Problem s Logicem - latence ?

Vše o sekvenceru Apple Logic
Odpovědět
p.l707
Příspěvky: 5
Registrován: 16 črc 2008 20:41

Problem s Logicem - latence ?

Příspěvek od p.l707 » 13 led 2009 20:24

Zdravim...


Potrebuji nasekvencovat projekt o asi 20ti stopach - jedna se o audio (djs mixtape)
Problem je v tom, ze za zrejme zadneho nastaveni se neda dosahnout takrka nulove latence...
Neco o setupu.. Serato Scratch LIVE s mixem, master out z mixu do Line-In na MacBooku (2.0GHz Core Duo, 2GB RAM), pouzivame standartni Core Audio, zadnou externi zvukovou kartu.. Line-Out z MacBooku pripojen na predzesilovac u klasicke Hi-Fi soustavy..
Nyni k problemu....Prvni stopa nahrata bez problemu, druhou stopu potrebujeme samozrejme vmichat k te prvni, jedna se o mixtape.. problem je v tom, ze latence zapricinuje pomalou reakci odposlechu, signal se v Macu zpozduje a nahravanej dj neni schopen presne vmichat danou vec.
Nastaveni Core Audia v Logicu 8 je takoveto - I/O buffer zapnuty, velikost 32 samplu, Record Delay 0samples, pre-bufering nastaven na nizkou hodnotu..
Pokud mam takto nastaveno a vypnut globalni Low-Latency mod, nahravani a i proste prehravani pres Logic je zpozdene - resil jsem zapnutim Low-Latency modu.... v tomto mi ovsem zase nejde nahravat, system hlasi Overload... na mixeru je zapnut pouze na Output 1-2 obycejny kompresor....to je vse...
Nechapu, proc Low-Latency nestiha pri real-time nahravani procesor, nebo spis proc hlasi System Overload...
Cili resim problem takovyto - s velice nizkou latenci nahravat nejde, s latenci vyssi jde, coz je vsak pro nas nepripustne.
Nenasel jsem snad zadnou kombinaci nastaveni bufferu, ktera by mela nejnizsi moznou latency a zaroven byla pouzitelna k recordingu....je to jen obycejna Line-In Audio stopa....kde by, prosim, mohl byt problem ?

Predem diky za odpovedi...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 13 led 2009 22:30

onboard zvukovka na macu je obycajna ac97 kakacka, neviem preco ta prekvapuje ze sa to takto chova. cim mensi buffer, tym vacsia spotreba cpu = v krajnom pripade system overload. riesenim je lepsia zvukovka
a bacha, dalsiu latenciu ti do monitoringu vnasaju akekolvek efekty, vratane kompresorov a ekvalizerov, tam si treba dobre rozmysliet, ake pluginy pouzit. najmensie oneskorenie budu predpokladam vnasat tie interne z logicu. idealka je dat material dokopy bez efektov a finalnu mixaz riesit az ked mas audio na disku

p.l707
Příspěvky: 5
Registrován: 16 črc 2008 20:41

Příspěvek od p.l707 » 13 led 2009 22:39

kexik píše:onboard zvukovka na macu je obycajna ac97 kakacka, neviem preco ta prekvapuje ze sa to takto chova. cim mensi buffer, tym vacsia spotreba cpu = v krajnom pripade system overload. riesenim je lepsia zvukovka
a bacha, dalsiu latenciu ti do monitoringu vnasaju akekolvek efekty, vratane kompresorov a ekvalizerov, tam si treba dobre rozmysliet, ake pluginy pouzit. najmensie oneskorenie budu predpokladam vnasat tie interne z logicu. idealka je dat material dokopy bez efektov a finalnu mixaz riesit az ked mas audio na disku
Je mi jasny, ze je to onboard zvuk))
Chces tim teda rict, ze neexistuje zpusob, jak nahrat bez latence jednoduse realtime audio ? Dejme tomu s vypnutymi efekty, etc...(i kdyz aktivni byl jen pouhy jeden zakladni kompresor) ?

