ? tedy prevodnik s FG je odstaven?

Uživatelský avatar
JamezX
Příspěvky: 119
Registrován: 29 lis 2008 02:24

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od JamezX » 15 črc 2009 17:36

Na Roland Clan jsem nasel dobrej trik. Pokud pri spusteni Fantoma drzite "Exit", nenahraje se zadnej projekt. Docela sikovny.

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Neural_I » 21 črc 2009 12:51

JamezX: dobrej tip kdyz si chce clovek jen tak blbnout, upravovat samply atd, aby se necekalo nez se nalouduje XX megovej projekt, to jo, smysl by to melo, kdyby bylo mozny si jen tak zapnout fantomase, udelat si par presetu a ty pak ulozit a nasledne dohrat k nejakymu projektu, ale jelikoz sou u rolanda čuráci a tuhle ultrastupidni zasadni vec fantom neumi, je to vlastne k nicemu... :evil: takze prace na presetech a samplech atd musi vzdycky probihat v aktualnim projektu, coz proste nechapu a muzu nadavat jak chci a ty paka maly zluty japonsky si stejne budou delat co chtej po svym bez ohledu na pozadavky uzivatelu... grrrr... to bych blil...

sorry za vulgarizmy, ale uz me to vazne stve, delam na FG uplne vsechno i kdyz to jde hodne ztuha, ale uz me nebavi preskakovat do PC kvuli kazdy blbine, chvilema sem z toho ale dooost nastvanej.. sou to ignoratni

Uživatelský avatar
JamezX
Příspěvky: 119
Registrován: 29 lis 2008 02:24

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od JamezX » 21 črc 2009 22:13

Neural_I píše:jo, smysl by to melo, kdyby bylo mozny si jen tak zapnout fantomase, udelat si par presetu a ty pak ulozit a nasledne dohrat k nejakymu projektu
Je fakt, ze tohle mi chybi asi nejvic. K cemu mi je, kdyz si nasmapluju super bici, kdyz je pak mam v jednom projektu a do druhyho je proste nezkopiruju. Nechapu, ze alespon ten software neumi zkopirovat patche i se samplama. Nedovedu si predstavit - napr. prave treba u bicich - jak kopirovat samply rucne a popr. prepisovat, kdyz je nakopiruju na jiny pozice. Ten soft Yase - koupil jsem ho, za priserny prachy, je to absolutne amaterskej, nestabilni soft, delanej v Borlandu. Kdybych zjistil strukturu dat projektu ve Fantomovi, dokazal bych naprogramovat lepsi soft ... aspon na to kopirovani. Kdybyste nahodou nekdo vedel, kde to sehnat, dejte vedet :)

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Jabba » 21 črc 2009 22:14

Zdravim rozcilene Fantomisty.
Prestoze me nektery problemy docela zarazeji, porad me Fantom nepustil a snazim se (zatim marne) najit si sveho.
A ted pozor - otazka vylozene do pranice: posledni dobou nachazim inzeraty (a lidi se na me obraceji a nabizi mi) Motif ES6. Jeste nez me zacnete kamenovat - chci se zeptat na konkretni vec. Osobne hledam workstation, ktera nahradi pri trose dobre vule pocitac, ma piano roll (tady ma Motif dost smulu) a ma dobry smycce a dechy. Jde mi predevsim o zvuky klasickejch nastroju (hoboj, viola, celo, ruzne tipy stringu apod), ktere by zneli co nejlepe s minimem vlozene prace. Osobne si predstavuju ze do X6 (az ji sezenu) poridim SRX06 a budu v pohode.

A ted .. jak se kolem me porad miha ten Motif ES6 .. koukal jsem se na youtube na nejaky ukazky patchu, a prijde mi to jako silena tragedie. Zni to skoro jako Korg Poly 800 (to hodne prehanim, ale zase ne tolik). Mozna jsem jen nemel stesti, ale z tech par generickejch patchu (hoboj, trumpeta, nejaky stringy, neco, co bylo vylozene strasny a jmenovalo se to "big band" ;) jsem si udelal obrazek maximalne o tom, ze bych se Motifu mel vyhnout velkym obloukem. Napr. se zminenym Orchestralnim boardem se to nedalo srovnavat ani vzdalene, natoz z blizka ;)

Mate s tim nekdo zkusenosti? To je to opravdu tak strasny? Nemluvim o pianu, kytarach, lead synthech a ruznejch blbinkach.. mluvim treba o saxofonech, nejaky nakraply trupce do bluesovy pohodovky, nejakejch pomalejch zasumelelejch nostalgickejch stringu nebo treba nejakyho predvyrobenyho patche houslovyho kvarteta? Me prislo, ze kdejakej soundfont zadarmo z netu zni pomalu lip.

