Roland Fantom Xa vs. Korg TR
Roland Fantom Xa vs. Korg TR
Zdravím. Rozhoduji se mezi 2 zmíněnými nástroji. Takže mezi zvukovým generátorem Tritonů nebo Fantomů X. S kapelou hrajeme styl Rock/Metal, teďka mám Korg M50 a X50, X50 mám jenom půjčenou a nemívám ji doma, takže s jejím zvukem moc neoperuju, tak že bych ji nahradil TR, kde bych i využil samply.
Fantom XA jsem nezkoušel, ale měl by to být dobrý nástroj. Např. klávesák WT používal Fantoma X, kde je zvuk téměř shodný s Xa, ale nehrál jsem na něj.
Tímto bych se chtěl zeptat, jestli by se hodil do takové hudby. Nevyužíval bych nějaké ty techno arpegia atd...Ale záleží mi hodně na syntetických zvucích a na tohle je Fantom prý dobrý.
Případně kdyby se objevila nižší cena i lepších nástrojů (Fantom X, Triton Extreme, Studio), tak bych je bral předněji. Ale záleží mi hlavně na tom, jestli by to byla dobrá volba.
Díky
Fantom XA jsem nezkoušel, ale měl by to být dobrý nástroj. Např. klávesák WT používal Fantoma X, kde je zvuk téměř shodný s Xa, ale nehrál jsem na něj.
Tímto bych se chtěl zeptat, jestli by se hodil do takové hudby. Nevyužíval bych nějaké ty techno arpegia atd...Ale záleží mi hodně na syntetických zvucích a na tohle je Fantom prý dobrý.
Případně kdyby se objevila nižší cena i lepších nástrojů (Fantom X, Triton Extreme, Studio), tak bych je bral předněji. Ale záleží mi hlavně na tom, jestli by to byla dobrá volba.
Díky
Re: Roland Fantom Xa vs. Korg TR
Tak já mám TR doma a nechávám si ho vlastně jenom kvůli jednomu varhanímu zvuku , který je tak fantastický , že jsem jej nikde jinde zatím neslyšel.
Ale neporovnám ho s Rolandy, protože s nimy nemám žádnou zkušenost. V TR je jinak dost přednastavených arpegií na techno , takže na bigbít fakt nevím. Samostané zvuky se mně líbí moc.
Ale neporovnám ho s Rolandy, protože s nimy nemám žádnou zkušenost. V TR je jinak dost přednastavených arpegií na techno , takže na bigbít fakt nevím. Samostané zvuky se mně líbí moc.
O techno mi zas tak nejde, arpeggia nepoužívám. TR zvukově znám a X50 můžu používat zatím ještě dlouho...Ale taky je možnost, kdybych si to TR koupil, případně nějakého lepšího Tritona, tak bych ten zvukový engine více využíval.
Jen dodatečně se prostě ptám, jestli ten Roland by byl také vhodný pro můj styl hudby, protože jsem na něj ještě nehrál...
Jen dodatečně se prostě ptám, jestli ten Roland by byl také vhodný pro můj styl hudby, protože jsem na něj ještě nehrál...
Osobně ty dva nástroje neznám ... ale zvážil bych to třeba i z té stránky, že každý nástroj (značka) zní trochu jinak ... takže promyslet možnost rozšířit arzenál o "něco jinýho" než mít dva Korgy ... 

