jsem úplný začátečník a musím Vám všem moc poděkovat za tuto diskusi, která mi hodně pomohla si věci ujasnit.
Mám jen jeden problém - z diskuse jsem pochopil, že stačí propojit klávesy s USB portem na počítači, čili stačí klasická šňůra, z jedné strany USB a z druhé strany takový čtverečkový konec, který se zapojí do kláves? Nepotřebuji nějaký Midi kabel, když mám na klávesách USB?
Mám klávesy Yamaha PSR E423 a jako DAW jsem se rozhodl pro Cubase 5, přičemž na VST mám East West Quantum Leap - Symphonic Orchestra Gold Edition.
Takže jsem propjil USB počítač s klávesami, zapnul klávesy a spustil Cubase 5, v něm Add audio track a nastavil jsem tam EAWQ jako VSTčko, ale když zahraju na klávesy, tak z toho nevyloudím zvuk. Podařilo se mi to v samotném EWQL (bez zapnutého Cubasu), tam jsem nastavil MIDI out a MIDI in, ale to mi v Cubase na EWQL nejde. Když něco zahraju na klávesy, nic se nestane, zní v reproduktorech od kláves a normálním zvukem. Když nastavím na klávesách Local:off, neozývá se vůbec nic.
A ještě nevím, jak se pak dá spustit key editor, to mi vždy šlo normální když jsem používal jen midi a hrál přes klávesy na Cubase, ale když nastavím EWQL, nejde to.
Byl bych moc vděčný za radu a tomu, kdo si to přečte a neodsoudí mě děkuju za trpělivost

Edit: tak jsem si ještě jednou vše pročetl + jsem našel několik návodů na internetu a teď už mám zřejmě jediný problém.
Nemám připojený vstup (stereo IN mám not connected) a nevím jak ho připojit, protože pořád ještě úplně nechápu co je In - jestli klávesy, nebo KWQL na PC.