To samozrejme neni pravda, Fantom je plnohodnotny synth!!!EXCOM píše:killimanjaro : ...Fantom-G je workstation ako EX5 ale nema v sebe syntak, je to rompler-sampler...

Sam jsem si na zaklade internetovych recenzi pln nadseni poridil Fantom G a s velkym ulehcenim jsem se ho po 2 mesicich zbavil. Zvuky naprosto neinspirativni pripominajici spise samohrajku (muj stary Korg Triton Le hraje o tridu lepe), nepresny ukazatel mysi, sekvencer na velkem dipleji prece jen komp nenahradi, ve vyskach aliasing jak prase, bici pady veeelmi necitlive, sverazna logika ovladani.... proste spatny. A mit ho jako predrazeny masterkeyboard je nesmysl.
Tim chci naznacit, ze kupovat neco jen na zaklade recenzi a youtube je proste pitomost a uz to nikdy neudelam.
Jupiter 80 jsem drzel v ruce jednou, zvukove o neco lepsi nez Fantom, ale barevne cudliky typu piano-organ-trompet jsou dehonestujici, cela filozofie nastroje mi prijde ujeta a ac fanda Rolandu a majitel puvodniho Jupitera 8 bych si tuhle trapnou napodobeninu v zivote nekoupil.
V-Synth znam a vlastnim (mel jsem klavesovou verzi a pro nedostatek mista ji vymenil za rackovy V-Synth XT) a zvukove mi projde dost dobry, v kazdem pripade to nejlepsi z poslednich veci od Rolandu. V-Synth GT jsem si samozrejme vyzkousel take, zvukove je to stejne, funkci je samozrejme vic, nejdulezitejsi je to, ze se jedna vlastne o 2 vylepsene V-Synthy v jednom nastroji s moznosti splitu klaviatury. V-Synth je obecne namakany synth s sirokymi moznostmi kurveni a efektovani zvuku. Umi jak klasicke synthovske zvuky, tak prznit samply a smycky, takze moznosti pro realtime blbnuti obrovske.
Ja bych na tvem miste sel asi do V-Synthu GT, kdybych mel vice nastroju, tak by stacil ojety klavesovy V-Synth anebo dokonce rackova verze XT.
Ale v kazdem pripade si ho pred koupi DUKLADNE VLASTNIMA RUKAMA OTESTUJ at vis do ceho jdes!!!