yamaha dx7

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
aqualung
Příspěvky: 6
Registrován: 17 říj 2006 17:34

yamaha dx7

Příspěvek od aqualung »

Rozmyslam o kupe tohoto nastroja a rad by som sa o nom dozvedel co si o nom myslia ich majitelia, klady a zapory.Rad by som taktiez zistil ako je to s tvorbou zvukou na nom. V dx7čke je pamatovy modul a v dx7 II je disketa?? Tato otazka urcite vyznie dost blbo, so syntetizatormi som zatial este nepracoval. Je tento nastroj vhodny do `dnesnej` kapely, myslim aklo je to s moznostou nahrania si nejakych `novsich` zvukov do pamate alebo vytvorenie si tych zvukov na samotnom nastroji.Dakujem

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3294
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Příspěvek od Oxyygen »

DX7 je super nastroj ale rozhodne neni vhodna pro zacatecnika

Uživatelský avatar
KAYKO
Příspěvky: 640
Registrován: 19 zář 2005 00:21

Příspěvek od KAYKO »

S dnesneho pohladu je to uz kategoria experimentalnych nastrojov, pokial ho chces do mainstreamu tak si zmeskal 20rokov :)

Ale samozrejme je to vyborny nastroj, ale urcite nie na vsetko. Pre zaciatok by som ti skor odporucal nieco novsie a pokial mas invenciu vytvarat si vlastne zvuky, tak nieco jednoduchsie na programovanie, skor nejaky romplayer napr. Kawai K4, Korg M1, 01W, Roland JV35 a pod.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik »

neskusali ste niekto programovat dx7 cez softverove synthy? niektore vedia import/export banky pre dx7 v sysexe... mozno zvuk dopadne mierne inak, ale musi to byt nesmierne pohodlne...

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1074
Registrován: 03 pro 2002 10:34
Vybavení

Příspěvek od bodyia »

Cartridge mají obě generace (nejsou kompatibilní), dvojka ale může být ve verzi, která má navíc disketovku (DX7II FD).
Hrajou různě, dvojka má krystalicky čistý zvuky, velmi expresivní, rozhodně je blíž "moderním" zvukům než první generace, kde je trochu slyšet šum a aliasing, na druhou stranu zní měkčeji a leckdo jí dává přednost před následníkem.
Rozhodně to ale nejsou nástroje, který uspokojej veškerý zvukový choutky, na to jsou lepší kousky, který vyjmenovával KAYKO. Z DX7 čekej výborný e-piana, metalický a zvonkový zvuky, nějaký basy. A zas třeba sweepy nebo motion plochy tam rozumný neuděláš.

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Příspěvek od a.tom.x »

no to jsem teda fakt nezkousel a ktere VSTi to umeji ?

Ja davam prednost programovani FM synthu pres hardware kontroler Doepfer Drehbank, to povazuji za nesmirne pohodlne. Klikani mysi nepatri mezi moje oblibene cinnosti. Navic se da sehnat docela pekny editor na DX7 pro Windows, ktery posila zmeny sysex v realtime.

rozhodne DX7 nedoporucuji zacatecnikovi, taky jsi neuvedl na co to chces a jake zvuky ocekavas. Dalsi problem je, ze DX7 je monotimbral - tj. hraje to na jednom MIDI kanale. Dvojka uz umi dual layer, split - jede na dvou MIDI kanalech. Takze zadny slozity arrange se spoustou zvuku.

Vsechny DX7 maji cartridge (jina pro prvni a druhou generaci)- ta primo rozsiri pamet pro zvuky, disketa funguje standardne jako backup (DX7 první geneace 32 + 32 zvuku, dvojka 64 +64). Obecne jednicka je spinavejsi vic sumi, ale zvuk je kulatejsi nez na dvojce, ktera je zvukove cistsi a trochu sterilnejsi)
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik »

atomx: mala by to vediet fm7, big tick rhino, imageline sytrus... ale neviem ci vsetky obojstranne

asymetrix
Příspěvky: 76
Registrován: 13 úno 2006 13:19

Příspěvek od asymetrix »

kexik píše:neskusali ste niekto programovat dx7 cez softverove synthy? niektore vedia import/export banky pre dx7 v sysexe... mozno zvuk dopadne mierne inak, ale musi to byt nesmierne pohodlne...
Toto ma tiež nedávno napadlo, tak som to vyskúšal s Hexterom. Zvuk dopadol tak, že toho Hextera som radšej zmazal... Možno komerčné synthy by na tom mohli byť lepšie, ale tie som neskúšal.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik »

asymetrix: mne neslo o zvuk, ale o to, pouzit vsti ako jednoduchy "programator" dx 7 pre zaciatocnika, cize sejvnut zvuk ako sysex, uploadnut do yamahy a tam ho eventualne doladit... je to len napad, a zaujima ma ci je uskutocnitelny