- countrymetalman
Možná i dnes někdo přes inzerát shání nějaký podobný levnější nástroj, přátelé u obdobných levných hraček je naprosto jedno co si pořídíte, ani jeden nebude mít v živé kapele profesionální dokonalý zvuk. Bude to pouze imitace dokonalého zvuku. A bavit se u imitace kláves zda je lepší mizerný klavír nebo raději mizerné hammondy, to je podle mne stejně stupidní jako u techniky se bavit o tom jestli má lepší zvuk Behringer nebo Omnitronic. Kdo hraje v kapele s kytaristou se Staggem a zpěvákem co má mikrák a mix Behringer, pro toho zcela postačí Korg TR, M50, X50, microX, R3 nebo Yamaha MO, MOX, MM nebo Rolandy Juno D, SH201, GW řada, Blofeld Keyboard apod. Seriozní muzikant v seriozní kapele s profesionálním vybavením ostatních na nic podobného asi hrát nebude, ledaže by chtěl kapelu potažmo i sebe tak trochu potopit
Stejně nazvané multisamply a stejné zvuky z nich totiž na všech těchto levných variantách hrají naprosto jinak, uměle, tence, neprůrazně, blátivě, syčivě atd než na profesionálních modelech a je to sakra slyšet i kdybyste se rozkrájeli a mysleli si, že máte z domu perfektní zvuk. Ne obvykle, ale naprosto a jednoznačně vždy bylo a je 8MB vzorků s profesionálními ADDA převodníky a efekty zvukově lepší a tím pádem na stage i profesionálně použitelnější než 64 MB včetně stereo piana apod ale na mizerném laciném šasi s mizernými převodníky a efekty - mám 100x vyzkoušeno, že i 20 let staré Yamaha samohrajky mají pevnější, čitelnější a v mixu daleko použitelnější celkový zvuk než ty nové hračky s X-násobkem pamětí, vzorků, přehrávačů midi i audio apod. Akorát je to na tahání peněz z neznalejch lidí... kteří si potom myslí, jaký vybavený nemají dělo a ono to ve skutečnosti stojí celkově za prd a vytře vám voči první klávesák s poctivým profesionálním soundem / tj. dalo by se to zobecnit - s nástrojem co jeho pořizovací cena odpovídala původně určení pro cílovou skupinu profesionálních muzikantů. Proč Tony Banks z Genesis používá stále třeba Triton Studio a Karmu a ne daleko lehčí a 10x líp vybavený nový modely X-50 a M-50? Akorát Jorda Rudess pořád někde předvádí ty nejlevnější hračky, ale podle mě ani svým mistrovským hráčským uměním ten mizernej sound nezachrání
Spíš se mu divím, proč to má zapotřebí se takhle shazovat... Stejně tak Eric Clapton s tou svojí Digitech Clapton modelingovou krabičkou - zkoušel jsem to přes opravdu luxusní kytary do opravdu luxusních aparátů i direct do špičkových PA a nic, nic, nic - se zvukem ne že Claptona, ale vůbec se zvukem obecně to němlo mnoho společnýho... Asi jde opravdu pouze o to vydělat a za každou cenu, z toho je mi zle, howgh

Stejně nazvané multisamply a stejné zvuky z nich totiž na všech těchto levných variantách hrají naprosto jinak, uměle, tence, neprůrazně, blátivě, syčivě atd než na profesionálních modelech a je to sakra slyšet i kdybyste se rozkrájeli a mysleli si, že máte z domu perfektní zvuk. Ne obvykle, ale naprosto a jednoznačně vždy bylo a je 8MB vzorků s profesionálními ADDA převodníky a efekty zvukově lepší a tím pádem na stage i profesionálně použitelnější než 64 MB včetně stereo piana apod ale na mizerném laciném šasi s mizernými převodníky a efekty - mám 100x vyzkoušeno, že i 20 let staré Yamaha samohrajky mají pevnější, čitelnější a v mixu daleko použitelnější celkový zvuk než ty nové hračky s X-násobkem pamětí, vzorků, přehrávačů midi i audio apod. Akorát je to na tahání peněz z neznalejch lidí... kteří si potom myslí, jaký vybavený nemají dělo a ono to ve skutečnosti stojí celkově za prd a vytře vám voči první klávesák s poctivým profesionálním soundem / tj. dalo by se to zobecnit - s nástrojem co jeho pořizovací cena odpovídala původně určení pro cílovou skupinu profesionálních muzikantů. Proč Tony Banks z Genesis používá stále třeba Triton Studio a Karmu a ne daleko lehčí a 10x líp vybavený nový modely X-50 a M-50? Akorát Jorda Rudess pořád někde předvádí ty nejlevnější hračky, ale podle mě ani svým mistrovským hráčským uměním ten mizernej sound nezachrání

Já mám Korga TR... ne že bych těch možností na zkoušení měl moc, ale co jsem tak měl možnost zahrát si na nějaký cenově srovnatelný nástroje, tak mi to přišlo opravdu kvalitativně srovnatelný. TR, fantom X, Yamaha MO atd. - je to prašť jak uhoď, všemu něco do pořádnýho zvuku chybí, naopak vyblbnout se dá se vším. Ale tohle nejsou nástroje pro lidi s dobrým uchem a snahou mít fakt dobrej zvuk. Já to mám jako doplněk ke kytaře, takže mi to musí stačit, ale kdybych byl čistej klávesák, tak bych silně šilhal do vyšších cenových.