No a proc se ptam zrovna ve foru FantomG? ;) Protoze FantomG ma mit v sobe nejen Fantom X zvuky, ale i vyber z SRX boardu, takze byste teoreticky, pokud jste nekdy sahli na Motif, meli bejt schopny subjektivnej (samozrejme) porovnat zvukovou kvalitu...

Nenechte me udelat nejakou blbost ;) DIky!

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Jabba » 21 črc 2009 22:17

Neural_I píše:prace na presetech a samplech atd musi vzdycky probihat v aktualnim projektu, coz proste nechapu
Znamena to, ze do projektu spadaj i ostatni zmeny? Treba do tovarnich presetu? Ze kdyz v projektu pouziju nejakej jiejch patch a ten upravim, tak ho menim jen "lokalne"?

Nechapej me spatne ;) Ja chapu ze to o cem mluvis je hrozna pakarna kdyz tam neni ta moznost sdileni, ale na druhou stranu pokud to funguje tak jak se ptam, tak to nekdo treba myslel dobre, protoze tohle by byla celkem pecka (ovsem jak to vypada tak jen napolo udelana ;)

Uživatelský avatar
JamezX
Příspěvky: 119
Registrován: 29 lis 2008 02:24

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od JamezX » 21 črc 2009 22:27

Projekt u Fantomu je naprosto uzavrena zalezitost. Kopirovat patche mezi projekty se da pomoci pridavneho softu. Ovsem pouze patche bez samplu. Pokud si udelas v jednom projektu treba bici, v jinym basy atd.. slozit to do jednoho projektu da docela praci, protoze musis samply nakopirovat rucne .. pokud je nakopirujes na stejny pozice - je to ok. To vsak samozrejme vzdy nejde, pak musis primo v patchi pozice samplu precislovat .. coz treba u bicich .. no pakarna. Navic zcela zbytecna omezeni .. napr.: 128 multisamplu ... pokud pouzij na patch 4 multisamply znamena to pouze 32 presetu .. vic nedas dohromady.

Co se tyce Motifu. Pokud bych se rozhodoval jako ty, urcite bych dnes koupil Motif XS misto Fantoma. Mam jeho rackovou verzi a kvalita presetu se neda srovnat. Dechy, kytary .. vlastne vsechno .. o 100% kvalitnejsi nez na Fantomovi. Samozrejme muj nazor. Motif ES neznam. Ale co sem slysel neznelo spatne. Subjektivni pocit je, ze Motif ES je taky lepsi nez Fantom. Fantom ma spoustu serepeticek, ktery se dobre vyjimaj na letacich, ale ve skutecnosti jsou nepouzitelny. Na obrazcich to vypada jak Cubase ..ale funkcnost je na urovni trackeru z Amigy :)

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Jabba » 21 črc 2009 22:38

JamezX píše:urcite bych dnes koupil Motif XS misto Fantoma. Mam jeho rackovou verzi a kvalita presetu se neda srovnat. Dechy, kytary .. vlastne vsechno .. o 100% kvalitnejsi nez na Fantomovi
No me se libi lavne prehlednej display na kterym vidim neco, co se vzdalene podoba pohledu na nejakej DAW s tim ze mam moznost piano rollu a samozrejme ty pady mi prijdou jako slusna sranda treba na pousteni paternu?

