Prechod na logic

Vše o sekvenceru Apple Logic
Fractal

Re: Prechod na logic

Příspěvek od Fractal »

V poměru kolikrát mi spadnul Logic a kolikrát Cubase... Kubasa jasně vede

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Jasne vede v poctu padani co.. u me ted a jo :;

Fractal

Příspěvek od Fractal »

No Cubase přece. Jak na Macu, tak na PC

xxman

Příspěvek od xxman »

Tak mám za sebou první porodní bolesti po přechodu na Logic a prvotní nadšení docela opadá - narazil jsem na dva problémy s kterýma nehnu a vše se týká externího HW:

1. Mám stopu pro externí synth, přehrávám na ní klip ve smyčce a po cca 5-10 minutách přehrávání mi to začne posílat zmatené noty - jakoby zpomalé tempo klipu - v piano roll vidím normální rychlost přehrávání. Noty to posílá i chvíli po zastavení přehrávání. Nepomůže ani uložení restart a logicu - po načtení projektu jedou midi klipy pro externí synth zase zmateně. Občas se to nějakým zázrakem srovná samo. Stává se to s prakticky čistým projektem - 1 MIDI stopa pro externí HW, 1 SW instrument NI Maschine. Pokud mám čistě SW instrumety problém není. Napadá mě nějaký problém se synchronizací - v nastavení projektu posílám sync do všech MIDI OUT. Tenhle bug mě totálně vytáčí a je pro mě Logic nepoužitelný.

2.Opět MIDI pro externí synth - pro zjednodušení uvedu příklad - udělám klip 1 bar, v tom 4 noty, klip dám 4x za sebe (4xloop), dám přehrávat tyto 4 bary dokola (cycle) a poslední nota těchto 4 barů se nepřehraje, pokud to dám přehrát bez smyčky, hraje vše. Nědělá to vždy, ale tak v 50% případů. Někde jsem narazil, že to někde neúspěšně řešili u verze 8.

Kompletně jsem přeinstaloval systém a žádná změna - mám Mac Mini 2012 Yosemite, Logic PRO X a MIDI posílám ven přes NI Maschine MK2 do KORG MS2000r a do Basstation 2 přímo přes USB. Problémy se projevují i při použití pouze jednoho synthu. U jiných DAW jsem se s tím nesetkal - Reaper, Ableton, NI Maschine.

Budu rád, když mě někdo vyvede z omylu a zjistím, že jsem vůl já a ne že je Logic tak zabugovaný :(

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

No ja jsem opustil Logic a zavrhnul. Ja jsem presel na Ableton 9, kde jsem ozelel par veci, ktere to neumi a pak nove shortcuts a jsem docela spokojeny.

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

zajímavé, to se mi nestává a jedu na tom 51 MIDI okruhů (vsázel bych spíš na to NI a Novation MIDI/USB v tomhle případě). U mě je jiný problém, nepřenáší se mi názvy audio vstupů takže se mi tam objeví vstupy 1-96 a hledám v excelu co mi na čem visí. pokud se pokusím o I/O labels v mixu tak to celé spadne. Stále taky přetrvává problém s tím, že po restartu projektu přestanou všechny MIDi devices hrát a musím ručně znova projet všechny external instruments a naloadovat presety ... Apple se s tím zjevně nerozrušuje. Dneska obecně všechny zajímají jenom pluginy a tudíž na to kašlou. Poslední dobou čím dál tím víc uvažuji o návratu do L9 (např. mě nebude rozčilovat ta debilní knihovna v L10, která pro mě udělala z EXS24 nepoužitelnou věc). MIDI pluginy asi oželím, jediné co mi bude chybět je ten "rovnač na vokály", ale asi bude stejně dobře fungovat i něco od iZotope.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

xxman

Příspěvek od xxman »

Tak záhada vyřešena s výsledkem - JSEM VŮL :D ... zapomněl jsem, že mám ještě připojného Shruthiho (momentálně bez využití) a ten asi vždycky rozhodil synchronizaci - po odpojení je vše OK. Zajímavé, že se to projevilo jen v Logicu.

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

protože v Logicu je defaultně nastaveno all MIDI inputs (v environmentu sum in), tj. všechna zařízení posílají data do aktivních MIDI výstupů (tj. do record enable stop, resp. do stopy na které zrovna jsi v arrange window). Doporučuji si otevřít Environment a podívat se do MIDI ports a tam si aktivovat jenom ten master keyboard co cheš používat (pak nebudeš muste Shruthiho odpojovat fyzicky) + se podívej na MIDI sync preference, tam se povolují MIDI hodiny.

Méně mocné DAW v oblasti MIDI to mají vyřešeno jednodušeji.

xxman

Příspěvek od xxman »

Díky za nasměrování, MIDI clock posílám jednoduše do all a dál jsem nic moc nenastavoval - environment jsem otevřel a zatím rychle zavřel - musím nastudovat :) Jde v MIDI environment nastavit příjem dat jen na určitém kanálu v MIDI okruhu? Mám Shruthiho a Korg MS2000r na jednom okruhu a z MS2000 bych chtěl nahrávat i vysíláni CC kontrolerů. Nebo třeba obráceně - zakázat určitý kanál?

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

Jasně .. studuj, najdeš :) Musíš si tam navkládat MIDI instrumenty a u nich ponastavovat kanály atd. jde tam skoro všechno, ale chce to přečíst manuál.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

environments je vec , co logic vzdy odlisovala od ostatnych seqvencerov .. mocny nastroj , a samozrejme patricne komplikovany :)

xxman

Příspěvek od xxman »

Tak po celovečerním bádání jsem v Environments vše nasatavil podle představ a problém přetrvával. Nakonec jsem na záhadu nejspíš přišel - na stopách pro externí synthy jsem měl zapnutou automatickou kompenzaci zpoždění.

xxman

Příspěvek od xxman »

Tak bohužel jsem zase na začátku - asi jsem večer málo testoval, ráno první testovací projekt a opět po 4 minutách přehrávání to posílá zmatky. Jinak Environments je velice zajímavá část Logicu, škoda že ten Logic mi k tomu nefunguje :D

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

Hele a ty 4 minuty to jede pořád dokola, žádný start/stop sekvenceru mezi? nebo to začně dělat po start/stop. pošli screen toho Environmentu, jestli tam není něco blbě. Jo a na MS2000 máš MIDI local off a zakázanej arpeggiator? A nemáš taky třeba ty CC z MS2000 namapovaný na ovládání Logicu (tj. by se to klidně mohlo poprat)

xxman

Příspěvek od xxman »

Záhada nejspíš odhalena - problém byl, že jsem posílal MIDI clock do ALL portů a po nasměrování přímo do jednotlivých MIDI výstupů je vše OK. Mám zvukovku Tascam US-366, která nemá MIDI interface, ale v systému v MIDI devices se tváří že jo. Tato zvukovka opdporuje footswitch, tak tipuju, že to je to tenhle port. No a pokud jsem poslal MIDI clock do všech MIDI zařízení, včetně tohoto pro footswitch, tak se to někde zasekalo.
Díky za podporu!

Odpovědět