MIDI pre laikov

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21268
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od Pytkin » 01 srp 2013 17:32

No.. Musel by si mat midi keyboard, co vysiela tempo a zavesit nuendo na neho.. Tempo ale neňi midi sprava .. Je midiclock, ktory sa vysiela 96x za jeden takt (alebo jedň svtrku?).. Alebo miditimecode, kde sa vysiela cely casovy udaj 4x za jeden frame (stvrtokienko) .. Cize toto nespravis nejakym keyboardom, ktoremu nastavis daky midicontroller na potenciometer.. Napada ma ze v nuende mozno dakym transformerom skus transformovat midi controler na tempo..

scott030
Příspěvky: 38
Registrován: 11 črc 2013 15:08

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od scott030 » 01 srp 2013 17:58

tak toto je uz pre mna zatial spanielska dedina :( ale celkom by ma to zaujimalo ako sa to da. dalsia otazka co ma zaujima hoci tym vlastne predbieham zaklady MIDI sa tyka implementacnej tabulky. mam tam kopec kontrolerov ktore su oznacene len ako kontroler 58, 59, 60 atd. no nemaju priradenu ziadnu funkciu. co sa s tymito kontrolermi da robit. a naco vlastne NRPN a RPN cize registrovane a neregistrovane kontrolery?

charonme
Příspěvky: 1144
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od charonme » 01 srp 2013 18:13

vsak ked si vyrobis zariadenie ktore by napriklad spracovavlo prichadzajuce midi data z kontrolera a vysielalo midi data do synthu, tak si ho mozes naprogramovat jak chces, hoci aj ze by reagoval na nejaky konkretny midi signal aby sa mu zmenilo tempo
mam tam kopec kontrolerov
kde "tam"? v com?

jackies

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od jackies » 01 srp 2013 18:52

Já se ptám, k čemu je to vůbec dobrý.
Nějaký konkrétní případ ?

scott030
Příspěvky: 38
Registrován: 11 črc 2013 15:08

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od scott030 » 01 srp 2013 19:06

zial taky macher nie som aby som si vedel nieco take sam poskladat :( a odpoved na otazku jackiesa je velmi jednoducha. s kamosom si skladame skladby pre vlastne potesenie a pre ten uzky okruh ludi co poculo nasu hudbu. problem je v tom, ze u nas mimo uzky okruh muzikantov (ktory su uz aj tak obsadeny) si kazdy mysli ze okrem zanru rock nic ine neexistuje a tym padom mame problem zohnat niekoho kto by si s nami rad zahral pretoze akonahle zistia ze sa nejedna o rock nemaju zaujem.trochu blbe,vsak? cize pokial by sme mali ziveho bubenika nie je problem menit tempo pocas skladby. ale bubenika nemame tak by sme si to chceli urobit nejako v PC ak sa to da teda....

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od peteness » 01 srp 2013 20:22

Jestli chces menit tempo behem skladby pomoci keyboardu, tak to tempo budes muset jednoduse menit na tom keyboardu (rucne koleckem nebo tlacitkama) - za podminky, ze pouzivas Midi clock (slave - Nuendo, master - keyboard)......coz je imho logicke a bezne pouzivane. Nebo si zmeny tempa predem nakreslit jako automativaci v Tempo tracku.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21268
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od Pytkin » 01 srp 2013 20:26

