Roland Fantom X6

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
anthea_x
Příspěvky: 190
Registrován: 08 kvě 2014 14:22

Roland Fantom X6

Příspěvek od anthea_x » 22 zář 2015 21:22

Zdravím, chcel by som si aj touto formou overiť pár údajov o tomto nástroji. Má jeho klaviatúra aftertouch a ak áno, ako sa dá overiť jeho funkcia. Doniesol mi ho kolega, kt. tvrdí, že by tam mal byť, v nástroji sa neviem orientovať a dohmat klávesy je tvrdý, necítiť tam tú gumu (?) ako na mojom pc3le6. Ďakujem

rolyam
Příspěvky: 69
Registrován: 19 kvě 2011 13:40

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od rolyam » 23 zář 2015 09:12

Aftertouch má ... viz např. specifikace: http://www.rolandus.com/products/fantom ... fications/
Funkčnost bych ověřil: projet pár presetů (např. nějaké Lead zvuky) na X6 a zkusit jestli to reaguje ... a nebo připojit přes midi k PC3LE6 jako masterkeyboard a otestovat na známých programech z PC3LE6 (předpokladem je, že aftertouch nebude vypnutý - jak vysílání na X6 tak příjem na PC3LE6 - to se bude muset případně kouknout do manuálu co a jak).

anthea_x
Příspěvky: 190
Registrován: 08 kvě 2014 14:22

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od anthea_x » 23 zář 2015 15:48

Neviem ako má reagovať jeho klaviatúra pocitovo na dohmat, ale mne sa vidí tvrdý, akoby tam chýbal ten senzor. Nemá nejaký servisný režim, ako Kurzweil, kde by som si okamžitú hodnotu AT skontroloval ?

rolyam
Příspěvky: 69
Registrován: 19 kvě 2011 13:40

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od rolyam » 23 zář 2015 22:39

... s tím monitorováním přímo na nastroji třeba poradí někdo kdo ho vlastní, já ho nemám.
Pak ještě tedy nabízím radu: připojit k PC, nainstalovat MidiOX a zmonitorovat tok midi událostí z X6 do PC.

anthea_x
Příspěvky: 190
Registrován: 08 kvě 2014 14:22

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od anthea_x » 24 zář 2015 21:10

Fantoma som cez MIDI prepojil s pc3le6, na ktorom som cez "Panic" + "Info" / Midi sledoval udalosti z Fantoma. Z klaviatúry išli len "Note On" a "Note Off", na Ch1 a Poly pressure na ch10 išlo s padov. Je to niekde vypnuté? Ani manual viac svetla nepriniesol, hoci na str. 333 uvádza: ... [X6] 61 keys (with velocity and channel aftertouch). Hm, čo ďalej? Poradí niekto?

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3025
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od pavlii » 25 zář 2015 14:29

Že by manuál neobsahoval krátkou zmínku o zapnutí/vypnutí/nastavení ChAT, pokud jím nástroj disponuje..?? Hmmmm..... no ale už jsem viděl nepochopitelnější věci...

P.

anthea_x
Příspěvky: 190
Registrován: 08 kvě 2014 14:22

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od anthea_x » 25 zář 2015 18:26

Mám pár dní na rozmyslenie, či si ho nechám. Prvý krát ho mám v rukách, manuál v angličtine. Už som hľadal v manuáli aj podľa kľúčových slov. Dostal som sa do rôzných nastavení. Nie, aftertouch na klaviatúre zatiaľ nefunguje. Nevylučujem chybu aj v sebe. Chcem len rýchlo vylúčiť (dokázať) jeho poruchu.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3025
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od pavlii » 26 zář 2015 00:37

No já teda nevím, ale v manuálu je celkem 129 výskytů slova Aftertouch, takže třeba namátkou str. 88 - nastavení ovlivnění prodloužení/zkrácení Wave pomocí AT, str. 106 - kontrola MIDI zpráv pro Part v Performance režimu, str. 118 - zapnutí/vypnutí vysílání AT pro Part atd. Fakt celý manuál číst nehodlám 8)