Nástroje ve vyšší cenové kategorii se více hodí do studia než na koncerty, na živo spolu s kapelou ty zvuky tak nevyniknou bych řekl. Proto jsem si vybral finálně Korg TR.
- Peetronius
Triton mi nikdy s kapelou extra nevynikl, zvukově byl moc plechový a do muziky ala WT se hodí jenom strings - ty jsou opravdu dobré. Měl jsem 7 let triton le, hrál jsem podobnou muziku co ty a nakonec jsem jej prodal. Teď se ke mně dostal fantom xa a zvukově je jiný, není takový plecháč a hraje trochu lépe. Nástroje vyšší cenové kategorie se hodí lépe na live, protože nemusíš přemýšlet, že TR má na prd piána,synth zvuky, prostě jsou univerzálnější a pochopitelně za to zaplatíš...
Sice jsem Fantoma X jen letmo zkoušel, ale moc mně nezaujal. Podle toho, co jsem tak zkoušel, tak nejvíc mi vyhovují Korgy, pak nejsou špatné Yamahy ani Kurzweily, ale to je jen o preferencích
.

Scorpi: co po nás chceš? Přečti si svůj první a předchozí příspěvek. Jestli to dohromady dává hlavu a patu, tak jsem asi blázen...
Nemozem si pomoct, ale vzdy ked citam ako niekto riesi to co Scorpi, tak cumim ako puk. Nechapem totiz, preco niekto kto ma ocividne okresany budget na nejaky synth to neriesi kupou nejakeho poriadneho nastroja z druhej ruky. Vsetky syntaky ktore som kedy mal som kupoval takto a absolutna spokojnost. Najma v dnesnej dobe sa da kvalitny synth uz po par rokoch kupit za babku. Kde su tie casy ked som dal za 10 rocnu jazdenu Yamahu SY77 55000Sk. Takze moja rada na zaver - vykasli sa na nove okresane verzie syntakov a pories v tej cene nieco poriadne.
Zakládal jsem toto téma před delší dobou, takže jsem se už za tu dobu rozhodl.vasek píše:Scorpi: co po nás chceš? Přečti si svůj první a předchozí příspěvek. Jestli to dohromady dává hlavu a patu, tak jsem asi blázen...
Kupuju TR, protože je o dost levnější, peníze jsem na něj střádal celkem dlouho a šetřit ještě dalších 10000 na něco pořádného by trvalo ještě dost dlouho, takže proto jdu do okřesanější verze. Za pár let si třeba dovolím i něco lepšího.
OK. Dej vědět, jak jseš spokojenej a jaký patche používáš. Já už mám ten nástroj (TR61) celkem ošahanej tak můžem splknout...
Tak nakonec jinak
. Koupil jsem Karmu, maximálně spokojen. Děkuji za všechny rady !