Roland MC-707

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1287
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Roland MC-707

Příspěvek od syncro »

Pořídil jsem dva týdny zpátky Roland MC-707, strávil s ním docela dost hodin a tady jsem o něm info nenašel, tak se podělím. Nejdřív ale uvedu, jak ho používám, protože to eliminuje spoustu jeho funkcí. Mám jako hlavní hw sekvencer MPC Live, takže MC používám jako zvukový modul s realtime kontrolery. Může to vypadat divně, ale oslovilo mě množství ovládacích prvků, ergonomie, integrované efekty a vcelku flexibilní zvukový engine. Technický popis stroje je v přiloženém linku, zkusím spíš vypíchnout svoje postřehy...

1. Zvuk - nic zásadního, co bych nedostal z něčeho jiného se neodehrává, ale architektura se čtyřmi hodně multifunkčními oscilátory je docela fajn. A ke stopě přiřazený dedikovaný multiefekt a EQ umožňujou každou stopu usadit v celkovém mixu. Zvukově v použitelné kvalitě splní roli rompleru, VA synthu a limitovaně i specialitek typu 303.
2. Efekty - tohle je prima, kromě ke každé stopě přiřazeného jednoho multi-fx je tu ještě sekce s dalšími třemi efektovými jednotkami - reverb, delay a master multi-fx. Samozřejmě lze každou stopu posílat nezávisle. Parametry efektů umožňují jednoduché a rychlé přizpůsobení, jsou tu i komba typu Overdrive-Chorus, speciality typu Vinyl, atd.
3. Ovládání - ten stroj je dost blbuvzdornej a přístupnej, ergonomie skvělá, přístup k jednotlivejm položkám v menu logickej a rychlej. Členění ovládacích prvků v podstatě kopíruje architekturu, takže před sebou máte osm stop, u každé fader (hlasitost) a tři volně přiřaditelné knoby (za mě filter cutoff, reverb send a delay send, ale to je žánrově podmíněný - dub). K tomu multifunkční pady, rychlá navigace k jednotlivým menu (třeba sound edit, atd.) a dedikované dva knoby pro ovládání parametrů efektu.
4. I/O - velkou přednost vidím v tom, že kromě stereo outu je tady i další ext výstup (2x mono / stereo) a k tomu ještě efektový send (2x mono / stereo) s returnem (2x mono / stereo) a dalším ext in (2x mono / stereo), který umí obsloužit kromě linky i mikrofon. V podstatě si umím představit, že když někomu vyhovuje ten clip based (alá Ableton) sekvencer, tak z toho odbaví celý track naživo a ještě v tom má vlastně integrovaný mixák, protože vnější zdroje lze routovat na stopy a tam je míchat a efektovat.

To byly hlavní pozitiva. Kromě nich mám jeden "sporný" bod a jedno negativum. Začnu negativem, protože to mě dost obtěžuje - pro ten typ použití, jak to mám já, mi chybí možnost program change změnit zvuk na stopě ze sekvenceru. Logicky se s tím nepočítalo a tenhle parametr se používá pro změnu klipu na stopě. Chápu proč, ale asi bych uvítal, kdyby s dalším updatem firmware udělali možnost režimu "sound module", kde by to fungovalo "standardně".

Sporný bod je pro mě sekvencer - kdybych neměl MPC, nic spornýho by se neodehrávalo. Ale já si na to workflow v MPC už zvyknul a přijde mi o něco pohodlnější. Je totiž blíž k DAW a díky velkýmu touch screenu je pro vizuálně orientovanýho producenta přehlednější. Roland vsadil na kombinaci (hodně rozšířenýho) step based sekvenceru a clip kontainerů, což zase může vyhovat někomu jinýmu mnohem víc. A jak říkám, nemít MPC, snadno bych se s tím srovnal.

A na závěr - kombinace MPC a MC umožňuje strašně moc a přijde mi, že se ty stroje svejma odlišnejma filosofiema skvěle doplňujou. Oba umí vlastně skoro totéž - samply, syntézu, efekty, sekvencer... ale každej na to jde odjinud. A v tomhle kombu je to hrozně podobně pohodlný, jako v kompu, akorát ve standalone verzi. Znova jenom připomínám, že to MC-707 využívám o dost jinak, než je vlastně vymyšlený, ale i tak jsem spokojenej.

https://www.roland.com/cz/products/mc-707/
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Vla-sta
Příspěvky: 937
Registrován: 11 led 2011 07:06
Vybavení

Re: Roland MC-707

Příspěvek od Vla-sta »

Osobně mi jsou tyto krabičky tak trochu tajemné. Takže jestli to chápu správně v počítači si nachystáš podklad a pak to z USB přehrávače pouštíš. Přičemž můžeš kombinovat ZenCore modul , samply a audiostopy. Jak moc je oproti tvé verzi osekaná verze 101, náhodou nevíš? Já k podobným věcem používám SD-50, ale bez samplů. Nyní jsem si levně pořídil Sonic Cell a zkouším co mě vlastně tak zklamalo na Rolandech. Jedna věc, Roland měl vždy velmi dobrou midi implementaci a určitě se tam dá nastavovat jiný nástroj , ale musel by tomu někdo hodně rozumět. Což není můj případ. Ale pokud do určité stopy pošleš jen nastavení kontrolerů 0 a 32 a nebudou tam žádné jiné noty, tak to v tom kanále bude fungovat i na tom AKAI nástroji

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1287
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Re: Roland MC-707

Příspěvek od syncro »

Vla-sta: Ne, funguje to úplně jinak. Ty si můžeš v počítači nebo přímo v tom grooveboxu připravit jednotlivé elementy (melodie, rytmy, přechody, sloky, refrény, samply, fráze, stopy, efekty, cokoli...) a pak je živě kombinovat, měnit, míchat a přetvářet. Zkrátka s nimi jammovat. Pro prosté přehrání MIDI file z USB určitě exisují jednodušší a levnější alternativy.

MC-101 je tuším funkčně vlastně stejný, ale má jenom čtyři stopy a výrazně méně ovládacích prvků.

Ne, vážně to funguje tak, jak jsem popsal výše. Program change zvenku mění v MC-707 klip na dané stopě, ne zvuk. Normální použití, tak jak je MC vymyšlený, je totiž to, že máš na stopách předpřipravené klipy (kontejnery zvuku, not a automatizací), které buď skládáš do scén a ty spouštíš, nebo je živě vytváříš / měníš. To, že to používám jako zvukový modul, je vlastně úplně odjinud. Proto se tam s touhle možností nepočítá. Naprosto správně a logicky v intencích původního záměru. Ale protože si myslím, že nejsem jediný, kdo to takhle "zneužívá", tak by si to ten upgrade ve firmware fakt zasloužilo....
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Vla-sta
Příspěvky: 937
Registrován: 11 led 2011 07:06
Vybavení

Re: Roland MC-707

Příspěvek od Vla-sta »

Díky za vysvětlení, jen jsi mě utvrdil v tom, že těmto krabičkám nerozumím :mrgreen: , prostě stárnu :mrgreen:

Odpovědět