P.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2706
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od MDudas » 27 zář 2015 01:37

Google is our friend...
Pady posielaju Polyphonic Afterotuch , klavesnica ma mat normalny Channel Aftertouch.

anthea_x
Příspěvky: 190
Registrován: 08 kvě 2014 14:22

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od anthea_x » 27 zář 2015 07:42

Hej, pomôž si sám, aj google ti pomôže. :-) Napr. keď som AT pridelil napr. knobu 2, tak pri jeho pohybe sa zvuk niektorých patch menil. ( kt. ho mali naprogramovaný) Ale klaviatúrov nie. ( pri pitch to išlo naraz aj na knobe aj páčkou) Ale v part information figuruje len "AFTERTOUCH" ( bez rozlíšenia aký ) a reaguje len na pady.( zobrazuje jeho momentálnu hodnotu) Aj po Factory reset. ChAT nenahráva ani do tracku. Zapnutý je aj v "Control Switch Settings (Ctrl Switch)" . Takže ma to viac a viac utvrdzuje, že jednoducho nefunguje. ( ale radšej by som sa mýlil) Alebo pristúpiť k "pitve" ?

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2706
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od MDudas » 28 zář 2015 15:36

Nuz vychadzajuc z tvojho spravneho predpokladu, ze Factory Reset taketo veci musi zapnut... neznie to uplne dobre... Zeby vypadnuty kabel ?

Uživatelský avatar
giom
Příspěvky: 105
Registrován: 28 říj 2008 14:58

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od giom » 22 úno 2016 18:31

Zdravím Vás, chcel by som sa informovať , ako sa dá urobiť update systemu Roland Fantom X7 z 1,0 na 2,0 . Ak som správne pochopil, je k tomu potrebný nejaký upgradekit Funxup1 ???? V živote som sa s tým nestretol a kamarát mi priniesol Fantom X7 aby som mu s tým pomohol, no som pravdupovediac v koncoch... Ďakujem za každú odpoveď.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2706
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od MDudas » 26 úno 2016 01:30

Oficialnu stranku si cital? Je s tym nejaky problem ?
http://www.roland.com/support/by_produc ... ivers/2105

Uživatelský avatar
drive
Příspěvky: 9
Registrován: 08 čer 2013 10:14

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od drive » 17 pro 2017 16:27

Zdar, chlapi. Přestal mi na Fantomu X7 fungovat slot pro paměťovou kartu. Měl jsem ho v autorizovaném servisu a chyba je až v základní desce nástroje, jejíž výměna by byla, vzhledem ke stáří nástroje, nerentabilní. Spíše mně napadá, jestli by se funkce paměťové karty (tzn. veškeré přenosy a ukládání user dat) nedala plně nahradit propojením s PC. Mám Fantom X editor, ale absolutně se mi nedaří zprovoznit komunikaci mezi nástrojem a PC. Myslím, že je ještě třeba nainstalovat USB driver. Na stránkách Rolandu jsou ke ztažení, ale pro různé starší verze Windows. Já mám win10. Nemohl by mi někdo přesně popsat jednotlivé kroky, pokud je můj záměr nahrazení slotu vůbec reálný ?

Uživatelský avatar
€X•74
Příspěvky: 187
Registrován: 07 srp 2015 23:02
Vybavení

Re: Roland Fantom X6

Příspěvek od €X•74 » 17 pro 2017 18:52

pre editor ti staci midi pripojene klasicke, nemusi ist cez usb.. otazne ale je ci chces stahovat dajake audio data

a tie drivre co su pre W8 sa nerozbehnu?

na Fantom G je rezim po pripojeni USB, ze prepnes nastroj do USB Storage modu a potom pracujes s fantomom ako s usb diskom.. vidis ale len data ktore su ulozene v nastroji.. tento rezim maju uz dlho, aj MV seria to mala takto, tak predpokladam ze by to mohlo aj na X fungovat

Odpovědět