Teorie DCO
Re: Behringer DeepMind12
pierre neviem na co narazas, moj nazor ze v dco ziadna "konverzia" neprebieha a cely signal path zvuku je analogovy zostava nezmeneny (jedine ze by si cyklicke zapinanie a vypinanie napetia riadene procesorom nazyval "konverziou", tak to sa potom ospravedlnujem)
inak pozeram teraz matrix 1000 (6 hlasov, kazdy po 2 dco) na ebaji a vyzera ze chodia za okolo 500-600 eur. Samozrejme to sa neda uplne presne porovnavat pretoze to je len rack, cize bez ovladania (az na tych par buttonov)
inak pozeram teraz matrix 1000 (6 hlasov, kazdy po 2 dco) na ebaji a vyzera ze chodia za okolo 500-600 eur. Samozrejme to sa neda uplne presne porovnavat pretoze to je len rack, cize bez ovladania (az na tych par buttonov)
- Pierre niko
Charonme: The term "digitally controlled oscillator" has been used to describe the combination of a voltage-controlled oscillator driven by a control signal from a digital-to-analog converter. Promaž si své narážky na mě. Díky
Naposledy upravil(a) Pierre niko dne 04 srp 2016 17:29, celkem upraveno 2 x.
to si zle pochpil respetive vytrhol z konrextu .. ta moja ukazka z juna106 (tipicke zapojenie DCO oscilatora v syntaku) ma tu riadiacu jednotku IO 8253 -> https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_8253 .. to je programovatelny citac ( https://en.wikipedia.org/wiki/Programma ... rval_timer ) - ako si mozes pozriet ziadny D/A prevodnik neobsahuje .. +/- podobne zapojenie a obvody maju prakticky vsetky analogove syntaky s DCO
okrem co tu vlastne riesime ? ty tvrdis ze DCO je pre niekoho "cisty digital", ja hovorim ze ten kto povie ze DCO je "cisty digital" je proste neznaly problematiky (povedane velmi diplomaticky) .. generovanie samotneho zvuku je uplne rovnako analogove ako pri VCO, DCO je asi tak "cisty digital" ako obycajne auto co ma len automaticku prevodovku je "autonomne auto bez vodica"
... v preklade - VCO (auto s manualom), DCO (auto s automatom)
okrem co tu vlastne riesime ? ty tvrdis ze DCO je pre niekoho "cisty digital", ja hovorim ze ten kto povie ze DCO je "cisty digital" je proste neznaly problematiky (povedane velmi diplomaticky) .. generovanie samotneho zvuku je uplne rovnako analogove ako pri VCO, DCO je asi tak "cisty digital" ako obycajne auto co ma len automaticku prevodovku je "autonomne auto bez vodica"

-
kdybych nevidel datum registrace u pierra typoval bych ho na country metalmana a jeden z jeho aliasov 

chalani (charon, invisible) - dakujem za podporu uz som sa pomaly zacal citit ako martan ze tu tvrdim nieco co je mozno presa len hlupost 

- Pierre niko
Kdyz uz si beres tu 106ku do ust, tak tady je prispevek o jeji DCO od moderatora na vintage synthu:ty tvrdis ze DCO je pre niekoho "cisty digital", ja hovorim ze ten kto povie ze DCO je "cisty digital" je proste neznaly problematiky
"The way the one in the 106 works is that it still uses a constant current source to charge a cap, but instead of a voltage comparator, the charging time is controlled by a counter. At the beginning of each cycle, the control voltage goes to an A/D converter and is converted to a binary number that is fed into a countdown counter. The counter counts down on an 8 MHz master clock, which is crystal controlled so that it is highly accurate. When the counter reaches zero, it triggers the transistor that discharges the cap, and then the A/D converter reloads the counter for the next cycle. Note that this circuit still uses a constant-current source, controlled by the control voltage (the same control voltage that goes to the A/D converter) to charge the cap. And the constant-current circuit can still drift; it can't effect the output frequency, but if it gets out of calibration, it can cause the output amplitude to either increase or decrease as the frequency increases"
http://www.vintagesynth.com/forum/viewt ... =5&t=33910
To tvrdis ty, ze to tvrdim

