Cubase a pedály

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Odpovědět
Danous
Příspěvky: 5
Registrován: 10 čer 2012 18:05

Cubase a pedály

Příspěvek od Danous » 11 čer 2012 21:08

Přeji hezký den a prosím o pomoc.
Dostal jsem k dispozici pedály Nobels MF-2 a nedaří se mi je dostat do Cubase. Někde dělaám nějakou chybu, protože mi vždy funguje pouze první pedál.
Postup:
Device - Device setup - Vytvořil jsem nový Generic device. Přes Learn jsem označil pedály v první tabulce a ve druhé tabulce jsem chtěl zatím vyzkoušet alespoň jednoduché ovládání transport - stop, start a tak....

A dál se dějí věci kterým nerozumím..
Nastavím Fader1 - transport - start
Fader2 - transport - stop

Jestli tomu alespoň trochu rozumím, tak bych měl jedním pedálem zapnout přehrávání a druhým zastavit.
Funguje mi pouze ten první, začne se to přehrávat (po hrozně dlouhé době), ale to je vše. Aktivitu vidím ,něco tam jde, ale nefunguje to.

Prosím poraďte! Děkuji

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2649
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Cubase a pedály

Příspěvek od MDudas » 11 čer 2012 21:54

No fuj ! Co to je za zlozite zariadenie z Boeingu 747 ??? :shock: :o

Ak som spravne pochopil, mas to strcene do compu a do toho MF2 Ti idu dva bezne pedale, ale funguje Ti iba prvy ?
Prestuduj si kapitolu Switches v manuale - standardne su vraj vypnute.... :?:
Takze si budes musiet pripravit nejaky "Setup" v tom MF2, ktory bude mat aktivovane externe pedale a nastavene ako bezne MIDI kontrolery (nejake nepouzite medzi 11- 127).

Danous
Příspěvky: 5
Registrován: 10 čer 2012 18:05

Re: Cubase a pedály

Příspěvek od Danous » 11 čer 2012 23:16

Moc děkuji za odpověď, ale jak jsi přišel na ty externí pedály? Ta mašinka jich má sama o sobě 12, to stačí ne?
Vypadá to asi takhle: http://www.nobels.com/oman/mf-2_ownersmanual.pdf

Strčené to mám do M-Audio FAST TRACK PRO. Možná si to maluju moc růžově, ale myslel jsem , že by to tím mohlo jít.
Problém je v tom, že moc nerozumím těm MIDI kanálům a bankám, jak to mám přiřadit funkcím v Cubase.
Prosím trpělivost se mnou. Díky moc....

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2649
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Cubase a pedály

Příspěvek od MDudas » 12 čer 2012 02:57

Aha. No zakladny problem asi bude v tom, ze od tej veci cakas nieco, co ona nerobi. :wink:
12 pedalov je samozrejme dost. Dokonca az moc. Ide o to, ze v tomto pripade mas k dispozicii "Live pedale" a nie "DAW pedale", ktore Ty asi chces....
:(
Je to pokrocilejsia masina na ovladanie 1 a viac zariadeni pomocou jej vlastnych a dalsich 4 externych pedalov s moznostou programovania vlastnosti a spravania -t.j. riadiace zariadenie, ktore Ti umoznuje zariadenia ovladat nohami (ktore by si normalne musel robit cez panely s cudlikmi a tocitkami). Je to podla mna urcene hlavne na Live hru na klavesy :!: Vacsina funkcii je tam orientovana na volbu a rychle prepinanie nastrojov a riadenie expression pedalov, pripadne este aj na gitarove efekty (resp. non-midi zariadenia)... Ovladat s tymto nejaky DAW bude tazke....
Ak si len letmo pozries oznacenia pedalov na tvojom pristroji - volba MIDI banky, volba nastroja, volba kanalu, MIDI hlasitost, nastavovanie kriviek odozvy a rozsahu expression pedalov, hmmmm...... - vsetko su to "skratky" na ovladanie syntezatorov a pedalov bez pouzitia panela pri LIVE hre.

Ale naspat k tvojmu problemu - skus popisat, co vlastne chces (funkcionalitu). Mozno Ti niekto bude vediet poradit zariadenie.
Ja by som tipol, ze chces zariadenie, ktore Ti umozni MMC (Midi Machine Control) - najdi a precitaj si o tom na WEBe a pripadne napis, ci je to ono....

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Cubase a pedály

Příspěvek od pavlii » 12 čer 2012 08:25

Ale však je to úplně jedno; DAW lze ovládat jakýmkoli MIDI zařízením - ovládací "mapu" si můžeš vytvořit libovolnou (příklad v Cubase je Generic Remote)... V daném případě se tedy rozhodně nejedná o MMC ;-) takže "těžké" to rozhodně nebude; jen to chce trochu práce při programování Generic Remote ovládací mapy.

