Propojení kláves s počítačem...?

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
djuj
Příspěvky: 2
Registrován: 09 srp 2011 20:55

Re: Propojení kláves s počítačem...?

Příspěvek od djuj » 09 srp 2011 21:42

Zdravím,
jsem úplný začátečník a musím Vám všem moc poděkovat za tuto diskusi, která mi hodně pomohla si věci ujasnit.
Mám jen jeden problém - z diskuse jsem pochopil, že stačí propojit klávesy s USB portem na počítači, čili stačí klasická šňůra, z jedné strany USB a z druhé strany takový čtverečkový konec, který se zapojí do kláves? Nepotřebuji nějaký Midi kabel, když mám na klávesách USB?
Mám klávesy Yamaha PSR E423 a jako DAW jsem se rozhodl pro Cubase 5, přičemž na VST mám East West Quantum Leap - Symphonic Orchestra Gold Edition.
Takže jsem propjil USB počítač s klávesami, zapnul klávesy a spustil Cubase 5, v něm Add audio track a nastavil jsem tam EAWQ jako VSTčko, ale když zahraju na klávesy, tak z toho nevyloudím zvuk. Podařilo se mi to v samotném EWQL (bez zapnutého Cubasu), tam jsem nastavil MIDI out a MIDI in, ale to mi v Cubase na EWQL nejde. Když něco zahraju na klávesy, nic se nestane, zní v reproduktorech od kláves a normálním zvukem. Když nastavím na klávesách Local:off, neozývá se vůbec nic.
A ještě nevím, jak se pak dá spustit key editor, to mi vždy šlo normální když jsem používal jen midi a hrál přes klávesy na Cubase, ale když nastavím EWQL, nejde to.
Byl bych moc vděčný za radu a tomu, kdo si to přečte a neodsoudí mě děkuju za trpělivost :)

Edit: tak jsem si ještě jednou vše pročetl + jsem našel několik návodů na internetu a teď už mám zřejmě jediný problém.
Nemám připojený vstup (stereo IN mám not connected) a nevím jak ho připojit, protože pořád ještě úplně nechápu co je In - jestli klávesy, nebo KWQL na PC.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Propojení kláves s počítačem...?

Příspěvek od Pytkin » 09 srp 2011 22:53

nepises aku mas zvukovku .. musis si nastavit asio driver .. v menu DEVICE-> DEVICE SETUP -> VST ASIOBAY .. ak mas nejaku normalnu zvukovku , tak ma ASIO driver .. ak mas len internu , nainstaluj ASIO4ALL .. ked mas nastaveny asio driver , pouzi VST SETUP tlacitko F4 , kde si musis nastavit input a output ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Propojení kláves s počítačem...?

Příspěvek od pavlii » 10 srp 2011 12:35

Ne a ne a ne a ne. A že se necháš zblbnout zrovna ty Pytkine, takovej matador :-D

Tazatel se drží v rovině MIDI (jak uvedl), takže propojení USB kabelem je správné, MIDI kabel nepotřebuje. Nastavování vstupů pro audio je v daném případě nonsense.

V Cubase je potřeba vytvořit MIDI nebo Instrument stopu a EWQL na ní "zavěsit" jakožto VSTi (virtuální nástroj). Na klávesách aktivovat Local Off, aby nezněly jak EWQL zvuky, tak i interní z kláves.

Nevím, jaké možnosti nabízí EWQL v audio stopě (využití interního EWQL efektoru? řízení obálkou?), ale pro využití zvukové je to nesmysl; pracovat s MIDI stopou je třeba.

Hlavní je udělat si pořádek v dotazování a hlavně to chce juknout se občas i do manuálu (djuj).

P.

djuj
Příspěvky: 2
Registrován: 09 srp 2011 20:55

Re: Propojení kláves s počítačem...?

Příspěvek od djuj » 10 srp 2011 14:23

Mockrát Vám oběma děkuju. Napsali jste všechno, co už jsem udělal včera podle celé téhle diskuse, ale dnes jsem vše udělal znovu a včera jsem musel někde udělat chybu, protože dnes už mi to funguje. Ještě jednou Vám moc děkuju a přeju Vám pěkný den a mnoho inspirace :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Propojení kláves s počítačem...?

Příspěvek od Pytkin » 10 srp 2011 14:46

pavlii : hmm . ja som to pochopil , ze midi a instrumenty mu uz idu .. len mu nejde nahravat audio ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Propojení kláves s počítačem...?

Příspěvek od pavlii » 10 srp 2011 22:28

Pytkin - Njn, "....Cubase 5, v něm Add audio track a nastavil jsem tam EAWQ jako VSTčko, ale když zahraju na klávesy, tak z toho nevyloudím zvuk. Podařilo se mi to v samotném EWQL (bez zapnutého Cubasu), tam jsem nastavil MIDI out a MIDI in...." :-D Uznávám docela zmatenost tazatele, ale to se poddá ;-)

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Propojení kláves s počítačem...?

Příspěvek od Pytkin » 10 srp 2011 23:06

pavli : ja som reagoval na toto :

tak jsem si ještě jednou vše pročetl + jsem našel několik návodů na internetu a teď už mám zřejmě jediný problém.
Nemám připojený vstup (stereo IN mám not connected) a nevím jak ho připojit, protože pořád ještě úplně nechápu co je In - jestli klávesy, nebo KWQL na PC.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Propojení kláves s počítačem...?

Příspěvek od pavlii » 11 srp 2011 12:44

No právě - základ by měl být v tom, že tazatel ví, na co se chce zeptat :-D pak nás tady mate... Ale OK, už mu to funguje.

P.

marek
Příspěvky: 1
Registrován: 28 čer 2013 19:18

Re: Propojení kláves s počítačem...?

Příspěvek od marek » 28 čer 2013 19:26

Dobry den
Jsem take zacatecnik a potreboval bych poradit. vubec nevim jak mam zapojit midi kabel z klaves do pc mam klavesy Yamaha PSR-530 a vubec nevim jak to mam nastavit aby mi sel zvuk z klaves do pc mam studio mixcraft 6 a vubec nwm jak na to mohli by ste mi poradit predem dekuji :))

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 858
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: Propojení kláves s počítačem...?

Příspěvek od W.Cable » 28 čer 2013 20:18

Doporucuji se naucit zaklady...http://cs.wikipedia.org/wiki/MIDI http://cs.wikipedia.org/wiki/Audio

K tomu zapojeni, ponevadz vesteckou kouli ma ted Pytkin :) , tak to napisu vseobecne.
Zapojeni MIDI: z klaves MIDI out > zvukova karta MIDI in > zvukova karta MIDI out > klavesy MIDI in
Zapojeni ZVUK: z klaves AUX L/R > zvukova karta 1/2 in > zvukova karta 1/2 out > monitory

Odpovědět