scott030 píše:mam tam kopec kontrolerov ktore su oznacene len ako kontroler 58, 59, 60 atd. no nemaju priradenu ziadnu funkciu. co sa s tymito kontrolermi da robit.
no na to je presne midi implenentacna tabulka , kde mas napisane , na ktory kontroler nastroj reaguje (receive) , a ktory vysiela (transmit) .. a mas tam napisane co konkretne ten controler robi .. Controlerov je 0-127 (1-128) .. niektore su standardizovane (trebars CC7 je volume) .. A ostatne nie .. cize nastroj moze robit co chce .. zavisi ako si to vyrobca naprogramuje .. casom sa vela kontrolerov standardizovalo .. aby boli nastroje medzi sebou co najviac kompatibilne ..
scott030 píše:a naco vlastne NRPN a RPN cize registrovane a neregistrovane kontrolery?
kedze je kontrolerov malo , tak vznikli RPN (registrovane) a NRPN (neregistrovane) .. To je v podstate to iste .. Je to na rozsirenie poctu kontrolerov .. oba su LSB/MSB , cize horny byte a dolny byte .. aby ich nebolo len 128 ale 128*128 .. cize posles dvomi kontrolermi (MSB,LSB) cislo parametru a za tym dalsi kontroler posle data pre ten parameter .. RPN su registrovane , cize ich definuje norma MIDI a mali by ich vyrobcovia dodrziavat .. NRPN su neregistrovane , a tak si kazdy vyrobca spravi , co chce ..
scott030 píše: cize pokial by sme mali ziveho bubenika nie je problem menit tempo pocas skladby. ale bubenika nemame tak by sme si to chceli urobit nejako v PC ak sa to da teda....
no ale v nuende ma kazdy song svoje tempo .. cize otvoris song a je tam to spravne tempo , co ma byt .. keby si chcel na jednej timeline mat viac songov , tak si proste nastavis zmenu tempa vzdy od urciteho taktu , kde zacina dany song .. vobec nepotrebujes menit tempo z keyboardu ..

scott030
Příspěvky: 38
Registrován: 11 črc 2013 15:08

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od scott030 » 01 srp 2013 21:52

predpokladam, ze ak pouzivam midi master keyboard tak klavesnica len midi povely vysiela ale ich neprijima (logicky to pre mna nema zmysel nakolko je to len klavesnica bez zvukoveho modulu). este sa vsak vratim k midi implementacii. ak som ta dobre pochopil pytkin tak vsetky controllery ktore mam uvedne v implementacii su funkcne no tie u ktorych mam napisane len controller a za tym cislo nie su standardne ale si ich naprogramoval vyrobca. v navode vsak mam este tabulku s MIDI CC's zvlast pre tahove a rotacne potenciometre a zvlast pre tlacidla a pedale. na zaciatku kazdej je uvedene, ze od 0 do 119 su standard MIDI CC's, potom od 120 do 127 su kanalove spravy o ktorych uz pisal Mdudas a potom tam mam este nejake hodnoty od 128 do 156 plus jedna hodnota s cislom 255 Controller off. to su uz potom ake controllery? asi to uz nie je standard a kazdy vyrobca si ich programuje ako chce no prave toto mi robi chaos v pochopeni tabulky :(

scott030
Příspěvky: 38
Registrován: 11 črc 2013 15:08

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od scott030 » 01 srp 2013 21:53

pete ness píše:Jestli chces menit tempo behem skladby pomoci keyboardu, tak to tempo budes muset jednoduse menit na tom keyboardu (rucne koleckem nebo tlacitkama) - za podminky, ze pouzivas Midi clock (slave - Nuendo, master - keyboard)......coz je imho logicke a bezne pouzivane. Nebo si zmeny tempa predem nakreslit jako automativaci v Tempo tracku.
pozrieme, skusime :) kazda rada je vitana!

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od peteness » 02 srp 2013 00:14

podivej, zhruba takhle:
1) existuji urcite mezinarodne uznavame standardy, to jsou ty CC, co uz mas nejak od vyrobce naprogramovane......asi nejznamejsi je CC7, ktery skoro vzdycky predstavuje MIDI volume. To znamena, ze kdyz ten tvuj keybord nebo kontroler nebo co mas, pichnes do jakehokoli syntaku, modulu, cehokoli co umi prijimat midi a budes menit parametr (budes jezdit faderem nebo tocit koleckem), tak 9 z 10ti jakychkoli techhle syntaku bude zesilovat a zeslabovat zvuk - na tom se kdysi svet dohodl.
2) existuji vyrobci keyboardu, syntaku, modulu, cehokoli co ma midi a ti vetsinou uznavaji tyhle standardy, ale protoze jejich masiny maji treba 250 ruznch virtualnich filtru, tak pouzivaji neco vic nez tech 127CC nebo 128 nebo 2x127 nebo kolik jich je. Takze proto existuji NRPN, ale tema se ted netrap. Krome toho muzou mit nektery CC, ktery se standartne pouziva na neco standartniho, naprogramovany na neco uplne jineho, nebo taky na vubec nic (tvuj pripad).
3) upne kterykoli kontroler (CC) si muzes na soucasnem keyboardu, kontroleru (ve vyznamu hw masinka, nikoli CC) namapovat na cokoli se ti zlibi a muzes se na standardy uplne vykaslat.

