MIDI pre laikov

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Odpovědět
scott030
Příspěvky: 38
Registrován: 11 črc 2013 15:08

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od scott030 » 15 zář 2013 19:38

nejak to tu zase stichlo :(

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2653
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od MDudas » 18 zář 2013 00:45

Jo. Dvaja kamarati prerabaju byty... vymenil som na par tyzdnov pisanie za stierkovanie. :wink:

scott030
Příspěvky: 38
Registrován: 11 črc 2013 15:08

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od scott030 » 19 zář 2013 09:50

no tak to ti nezavidim :) ale je to fajn ked sa na teba mozu spolahnut ze im pomozes! :D

Uživatelský avatar
Nikoleta
Příspěvky: 6
Registrován: 04 bře 2014 19:55

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od Nikoleta » 04 bře 2014 20:17

Ahoj
mě je 16 a dostala jsem Yamaha PSR E323 + nějaky Prodipe midi kabel.
Jediné co jsem do ted' vyčetla je že musím mít nějaký program. Mám Cubase 5 ale to je všechno takže mě osobně by se líbilo kdyby tu nějaká dobrá duše zjednodušeně napsala Co všechno potřebuju ktomu abych si mohla složit vlastní skladbu adt. :)
Myslím tím Co potřebuju za programy a popsané nastavení krok po kroku.

Ještě to zkusím celé pročíst těch 108 stran co tu je ale dřív něž to všechno přečtu zapomenu co je na začátku :D
Zkuste mi prosím někdo poradit byla bych mooooc vděčná :)

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od peteness » 04 bře 2014 22:18

Nikoleta: Cubase ti stačí ke všemu, záznam MIDI, editace MIDI, máš tam VST (virtuální) nástroje - ty můžeš doinstalovat i od jiných firem. Můžeš do Cubase nahrát zpěv a přichíchat ho k tracku. Nakonec to vyexportuješ třeba jako mp3.
Je to ale rozsáhlý program, tudíž v pár krocích se to nedá vysvětlit.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2653
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od MDudas » 05 bře 2014 11:25

Niki, to su tie otazky - mozete mi par vetami objasnit, ako sa pilotuje lietadlo ? mozete mi par vetami objasnit, ako sa postavi dom? Sialene jednoduchy mladeznicky pohlad na svet... :lol: :oops:

- pokial nebudes spievat, iba hrat na Yama, mas na zaciatok vsetko. Cubase je PRO level, takze to mas na par let studia... :(
- ak chces spievat, budes potrebovat zvukovku a mikrofon (nie PC mikrofon, ale normalny na spev... a solidnu zvukovku, nie integrovanu)
- budes muset spojazdnit Cubase- t.j. aby Ti Cubase cez USB nahraval, to co prave hras na Yama (nastavenie portov a pod.)
- budes musiet pochopit rozdiel medzi MIDI a audio stopami - s kazdym typom sa pracuje inac (MIDI su instrukcie a noty, audio je zvuk)
- budes musiet pochopit nahravanie na rozne stopy a zakladnu editaciu (kopirovanie, strihanie a pod.)
- v neposlednom rade by bolo dobre vediet hrat na klavir alebo mat aspon nejake hudobne zaklady
- a mat tiez kamarata znaleho pocitacov...

Uživatelský avatar
Nikoleta
Příspěvky: 6
Registrován: 04 bře 2014 19:55

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od Nikoleta » 05 bře 2014 11:37

MDubas : to mě taky potom napadlo že to bude jako s letadlem :D
jinak zpěv ne spíš bych mi jde o to abych když něco zahraju na klávesy abych to měla vtom Cubase jako audio stopu.

nahrávání , kopírování , stříhání

Už jsem si tady pár článků přečetla a co sem pochopila tak že si musím nastavit IN / OUT v Cubase a na Yama LOCAL OFF

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2653
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od MDudas » 05 bře 2014 12:03

Vyborne.
Len upozornujem, ze pokial nie si dobry hrac - chyby samotnej hry na klavesy je vyrazne jednoduchsie upravovat v MIDI zazname. Audio sa upravuje tazsie, a hlavne sluzi na ine veci.

