Midi klaviatura

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Odpovědět
Reithal
Příspěvky: 9
Registrován: 06 lis 2016 18:58

Midi klaviatura

Příspěvek od Reithal »

Ahoj, letos jsem byl přizván do kapely a kluci mě na konci sezóny přesvědčili ke koupi nových kláves, protože mám na starých nevyhovující zvuky. Chci si objednat ROLAND FA-06, ale jelikož se mi například vyloženě klávesovky (Hallelujah nebo Ty a já od Kryštofů) hrají na "měkké" klávesnici špatně, napadlo mě k nim přikoupit ještě 7oktávovou MIDI klaviaturu. Naopak kytary a smyčce mi vyhovují lépe na té měkké a mi to přišlo finančně výhodnější. Nejsem si ale jistý, jak tyto MIDI fungují. To se nějak propojí kabelem s klasickými klávesami (v mém případě pak s těmi ROLANDy) a převezme z nich zvuky? Nebo se musí propojit s PC?
Díky za odpověď ;)

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 2132
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: Midi klaviatura

Příspěvek od tony9 »

Zjednodušeně řečeno, když budou mít ty klávesy tyhle zdířky, tak nepotřebuješ počítač.
https://en.wikipedia.org/wiki/MIDI#/med ... _cable.jpg

rolyam
Příspěvky: 69
Registrován: 19 kvě 2011 13:40

Re: Midi klaviatura

Příspěvek od rolyam »

Midi klaviatura (master keyboard) "nepřevezme" zvuky, pořád bude hrát jen FA-06. Jenom místo klaviatury na FA-06 se bude používat klaviatura master keyboardu.
Můžou se samozřejmě používat i obě klaviatury najednou (např. zvuk piana budu hrát přes master keyboard a současně smyčce přes klaviaturu FA-06) - k tomu stačí trošku prostudovat problematiku midi kanálů a možnosti nastavení FA-06 v manuálu.
Jinak nejjednodušší propojení bude midi kabelem (master keyboard musí mít konektor MIDI OUT, ne pouze USB pro připojení k PC), tj. master keyboard zdířka MIDI OUT a FA-06 zdířka MIDI IN ... jak je zobrazeno v předchozím příspěvku :-)

Reithal
Příspěvky: 9
Registrován: 06 lis 2016 18:58

Re: Midi klaviatura

Příspěvek od Reithal »

Přesně to jsem chtěl slyšet a tak to i využít! Moc vám děkuju!

Odpovědět