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Příspěvek od a.tom.x »

Nevim, zatim jsem jen u FM7 zkousel import, ale ta moznost me nikdy nenapadla. Radeji pouzivam jeden pocitac (starej notebook P223) jako editor na DX primo (kdyz chci videt krivky obalek), ale na zbytek ten kontroler
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2739
Registrován: 22 zář 2005 16:21

...

Příspěvek od bassline »

a.tom.x: ... a ako sa ti programuje na DX7? nie je to tazkopadne? ci uz si si zvykol? :P

Inak si neviem predstavit programovanie synths v racku. To musi byt dost nepohodlna pozicia stale mat ruky hore vo vzduchu a krutit nie?

asymetrix
Příspěvky: 76
Registrován: 13 úno 2006 13:19

Příspěvek od asymetrix »

kexik: presne tak som to myslel. Len ten výsledný zvuk v Hexteri a v Yamahe bol pri niektorých zvukoch tak rozdielny, že radšej som to vzdal. Nápad je to dobrý, ale chcelo by to soft, ktorý je zvukovo DX7-ke takmer na nerozoznanie.

EDIT:
aqualung: Každopádne na tom hexteri môžeš aspoň vyskúšať, či ti bude vyhovovať charakter zvuku á-la DX7. Len treba vypnúť efekty. :-)

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Příspěvek od a.tom.x »

DX7 a obecně klávesové FM jsou celkem OK. Mají těch 32 tlačítek a každé je přiřazené k jedné funkci. Problém je, že je toho většina ještě 6x (6 operátorů), ale obecně to není tak strašné. Rackové verze jsou bohužel peklo - TX81z je děsná - musíš listovat nekonečnými menu. TX802 je podobná, ale alespoň má větší displej, TX816 se musí editovat přes klávesovou DX7. FB01 programuji editorem z Atari Mega STE.

Pro mě je nevýhodnější ta kombinace Dopefer Drehbank + počítačový editor na obálky, event. si občas něco natokat přímo na nástroji. Bohužel procesor DX7 je pomalý a zakroucení potenciometrem na některých parametrech se projeví "zaškobrtnutím" tj, není to na živé kroucení (i když něco se dá). U některých parametrů navíc nějaké spojité změny zvuku ani nejsou možné. Změnou nastavení parametru tam vložíš jiné vstupní hodnoty a ten procesor je nově přepočítá - je to digitál. Stejně se projevuje i DX7 s programmerem od Jellinghouse.

Novější TX81z se chová trochu lépe, navíc má jen 4 OP takže se i skoro přesně vejde počtem paramerů do dvou bank na Doepferu. To je potom veliká zvuková laboratoř. Docela mě mrzí, že mi někdo vyfouknul memory expander pro TX81z. Těch 32 RAM zvuků je strašně málo.

Potřeboval bych si naprogramovat template na FB01, která je taková kulatější a příjemnější v basech a má hlavně víc pamětí, ale z MIDI implementace sysex nejsem moc rozumnej (message jsou dělený na dva a to už mi hlava nebere).
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2739
Registrován: 22 zář 2005 16:21

...

Příspěvek od bassline »

a neznie ta DX7 sucho?...ani to nema ziadne efekty, ak som dobre pozeral...Som zo zaujimavosti pocuval original presety z DX7 importovane v sw FM7, ale teda nic moc no...realna DX7 potom musi fakt zniet uplne inac ak ludia vravia ze z toho lezu fajn zvuky...pravda je aj to, ze presety neukazuju vacsinou vsetok potencial nastroja...

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator »

bassline: presety na synthoch (a hlavne na tych z pred 20 rokov) su vacsinou dost na nic... to bola ina doba a ludia sa novymi roznymi technologiami snazili simluovat akusticke nastroje. (dost nuda no), a aj tie presety tak vyzeraju/zneju...vseliake FM klavire a FM zvonceky a FM trumpety (: (((aj ked uz vtedy sa nasli ludia co experimentovali a programovali si na DX7 unikatne zvuky ktore sa nepodobali na nic...ale to skor v undergrounde a urcite nie medzi ludmi ktory programovali factory presety)))

Odpovědět