Z tohohle zhruba, aspon doufam ze jsem to polopate rozumitelne popsal, si vyber, co je v tvym pripade aktualni. jedna vec je navod k tvoji masince, kde neco pisou. Pak jsou zase navody k jinym masinkam, tam muzou psat neco jineho. Tyhle navody si predstav jako mnoziny, ktere maji spolecny prunik v mnozine midi standardu a krome toho ji presahuji, kazdy jinym smerem. :).....tohle je velky otevreny svet a kazdy se jim musi trpelive prokousat skrz svuj konkretni hardware a nezblbnout pri tom :)

PS.
4) krome vyse popsaneho jeste hraje roli, ze komunikace mezi nastroji se dale vyviji,....... :mrgreen:

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21268
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od Pytkin » 02 srp 2013 00:43

scott030 : controleri maju cislo do 127 .. v MIDI vsetky data su len do 127 (7bitov) .. co to tam mas nas 127 , to netusim .. daj sem tu tabylku a pozrieme na to ..

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1901
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od Stan » 02 srp 2013 01:15

Není u MIDI informací ještě 0 ?
0 až 127 = 128

scott030
Příspěvky: 38
Registrován: 11 črc 2013 15:08

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od scott030 » 02 srp 2013 09:48

takze tu su tie tri tabulky o ktorych som uz pisal, jedna je standard MIDI CC's a dalsie dve su tabulky pre priraditelne MIDI CC's
Standard MIDI CC's.png
Standardne MIDI CC's
Standard MIDI CC's.png (234.39 KiB) Zobrazeno 338 x
Assignable MIDI CC's.png
Priraditelne MIDI CC's pre tahove a otocne potenciometre
Assignable MIDI CC's.png (200.51 KiB) Zobrazeno 338 x
Assignable MIDI CC's - buttons and pedal.png
Priraditelne MIDI CC's pre tlacitka a pedale
Assignable MIDI CC's - buttons and pedal.png (164.95 KiB) Zobrazeno 338 x

charonme
Příspěvky: 1144
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od charonme » 02 srp 2013 14:37

mozno toto?
Combining Two MIDI CC Numbers for 16,384 possible RPNs/NRPNs A single MIDI CC provides 128 values or possible selections - not enough to provide a sufficient number of unique RPN/NRPNs for all manufacturers of MIDI equipment. In order to make a large enough number of RPN and NRPN messages available for use by the many manufacturers of MIDI devices, two specific MIDI CC numbers (NRPN=98+99; RPN=100+101) are combined for RPN/NRPN selection. When combining two MIDI CC numbers this way, the 128 possibilities of the first MIDI CC multiply with the 128 possibilities of the second MIDI CC, resulting in 16384 unique possibilities - plenty of options for all manufacturers of MIDI equipment.
alebo druhe mozne vysvetlenie je ze to co je nad 127 robia cez program change

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: MIDI pre laikov

Příspěvek od hubert » 02 srp 2013 16:50

Na rozsirenie moznosti CC sa jednoznacne pouziva RPN a NRPN.....program change je vysostne zmena programu a tiez vie len 0-127 resp 1-128. kedze dnes je v nastrojoch alebo inych MIDI zariadenia viacero pamatovych pozicii kombinuje sa program change s volbou banku.....ale v ziadnom pripade sa neda pouzit program change ako nadstavba k vacsiemu rozsahu CC to je proste hlupost

Odpovědět