Jinak to s tema zvukama - tos me docela dostal... kdyz si totiz poslechnu na rolandich strankach presetu na SRX06 Orchestral a pak na youtubu ty patche, tak ten rozdil je naprosto propastnej.. mozna je to ale teda opravdu jen nahoda a nejaky konkretni patche?
JamezX píše:Fantom ma spoustu serepeticek, ktery se dobre vyjimaj na letacich, ale ve skutecnosti jsou nepouzitelny. Na obrazcich to vypada jak Cubase ..ale funkcnost je na urovni trackeru z Amigy :)
No uprime - to me taky dost laka - ze treba Xko (ktery je pro me cenove prijatelnejsi) ma vlastne skoro stejny rozliseni a tak si dovedu predstavit ze kdyz mi to stacilo tenkrat (prave na amize, na ktery jsem zacinal), tak to bude rozhodne lepsi nez treba nejakej pididisplay na ES6. Onli lidi rikaj (a vycitaj Yamaze) ze se vlastne XS a ES vlastne nelisej .. ze patche jsou vlastne skoro stejny, jen je tam novej a vetsi display, kterej je kupodivu prej spis na skodu, a ze se jen snazila udelat neco, cim by uplne neshodila ES, protoze ho jeste bylo vsude plno, tak aby XS nebyla vylozene zas takova pecka... takze teoreticky ten ES zase nebude tak daleko od XS .. ale musim rict, ze jsem fakt prekvapenej ;)

Budu si ho muset zajit nekam osahat

Uživatelský avatar
JamezX
Příspěvky: 119
Registrován: 29 lis 2008 02:24

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od JamezX » 21 črc 2009 23:02

Co se tyce toho, co koupit, tak urcite je nejlepsi si to osahat sam. Ja to neudelal - nechtelo se mi kvuli tomu jezdit do Prahy a nevim jestli jsem se rozhodl uplne spravne. Ale mozna, kdybych mel Motifa, pokukoval bych po Fantomovi :D Kombinace Fantom + Motif XS Rack mi vyhovuje. Mit na tom racku samplovaci jednotku, tak to je to idealni.

Co se tyka Piano-Roll - no on tam sice je, ale je jaksi jen "Read Only". Presto, ze ma Fantom mys, nemuzes zkratka vzit v piano-rollu notu a nekam ji posunout, zkratit, prodlouzit apod., tak jak je bezne treba v Cubase. Proste tam ten piano-roll je, muzes na nej koukat a na reklamach vypada dobre :?

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Jabba » 21 črc 2009 23:16

JamezX píše:Co se tyce toho, co koupit, tak urcite je nejlepsi si to osahat sam. Ja to neudelal - nechtelo se mi kvuli tomu jezdit do Prahy a nevim jestli jsem se rozhodl uplne spravne. Ale mozna, kdybych mel Motifa, pokukoval bych po Fantomovi :D Kombinace Fantom + Motif XS Rack mi vyhovuje. Mit na tom racku samplovaci jednotku, tak to je to idealni.

Co se tyka Piano-Roll - no on tam sice je, ale je jaksi jen "Read Only". Presto, ze ma Fantom mys, nemuzes zkratka vzit v piano-rollu notu a nekam ji posunout, zkratit, prodlouzit apod., tak jak je bezne treba v Cubase. Proste tam ten piano-roll je, muzes na nej koukat a na reklamach vypada dobre :?
Jo, to uz jsem bohuzel taky slysel - ale, nastesti (to zni divne), ja koukam hlavne po Xku, a to ma malej 320x240 screen, tak prepokladam, ze alespon cudlikama s tim pujde hejbat ;)

ja vlastne nevim.. asi, kdybych mel penize na Gcko (nebo spis kdyby mi zena dovolila tolik utratit za "dalsi kravinu, misto toho bysme radeji mohli jet na dovolenou..."), tak bych se sel urcite nejdriv podivat na M3 ...

No kazdopadne si mi s tim Motifem nasadil slusnyho brouka do hlavy - jen co je pravda.... Zkusim najit nejaky jiny audio examply nez ten shit na youtubu ...

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od EXCOM » 21 črc 2009 23:21

JamezX píše: Na obrazcich to vypada jak Cubase ..ale funkcnost je na urovni trackeru z Amigy.
clovece :) takato kacirska veta... :) Amiga tracker, je dokonala zalezitost oproti OS vo Fantome 8)

ja by som to v kratkosti definoval co sa tyka projektov vo Fantome.. co projekt to instancia a instancie medzi sebou nevedia komunikovat... cize v ramci nastroja je to nula bodov...
tam by trebalo spravit nejaky common, ktory by sa sharoval pre vsetky projekty.. vtedy by sa Fantom-G posunul o hodne dalej..

