Roland JX-8P a aftertouch

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od rastis » 26 bře 2012 22:17

kupil som pred casom v pomerne peknom optickom stave tento syntak. nefunguje aftertouch (asi). ak som vsetko spravne pochopil, tak mozem si vybrat z 3 aftertouch efektov (vibrato, briliance, volume). tahovym potenciometrom aftertouch nastavim intenzitu navoleneho efektu. a potom uz len tlacit jak blazon do klaves a malo by to fungovat. je to tak ?

sprava sa mi to tak, ze mozem si vybrat z troch efektov, co sa maju udiat. ale uz len ked trochu vytiahnem potenciometer aftertouch, tak sa ten efekt zacne robit v maximalnej intenzite, nezavisle na dynamike, len pri jednoduchom zahrati tonu.

pochopil som tu funkciu a jej spravenie nespravne alebo je vadny syntak ? co moze byt za problem ? ma zmysel zamyslat sa nad servisom ? da sa to vobec dnes este servisovat ?

dik.

hirli
Příspěvky: 90
Registrován: 22 zář 2007 08:50

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od hirli » 26 bře 2012 23:14

JX8p a vsetky syntaky od Rolandu z toho obdobia mali problematicky aftertouch (AT), ktory bud isiel velmi tvrdo, alebo nesiel vobec. S vekom sa ten stav este zhorsil. Ano je to tak, ze si mozes vybrat co bude AT robit: vzdy len jedno: vibrato, briliance, volume. Intenzitu nastavis posuvnym potakom. Tieto nastavenia niesu sucastou patchu. Su len jedny na cely nastroj (ak si dobre pamatam). Na webe su navody ako zlepsit funkciu AT. Odstranenie zoxidovanej vrstvy na AT stripe, zmena odporu na obvode snimania AT, alebo kombinacia. Mne sa moje posledne JXko sprava tak, ze ked silnejsie potlacim, AT sa spusti naplno a funguje permanentne. Do tej opravy AT stripu sa mi nechce, obavam sa, ze sa mi po tych rokoch rozpadne v rukach. Mam Novation X-station 25, ktoru pouzivam ako master a midi kontroler na JX8P. AT aj dynamika zabera neporovnatelne lepsie, navyse mi plne nahradza editor PG800. Bohumily clen ezone DEDKO urobil perfektnu kontroler mapu na sysexy JXka, ktora ovlada vsetky parametre nastroja vratane veci, ktore nejdu ani z PGcka, resp. z panelu nastroja (napr. Detune Unisona, prepinanie funkcie AT, a modu Mono, Poly, Unisono....) Takze jeiksko pouzivam ako modul.

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od rastis » 27 bře 2012 15:00

je niekto v BA, kto to je schopny / ochotny spravit ? nie ze by ma to az tak zivotne trapilo, skorej so zvedavosti sa pytam...

hirli
Příspěvky: 90
Registrován: 22 zář 2007 08:50

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od hirli » 27 bře 2012 20:56

Neviem o takom. Viem ze jeden chalan tusim z Trencina si ten AT strip uspesne opravil. Ale neviem si spomenut ani na meno :(
To Ti asi velmi nepomohlo. Sorry.

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od rastis » 27 bře 2012 22:19

nic to, vdaka :)

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od rastis » 27 bře 2012 22:22

prave citam ten moj prvy prispevok, som to mozno zle napisal. mne to vlastne ziaden AT nerobi - ak sa ten potak len trochu vytiahne, tak AT efekt je na zvuk aplikovany vzdy pri kazdej dynamike, nie po dotlaceni klaves... reku ci nemoze ist o nejaku banalitu, trebars ze je ten tahovy potak zaspineny alebo nieco podobne. aj ked neviem, akoby spinavy potak mohol sposobovat spominany jav...

hirli
Příspěvky: 90
Registrován: 22 zář 2007 08:50

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od hirli » 29 bře 2012 22:32

Ako som uz hore pisal, ked silnejsie potlacim hociktoru klavesu, nabehne mi AT naplno a trvalo. Tak ako tebe. Chyba stripu. Stiahnutim potaku eliminujes tie data z AT stripu. Najjednoduchsie je vyradit strip. Kliestiky, kablik, cvak. A hrat ho z inej klavesnice.

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od rastis » 29 bře 2012 23:36

mne to praveze AT nerobi vobec, mozem silnejsie tlacit, kolko chcem a nic sa nedeje. jedine ak vytiahnem potak AT, tak potom je AT efekt spustany vzdy, pri hocijakej dynamike, bez dodatocneho dotlacania klaves a vzdy naplno.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od Pytkin » 29 bře 2012 23:42

asi je ten AT tak premacknuty , ze je zatlaceny stale ..

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2671
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od MDudas » 30 bře 2012 15:47

hirli, kontrolna otazka - ked len trochu vytiahne slider tak ma hned max. intenzitu efektu ? Ten slider iba spina efekt on/off ? Neriadi intenzitu niecoho ? Aj ked je AT zopnuty na max, malo by to nieco "davkovat"... Ci ?

rastis, skus oslovit pana Ferianca z firmy Mikrofer. Je z BA a dokaze opravit vselico. Mozno bude ochotny otvorit krabicku, co nikdy nevidel....

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od Pytkin » 30 bře 2012 16:43

Ferianc ja firma Macrofer.. A zachranuje data na harddiskoch.. To uz by som to na rastisovom mieste dal hirlimu, alebo mne.. Ale hirli uz k tomu pisal, ze to asi nema zmysel riesit..

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2671
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od MDudas » 30 bře 2012 17:21

To je iny Ferianc. Asi rodina. Toto je Mikrofer.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od Pytkin » 30 bře 2012 17:35

Heh.. To je potom fajna nahodicka :)

hirli
Příspěvky: 90
Registrován: 22 zář 2007 08:50

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od hirli » 31 bře 2012 11:56

MDudas, samozrejme ze nespina, je to potak. Ak je vsetko ok plynule meni intenzitu vplyvu AT na zvoleny parameter. AT je tiez normalne plynuly. Pytkin to dobre povedal. AT strip je asi pretlaceny a generuje stale data AT.

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Roland JX-8P a aftertouch

Příspěvek od rastis » 31 bře 2012 14:24

vdaka za odpovede. az ma to zacne trapit viac, tak sa skusim po niekom ohliadnut. napada mi Milos Kovac, on tiez svojho casu vedel vselico... alebo v Petrzke p. Biznar, u neho som v kumbale videl rozobrate vsetko, od telkacov az po syntaky :)

tuto by islo o vymenu niecoho vnutri ? ci len o nejaku mechanicku opravu ? a kolko asi taka oprava moze stat ? zo zvedavosti sa pytam.

Odpovědět