Na nahravanie zvuku (vystupu z Yama) potrebujes "AUDIO" kable. To su tie s klasickymi gulatymi konektormi (sluchatka a pod) a potrebujes ich zapojit z Yama do Line-In vstupu na zvukovke. T.j. ten Prodipe kabel je na MIDI (MIDI neni zvuk!)
A potrebujes zapnut nahravanie v CUBASE (a hlasitost vo Windows Volume Mixer). Ci zvuk do Cubase "priteka" spoznas podla pohybu na transport-paneli (to je ten dolny s play/stop/pause atd.).

Uživatelský avatar
Nikoleta
Příspěvky: 6
Registrován: 04 bře 2014 19:55

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od Nikoleta » 05 bře 2014 12:40

Takže jestli to správně chápu tak musím mít tohle > http://audio-video-kabely.heureka.cz/be ... m-jack-5m/

a néé tohle > http://www.houdek.cz/kytary/kabely/midi ... -kabel.htm

?? :D

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od pavlii » 05 bře 2014 12:59

Ano, co se týče audia tak ano. Za předpokladu, že tvoje stávající zvukovka má vstup ten 3,5mm jack (ale to asi bude tenhle případ).

Na Yamaha Local OFF nastavovat nemusíš - když nebudeš klávesy propojovat s počítačem ještě i cestou MIDI. Ale ani pak bys nemusela - stačilo by vypnout v Cubase "echování" přijímaných MIDI zpráv ven.

P.

Uživatelský avatar
Nikoleta
Příspěvky: 6
Registrován: 04 bře 2014 19:55

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od Nikoleta » 05 bře 2014 15:10

Super :)) děkuju moooc :))

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od peteness » 05 bře 2014 17:59

Nejrychlejší cesta, jestli chceš jenom audio stopu: koupit audio kabel, kterým propojíš Yamahu se zvukárnou v noťasu nebo v compu nebo co máš. Tzn. nejspíš velký jack - malý jack, ne to co linkuješ.
Pak první věc, nevím jestli už normálně používáš Cubase, ale nejspíš budeš (k integrované zvukárně) potřebovat nainstalovat univerzální ASIO ovladač (???). Pak spustit utilitu ASIO multimedia setup (je ve složce, kde je nainstalovaný Cubase), políčko Presets, tam vybereš svoji zvukovou kartu...doufám, že se nepletu...Tohle by měl líp vědět Pavlii..... :wink:

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8803
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od biscuit » 05 bře 2014 18:09

hlavne si zkus sama pro sebe odpovedet, jakej je rozdil mezi audio stopou a midi stopou a jakej maj vyznam. docela normalni je mit oboji vedle sebe - ja mam casto midi stopu a pod ni audio se "stejnym" obsahem. casem sama pochopis proc je dobry mit oboje a jak nejlip jedno nebo druhy vyuzivat a taky co ti samotny nejvic vyhovuje, protoze kazdej ma trochu jinej styl prace...

tzn. ze potrebujes jak midi kabel, tak audio kabel, abys mohla plnohodnotne pracovat s pocitacem jako sekvencerem, ale i jako nahravadlem, editovadlem a michadlem (proste daw) :-)

Uživatelský avatar
Nikoleta
Příspěvky: 6
Registrován: 04 bře 2014 19:55

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od Nikoleta » 06 bře 2014 12:02

Peteness : To co linkuji je dobře :) mám na to ten větši jack do kláves
ten universální asio ovladač myslíš Asio4all ? jestli ano tak ten už taky mám
Biscuit : Když budu nahrávat audio stopu a budu mít zapojené jak audio kabel tak i Midi kabel bude se to nahrávat oboje ? nebo jak to je ? už sem z toho docela mimo :D

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od hubert » 06 bře 2014 12:13

Ked povolis (REC ARM) nahravanie aj na MIDI aj na audio stope a budes mat pripojene oba kable tak ti to nahra obe stopy. Audio stopu budes potom hned pocut ked spustis play....MIDI stopu mozes prehrat bud cez pripojeny klaves tak ze don nasmerujes zaznamenane noty z MIDI stopy nastavenim patricneho MIDI kanala a MIDI OUT...alebo ju mozes nechat zahrat cez nejaky VST instrument...

Odpovědět