Tady dalsi prispevek od tvurce modulu do modularu:
http://www.russellmcc.com/posts/2013-12-01-DCO.html
@pierre pocuvaj, ale sak ten moderator tam napisal to iste co tu pisal dendy. a teda D/A prevodnikom kontrolovat VCO oscilator - mozno to niekto tak robi, ale naco by to bolo prosim ta dobre? trocha zbytocny a drahy "medzikrok" (d/a - digital -> audio -> tazko tym budes kontrolovat dco, kedze ten ocakava digitalny signal).
a teda - ak chces diskutovat dco vs vco, zaloz temu a nepis tu tvoje predpotopne dohady do temy, ktora s tym primarne nesuvisi.
a teda - ak chces diskutovat dco vs vco, zaloz temu a nepis tu tvoje predpotopne dohady do temy, ktora s tym primarne nesuvisi.
- Pierre niko
Nemyslim si, ze to nekoho zajima, ale proc ne: Poprosil bych moderatory o preneseni offtopicu do noveho tematu. Diky
Dendy : Ten citac , to je klasicka delicka frekvencie .. na vstupe je signal z krystalu .. a ty povies del 100mi .. takze mame f/100 .. on pocita a ked dopocita 100 , tak prepne uroven L->H alebo H->L .. a zase pocita .. Cize vlastne je to tak ako som ja pisal .. DCO je len digitalne ovladanie ..
Pierre Niko : v tom popise sa predsa len pise ze controlne napatie sa AD prevodnikom zdigitalizuje a ziska hodnota , ktora ide do delicky .. Ziadne sample a DA prevodniky tam nie su .. A nechapem , preco by to mal uli dako osierat .. Prave naopak .. Ked pozeras tie videa , vsetci su nadseny zvukom .. Cize to evidetne neojebali a hra to jak vino ..
- Pierre niko
Pytkin: Vsak ja nerikam, ze je to "osrate". Naopak, ja si myslim, ze je to daleko lepsi, pac mas moznost nejake modulace a cileneho detuningu oscilatoru uz v ramci jeho rizeni. Ty tak muzes kontrolovane nasimulovat neduhy klasickeho VCO, kdyz chces, chapes? Podle me je to super. Nejakej chlapek mel otevrenyho Pulse 2 a domniva se, ze to tak P2 ma. Nevim, me to zas tak nezajima, abych to proveroval. Ale ta technologie se proste pouziva a nestrpim, aby tady ze me nekdo delal blbce jenom proto, ze to nezna.
samozrejme ze Pulse2 ma DCO .. len blazon by v dnesnej dobe do moderneho syntaku daval VCO ..

jojo ved to som tu aj niekde pisal.. alebo som minimalne chcelPytkin píše:Dendy : Ten citac , to je klasicka delicka frekvencie .. na vstupe je signal z krystalu .. a ty povies del 100mi .. takze mame f/100 .. on pocita a ked dopocita 100 , tak prepne uroven L->H alebo H->L .. a zase pocita .. Cize vlastne je to tak ako som ja pisal .. DCO je len digitalne ovladanie ..

Naposledy upravil(a) dendy dne 05 srp 2016 07:42, celkem upraveno 4 x.
- Pierre niko
dendy: tak to je asi jasne. Z prispevku je snad jasne ze tim myslim, ze ma DCO rizene DACem.samozrejme ze Pulse2 ma DCO .. len blazon by v dnesnej dobe do moderneho syntaku daval VCO ...
ina napriklad Minibrute MA VCO a je s tym ostara .. po zapnuti furt clovek musi doladovat frekvenciu aby mu to sedelo s ostatnymi syntakmi.. tento problem bol vzdy zo vsetkymi syntakmi co som mal co mali VCO .. uz nikdy ivac nekupim synth s VCO ..
Re: Teorie DCO
Pierre niko píše:Z prispevku je snad jasne ze tim myslim, ze ma DCO rizene DACem.
vsimni si plz poradie pismen "D" a "A" v prvom a druhom tvojom prispevkuPierre niko píše:the control voltage goes to an A/D converter and is converted to a binary number that is fed into a countdown counter.
v tej verzii DCO ktoru opisujes ty je ADC (zdrojovy signal - prve pismeno "A" - je analogove kontrolne napetie, cielovy signal - druhe pismeno "D" je digitalna informacia pre digitalny citac ktory riadi frekvenciu vystupneho pulzu, ktory zas riadi resetovanie analogoveho oscilatoru)
v beznych dnesnych DCO syntakoch tento ADC vobec nepotrebujes, pretoze uz zdrojova informacia je digitalna, napr. z midi alebo z klavesnice. V tejto tvojej verzii je ten ADC len kvoli tomu ze to ma ist do modularu a v modulari sa moduly medzi sebou prepajaju analogovo
inak v modulari je DCO dost rarita zda sa mi, od teba o tom pocujem prvykrat, vdaka! dost zaujimave. Dosial som videl len bud vco, alebo digitalne DSP moduly s procesorom a DAC prevodnikmi (mutable instruments, harvestman...)
Naposledy upravil(a) charonme dne 05 srp 2016 09:38, celkem upraveno 1 x.