2Danous: v dialogu Generic Remote je myslím v té spodní polovině ještě možnost (myslím sloupeček úplně vpravo), jestli se ti funkce bude chovat jako ON/OFF spínač nebo bude ON pouze při stisknutém pedálu (například)....je dobré prostudovat návod nebo moje dva články (najdeš někde na www.dreamface.net). Ovládací prvky posuvu (Play, Rec apod.) jsme sice osobně nikdy nezkoušel takhle řídit, ale neměl by to být problém.

P.

Danous
Příspěvky: 5
Registrován: 10 čer 2012 18:05

Re: Cubase a pedály

Příspěvek od Danous » 12 čer 2012 22:12

Čau klucí, díky za odpověď!!!
Předně tady musím napsat, že se shoduji s PAVLI, že by teoreticky by stroj, který se jmenuje "MIDI Foot Controller" měl mít přiřaditelné funkce i pro DAW. Na vysvětlenou bych měl podotknout, že pedály nemám na start a stop přehrávání, ale je to tak srozumitelný povel, že jsem na tom chtěl vyzkoušet, jestli to vůbec rozchodím. A právě ani to mi nejede. Nemám moc v úmyslu se dopodrobna učit protokol MIDI, ale myslel jsem si tak, že když Cubejsu ukážu, že tímhle pedálem START a tímhle STOP, tak to bude fungovat.

2Pavli: S těmi to "Flagy" jsem si taky zkoušel hrát, ale stejně mi to přijde, jakoby mě fungoval pouze první řádek první tabulky.
Asi celkově nechápu princip. Pomocí těch 12 pedálů jsem schopen odeslat na výstup číslo 1 - 128.
Kdyby to šlo: 1pedal = 1stisk = start, druhy stisk = STOP
2pedal = stisk = rewind na 0. atd ..... atd.... až 128pedal = prvni stisk= vypni to a jdi spát!!!!!! ale takhle jednoduchý to asi prostě není....... :-(

Jinak původně jsem měl v úmyslu přepínat zvuky kytary. Myslel jsem si, že si udělám třeba 4 Audio stopy s různým zkreslením a pomocí pedálů přepnu na požadovanou. Stále si myslím, že v tak sofistikovaném SW to nemůže být zas takový problém.
Co vy na to??? Ještě jednou díky......

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Cubase a pedály

Příspěvek od pavlii » 12 čer 2012 22:31

Přečetl sis ty moje články? Nejsou sice vyčerpávající co se celé Generic Remote tématiky týče, ale poskytnou určo dost dobré vodítko.

Příklad se stiskama fungovat nebude. Jsou tu dva povely: START a STOP. Generic Remote ti umožní nadefinovat pro jeden povel jen jeden příkaz. Takže pro START a STOP potřebuješ dva pedály.

A MIDI protokol se pro tenhle účel fakt učit nemusíš, protože z tohohle se použije jen MIDI kanál a číslo MIDI CC, což ti obvykle zvládne v horní tabulce Cubase vyzjistit sama pomocí Learn tlačítka ;-)

Ve spodní tabulce definuješ tu kterou funkci pro příslušný řádek (=jeden povel). Co se nenabízí, nelze dálkově přes Remote ovládat.

P.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2649
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Cubase a pedály

Příspěvek od MDudas » 13 čer 2012 13:32

pavlii, od ktorej verzie je to Generic Remote v Cubase ? alebo je to samostatne VST? ja pouzivam starsiu 3 SX a tam to neni.

dokaze to Program Change alebo Bank Change tranformovat na iny MIDI controler? totiz cely problem tych pedalov je, ze akoby nemaju rezim, v ktorom by posielali obycajne kontrolery (okrem CC z externych pedalov). este raz som studoval ten manual a mam pocit, ze to dokonca ani nie su keyboardove, ale riadiace pedale pre gitaristov na ovladanie MIDI modulov e externych efektov....
Nieco na sposob - stlacenim 2 pedalov vyber banku+zvuk + nastav hlasitost + nastav reakcie wah a volume pedalov....

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Cubase a pedály

Příspěvek od pavlii » 13 čer 2012 13:35

Generic Remote je v Cubase pomalu od nepaměti (minimálně od verze VST). Mal by sis chalan občas prečítať i manuálik ;-)

P.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2649
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Cubase a pedály

Příspěvek od MDudas » 13 čer 2012 13:59

Tazko mozem nieco hladat v manuale, ked ani neviem, ze to existuje... :(
Pretoze nepouzivam ziadne Remote Control zariadenie (pozivam klavesove skratky a keyboard), tak som nemal ani zalozenu kategoriu Remote Devices. proste mi to tam cele chybalo. takze diky moc - ucim sa cely zivot.
A precitat cely manual.... hmmm... to je teoria. :)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Cubase a pedály

Příspěvek od pavlii » 13 čer 2012 14:05

:-D
Mimo jiné je na Remote Control samostaný manuálek délkově poněkud stravitelnější.....

P.

Odpovědět