Jabba : MOTIF XS je zvukovo o hodne dalej ako G... myslim si odstupom casu, ze nezrovnatelne dalej... a ked porovnavam dalej, tak MOTIF XS je naozaj profi workstation, a Fantom-G je len workstation momentalne...

Uživatelský avatar
JamezX
Příspěvky: 119
Registrován: 29 lis 2008 02:24

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od JamezX » 21 črc 2009 23:27

EXCOM píše:
JamezX píše: Na obrazcich to vypada jak Cubase ..ale funkcnost je na urovni trackeru z Amigy.
clovece :) takato kacirska veta... :) Amiga tracker, je dokonala zalezitost oproti OS vo Fantome 8)
Mas pravdu .. presne to me napadlo, kdyz jsem to dopsal :D
EXCOM píše: MOTIF XS je zvukovo o hodne dalej ako G... myslim si odstupom casu, ze nezrovnatelne dalej... a ked porovnavam dalej, tak MOTIF XS je naozaj profi workstation, a Fantom-G je len workstation momentalne...
Naprosty souhlas.

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od EXCOM » 21 črc 2009 23:31

Jabba píše:No uprime - to me taky dost laka - ze treba Xko (ktery je pro me cenove prijatelnejsi) ma vlastne skoro stejny rozliseni a tak si dovedu predstavit ze kdyz mi to stacilo tenkrat (prave na amize, na ktery jsem zacinal), tak to bude rozhodne lepsi nez treba nejakej pididisplay na ES6. Onli lidi rikaj (a vycitaj Yamaze) ze se vlastne XS a ES vlastne nelisej .. ze patche jsou vlastne skoro stejny, jen je tam novej a vetsi display, kterej je kupodivu prej spis na skodu, a ze se jen snazila udelat neco, cim by uplne neshodila ES, protoze ho jeste bylo vsude plno, tak aby XS nebyla vylozene zas takova pecka... takze teoreticky ten ES zase nebude tak daleko od XS .. ale musim rict, ze jsem fakt prekvapenej ;)
no XS oproti ES je dalej.. robili dajake zrovnania a vysledok bol ten ze co je tam naozaj rovnake je napis MOTIF na zadnej strane syntaku :)
XS ma napriklad VCM( Virtual Circuitly Modeling effect ) a je to fakt pocut ak to zavesis na zvuk a znie to super..
Obrázek

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: ROLAND FANTOM-G

Příspěvek od Jabba » 21 črc 2009 23:47

EXCOM píše:
Jabba píše:On lidi rikaj (a vycitaj Yamaze) ze se vlastne XS a ES vlastne nelisej .. ze patche jsou vlastne skoro stejny, jen je tam novej a vetsi display, kterej je kupodivu prej spis na skodu, a ze se ....
no XS oproti ES je dalej.. robili dajake zrovnania a vysledok bol ten ze co je tam naozaj rovnake je napis MOTIF na zadnej strane syntaku :)
No cital jsou to na MotiFatoru ;) Kde to psal nejakej clovicek a ostatni mu pritakavali.
Kazdopadne jsem si ted zase prosel web a poslechl nejaky audio dema a ja vam proste nevim.. budto to neumej prodat, nebo to fakt zni vsechno skoro jako analog... vetsina stringu zni jak z nejaky D-20 a dechy jsou takovy takovy divne analogovy. To maj tak hroznej marketing (kdyz nepocitam Berta..)?
Skoro se to neda poslouchat... kdyz to srovna s jakymkoli patchem z http://www.rolandus.com/flash/demos/srx/ SRX 06 - treba 26 Big String2 nebo 88 DynOrchestr1 ci ta 87 WavinGoodBye , tak mam pocit ze Motif ma dva oscilatory a SRX prehrava normalne samply .... asi fakt nemam stesti na zvukovy ukazky ;(

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1Xir4yoz ... re=related[/youtube]
Treba tady - naprosto nesoudim co s tim ten clovek dela ;) .. jde mi jen o ty smycce. Ty znej podle me jak z nejaky samohrajky (kor v porovnani s SRX06) ... A bohuzel jsem jeste lepsi nikde neslysel ;(

Odpovědět