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2678
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 13 led 2009 23:23

jde, ale musel bys mit specialni low latency drivery, nevim jestli takove pro mac existujou, ale typoval bych ze jo

p.l707
Příspěvky: 5
Registrován: 16 črc 2008 20:41

Příspěvek od p.l707 » 13 led 2009 23:32

Fractal píše:jde, ale musel bys mit specialni low latency drivery, nevim jestli takove pro mac existujou, ale typoval bych ze jo
A mohl bych Vas pozadat o pomoc s hledanim ?
Google mi totiz nic poradneho nevyhodi :(

Stejne mi to nejde do hlavy... Macbook, Logic a neni to schopne nahrat bez zpozdeni obycejny audio signal...vzdyt to dokaze i to nejhorsi orezavatko na Windows..kde je chyba ?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 13 led 2009 23:32

Fractal: core audio su low latency driver. nic ine nepotrebujes.
pl707: a skusal si vobec zvacsovat ten IO bufer? realisticke cislo je okolo 512 samplov, co da nejakych 5ms dnu a 5ms von na 44.1kHz, co uz musi na mixovanie stacit.

p.l707
Příspěvky: 5
Registrován: 16 črc 2008 20:41

Příspěvek od p.l707 » 13 led 2009 23:40

kexik píše:Fractal: core audio su low latency driver. nic ine nepotrebujes.
pl707: a skusal si vobec zvacsovat ten IO bufer? realisticke cislo je okolo 512 samplov, co da nejakych 5ms dnu a 5ms von na 44.1kHz, co uz musi na mixovanie stacit.
Zkousel, 512 je myslim dokonce defaultni hodnota, ale tam uz se prave projevuje to zpozdeni hodne.. ja vim, je to hloupych 10ms, ale v realu bych rekl ze je to vic... signal primo z mixu ze sluchatek a z Maca = blizi se flangeru, coz je rozhodne nepouzitelne a neni to live monitoring...cili to je ten problem...


Mozna to zkusime vzit za jiny konec...

Mate mix se dvema master outy (dj mix, ne studiovy), macbook a bedny.... potrebujete postup: nahrati stopy prvni stopy, prehravani prave nahrane stopy a soucasny zapis dalsi stopy do noveho tracku v sekvenceru a tak porad dokola....... vzdyt je to uplne jednoduche, nahravam a soucasne prahravam jednu stopu...nerikejte mi, ze to nejde udelat bez zpozdeni..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 13 led 2009 23:52

ale vsak na zazname nemas mat opozdenie, to logic kompenzuje. ak ti nesedia dve stopy uz nahrate na hdd, tak tam mas nejaky iny zadrhel, to uz nesuvisi s core audiom. btw 5+5ms poct skutocne len vtedy ak ti hra sucasne zaznam aj direct monitoring, vtedy vznika flanger. ale uplne bezne s takou latenciou nahravam, samozrejme za sucasneho playbacku

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2678
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 14 led 2009 00:11

myslel jsem neco jako asio4all pro pc, nevim...

ale nejspis bude problem v nastaveni toho serata imho, nejlepe zkusit jeho posledni drajvry; je normalni ze kdyz na zvukovce nastavis nejnizzsi latenci, tak vice zatezuje procak

p.l707
Příspěvky: 5
Registrován: 16 črc 2008 20:41

Příspěvek od p.l707 » 14 led 2009 19:48

Fractal píše:myslel jsem neco jako asio4all pro pc, nevim...

ale nejspis bude problem v nastaveni toho serata imho, nejlepe zkusit jeho posledni drajvry; je normalni ze kdyz na zvukovce nastavis nejnizzsi latenci, tak vice zatezuje procak
Seratem to urcite neni, hraju z nej 2 roky a poznam, kdyz by to bylo tim..
Reakce je okamzita, mam nastaveno 2ms a bez problemu.....
Nemam tu ted potrebne kabely, zarizeni...ale mohl by nkdo udelat test ? neco s dvema vystupy (nejlip sluchatka + nejakej master out) napojit master out do line in na macbooku a z macbooku pustit ven pres vystup zvuk do beden ? Schvalne, zkuste si porovna to, co vam jde ven s tim, co jde do sluchatek v realtimu....me proste nejde v zadnem pripade docilit 'nulove' latence.. A to snad u Logicu bez pluginu, etc.... musi jit..

Odpovědět